kotecek 01.02.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A wiesz, sa takie preparaty "grzybowe", ktorymi zrasza sie pniak i grzyb odwala za ciebie robote w ciagu sezonu czy dwoch. Tylko trzeba mu dostarczac wilgoci. Moze sprobuj sie zapytac w nadlesnictwie, bo ja dokladnie nazw nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nat-ka 21.11.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Czy usuwanie pni przy użyciu saletry amonowej można rozpocząć teraz przed zimą, czy może wstrzymać się do wiosny i wyższych temperatur ? Dziś odbyła się egzekucja kilkunastu brzózek - samosiejek, które porosły moją działkę. Drzewka nie były jeszcze zbyt duże - obwód najgrubszych pni przy ziemi to ok. 35 cm. Teraz zostały pieńki - wyższe, niższe - jak tam sie moim chłopcom siekiera w ręce ułożyła. Czy "świeżość" pni ma wpływ na ten proces rozkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 21.11.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Droga Nat-ko, To, że to zrobiłaś mnie nie dziwi, ale to że się chwalisz już tak.Brzoza, która ma przy ziemi 35 cm, w pierśnicy ma na pewno ponad 17, a to oznacza, że ma ponad 5 lat. Jeśli wycięłaś bez pozwolenia narażasz się na wysoką karę finansową. PozdrawiamMark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nat-ka 22.11.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A w kwestii likwidacji pieńków powiesz coś ciekawego ??? Bo tego dotyczyło zadane pytanie ! Dlaczego od razu przypuszczenie ,że wycinka bez pozwolenia ? Czyżbyś mierzył mnie swoją miarką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sn-rf 30.05.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Witam, A wiesz, sa takie preparaty "grzybowe", ktorymi zrasza sie pniak i grzyb odwala za ciebie robote w ciagu sezonu czy dwoch. Tylko trzeba mu dostarczac wilgoci. Moze sprobuj sie zapytac w nadlesnictwie, bo ja dokladnie nazw nie znam kiedyś widziałem na allegro ktoś sprzedawał taki preparat. Z tego co kojarzę to było nic innego jak grzybnia boczniaka (choć może jest jeszcze jakiś inny, szybszy grzyb). Ja bym proponował w ten sposób spróbować: usuwanie pniaków boczniakiem. Wyczytałem go dawno temu w książeczce dot. uprawy boczniaka. Nie wiem na ile będzie skuteczny na zdrowym, świeżo ściętym drzewie... pozdrawiam, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts