coli 20.07.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Mam problem czy w akcie notarialnym musi byc informacje, ze pieniadze beda pochodzily z kredytu? Czy wystarczy napisac, ze zostana przelane na konto sprzedajacego w terminie 7 dni?Pytalam w banku, ale Pani nie potrafila mi odpowiedziec czy taka informacje powinna byc w akcie czy musi.Kupuje dzialke na kredyt, ale nie zostalo to zapisane w akcie (wersja robocza) i teraz sie zastanawiam czy moze tak zostac czy trzeba to zmienic przed podpisaniem, zeby sie bank nie przyczepil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dakot 20.07.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Znajomy kupował za kredyt - w akcie nic nie było, był natomiast w księdze wieczystek jako hipoteka. Był to warunek który musiał spełnić biorący kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 24.07.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Ja kupuje na kredyt i w akcie nie ma o tym wzmianki - i moim zdaniem nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 24.07.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Mam problem czy w akcie notarialnym musi byc informacje, ze pieniadze beda pochodzily z kredytu? Czy wystarczy napisac, ze zostana przelane na konto sprzedajacego w terminie 7 dni? Pytalam w banku, ale Pani nie potrafila mi odpowiedziec czy taka informacje powinna byc w akcie czy musi. Kupuje dzialke na kredyt, ale nie zostalo to zapisane w akcie (wersja robocza) i teraz sie zastanawiam czy moze tak zostac czy trzeba to zmienic przed podpisaniem, zeby sie bank nie przyczepil. Ja właśnie czekam na kredyt i za tydzień podpisuję akt notarialny. W akcie notarialnym takiej informacji nie musi być - ale przede wszystkim jaki akt notarialny podpisujesz końcowy czy przedwstępny ?? W umowie wstępnej musisz mieć napisane jedynie, że zobowiązujesz się kupić a ktoś inny zobowiązuje się sprzedać i że była zaliczka. Dodatkowo podajesz terminy kiedy jest ostateczny termin zawarcia transakcji. W akcie notarialnym kupna (końcowym) masz wpisane jedynie termin płatności a jako zabezpieczenie notariusz wpisze Ci, że w razie czego poddajesz się tzw. egzekucji wprost - czyli jak nie zapłacisz (zgodnie z prawem po podpisaniu aktu jesteś właścicielem) to sprzedający może iść do komornika i daje mu to możliwość dochodzenia roszczeń bez wyroku sądu. Tyle teorii Skąd masz kasę to nikogo nie obchodzi - chociaż czasem notariusze bankowi wpisują, że jest promesa czy coś w tym rodzaju - ale absolutnie nie jest to konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts