Lawy 04.08.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 nie odnosiłem się do baby taki argument (taniej bo państwowe) za trasą pojawia się często w wypowiedziach przeciwników trasy przez R -oczywiście jako argument który zbijają. Ale jakoś nie słyszałem takiego zdania od zwolenników trasy przez R. Nie wiem po co o tym pisac jako o fałszywym stwierdzeniu skoro nikt nie twierdzi, że jest to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 05.08.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 i coż więcej dodać - http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,3528180.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.08.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witajcie drodzy forumowicze. Słyszeliście może że minister środowiska wydał zgodę na budowę obwodnicy prowadzonej przez Dolinę Rozpudy? Gazeta wyborcza i adam wajrak prowadzą protest w tej sprawie i apeluję do was podpiszcie sie pod apelem który znajduje się tutaj: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,74178,3491896.html z góry dziękuję. Przepraszam bardzo ale wklejanie linków po otwarciu których dowiadujesz się ze oddaleś glos na to co niekoniecznie jest zgodne z twoimi przekonaniami to zwykłe hamstwo i HUJUWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.08.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witajcie drodzy forumowicze. Słyszeliście może że minister środowiska wydał zgodę na budowę obwodnicy prowadzonej przez Dolinę Rozpudy? Gazeta wyborcza i adam wajrak prowadzą protest w tej sprawie i apeluję do was podpiszcie sie pod apelem który znajduje się tutaj: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,74178,3491896.html UWAGA NA TEN LINK z góry dziękuję. Przepraszam bardzo ale wklejanie linków po otwarciu których dowiadujesz się ze oddaleś glos na to co niekoniecznie jest zgodne z twoimi przekonaniami to zwykłe hamstwo i HUJUWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 13.12.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Podciągamy temat? W świetle wczorajszego stanowiska Komisji Europejskiej może być ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 13.12.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Podciągamy temat? W świetle wczorajszego stanowiska Komisji Europejskiej może być ciekawie. O rany, KE twierdzi, że budowa nielegalna, bo niezgodna z przepisami unijnymi, a drogowa dyrekcja mówi, że legalna i zgodna. To co, budowy nie wstrzymają? A pieniążki skąd się weźmie, jak unijne przepadną? Jakąś inną drogę się zdejmie z planu? A może poszuka się tańszych materiałów, zmieni technologię? Swoją drogą, zastanawia ten ośli upór drogowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 13.12.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Podciągamy temat? W świetle wczorajszego stanowiska Komisji Europejskiej może być ciekawie. Mignęła mi wczoraj informacja, ale nie miałam czasu poczytać. Były jakieś komentarze naszych polityków? tylko tyle http://wiadomosci.onet.pl/1449303,11,item.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 13.12.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Abromba nie wysyłaj ludzi na Kube , może sama powinnaś pojść do psychiatryrazem ze swoimi kumplami ekologami. Tylko taki lekarz może wam pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 15.12.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Ale przecież na Kubie nie ma żadnych protestów ekologów no i panuje jedyny słuszny ustrój, za którym niektórzy - sądząc z postów - mocno tęsknią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 16.12.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Abromba ty za takim ustojem nie tęsknisz bo wtedy pewnie byłaś biedniutka, a teraz to ho ho. Ekologiczne protesty pomogły ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.12.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 A dajcież spokój Kubie.. W kwestii formalnej - wspomniany miodokwiat rośnie sobie ok 1,5 km od planowanej trasy i 200 m wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 16.12.