Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyharatać pniaki ???

Recommended Posts

Mam na działce kilkanaście pniaków , z których część muszę niestety usunąć , czy ktoś mógłby podać jakiś skuteczny patent (obawiam się , że wyrywanie nie obleci, bo to pniaki po dębach i lipach) chemiczny lub inny na usunięcie tego nieszczęścia do korzeni ? Większość to starocie , ale twardo się trzymają . :(

A zobacz we wrocławskich wypożyczalnich sprzętu, czy mają zrębaki-gryzaki do korzeni.

Wygląda to jak piła tarczowa na kółkach i po odkopaniu pnia, poprostu najeżdżasz taką maszyną na drewno, jak glebogryzarką , a ona tnie na drobniutkie kawałki. Niczym rębak.

Dzięki za info ale ciężki sprzęt nie za bardzo bo wokoło rośnie sporo drzew, a część pniaków sterczy na starym gruzowisku (też porośniętym drzewami),

Czy ktoś zna jakieś środki chemiczne do punktowego stosowania. Coś słyszałem o saletrze i chloranie sodu , ale nie wiem jak to używać ?

Dzięki za info ale ciężki sprzęt nie za bardzo bo wokoło rośnie sporo drzew, a część pniaków sterczy na starym gruzowisku (też porośniętym drzewami),

Czy ktoś zna jakieś środki chemiczne do punktowego stosowania. Coś słyszałem o saletrze i chloranie sodu , ale nie wiem jak to używać ?

Generalnie pnie usuwa się mechanicznie, ale polanie Roundapem pnia z góry znacznie przyśpiesza jego zamieranie. Jednak potrzeba na to jednego sezonu.

Patos kiedyś napisał tak:

Nawierć otwory i wsyp tam saletrę amonową, zasyp ziemią. po paru latach będzie próchno.

a Mirek Lewandowski to potwierdził.

Jeśli masz czas to jest jeszcze jedna metoda. Równie tania i długotrwała oraz nie męcząca tyle że bardziej EKO. Nawierć otwory powtykaj grzybnie (np boczniaka) zaklej woskiem. Grzybnia przerośnie pniaki i pomału je rozłoży, a w międzyczasie będziesz mieć własne grzybki

jak kupiłem działkę miałem w spadku 12 pni (różnej wielkości) do wykarczowania. Pnie oczywiście ok. 5 cm nad ziemią. Dobrze, że to już wspomnienie.

Teraz jak chcę wyciąć drzewo, to obcinam z gałęzi a do pnia przywiązuję linę i podcinam korzenie. żaden mi się nie oparł.

Do starych suchych pni można zastosować kliny, lub środek wyciąć łańcuchową.

• 1 year później...

U mnie usunięcie pniaków odbyło się jeszcze prostszą metoda :D :

pieńki obkopane 30 cm poniżej trawy i proste wycięcie piłą mechaniczną. Potem zasypanie ziemią i posianie trawy. Reszta niech sama się rozkłada.

Ale taką metodę mozna zastosować, gdy nie chcesz niczego sadzić w tym miejscu. W innym przypadku trzeba bardziej pokombinować.