Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzialka na kredyt a akt notarialny

coli

Recommended Posts

Mam problem czy w akcie notarialnym musi byc informacje, ze pieniadze beda pochodzily z kredytu? Czy wystarczy napisac, ze zostana przelane na konto sprzedajacego w terminie 7 dni?

Pytalam w banku, ale Pani nie potrafila mi odpowiedziec czy taka informacje powinna byc w akcie czy musi.

Kupuje dzialke na kredyt, ale nie zostalo to zapisane w akcie (wersja robocza) i teraz sie zastanawiam czy moze tak zostac czy trzeba to zmienic przed podpisaniem, zeby sie bank nie przyczepil.

Mam problem czy w akcie notarialnym musi byc informacje, ze pieniadze beda pochodzily z kredytu? Czy wystarczy napisac, ze zostana przelane na konto sprzedajacego w terminie 7 dni?

Pytalam w banku, ale Pani nie potrafila mi odpowiedziec czy taka informacje powinna byc w akcie czy musi.

Kupuje dzialke na kredyt, ale nie zostalo to zapisane w akcie (wersja robocza) i teraz sie zastanawiam czy moze tak zostac czy trzeba to zmienic przed podpisaniem, zeby sie bank nie przyczepil.

Ja właśnie czekam na kredyt i za tydzień podpisuję akt notarialny.

W akcie notarialnym takiej informacji nie musi być - ale przede wszystkim jaki akt notarialny podpisujesz końcowy czy przedwstępny ??

W umowie wstępnej musisz mieć napisane jedynie, że zobowiązujesz się kupić a ktoś inny zobowiązuje się sprzedać i że była zaliczka. Dodatkowo podajesz terminy kiedy jest ostateczny termin zawarcia transakcji.

W akcie notarialnym kupna (końcowym) masz wpisane jedynie termin płatności a jako zabezpieczenie notariusz wpisze Ci, że w razie czego poddajesz się tzw. egzekucji wprost - czyli jak nie zapłacisz (zgodnie z prawem po podpisaniu aktu jesteś właścicielem) to sprzedający może iść do komornika i daje mu to możliwość dochodzenia roszczeń bez wyroku sądu.

Tyle teorii :)

Skąd masz kasę to nikogo nie obchodzi - chociaż czasem notariusze bankowi wpisują, że jest promesa czy coś w tym rodzaju - ale absolutnie nie jest to konieczne.