marekcmarecki 06.04.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Eeee... tam! Niby tak, ale brak kasy to jedno, a zrozumienie przyrody to drugie. Ludzie nie rozumieja przyrody, bo jej nie znają. Ty jak złowisz rybę, to wiesz jaka to ryba. jaki gatunek, jaki duży rosnie, kiedy ma tarło, itd. Ale dla większości ryba to... po prostu ryba. Mała, czy duza, ale tylko ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.04.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Więc powtarzam.Świadomość, samokontrola (czyli sąsiada obok też) powoduje że jest na pewno lepiej niż kilka, kilkanaście lat temu.Nikt dzisiaj nie zostawi śmieci bo go drugi normalny zjebie.Nikt nie będzie rzucał petardy do wody bo zaraz ma przez komórke interwencję.Nikt nie będzie mył auta nad wodą bo go opierdolą.......I to tez jest spowodowane cywilizacją, świadomością, technika codzienną.no i kasą.Przychodza częste kontrole nad wodę (bo jest za co)zawsze mam drzewo swoje , z drewutni, palenisko stare, worek na śmieci, nigdy nie mam problemów, a Ci którzy sie obawiaja mandatów czy wniosków na kolegium robia podobnie.W Anglii rwali ksiązki telefoniczne, kradli tak samo papier toaletowy....Zrozumieli że sami beda potrzebować jak my.Jak wpadne na stanowisko a tam smród i śmieci, to dotarło w końcu, że jak sam posprzątasz to jak pojedziesz powędkować a będzie czysto to jest przyjemnie.Tak się świadomość chyba buduje.....w/g mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 06.04.2009 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Smutna prawda jest taka, że przyroda zawsze przegra w konfrontacji z człowiekiem i jego "nowoczesnością". Na zachodzie, np w Niemczech mieli po wojnie kasę i sprzęt to i budowali aż miło, rzeki regulowali, autostrady piękne, itd. Tu nawet polne drogi są betonowe, a częściowo asfaltowe! . Ze swoją przyrodą rozprawili się dość szybko. Jak się opanowali i załapali co narobili, to już było po ptokach. Teraz próbują ratować co się da, tylko że już nie bardzo mają co. Praktycznie przy każdej większej kępie drzew są znaki informacyjno-ostrzegawcze "uwaga natura" z takim ptakiem drapieżnym w locie . U nas kiedyś nigdy nie było dość kasy, a jak była to i tak nie bylo czym tej natury zniszczyć. Owszem też niszczono, ale powiedzmy że na mniejsza skalę i trochę inaczej. Teraz jest inna sytuacja. Są pieniadze i jest sprzęt. Dlatego uważam, że to tylko kwestia czasu. Przeciętny zjadacz chleba znajdzie więcej argumentów przemawiających za "zagospodarowaniem" (bo ile ludzi przy okazji pracę będzie miało tak na przykład) niż za zostawieniem w stanie nienaruszonym. I tak będzie, dopóki ten stan nienaruszony nie będzie się przekładał na dodatkowa złotówkę w kieszeni tego człowieczka. A jeszcze długo nie będzie. O ile kiedykolwiek. Niszczenie przyrody po prostu sie opłaca. A co niektórym bardzo . Dochodzi tu poza tym jeszcze brak zrozumienia przyrody, o czym pisałem kilka postów wcześniej. Czlowieku .......czlowieku ..........w Polsce niszczono tak, ze az wiory lecialy....z tych lasow co je po wojnie wycieto ...a za Gierka jak budowano trujace wszystko fabryki, ze to niby taka n o w o c z e s n o s c. Przykladem moze byc Nowa Huta albo Huta Warszawa - ale najgorsze jest to, ze sposob myslenia o przyrodzie u decydentow pozostal ten sam - bo oni pozostali tacy sami ..... wyciac, zabetonowac, wytrzebic, sprzedac pod budowe betonowych blokow albo autostrad .....nic sie nie zmienilo. Lumpiarko! Czytaj ze zrozumieniem! Chociaż pewnie tego nie zrozumiesz. ............. Czy ja z toba brudzia pilam ? Nie przypominam sobie .......... Czyli fabryke nawozow sztucznych w Pulawach postawili sobie a muzom zeby nie sypac na pola ? ? ? Sypano i to jak jeszcze bo te nawozy byly tanie , tylko o tym nie pisano a swiadomosc szkodliwosci byla z e ro w a. Dajcie zielona salate ze sklepu swinkom morskim - zdechna za dni 2 . Jak bylo tak jest . Bobiczku , swiadomosc w narodzie jest nadal -10 i taka pozostanie, potrzebna jest aktywna rola panstwa i olbrzymie n a k l a d y....zeby nie zieloni z calej Europy to by bylo po Dolinie.....ale takich dolin na skale mikro sa setki - przykladem pola wilanowskie........ale teraz nie moga sprzedac tych mieszkan....a wkrotce te bloki budowane krzywo zaczna sie sypac...razem z tymi ponc, marmurami w srodku....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.04.2009 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Lump!Zmienia sie. I to właśnie dzieki świadomości u ludzi.Obserwuje moje dzieci.Patrz.Kupuja w sklepie napoje w szkle - oddawalnym.Zbieraja nakrętki z butelek plastikowych.....Idzie dobre.Trzeba tylko czasu lekko dać i bedzie nieźle.Optymista jestem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 06.04.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 .......echchch, to umrzesz zdrowszy. Teraz to sa potrzebne olbrzymie pieniadze na ochrone srodowiska a lokalnym kacykom co sie bardziej oplaca, szczegolnie jak dostana lapowe pod stolem..... A swidomosc przecietnego obywatela ....niech ktos napisze jakas prace magisterska na ten temat............ Najlepiej na UJ - zajmia sie nim........ .....najwyzsze autorytety w panstwie nie umiejace sklecic jakios jednego zdania z sensem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.04.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Lumpiarko! Czytaj ze zrozumieniem! Chociaż pewnie tego nie zrozumiesz. ............. Czy ja z toba brudzia pilam ? Nie przypominam sobie .......... . . . Bobiczku , swiadomosc w narodzie jest nadal... Ooo, a dlaczego nie Pani, Panie Bobiczku? Znaczy, było http://img186.imageshack.us/img186/7521/umieszkichlejen2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 06.04.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 A jak ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.04.2009 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Czarnowidztwo uprawiasz.Ja po prostacku.Bażanty mam? MamDziki podchodzą?PodchodząSarny latają?Czyli to czytam!!!!!!!!Jest naprawdę coraz lepiej.Mój kumpel wpadł do lasu i ziemii nabrał na grób mamy, bo fajna.Zaraz go napadli i kare zapłacił!!!!I wiecej nie pójdzie - bo zrozumiał że nie wolno...I tak czasami troche policyjnie i pod pręgieżem, dla inteligentniejszych bez kary - idzie lepsze - i już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 06.04.2009 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ooo, a dlaczego nie Pani, Panie Bobiczku? Znaczy, było http://img186.imageshack.us/img186/7521/umieszkichlejen2.gif nie było, ale Lump kontrowersyjno-(nie) ludzki - i jeszcze nie oceniłem do końca. Jak w końcu ocenię że Wasal albo co gorsze Poganin i Lepperowiec - to ma przesrane na wieki, wieków, amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.04.2009 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Czarnowidztwo uprawiasz. ......................... I tak czasami troche policyjnie i pod pręgieżem, dla inteligentniejszych bez kary - idzie lepsze - i już... Pewnie, pewnie..........czy ja gdzies nie czytalam, ze ktos ma dzieci i wnuki i martwi sie bo czuje, ze nie bedzie szybko jak w Norwegiii........cos takiego obilo mi sie o oczy....ale nie jestem pewna kto, kiedy i gdzie....... Naklady olbrzymie sa potrzebne i aktywna rola rzadu np jesli chca w Stanach pchnac sprawe samochodow z bateria bo te sku.......y , wielkie koncerny lubia truc......no, lubia i juz taniej im wychodzi a zyski z ropy olbrzymie....a po nas potop , deluge tak zwany. I dlatego podziwiam tych mlodych ludzi, niektorych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 07.04.2009 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Czarnowidztwo uprawiasz. ......................... I tak czasami troche policyjnie i pod pręgieżem, dla inteligentniejszych bez kary - idzie lepsze - i już... Pewnie, pewnie..........czy ja gdzies nie czytalam, ze ktos ma dzieci i wnuki i martwi sie bo czuje, ze nie bedzie szybko jak w Norwegiii........cos takiego obilo mi sie o oczy....ale nie jestem pewna kto, kiedy i gdzie....... pamietliwa jesteś - fakt. Wiem że ma kasa byc. Ale oprócz kasy ma byc swiadomość codzienna. Ale ma tez być wewnętrzna swiadomośc dbania. Bez nie żadne pieniadze nie dadzą rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.04.2009 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Pieniadze to podstawa czyli baza a dopiero na niej budowana jest swiadomosc ludzka i spoleczna -ikto to powiedzial ? No, fakt Alzemajera raczej nie mam na razie i radze uwazac co sie pisze bo pamiec mam dobra i jestem inteligentna......ake kacemajera miewam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 07.04.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Lumpiarko! Czytaj ze zrozumieniem! Chociaż pewnie tego nie zrozumiesz. ............. Czy ja z toba brudzia pilam ? Nie przypominam sobie .......... Nie gniewaj się za tą Lumpiarkę ! Zapomniało mi się, że pisałaś żeby cię tak nie nazywać. Nie było tu złośliwości z mojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.04.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Nic takiego nie pisalam ! Mozesz tak mnie nazywac jak sie ze mna zgadzasz, jak chcesz polemizowac to lepiej grzecznie , nazywajac mnie " drogi lumpie praski" lub, jeszcze lepiej, " najdrozszy lumpie praski" - zawsze tez mozesz dodac na koncu wyrazy najwyzszego szacunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.04.2009 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ojacie... http://img183.imageshack.us/img183/1645/piaskownica7dh.gif :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 08.04.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Lumpiarko! Czytaj ze zrozumieniem! Chociaż pewnie tego nie zrozumiesz. ............. Czy ja z toba brudzia pilam ? Nie przypominam sobie .......... Nie gniewaj się za tą Lumpiarkę ! Zapomniało mi się, że pisałaś żeby cię tak nie nazywać. Nie było tu złośliwości z mojej strony Naprawdę nie było tu złośliwości z mojej strony. Przypomnę Ci bo w przeciwieństwie do ciebie staram się odnosić z szacunkiem do swoich rozmówców. P Tyle odnośnie wypowiedzi Pati i Lumpiarki. ...... , tylko zakładając że pojechał tam faktycznie (wbrew temu co sugeruje Lumpiarka) jako geolog, też miał nadzieje że na niego nie trafi . Jesli juz to Lumpiara prosze pana. Ja przynajmniej staram się nie obrażać innych forumowiczów Sugeruje, bo zawod wyuczony nie musi wcale byc zawodem wykonywanym Nic takiego nie pisalam ! Szkoda, że sama nie jesteś świadoma tego co piszesz, ale często tak bywa, jak ktoś ma nazbyt wysokie mniemanie o sobie i próbuje zabłysnąć wypisując takie teksty: Mozesz tak mnie nazywac jak sie ze mna zgadzasz, jak chcesz polemizowac to lepiej grzecznie , nazywajac mnie " drogi lumpie praski" lub, jeszcze lepiej, " najdrozszy lumpie praski" - zawsze tez mozesz dodac na koncu wyrazy najwyzszego szacunku. Tylko widzisz jak do tej pory, w przypadku ochrony przyrody, to polemika z Tobą ogranicza się do korygowania prawie każdej Twojej wypowiedzi. Po prostu wiedzę na ten temat posiadasz baaaaaardzo ogólną, idlatego ludzie będący w temacie tak Ci odpowiadają: no cóż powyższe argumenty skwituje tylko uśmiechem ...... nic więcej nie da się zrobić. bo zachowujesz sie jakbyś wszystkie rozumy pozjadała. A jeśli chodzi o Lasy Państwowe, to rzeczywiście mają się bardzo dobrze i cieszyć się z tego faktu wypada . Czyli fabryke nawozow sztucznych w Pulawach postawili sobie a muzom zeby nie sypac na pola ? ? ? Sypano i to jak jeszcze bo te nawozy byly tanie , tylko o tym nie pisano a swiadomosc szkodliwosci byla z e ro w a. Dajcie zielona salate ze sklepu swinkom morskim - zdechna za dni 2 . Jak bylo tak jest . . Jak sama słusznie zauważyłaś Zakłady Azotowe w Puławach produkują między innymi NAWOZY na bazie azotu. , Napisałaś: Czyli fabryke nawozow sztucznych w Pulawach postawili sobie a muzom zeby nie sypac na pola ? ? ? Sypano i to jak jeszcze Też bardzo dobrze, co by tylko z rozwagą i nie przekraczać 60kg/ha, bo wtedy to już nie tak bardzo dobrze . Ale pisząc o tym, że: [U nas kiedyś nigdy nie było dość kasy, a jak była to i tak nie bylo czym tej natury zniszczyć. Owszem też niszczono, ale powiedzmy że na mniejsza skalę i trochę inaczej. Teraz jest inna sytuacja. Nie miałem na myśli nawozów Jeśli już, to środki na bazie herbicydów (ale nie tylko). A służą one do selektywnego zwalczania chwastów. I problem z nimi polega na tym, że niszczą nie tylko chwasty , itd, itd. Można tak długo jeszcze. Ale nie rozciągajmy . Wiedzy może wielkiej nie posiadasz, ale za postawę i zaangażowanie 5+ Tylko jeszcze odrobinę szacunku do innych. Nawet tych głupszych od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.04.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 W szkole to nauczyli mnie pisac i wyrazac w miare jasno o co mi chodzi czyli byloby - w obecnej sytuacji gdy przemysl chemiczny podsuwa tanie srodki czyli herbicydy - staja sie one nie tylko zagrozeniem dal srodowiska naturalnego ale bezposredno dla nas bo stosujemy je w naszym najblizszym otoczeniu .... Mniej wiecej wyglada to tak : " aby jezyk gietki powiedzial wszystko co pomysli glowa"........ Szkoda, ze szkola nie nauczyla dystansu do niewapliwie swietnej i z duza ilosciawiedzy naszej osoby.....ale do nadrobienia - 3x1 pigulka angielskiego pure noncens'u - powinno pomoc....... ...nie nadymaj sie tak i nie trac czasu na korygowaniu innych........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 15.04.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Pisałem już o tym na forum w moim dzienniku. Kilka lat temu przez Puszczę Piską przeszedł huragan. Powalił prawie 40.000 ha puszczy. Jechałem 3 dni po tym katakliźmie do mojej "komturii". Powalone drzewa , połamane jak zapałki. Ale nie wszystkie. Tam gdzie las był mieszany - sosny, swierki, brzozy las stał prawie nieruszony. Tam, gdzie była monokultura na wiekszym obszarze - kwartał brzóz, kwartał sosen... połamane lub wyrwane z korzeniami wszystko. Od tego czasu minęło już kilka lat. Wywieziono połamane pne, posadzono nowy las. Jaki? Kwartał sosen, kwartał brzózek... Czekamy na nowy huragan?Może ktoś mnie oświeci dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 16.04.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Panstwo nie jest zainteresowane zeby zostalo troche przyrody i tlenu dzieciom i wnukom - liczy sie tylko dorazna korzysc finansowa. W wielu dziedzinach ochrony srodowiska jest gorzej niz bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 16.04.2009 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Może tu jest dobre miejsce, by zapytać (pewnie retorycznie), dlaczego wzdłuż podkarpackich dróg masowo wycinane są dorodne drzewa?Nie wiem, może tak samo jest gdzie indziej, ale w ciągu 3 miesięcy kilka razy przejeżdżaliśmy z mężem Podkarpacie wzdłuż i wszerz i to co widzieliśmy to tragedia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts