Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór domu

marcioszek

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie

Mam pytanie czy mógłby ktoś mi wyjaśnić co jest potrzebne /jakie papiery oprócz dziennika budowy/ do odbioru domu. I jak to się ma w praktyce. Tylko proszę Was nie podawajcie mi ustawy "Prawo budowlane". Jeszcze jedno moja budowa została rozpoczęta ale z tego co wiem kierownik budowy nic nie pisał do PINB o rozpoczęciu parc tylko wraz z wykonawcą zaczeli budowę. Czy z tego tytułu nie będzie jakiś komplikacji? Nawiasem mówiąc w trakcie budowy zmieniłem kierownka bo nie wywiązywał się z podstawowych obowiązków.

serdeczne dzięki

Mówisz o odbiorze czy o zgłoszeniu zakończenia robót? Jeżeli nie zgłosiłeś rozpoczęcia prac to straszna kicha! Zrób to jak najszybciej.

Popieram - zgłoś jak najszybciej rozpoczęcie robót, a w grudniu możesz zgłosić zakończenie robót - myslę, że to najlepsze wyjście z sytuacji.

A co na to kierownik budowy ?

Popieram - zgłoś jak najszybciej rozpoczęcie robót, a w grudniu możesz zgłosić zakończenie robót - myslę, że to najlepsze wyjście z sytuacji.

...i daj na mszę, żeby się nadzór nie zainteresował twoją budową i coby sąsiedzi dziwnych listów nie pisali :wink:

W moim nadzorze budowlanym (Wołomin) dostałem wykaz dokumentów, które należy dołączyć do zgłoszenia. Potrzeba dołączyć (piszę z głowy czyli jak mówią niektórzy " z niczego") dziennik budowy, oświadczenie kierownika budowy że dom wykonanu został zgodnie z przepisami, inwentaryzacja powykonawcza (geodeta), dokumentacja przyłączy, potwierdzenie nadania numeru porządkowego, protokół z ogłędzin przewodów kominowych (kominiarz z uprawnieniami), projekt a w zasadzie plan zagospodarowania do wglądu.

dokładnie tak jak rzekł był Marek 30002

a przedewszystkim podstawowy wniosek o zakończeniu robót

w PINBie otrzymasz w/w wniosek na drugiej stronie jest wykaz co należy dostarczyć

składasz to wszystko do kupki , zanosisz do PINBu / oczywiście z wniosku robisz kopię , którą w sekretariacie stosowną pieczątką potwierdzają/ i czekasz z duszą na ramieniu 21 dni i nocy - przyjdą - nie przyjda , a jak przyjdą to co ???? - a 22 dnia idziesz spokojnie i dumnie

do PINBu i ,,prosisz,, o wydanie własciwego wniosku ze stosowną pieczątką , że nie mają do ciebie żadnych zastrzeżeń

następnie dumnie i wzniośle z szampanem zdejmujesz znienawidzoną

ŻÓŁTĄ tablicę budowlaną :wink:

Z twojego postu wynika, że:

- Nie dokonałeś zgłoszenia rozpoczęcia prac

- Nie dokonałeś zgłoszenia zmiany kierownika budowy

- przypuszczam, że wpisy w Dzienniku budowy to fikcja.

Czyli:

- prace prowadzisz nielegalnie

- prace nadzorowane są przez osobe która nie jest umocowana prawnie by te prace na tej konkretnej budowie nadzorować.

- wpisy w dzienniku budowy dokonywane są (o ile są?) przez osobę nie uprawnioną.

Fiu, fiu ...... niezła kaszana.

Nie myśl o dokumentach związanych z zakończeniem budowy.

Myśl o tym by tę budowę legalnie rozpocząć.

... Jeszcze jedno moja budowa została rozpoczęta ale z tego co wiem kierownik budowy nic nie pisał do PINB o rozpoczęciu parc tylko wraz z wykonawcą zaczeli budowę. Czy z tego tytułu nie będzie jakiś komplikacji? Nawiasem mówiąc w trakcie budowy zmieniłem kierownka bo nie wywiązywał się z podstawowych obowiązków. ...

Z twojego oszczędnego zapisu wynika że jakieś pozwolenie na budowę było i byl kierownik budowy i coś pewnie w dziennik wpisał - reszta to nasze domysły

rada jeżeli masz dobrego kierownika to Twoje pytanie na Forum jest niepotrzebne - pewnie tak nie jest !

Idź do PINB ze wszystkimi papierami powiedz, że chcesz zgłosic zakończenie budowy i co masz jeszcze przynieś

co do sankcji karnych jak się połapią - za niedopełnienie zgłoszenia zmiany kierownika od pouczenia do mandatu karnego max 500 zł

Ależ oczywiście że mam kierownika, pozwolenie na budowę też mam, martwi mnie jednak tylko to że nikt nie zgłosił rozpoczęcia budowy. Na samym początku kierownik mówił mi żebym się niczym nie przejmował bo On za wszystko bierze pieniądze i wszystko załatwi.

A jak to jest w rzeczywistości czy takie zgłoszenie o rozpoczęciu budowy można wysłać pocztą czy trzeba koniecznie donieść osobiście do PINB. Tak nawiasem mówiąc jak odbierałem pozwolenie na budowę i dziennik budowy to powiedziano mi że muszę potrzekać 7 dni i mogę zacząć budowę ale nie mam nic na piśmie. Z tego też powodu moje obawy.

po uprawomocnieniu się pozwolenia jest właśnie taka procedura, że jak chcesz zgłosić rozpoczęcie prac, to zanosisz stosowne pisemko do PINB i czekasz te 7 dni, o jakich wspominali Ci w urzędzie. Ale, żeby Twój kierownik zgłosił rozpoczęcie robót, musiałbyś podpisać mu stosowny druczek, na którego kopii PINB podbija pieczątkę, że pisemko wpłynęło. Naprawdę nie wypełniałeś zadnych druczków..???? Może zapomniałeś, a kierownik zgłosił...???