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Abromba ty za takim ustojem nie tęsknisz bo wtedy pewnie byłaś biedniutka, a teraz to ho ho. Ekologiczne protesty pomogły ?. Wiem, powinnam dać sobie spokój, ale nie potrafię. Nie tęsknię za tamtym ustrojem. Po 13 grudnia nie mogłam dojść do szkoły, bo kolumną jechały czołgi z jednostki radzieckiej do polskiej. Bo odmroziłam sobie policzki w kolejkach. Bo matka drżała, czy brata nie spałują na protestach w ogólniaku. Tym bardziej boli mnie, jakim okazałeś się być człowiekiem że poznaliśmy się w realu i wyglądałeś na w sumie normalnego starszego pana. Po pierwszych utarczkach słownych z Mieczem zaczęło się ujawniać, że sympatyczny jesteś nie zawsze. Teraz dwukrotnie zareagowałeś po prostu chamsko. Mój tekst o Kubie był celową złośliwością, ale jednak na poziomie. Twój tekst o psychiatrze kojarzy się z sowiecką szkołą psychiatrii (młodemu pokoleniu wyjaśniam, że najlepszym sposobem na przeciwników politycznych, których nie wsadzano do łagru, było wsadzenie ich do zakładu dla umysłowo chorych). A teraz sugerujesz mi jak rozumiem branie łapówek. Myślę, że jesteś smutnym starym człowiekiem, który kiedyś był "Kimś", a teraz pozostała tylko tęsknota za dawnymi przywillejami. Ale to se ne wrati. Na więcej twoich postów odpowiadać już nie będę. Więc możesz obrażać mnie do woli. A co do miodokwiatu - nie wiem, gdzie dokładnie rośnie. Ale przecież sam wiesz Mirku że czasem inwestycja 1,5 kilomerta od jakiegoś miejsca potrafi nieodwracalnie zmienić warunki siedliskowe. Gdyby to było jedyne wyjście, należałoby poważnie zastanowić się, czy tego miodokwiatu nie poświęcić. Ale - co jeszcze raz powtarzam - nie zrobiono rzetelnej analizy w porównianiem poszczególnych wariantów. Największy dramat jest jednak taki, ze teraz rzeczywiście sporo pseudoekologicznych ruchów się uaktywniło, był już jakiś "Pociąg do Rospudy", który przebiegł w atmosferze wzajemnych walk o wpływy. I zamiast merytorycznej dyskusji będzie rozróba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.12.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 I w tym problem. Bo merytorycznej dyskusji to tu niewiele. A i tam na górze też.Ten przebieg trasy nie jest wcale najgorszy. A już totalnie się załamałem, czytając, jakie to ptaki tam wyginą. Otóż nie wyginą, bo ich tam nie ma i nigdy nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 02.01.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Via Baltica: Ominąć Białystok z dalekaEksperci planujący przebieg Via Baltiki co do jednego są zgodni - prowadzenie tej międzynarodowej trasy przez stolicę podlaskiego jest bez sensu. Zatrudnieni przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad specjaliści z międzynarodowej firmy Scott Wilson przeanalizowali prawie 60 wariantów przebiegu Via Baltiki. Ich zdaniem ta trasa łącząca Warszawę z Litwą i innymi krajami nadbałtyckimi powinna prowadzić przez Ostrów Mazowiecką, Łomżę, Ełk i Suwałki, omijając zarówno Białystok, jak i Augustów. Dotychczas Scott Wilson poszczególne warianty rozpatrywał pod kątem ich wpływu na środowisko naturalne oraz skutków ekonomicznych, społecznych i drogowych. Każde z tych kryteriów traktowano równorzędnie, a o ostatecznym wyborze decydowała średnia punktów. Do trzeciego etapu zakwalifikowało się wyłącznie pięć propozycji, różniących się od siebie niewielkimi szczegółami. Wariant trasy przez Białystok, lansowany przez samorządowe władze województwa, odpadł w przedbiegach. Uznano go za najbardziej szkodliwy z punktu widzenia przyrody. Ponadto z racji swojej długości nie należy do najtańszych, a funkcje społeczne, jakie mógłby pełnić, nie są imponujące. Nawet z punktu widzenia drogowców, którzy od kilku lat starają się po cichu go realizować, również nie należy do najatrakcyjniejszych. całość: http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=10037 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 28.01.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 RPO: Obwodnica Augustowa przez Dolinę Rospudy wbrew Konstytucji!Rzecznik Praw Obywatelskich w piśmie do Ministra Środowiska prof. Jana Szyszko stwierdził, że decyzja środowiskowa zezwalająca na budowę obwodnicy Augustowa przez chronioną Dolinę Rospudy jest niezgodna nie tylko z Ustawą o Ochronie Przyrody, ale także z Konstytucją Rzeczpospolitej Polskiej. RPO złożył wniosek o uchylenie wydanej przez Wojewodę Podlaskiego decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia polegającego na budowie obwodnicy Augustowa w ciągu drogi ekspresowej S-8. Rzecznik powołał się na gwarantowaną w Konstytucji RP zasadę zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska, która podczas procedury administracyjnej uzgadniającej obwodnicę Augustowa została zignorowana. Rzecznik uważa także, że Wojewoda Podlaski uchybił obowiązkowi wykładni prawa krajowego zgodnie z prawem Unii Europejskiej. Organy administracyjne, są – zgodnie z orzeczeniach Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości - obowiązane, do przestrzegania pierwszeństwa prawa wspólnotowego wobec krajowego i do odmowy stosowania prawa krajowego jeśli jest ono niezgodne z europejskimi dyrektywami. Inne zarzuty Rzecznika pokrywają się z argumentami od dawna podnoszonymi przez organizacje pozarządowe: Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków, Polską Zieloną Sieć i WWF Polska. Zdania ekologów nikt nie chciał słuchać. Nie wiem kto jeszcze ma się wypowiedzieć, żeby decydenci wreszcie wzięli pod uwagę konieczność przestrzegania prawa ochrony środowiska. Tylko zgodnie z prawem można będzie ulżyć mieszkańcom Augustowa, którzy desperacko domagają się uwolnienia swojej miejscowości od TIRów – mówi Małgorzata Znaniecka z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. - Starania o budowę obwodnicy tego uzdrowiska trwają od kilkunastu lat. Ile jeszcze czasu trzeba stracić na niezgodne z prawem decyzje administracyjne? Przypomnijmy, że w grudniu 2005 r. Minister Środowiska unieważnił już jedną decyzję Wojewody Podlaskiego zezwalającą na budowę obwodnicy Augustowa na obszarze Natura 2000. Teraz kolejna – po ponad roku – również pozostawia wiele do życzenia. Kilka dni przed wystąpieniem Rzecznika Praw Obywatelskich, Komisja Europejska przedstawiła polskiemu Rządowi swoje zastrzeżenia co do łamania unijnych dyrektyw przyrodniczych, w tym dotyczących planowanej obwodnicy Augustowa zagrażającej ostoi przyrody „Puszcza Augustowska” w sieci Natura 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymi 29.01.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 No to i ja sie dolacze.Chronmy to co mamy dla nastepnych pokolen zanim bedzie za pozno.Czy nasze dzieci (wnuki) maja uczyc sie o naszej przyrodzie nalekcjach histori.Kiedy oprzytomniejemy? Jak nie My to kto? Jak nie teraz to kiedy? Krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 08.02.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 minister mający chronić środowisko wyraził zgodę na rozpoczecie budowy, start w lutym, ekolodzy przykują się do drzew, drzewa wyrwie się z razem ekologami, Polska nie dostanie pieniędzy na budowę i zapewne zapłaci jeszcze kary, a ja dzień przed gdziną 0, pozwolę sobie obrazowo przedstawić 2 warianty przejścia przez Rospudę "jedyny słuszny" (GDDKiA) - bo zatwierdzony przez najlepszy rząd jaki kiedykolwiek miała Rzeczpospolita i najgorszy z możliwych (ekologiczny) bo popierany przez łże elity, jakichś zielonych, a może nawet agentów z układu ornitologiczno-dendrologicznego, wspieranego przez bezbożne hordy teutonów... wg GDDKiA http://bi.gazeta.pl/im/1/3898/z3898891X.jpg wg ekologów http://siskom.waw.pl/rospuda/zdjecia/rospuda5.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANThE 12.02.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam !! Ja się tylko pytam - dlaczego w naszym kraju gdy urzędnik coś sp***rzy to nie odpowiada za to finansowo lub nawet karnie. A za załatwienie podatnikom (!) dodatkowych obciążeń w postaci kary nałożonej przez Unię powinni dostać tak ze 2 do 5 lat i przepadek majątku swojego i rodziny. Może wtedy rozsądek powrócił by do urzędów różnorakich, a i chętnych do koryta by było mniej .... Achh, pomarzyć można, niestety tylko pomarzyć . Pozdrawiam - DANThE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 12.02.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Jeżeli polskie władze nie przekonają 15 lutego Komisji, że budowa jest w pełni zgodna z unijnymi dyrektywami, sprawa trafi do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Jeżeli ten podzieli punkt widzenia Brukseli, Polska zostanie obciążona gigantycznymi karami finansowymi. Dla przykładu - w 2002 roku za łamanie dyrektyw Grecja została skazana na grzywnę w wysokości 20 tys. euro dziennie do czasu zakończenia działań niezgodnych z prawem. W przypadku obwodnicy Augustowa mogłoby to oznaczać nakazanie rozebrania inwestycji.J.Medek GW 12.02.2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 14.02.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Nie dam umrzeć temu wątkowi dla zainteresowanych , proponuję zajrzeć na stronę -> http://www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm warto się "wczytać" w temat, a dla zachęty polecam zdjęcia, np. dolinę z zaznaczoną trasą: http://www.rospuda.most.org.pl/galeria/galeria/galeria3/obrazki/40.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts