abromba 15.02.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 No to po dzisiejszej konferencji Pana Premiera wszystko stało się jakoś jaśniejsze. Władza chce pokazać, któ tu rządzi, obrońcy przyrody Rospudy zostali wrzucenie do kosza "tych , co za pieniądze wszystko zrobią". Rozkopią, zniszczą, ale pokażą.Bardzo proszę wszystkich, którzy cokolwiek chcą robić (czyli protestować), albo znają takie osoby; błagam, ostudźcie emocje, żadnych wygłupów, wybryków. Nic nie będzie dla środowisk związanych z tą inwestycją lepsze, niż pokazanie, że mają do czynienia z bandą oszołomów, ekoterrorystów.Cóż, jeśli gromady górników rozbijają okna w Kancelarii Premiera to nikt nie powie, że górnicy to .....Jeden incydent związany z Rospudą na pewno wywoła lawinę takich uwag.Trochę informacji o planowanych akcjach jest tu: http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=2065 Pozdrawiam.I noście te zielone wstążki. Niby nic, ale niech widzą, że za przestrzeganiem prawa w dolinie Rospudy naprawdę nie są degeneraci, tylko zupełnie sympatyczni ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 16.02.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dla radykałów jeszcze ten link:http://www.dolina-rospudy.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 16.02.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Spotkania przeciwników rozrycia doliny Rospudy za wszelką cenę odbędą się w niedzielę o 13.00 w "charakterystycznych punktach miast". W Warszawie - pod Belwederemw Poznaniu - pod pomnikiem Starego Marycha k. Kupca Poznańskiego (mam nadzieję, ze nic nie przekręciłam)w Gdańsku - pod Fontanną Neptuna. I jeszcze jeden cytat: "Rzadko chodzę na demonstracje Ale w niedzielę o 13 pójdę pod Belweder Sytuacja Doliny Rospudy jest dramatyczna. Wyrok na Dolinę wydał Minister Środowiska, a Premier RP ostatecznie go przypieczętował. Buldożery Budimexu mogą wjechać w Dolinę Rospudy w każdej chwili. Może Komisja Europejska uratuje Rospudę za nas? Może Rzecznik Praw Obywatelskich wygra sprawę przed NSA? Może. A może los Doliny Rospudy zależy po prostu ode mnie i od Ciebie? Nie zgadzam się na poprowadzenie fragmentu obwodnicy Augustowa przez Dolinę Rospudy, ponieważ wiem, że jest alternatywa trasy przez Chodorki. Tańsza, bezpieczna dla przyrody i zgodna z prawem. Chcę jak najszybszego zbudowania obwodnicy dla Augustowa przez Chodorki. Uważam, że TIR-y przemierzające Polskę tranzytem, powinny jechać na lawetach kolejowych. Noszę zielona wstążkę. W niedzielę, osiemnastego lutego o 13, idę pod Belweder. Dopóki stoją drzewa, możemy zatrzymać ten walec. Od Ciebie zależy. Przemek Pasek Fundacja Ja Wisła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 21.02.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3935021.html Rozsądna propozycja. Jesli ta alternatywa jest rzeczywiście taka szybka do zrealizowania to nie powinno być problemów ze spełnieniem tego postulatu. No chyba że jednak wbrew stwierdzeniom zielonych terrosrystów nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 22.02.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 ciekawostka z dzisiejszego Onetu: DO WSZYSTKICH PRZECIWNIKÓW OBWODNICY Nie jestem ekologiem, ale ta obwodnica musi tam iść tylko dlatego, że co niektórzy powykupywali grunty. Teraz sa one bezuzyteczne, ale wykupione pod droge dadza spory zarobek. Tu jest pies pogrzebany. ~Augustowianin, 22.02.2007 08:22 i co na to CBA i JK - Naczelny Tropiciel Układów wszystkich Rzeczpospolitych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 22.02.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Fajnie, każdy tak może napisać. DO WSZYSTKICH Nie jestem ekologiem, i wiem że forsowana alternatywa jest tylko dlatego, że co niektórzy powykupywali tam grunty. Teraz sa one bezuzyteczne, ale wykupione pod ewentualną droge dadza spory zarobek. Tu jest pies pogrzebany. ~Augustowianin, 22.02.2007 09:22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 22.02.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Wiem że nie na temat doliny, ale jednak zbliżone Teraz to mu swoją doline Ropsudy mamy w Halinowie Minister środowiska chce wyciąć 50 ha lasu po to, by nie mieć obwodnicy pod oknami własnego domu. Jan Szyszko podjął decyzję, że Wschodnia Obwodnica Warszawy ominie - wbrew wcześniejszym planom - jego rodzinną miejscowość Co to znaczy władza cały artykuł tu http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=50316&wid=8742522&rfbawp=1172141648.993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 22.02.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 no proszę ... , nie widziałem , że Jarek też czytuje forum Centralne Biuro Antykorupcyjne rozpoczęło kontrolę w białostockim oddziale Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w związku z budową obwodnicy Augustowa - informuje radio RMF FM. Rzecznik CBA Tomasz Frątczak potwierdził tą informację. ..... i myślę sobie, że nasz miłościwie panujący, wreszcie zdał sobie sprawę, że został w coś wrobiony może jest jeszcze nadzieja na ...... zdrowy rozsądek tzn. zbudować obwodnicę Augustowa - szybko, tanio i zgodnie z rozumem,a nie czyimś pjanym zwidem ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 22.02.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 no proszę ... , nie widziałem , że Jarek też czytuje forum Centralne Biuro Antykorupcyjne rozpoczęło kontrolę w białostockim oddziale Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w związku z budową obwodnicy Augustowa - informuje radio RMF FM. Rzecznik CBA Tomasz Frątczak potwierdził tą informację. ..... i myślę sobie, że nasz miłościwie panujący, wreszcie zdał sobie sprawę, że został w coś wrobiony czy aby na pewno? Premier i prezydent chcą mieć pewność, że procedury są zgodne z prawem Przeprowadzenie postępowania kontrolnego zostało zlecone CBA przez premiera Jarosława Kaczyńskiego, na wniosek prezydenta Lecha Kaczyńskiego - podało CBA. Frątczak wyjaśnił, że prezydent i premier "ze względu na wagę społeczną tego przedsięwzięcia chcą mieć absolutną pewność, że przy przetargu na budowę tej obwodnicy wszystkie procedury były stosowane zgodnie z prawem". może jest jeszcze nadzieja na ...... zdrowy rozsądek tzn. zbudować obwodnicę Augustowa - szybko, tanio i zgodnie z rozumem,a nie czyimś pjanym zwidem ...... tylko problem jest z tym "szybko i tanio", ale... Wilcza a co powiesz na propozycję z linka który wkleiłem? Jeśli ta alternatywa ma powstac szybko jak piszesz, to na czas wszelkich uzgodnień i wydawania warunków nowej trasy wszytrzymać Tiry przez Augustów wydaje się dobrą propozycją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 22.02.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 To może ja tez powiem swoje dwa słowa. Ja z tych co są za ochroną życia. Uznaje także, ze nie można patrzeć na człowieka jako na kogoś odrębnego od natury. Wiec, nie można chronić człowieka a nie chronić natury i odwrotnie. Niszcząc nasze naturalne środowisko samy sobie wbijamy nóź w plecy. I jeszcze jedno. Słyszałam komentarze typu, że dla ekologów ważniejsze są owady od ludzi i takie tam... I nie wiem jak mam to zrozumieć, ze co.., ludzie są ważniejszy od owadów, kwiatków, ptaków...??? A niby dlaczego??? Bo potrafią mówić i tak właśnie stwierdzić? Bo potrafią zrobić prawo które im pozwala być górą? A co z prawem które ustalił sam Twórca tworząc ten nasz świat w którym za życia gościmy? No właśnie gościmy! Nie jesteśmy Panami tego świata. Jesteśmy tylko częścią twórczości Twórcy lub jak ktoś woli Natury. Możemy żyć i funkcjonować tylko razem z Natura i szanując prawa które ona ustala. To są prawa niezmienne. Nie jak te nasze które na jednym posiedzeniu można zmienić. To co dajesz to otrzymujesz. Proste. Jestem za tym aby zrobić ta obwodnice i odciążyć to miasteczko od takiego ruchu. Ale trzeba to zrobić tak aby jak najmniej ucierpiało na tym środowisko naturalne i dziwy mnie bardzo, ze ci co decydują o tym robią to w taki sposób jak zostało to zrobione. Wybrano najgorsza opcje. Jak dla mnie to po prostu skandal i jestem ciekawa czy jeśli potem cos pójdzie nie tak ,ktoś będzie za to odpowiadał.., czy znowu powiedzą, o jejku.., no trudno... Przecież Polska ma mądrych ludzi, ma fachowców. Czemu nie usiąść i zrobić to dobrze. Czy nam już na prawdę wszystko jedno czy ten świat będzie istniał czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 22.02.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Podpisuje się pod tym. A jeśli pójdzie coś nie tak... Pewne jest, że nikt nie poniesie odpowiedzialności. I jeszcze jedna refleksja. Szkoda mi ludzi, których to nie obchodzi. Nie obchodzi, że ginie rezerwat, nie obchodzi, że spłonęła cerkiew w Komańczy, że w Iraku zniszczono przepiękne budowle stworzone kilka tysięcy lat temu. Mnie za każdym razem serce krwawi.Bo jeśli ich nie obchodzi, to znaczy, że nie widzą. Dlatego mi ich szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.02.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 no proszę ... , nie widziałem , że Jarek też czytuje forum Centralne Biuro Antykorupcyjne rozpoczęło kontrolę w białostockim oddziale Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w związku z budową obwodnicy Augustowa - informuje radio RMF FM. Rzecznik CBA Tomasz Frątczak potwierdził tą informację. ..... i myślę sobie, że nasz miłościwie panujący, wreszcie zdał sobie sprawę, że został w coś wrobiony może jest jeszcze nadzieja na ...... zdrowy rozsądek tzn. zbudować obwodnicę Augustowa - szybko, tanio i zgodnie z rozumem,a nie czyimś pjanym zwidem ...... Ta wiadomość napawa optymizmem z punktu widzenia ochrony przyrody, bo wygląda na usilne szukanie pretekstu do zastopowania projektu. Szkoda tylko, że zamiast tego premier, który lubi działać szybko i twardo, mało oglądając się na prawo (np. w sprawie takiej Jelfy), nie przeprowadzi męskiej rozmowy z ministrem Sz. czy Polaczkiem, bo w końcu problem nie w wyborze wykonawcy tylko w wyborze trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANThE 22.02.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam !! Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem obwodnicy w obecnie forsowanym kształcie, mimo iż mieszkam w gminie przez którą biegnie obecnie ruch ciężarowy. Usłyszałem za to od pewnego notariusza że za grunty pod drogę zostało wypłacone już sporo odszkodowań (ciekawe dla kogo i ile), zatem twierdzenie cytowanego Augustowianina uważam za sensowne. Niestety ludzie w Augustowie i okolicach są tak ogłupieni bełkotem jaśnie nam panujących urzędasów że uważają ekologów za wcielenia szatana, nie widzą proponowanej alternatywy. A tak na marginesie to ekolodzy powinni bardziej skupić się na eksponowaniu bardziej "racjonalnych" argumentów typu koszta budowy i możliwości dofinansowania, poniweaż świadomość ekologiczna w naszym kraju jest żenująca. Jak zauważyłem to media też nie są zbyt obiektywne, bo jedyne co dotąd widziałem to: obwodnica powinna i musi być, a ekolodzy rzucają kłody pod nogi i próbują powstrzymać budowę. O rozwiązaniach alternatywnych cisza I jeszcze ciekawostka - dlaczego po wyremontowaniu trasy Warszawa - Augustów przez Łomżę pozostawiono tam ograniczenie ruchu tirów (zakaz wjazdu pojazdów o masie pow. 8 ton)? Cały ruch pozostawiono przez Białystok, dopiero niedawno zmieniono zakaz do 8ton na oś. I jeszcze jedna uwaga - ta obwodnica jest najbardziej potrzebna UE i Litwie, gdyby zamknąć przejście w Budzisku to przez Augustów jechało by z 10 tirów na tydzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 23.02.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 I jeszcze jedna uwaga - ta obwodnica jest najbardziej potrzebna UE i Litwie, gdyby zamknąć przejście w Budzisku to przez Augustów jechało by z 10 tirów na tydzień . No i własnie o to chodzi. Jak juz UE się wmieszała w sprawę (bełkocząc o programie NATURA2000) to powinna pomóc mimo wszystko mieszkańcom, ale teraz ma ciężki orzech do zgryzienia i zapewne schowa głowę w piasek. A i w Polsce przejmujemy standardy zachodnie: http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=32865 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 23.02.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 No to teraz obciachem będzie nie figurować w kartotekach policyjnych. W tę niedzielę przeciwnicy rozrycia Rospudy jak zwykle spotykają się o 13.00, Gdańsk, Poznań, Kraków - jak poprzednio (Neptun, Mickiewicz, Marycha). W Warszawie zmiana - spotykamy się na Placu Zamkowym (no i dobrze, bo pod Belwederem ludzie wychodzili na ulicę i nie było to bezpieczne). Doszła Łódź - pod Urzędem Wojewódzkim na Piotrkowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 23.02.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 A w ogóle to myślę, że w Polsce naprawdę dzieje się coś Bardzo Ważnego. Dotychczas rzeczywiście tzw. "ekolodzy " byli spychani do niszy wariatów, oszołomów i ekoterrorystów. Teraz okazało się, że to bardzo profesjonalni, przygotowani merytorycznie ludzie, z których argumentami zgadzają się autorytety naukowe, poważni prawnicy ale i masa zwykłych ludzi. A przede wszystkim ludzie, którzy mają argumenty i chcą o nich rozmawiać. A Pan Minister wczorajszą decyzją w sprawie obwodnicy mojej rodzinnej Wesołej kompletnie się ośmieszył, niestety pokazując, że punt widzenia zalezy w jego wypadku od punktu siedzenia, a nie obiektywnych przesłanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 23.02.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 A w ogóle to myślę, że w Polsce naprawdę dzieje się coś Bardzo Ważnego. Dotychczas rzeczywiście tzw. "ekolodzy " byli spychani do niszy wariatów, oszołomów i ekoterrorystów. Teraz okazało się, że to bardzo profesjonalni, przygotowani merytorycznie ludzie, z których argumentami zgadzają się autorytety naukowe, poważni prawnicy ale i masa zwykłych ludzi. A przede wszystkim ludzie, którzy mają argumenty i chcą o nich rozmawiać. proszę cię... idę o zakład że gdyby im posmarowano odpowiednio wcześniej tobyś nie usłyszał o żadnej Dolinie Rospudy. Ale państwo to nie prywatny inwestor więc nie płaciło - co okazuje się błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 23.02.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 A w ogóle to myślę, że w Polsce naprawdę dzieje się coś Bardzo Ważnego. Dotychczas rzeczywiście tzw. "ekolodzy " byli spychani do niszy wariatów, oszołomów i ekoterrorystów. Teraz okazało się, że to bardzo profesjonalni, przygotowani merytorycznie ludzie, z których argumentami zgadzają się autorytety naukowe, poważni prawnicy ale i masa zwykłych ludzi. A przede wszystkim ludzie, którzy mają argumenty i chcą o nich rozmawiać. proszę cię... idę o zakład że gdyby im posmarowano odpowiednio wcześniej tobyś nie usłyszał o żadnej Dolinie Rospudy. Ale państwo to nie prywatny inwestor więc nie płaciło - co okazuje się błędem. To znaczy co, Ty płaciłeś czy brałeś? No bo skąd masz takie przekonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 23.02.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Jesteś z okolic Warszawy także.... - np. o Stowarzyszeniu Przyjazne Miasto słyszałeś?Skoro do tej pory ekoterroryści działają na takiej zasadzie to dlaczego teraz mam podejrzewać że się coś zmieniło. to będzie ciekawe:http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3941151.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 23.02.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Lawy, już kiedyś o tym pisałam. Co mają pseudoekolodzy z "Przyjaznego Miasta" czy jak im tam do idei ochrony przyrody? Bo ja nie wiem. Co mają neofaszyści z niektórych grup Młodzieży Wszechpolskiej do idei patriotyzmu? Też nie wiem. PS. Możesz wierzyć lub nie, ale ja nic nie wzięłam i nic nie chciałam a nawet dałam. Osobiście znam ludzi, którzy protestują. OK: Zieloni 2004 chcą sobie podbić kapitał polityczny, ale 90% to tacy ideowcy, których naprawdę ze świecą szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts