JoShi 25.03.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Konkretnie - np. domy ? A tak konkretnie to ile domów mieszkalnych idzie do wyburzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swierszcz1719500124 25.03.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Konkretnie - np. domy ? A tak konkretnie to ile domów mieszkalnych idzie do wyburzenia? Tak konkretnie to okaże się jak wydane zostaną wszystkie decyzje i zrobione projekty. Co zapewne nie nastąpi szybko... mieszkańcy potencjalnie poszkodowanych wsi już zapowiadają protesty i odwołania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.03.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Tak konkretnie to okaże się jak wydane zostaną wszystkie decyzje i zrobione projekty. No to o co to larum, skoro nawet nie wiadomo, czy ktokolwiek straci "dorobek swojego życia"? Uprawiasz demagogię i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swierszcz1719500124 25.03.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Tak konkretnie to okaże się jak wydane zostaną wszystkie decyzje i zrobione projekty. No to o co to larum, skoro nawet nie wiadomo, czy ktokolwiek straci "dorobek swojego życia"? Uprawiasz demagogię i tyle. Podobną do demagogii uprawianej przez ekologów - oszołomów nt. wymierania fauny i flory w Dolinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.03.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Podobną do demagogii uprawianej przez ekologów - oszołomów nt. wymierania fauny i flory w Dolinie. Idź poburczeć gdzie indziej. Ja mogę z Tobą rozmawiać jak będzie o czym. Znaczy o konkretach. A i jeszcze byś musiał nauczyć się rozmawiać kulturalnie bez ubliżania komukolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swierszcz1719500124 25.03.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Podobną do demagogii uprawianej przez ekologów - oszołomów nt. wymierania fauny i flory w Dolinie. Idź poburczeć gdzie indziej. Ja mogę z Tobą rozmawiać jak będzie o czym. Znaczy o konkretach. A i jeszcze byś musiał nauczyć się rozmawiać kulturalnie bez ubliżania komukolwiek. Raczej nie będziesz mi mówił co mam robić. Chociaż inaczej: stosując Twoją nomenklaturę, poburczeć możesz, nawet tutaj - i w zasadzie tyle. Rozumiem konkrety masz takie jak ekolodzy - oszołomy. Faktycznie, nie mam z Tobą o czym rozmawiać w takim razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.03.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 mieszkańcy potencjalnie poszkodowanych wsi już zapowiadają protesty i odwołania a kto ich porowadzi do boju? Pan A? kandydaci do europarlamentu i tu to chyba dotychczasowy przewodniczący Obywatelskiego Komitetu Obrony Budowanej Obwodnicy Augustowa, czy ja się mylę, chociaż do wyborów jeszcze trochę......... i tak to się kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 25.03.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Świetnie Właśnie oglądam mapkę.... czyli dla ochrony żabek i motyli życia nie będą mieli mieszkańcy: Mazurek (?), Janówki, Suchej Wsi i najbardziej Raczek, które to jak właśnie czytam "mają zostać przecięte na pół" - mieszkańcy niejednokrotnie stracą dorobek całego życia.... Przykre że ekologiczne oszołomstwo ma wpływ na takie decyzje.... Żeby nie było: jestem, można by rzec, z regionu, Dolinę odwiedzałem z 5 razy w życiu.... i można znaleźć bez problemu dziesiątki nie mniej urokliwych miejsc.... Najlepsze jest jak o drodze mają wypowiadać się mieszkańcy Krakowa czy innego Wrocławia, którzy w tym regionie nigdy nie byli i nigdy nie będą - o samej Rospudzie nie wspominając.... ale trzeba się pokazać jaki to ja "pro" ekolog jestem haha.... A teraz już możecie szczekać, hau hau.... Oj nie masz racji przyjacielu. Nie masz! Jak wnioskuję z tego co napisałeś poprostu brak ci wykształcenia, a co za tym idzie wiedzy którą posiada znakomita część tego ekologicznego oszołomstwa. Gdybyś tę wiedzę posiadał, nie wypowiadał byś się w ten charakterystyczny sposób. Dlatego tak ważna jest edukacja. Ps. Jak sam napisałeś Tak konkretnie to okaże się jak wydane zostaną wszystkie decyzje i zrobione projekty. Zatem spokojnie poczekaj na konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swierszcz1719500124 25.03.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Świetnie Właśnie oglądam mapkę.... czyli dla ochrony żabek i motyli życia nie będą mieli mieszkańcy: Mazurek (?), Janówki, Suchej Wsi i najbardziej Raczek, które to jak właśnie czytam "mają zostać przecięte na pół" - mieszkańcy niejednokrotnie stracą dorobek całego życia.... Przykre że ekologiczne oszołomstwo ma wpływ na takie decyzje.... Żeby nie było: jestem, można by rzec, z regionu, Dolinę odwiedzałem z 5 razy w życiu.... i można znaleźć bez problemu dziesiątki nie mniej urokliwych miejsc.... Najlepsze jest jak o drodze mają wypowiadać się mieszkańcy Krakowa czy innego Wrocławia, którzy w tym regionie nigdy nie byli i nigdy nie będą - o samej Rospudzie nie wspominając.... ale trzeba się pokazać jaki to ja "pro" ekolog jestem haha.... A teraz już możecie szczekać, hau hau.... Oj nie masz racji przyjacielu. Nie masz! Jak wnioskuję z tego co napisałeś poprostu brak ci wykształcenia, a co za tym idzie wiedzy którą posiada znakomita część tego ekologicznego oszołomstwa. Gdybyś tę wiedzę posiadał, nie wypowiadał byś się w ten charakterystyczny sposób. Dlatego tak ważna jest edukacja. Oj mam rację przyjacielu. Oj mam ! Dodatkowo zapewniam Cię przyjacielu, że bardzo byś chciał mieć takie wykształcenie jakie ja posiadam, oj bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.03.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Swierszcz więc chyba możesz przewidzieć jak się to może potoczyć bo każdy uprawniony ma prawo skarżyć nową decyzję środowiskową, ja niestety podejrzewam, że ktoś za chwilę będzie zarabiać kilka tys. euro miesięcznie a ktoś będzie płacić prawnikom - wersja pesymistyczna dla mieszkańców ofkors, bez gwarancji wstrzymania zaskarżonej decyzji wersja pesymistyczna dla mnie - ten ktoś dostanie się do europarlamentu i będzie mnie reprezentował, decyzja środowiskowa zostanie wydana po wyborach i ktoś następny powiezie się na plecach mieszkańców, dalej j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 25.03.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Oj mam rację przyjacielu. Oj mam ! Dodatkowo zapewniam Cię przyjacielu, że bardzo byś chciał mieć takie wykształcenie jakie ja posiadam, oj bardzo Fiu fiu. Znaczy "UCONY" !!! A to nam się cukiereczek trafił na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.03.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dodatkowo zapewniam Cię przyjacielu, że bardzo byś chciał mieć takie wykształcenie jakie ja posiadam, oj bardzo Ja bym nie chciała, bo za nim nie stoi żadna kultura osobista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 25.03.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Świetnie Właśnie oglądam mapkę.... czyli dla ochrony żabek i motyli życia nie będą mieli mieszkańcy: Mazurek (?), Janówki, Suchej Wsi i najbardziej Raczek, które to jak właśnie czytam "mają zostać przecięte na pół" - mieszkańcy niejednokrotnie stracą dorobek całego życia.... Przykre że ekologiczne oszołomstwo ma wpływ na takie decyzje.... Żeby nie było: jestem, można by rzec, z regionu, Dolinę odwiedzałem z 5 razy w życiu.... i można znaleźć bez problemu dziesiątki nie mniej urokliwych miejsc.... Najlepsze jest jak o drodze mają wypowiadać się mieszkańcy Krakowa czy innego Wrocławia, którzy w tym regionie nigdy nie byli i nigdy nie będą - o samej Rospudzie nie wspominając.... ale trzeba się pokazać jaki to ja "pro" ekolog jestem haha.... A teraz już możecie szczekać, hau hau.... Oj nie masz racji przyjacielu. Nie masz! Jak wnioskuję z tego co napisałeś poprostu brak ci wykształcenia, a co za tym idzie wiedzy którą posiada znakomita część tego ekologicznego oszołomstwa. Gdybyś tę wiedzę posiadał, nie wypowiadał byś się w ten charakterystyczny sposób. Dlatego tak ważna jest edukacja. Oj mam rację przyjacielu. Oj mam ! Dodatkowo zapewniam Cię przyjacielu, że bardzo byś chciał mieć takie wykształcenie jakie ja posiadam, oj bardzo Upss... Niechcący chyba trafiłem w czuły punkt . Ale nieświadomie. Zapewniam. Nie takie wykształcenie miałem na myśli. Po prostu nie wyraziłem sie dość jasno. Większość osób na tym forum to ludzie wykształceni, a samo forum, jest jednym z najbardziej kulturalnych jakie znam. Pewnie własnie dlatego tak często tu zaglądam . Temat Rospudy ma kilka aspektów. Jasne że są eko-oszołomy, eko-terroryści i inni eko-cóśtam . Sam widziałem na TVN-ie reportaż, gdzie niby-ekolodzy żądali pieniędzy od jakiejś firmy w zamian za spokój, bo jak nie będzie kasy, to będą pikiety . Cóż,samo zycie . Zostawmy to. Oszołomy są wszędzie . Ale jest kwestia ekonomiczna. Grząskie bagno, mokro, błotniście itd. W takim terenie dobrze sobie radzą tylko bobry. Teren podmokły to środowisko generujące wysokie koszty budowy drogi, bardzo nieprzyjazne dla budowniczych jakichkolwiek dróg. Poza tym, trudno przewidzieć jak wybudowana na takim gruncie budowla będzie się zachowywała za kilka - kilkanaście lat. Znasz temat, to sam wiesz jak to jest. Ciężko nam wybudować autostrady na suchym, a taka na mokrym gruncie? To dopiero wyzwanie! Poza tym sprawy zaszły za daleko, bo nawet Unia zaczęła interweniować. I myślę, że dobrze się stało, bo nawet jeśli Bóg przykazał czynić sobie Ziemię poddaną, to chyba zbyt dosłownie potraktowaliśmy jego słowa. Sam napisałeś: Żeby nie było: jestem, można by rzec, z regionu, Dolinę odwiedzałem z 5 razy w życiu.... i można znaleźć bez problemu dziesiątki nie mniej urokliwych miejsc.... Jasne że tak, ale fakt, że są jeszcze inne takie miejsca, nie jest żadnym usprawiedliwieniem, dla niszczenia Rospudy (tym bardziej, że była alternatywa, o której nie chciano słyszeć ze względu na przesunięcie w czasie). My ciągle niszczymy i podporządkowujemy sobie przyrodę, zamiast próbować ratować to co jeszcze nam zostało. Nie doceniamy wartości tego co jeszcze mamy. Prawda jest porażająca. Większość społeczeństwa nie rozróżnia wrony od gawrona. Podejrzewam, że i tu na forum niewiele jest osób, potrafiących podać różnicę. Kto potrafi rozróżnić i nazwać zwierzęta zamieszkujące łąki, pola, lasy? A owady, rośliny? Dla większości ptak to ...ptak, duży lub mały i na tym sie kończy. Ktoś może rozpozna, że to sikorka, ale jedna osoba na sto, albo i nie, będzie potrafiła określić jaki to gatunek sikory i czym sie różni od pozostałych pięciu występujących w Polsce. I o takie właśnie wykształcenie mi chodziło i wiedzę z niego wynikającą. Wówczas nie byłoby problemów takich jak Rospuda. Tylko jak i gdzie sie tego nauczyć? Szkoły tego nie uczą, bo mało który nauczyciel wie takie rzeczy? Kto wie co to jest hajstra? Kto wie jak wygląda rzekotka, albo kumak? Dla większości ludzi żaba to po prostu żaba, a ropucha to też żaba. Wąż to paskudny gad, nawet padalec, itd, itd, itd. Napisałeś: Przykre że ekologiczne oszołomstwo ma wpływ na takie decyzje.... Przykre jest że tak napisałeś. Widzisz, my jako Polska, nie za bardzo sie w Europie liczymy, nie za bardzo mamy się czym pochwalić. Zabytki zniszczone i rozkradziane w czasie wojen. Produkować nic specjalnego nie produkujemy, ogólnie bardzo mizernie. Jedyne co mamy, a czego inni nie mają, a bardzo nam zazdroszczą to jest właśnie ta przyroda. A właściwie to co z niej zostało. Te nadbiebrzańskie bagna, jedyny skrawek prawdziwego lasu jaki pozostał w całej Europie - Puszcza Białowieska, Drawa, pojezierza, Bieszczady, itd. Często pracuję z Niemcami. Śmieją się z nas ogólnie rzecz biorąc i nie jest to tajemnica. Jedną z niewielu rzeczy, która naprawdę robi na nich wrażenie jest nasza przyroda. Oni tego już nie mają i nigdy nie będą mieli. Jak czasem opowiadam że mamy na wolności wilki, niedźwiedzie, orły przednie, żubry, to im szczęki opadają. O czymś takim cała Europa Zachodnia może sobie tylko pomarzyć, albo zobaczyć ...w Polsce . Bo my to ciągle mamy, tylko jak długo jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 26.03.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Heh. Są jeszcze inne oszołomy.Na ten przykład mam w okolicy sławetne bardzo stawy . Urokliwe miejsce nieprzyzwoicie.I bardzo często, oszołom z pewnego gatunku "wszystkowiedzących" zajeżdza paradnie pod sam skraj stawu, przeciez samochód musi mieć na oku, a poza tym lepiej wygląda się na jego tle niż w krajobrazie naturalnym z łabędziami i kaczkami ..I oszołom drze japę na psa, dzieci, żonę , piwo za ciepłe, kanapki nie z tej firmy cateringowej itd itd, przecież płuca musi wywietrzyć. Oszołom jest wściekły, bo musi na trawie zasiąść a nie na piwnej ławeczce czy wypożyczonym leżaku, baru piwnego nie ma, McDonalda w promieniu 100 metrów i paradnej sikalni z ciepłą wodą i perfumowanym papierkiem. Miast cywilizowanych dóbr, oszołom musi targać dziecię , koszyk z jedzeniem nie po wyłożonych kostką alejkach , gdzie zmierzchem latarenki mu poświecą drogę do samochodu - musi człapać po klepanej ścieżce, gdzie o zgrozo wystają korzenie i markowy but można zadrzeć. A w ogóle daleko do samochodu, komary, słońce razi odbijając się od tafli wody i na niebie drące się mewy.Szlag człowieka trafia. Bo nie słychać muzyki z własnego radia samochodowego . A nawet i z CD playera najnowszej treści... Wieś i kołtuństwo. Zaścianek Europy psia mać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.03.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Świetnie Właśnie oglądam mapkę.... czyli dla ochrony żabek i motyli życia nie będą mieli mieszkańcy: Mazurek (?), Janówki, Suchej Wsi i najbardziej Raczek, które to jak właśnie czytam "mają zostać przecięte na pół" - mieszkańcy niejednokrotnie stracą dorobek całego życia.... Przykre że ekologiczne oszołomstwo ma wpływ na takie decyzje.... A teraz już możecie szczekać, hau hau.... No właśnie w tym problem. W nowym przebiegu trasy mieszkańcy maksymalnie stracą sześciokrotnie dorobek życia – tyle będzie wyburzeń. A wiesz ile przewidywano w starym wariancie? Minimum ośmiokrotnie. Pomijam już zupełnie aspekt ekonomiczny, bo nowa trasa jest i tańsza i łatwiejsza do wykonania. I doprawdy nie wiem, co czytałeś, bo ja oto czytam: Obwodnica ma ominąć miejscowości: Mazurki, Janówka, Jabłońskie, Jaśki i Sucha Wieś. Na trasie planowanej obwodnicy ma być wyburzonych sześć budynków mieszkalnych - poinformował PAP rzecznik białostockiej GDDKiA Rafał Malinowski. Natomiast dokładny przebieg przez Raczki nie jest jeszcze znany – tak więc, skąd wiadomość o tym przcięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 26.03.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Polecam zaznajomienie się z tą stroną. Jeśli ktoś ma naprawdę problem z powodu planowanej drogi koło siebie, niech zwróci się do SISKOMu. Chłopaki podrzucą wszelakiej maści mapki i podlinkowania. Najlepszy w tym jest Vampir. http://siskom.waw.pl/siskom-dzialania-rospuda.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 26.03.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Wieś i kołtuństwo. Zaścianek Europy psia mać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 05.04.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Świetnie ......dla ochrony żabek i motyli życia........ mieszkańcy niejednokrotnie stracą dorobek całego życia.... lasów, bagien, rzek i jezior ci u nas (w płm-wsch Polsce ) dostatek ... nic tylko budować na tychże. A i jeszcze korzyści z tego będą : drogi proste jak strzelił, żadnych wywłaszczeń i jeszcze drewno z wyrębów się sprzeda , no same korzyści na Boga.... tylko wredni ONI nie pozwalają a tak zupełnie na marginesie, to chyba za ten dorobek życia Państwo płaci odszkodowanie? jeśli szybko się odsprzeda z dodatkową bonifikatą, Ciekawe czy Swierszcz szanowny jest zadowolony z tempa budowy polskich dróg? I czy korzysta z autostrad i ekspresówek wybudowanych na krwawicy byłych właścicieli? Komitety waść zakładaj, broń ciemiężonych, pikietuj, blokuj i koszule na piersi rozrywaj,a w proteście słusznym i na pohybel ONYM jeździj np. do stolicy tylko starymi traktami - za cara jaśniepana tyczonymi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 05.04.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Krotkowzrocznosc niektorych jest porazajaca - Dolina Raspuda powstawala 10 tys lat a tu przyjdzie taki technokrata , ktory o niczym nie ma pojecia i piekne wydaje mu sie wybetonowane podworko i rabnie szose albo postawi fabryke i zatruje wszysko i wszystkich dookola..... Polska ma tak malo ladnej przyrody, zabytkow prawie wcale a jeszcze jacys idioci chca zniszczy co zostalo...nie mowiac, ze bagien wcale tak duzo tez juz nie ma, Wielkopolsce grozi stepowienie i w ogole z gospodarka wodna Polska ma na bakier od 60 lat . Odkad zostala zarzucona gospoadarka zasobami wodnymi prowadzona przez dwory i dworki szlacheckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 06.04.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ....... Polska ma tak malo ladnej przyrody..... znajdź mi drugi kraj w Europie który ma tyle chronionych obszarów pod wszelakimi postaciami ?? natomiast sprawa deficytu wody to już inna bajka......póki nie zmieni się świadomość rodaków w tej sprawie nie widzę tego kolorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts