Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolina Rospudy

partner

Recommended Posts

• Odpowiedzi 226
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lawy, już kiedyś o tym pisałam. Co mają pseudoekolodzy z "Przyjaznego Miasta" czy jak im tam do idei ochrony przyrody? Bo ja nie wiem.

A czy ja napisałem coś o idei ochrony przyrody? pisałem o ekologach. Ludzie z Przyjaznego też nazywają siebie ekologami.

Co mają neofaszyści z niektórych grup Młodzieży Wszechpolskiej do idei patriotyzmu? Też nie wiem.

IMO - nic, ale co to ma do ekologów??

OK: Zieloni 2004 chcą sobie podbić kapitał polityczny, ale 90% to tacy ideowcy, których naprawdę ze świecą szukać.

Twoje zdanie - ja pozwolę sobie mieć inne.

A gdyby nie walka Michnika z obecną władzą to przeciętny polak nawet by nie usłyszał o Dolinie Rospudy.

Obejrzałam dziś porane wiadomości w TVP 1 i znów mnie zęby rozbolały.

Podano informacje o wyniku sondażu wsród mieszkańców Augustowa i przeciwstawiono im "sprzeciw ekologów wobec budowy obwodnicy" Znów ani słowa o wariancie alternatywym - zarówno pierwotnym przez Raczki jak i obecnym przez Chodorki.

Przemiła Pani Redaktor z pobłazliwym uśmiechem mówiła, że ekolodzy to młodzi idealiści którzy i tak będą protestować.

NINIEJSZYM Z CAŁĄ POWAGĄ OŚWIADCZAM ŻE SKOŃCZYŁAM 35 LAT Więc taka młoda to już nie jestem. :lol:

A na serio:

Ale te same wiadomości podały, że do obozu ekologów przyjechali państwo Gwiazdowie. Czy ktoś może to potwierdzić?

Informację o przyjeździe Gwiazdów do obozu podało też Radio TOK FM.

Ja raczej zaliczam się do starszych :D

Lawy napisał m.in. "Skoro do tej pory ekoterroryści działają na takiej zasadzie to dlaczego teraz mam podejrzewać że się coś zmieniło"

ciekawe czy Lawy zna słowo stereotyp?

dąsamy się gdy słyszymy o amerykańskim wyobrażeniu Polaka, prostak, pijak, rozmodlony obłudnik, oczywiscie wiemy, że to nieprawda (chociaż nasi rodacy za oceanem przez ostatnie 50lat , na taką opinię naprawdę niestety sobie zasłużyli).

Podobnie niesprawiedliwie wiekszość Polaków ocenia np. Rumunów. Generalnie przyjmując, że są to "Cyganie i żebracy, a i - złodzieje też".

Gratuluję więc Lawy przekonania, że ekolodzy = ekotrreoryści. To że tacy też są, ma dyskredytować wszystkich pozostałych , którym ochrona przyrody jest bliska???

Nie muszę Cię chyba kolego informować jak powinienem Cię klasyfikować na podstawie Twoich opinii z Forum. Mniemam jedak, że taka opinia byłaby fałszywa...

"Nie sądźcie byści nie byli sądzeni" to jedne z licznych, przypomnień z Ewangelii, które są święte nie tylko w wymiarze religijnym, ale i ogólnym - humanistycznym.

Rozważ to Lawy.

I druga sprawa to udział mediów lokalnych (oczywiście białostockich) w kształtowaniu opinii publicznej. Z tematu fałszowania obrazu jakiegoś zdarzenia przez prezentację w TVP3 , czy GW(dodatek białosocki), opinii tylko jednej strony, na podstawie Doliny Rospudy i całej Via Baltica, można by pisać doktoraty. Kwestie kosztów, odległości, liczby wysiedleń - same fałsze.

Niedawny przykład , bodajże Dyrektor GDDKiA, jęczy o niemożności ominięcia Rospudy bo ta ma ponad 100km.

A prawda jest taka, że nikt nie chce tej Rospoudy omijać, tylko przeciąć ją tam, gdzie jest małym strumykiem, gdzie nie ma bagien i przepięknej, dzikiej doliny... (trochę wyżej wkleiłem zdjęcie) i tak dociera do społeczeństwa klamliwa opinia i nikt, publicznie nie wykazuje , kłamstwa i manipulacji urzędnika.

Przypomnę też , że w miejscu tym biegnie linia wysokiego napięcia, a więc liczba koniecznych wysiedleń byłaby tu minimalna.... ale po co tym mówić.

Nie czujesz się Lawy takim małym trybykiem w tej maszynie propagandowej, nakręcanej ręką sprawnego manipulatora?

Na koniec zaś wspomnę, że możemy być pewni, że za kilka lat pojawi się temat rozprucia autostardą VB , Kotliny Biebrzańskej z Biebrzanskim PN i Puszczy Knyszyńskej oraz ... Puszczy Augustowskiej , która w wariancie ekologów byłaby również ominięta, a w wersji GDDKiA także zostanie zaszlachtowana.

Po co omijać te tereny i prawadzić trasy szybkiego ruchu pomiędzy ekosystemami...

Cały czs się tylko zastanawiam, czy to głupota, czy dywersja :evil: :roll:

I jeszcze jedno. Słyszałam komentarze typu, że dla ekologów ważniejsze są owady od ludzi i takie tam...

I nie wiem jak mam to zrozumieć, ze co.., ludzie są ważniejszy od owadów, kwiatków, ptaków...??? A niby dlaczego??? Bo potrafią mówić i tak właśnie stwierdzić? Bo potrafią zrobić prawo które im pozwala być górą? A co z prawem które ustalił sam Twórca tworząc ten nasz świat w którym za życia gościmy?

Bóg powiedział też:czyńcie sobie ziemię poddaną. I pewnie tak to rozumieją zwolennicy zabetonowania swiata. Mam nadzieję, że ktoś sie wreszcie obudzi, nie tylko w Polsce, ale w ogóle na świecie i ludzie zrozumieją, że sami zdechną z głodu, jak będą tylko liczyc kasę.

Oj co się będzie jutro tam działo? Mieszkańcy Augustowa jadą do ekologów. :roll:

Lawy napisał m.in. "Skoro do tej pory ekoterroryści działają na takiej zasadzie to dlaczego teraz mam podejrzewać że się coś zmieniło"

ciekawe czy Lawy zna słowo stereotyp?

Jaki stereotyp? Skoro tak działają i mam na to przykłady z teraźniejszości to gdzie tu mowa o stereotypie. Ale polskie organizacje same tego nie wymyśliły..

Gratuluję więc Lawy przekonania, że ekolodzy = ekotrreoryści. To że tacy też są, ma dyskredytować wszystkich pozostałych , którym ochrona przyrody jest bliska???

Pewnie że uogólniam, są tez i tacy którym nie chodzi o kasę. Ale moim zdaniem stoją w mniejszości. Swoje zdanie podtrzymuję bo niestety obecnie śledzę pewną sprawę w Wawie gdzie wykorzystuje się pewne mechanizmy nazwijmy to ekologiczne.

Nie muszę Cię chyba kolego informować jak powinienem Cię klasyfikować na podstawie Twoich opinii z Forum. Mniemam jedak, że taka opinia byłaby fałszywa...

nie wiem...

(...)

I druga sprawa to udział mediów lokalnych (oczywiście białostockich) w kształtowaniu opinii publicznej. Z tematu fałszowania obrazu jakiegoś zdarzenia przez prezentację w TVP3 , czy GW(dodatek białosocki), opinii tylko jednej strony, na podstawie Doliny Rospudy i całej Via Baltica, można by pisać doktoraty. Kwestie kosztów, odległości, liczby wysiedleń - same fałsze.

Niedawny przykład , bodajże Dyrektor GDDKiA, jęczy o niemożności ominięcia Rospudy bo ta ma ponad 100km.

primo: http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=33110

secundo: Trasa alternatywna proponowna przez ekologów tez przecina Dolinę Rospudy tylko w jej węższym miejscu.

do rzeczy:

Dlaczego nie było protestów (znaczy były ale to było za mało) te 7 lat temu gdy był na to czas? Bo prezydentem był miłościwie panujący Michnikowi Kwaśniewski?

Przyjmijmy na chwilę, że pójdzie po myśli ekologów i zostanie wzieta pod uwagę ta trasa alternatywna. Za jakieś 5 lat będzie ta nowa trasa w takim punkcie co teraz jest obecna czyli wejście geodetów. Kto zagwarantuje że te same organizacje znowu się nie oburzą bo przecież znowu wchodzi trasa w DOlinę, a poza tym kolonia wróbelków się tak rozrosła że trasa wchodzi w ich teren? ano...NIKT.

Poza tym GW lansuje pogląd że trasa ta całkowicie zabetonuje zniszczy i nie wiadomo co jeszcze Dolinę - ostatni bastion przyrody w Polsce. Ano bzdura, ciekawe tylko czy ktoś przeczytał studuim opracowane na którymś z uniwersytetów na temat wpływu trasy na dolnę (i na wszystko co się obecnie w niej znajduje).

Pozostaje jeszcze kwestia programu Natura 2000, tutaj zgłaszając pewne regiony do tego programu nie patrzono wprzód tylko na kasę która za to im spłynie. 10% Polski jest zgłoszone i jak się przyjrzeć mapie to chyba nie da się w żaden sposób ominąć tego jeśli chcemy budować autostrady (jeśli chcemy oczywiście). Ostatnio patrzyłem na koncepcję zabudowy Portu Praskiego w Wawie i zastanawiam się jak ominą to że Wisłę też zgłosili a chcę na małym kawałku uregulować jej brzeg (zgodnie z założeniami programu - nie można regulować biegu rzeki zgłoszonej do Natura 2000). Takich mamy rzadzących...

Nie czujesz się Lawy takim małym trybykiem w tej maszynie propagandowej, nakręcanej ręką sprawnego manipulatora?

A wiesz że nie, bo obecną wiedzę na temat tej trasy nabyłem jeszcze zanim Michnik się obudził że jakaś trasa gdzies idzie i można dokopać rządzącym.

Ale manipulację mediów widzę na kazdym kroku bo tak się składa że mam z nimi naprawdę dużo do czynienia.

na koniec: jestem za budową tej trasy dlatego, że: nie ma innej alternatywy żeby ta trasa powstała a wiem że jest absolutnie konieczna widząc co się dzieje w Augustowie. Tak - przedkładam życie ludzkie nad życie jak to ktoś napisał motylków i roślinek. Trasa ta nie zniszczy doliny a jesli chodzi o protesty to niektórzy się po prostu obudzili za późno - teraz albo znowu czekamy najmarniej 5 lat do wbicie pierwszej łopaty albo budujemy tą.

Dlaczego nie było protestów (znaczy były ale to było za mało) te 7 lat temu gdy był na to czas?

Sam piszesz, że protesty były. Dlaczego mało? Bo ciągle była szansa na prawne rozpatrzenie sprawy. Jeżeli inwestor wykorzystuje instrument nazywany rygorem natychmiastowej wykonalności w sytuacji, która jest co najmniej watpliwa prawnie, to nic innego niż zradykalizowanie protestów nie zostaje.

"Bo prezydentem był miłościwie panujący Michnikowi Kwaśniewski? "

Ciągle słyszę te argumenty. I dlatego fakt poparcia udzielonego przez Andrzeja Gwiazdę jest dla mnie bardzo wazny. No chyba że on tez jest utajoną żydokomuną.

A w ogóle to jest mi bardzo przykro, że tak mało środowisk prawicowych poparło obronę Rospudy. Tak jakby to nie było dziedzictwo narodowe. I z konieczności akcję i idee z nią związane zawłaszczają partie, którym bardziej zalezy np. na dyskredytacji Kościoła. Czy w Polsce naprawdę nie ma miejsca na zieloną prawicę ?(takie ruchy jak REFA są tak niszowe, że chyba wszyscy już o nich zapomnieli)

Argument o kolonii wróbelków jest tak demagogiczny, że komu jak komu, ale Tobie nie przystoi.

Co do studium opracowanego na którymś z uniwersytetów na temat wpływu trasy na dolnę (i na wszystko co się obecnie w niej znajduje), to niestety nie wiem o który dokument chodzi ( a przeczytałam ich sporo), więc jesli podrzucisz jakieś bliższe namiary, to będę wdzięczna.

Na koniec jeszcze jedna refleksja: patrzyłam dziś na telewizyjne relacje z konfrontacji protestujących z mieszkańcami Augustowa. I byłam wręcz zażenowana patrząc na tłum z krzyżami i zniczami, symbolizującymi osoby, które zginęły, wsród którego sporo osób podchichiwało się, a w dodatku było słychać takie stadionowe gwizdki.

Po drugiej stronie w milczeniu ze zniczami siedzieli "ekolodzy".

Jesli ktoś zdał egzamin z szacunku wobec śmierci, to niestety nie ta grupka, która przyszła.

Sam piszesz, że protesty były. Dlaczego mało? Bo ciągle była szansa na prawne rozpatrzenie sprawy. Jeżeli inwestor wykorzystuje instrument nazywany rygorem natychmiastowej wykonalności w sytuacji, która jest co najmniej watpliwa prawnie, to nic innego niż zradykalizowanie protestów nie zostaje.

Jaka szansa była? protesty w większości nie były sformalizowane i procedura leciała w sumie bez przeszkód.

Ciągle słyszę te argumenty. I dlatego fakt poparcia udzielonego przez Andrzeja Gwiazdę jest dla mnie bardzo wazny. No chyba że on tez jest utajoną żydokomuną.

mnie akurat niewiele obchodzi kto jest za kto przeciw byleby argumenty były rozsądne, niestety niewiele wypowiedzi wśród osób publicznych (niezależnie od strony) taką cechą się wykazują.

A w ogóle to jest mi bardzo przykro, że tak mało środowisk prawicowych poparło obronę Rospudy.

W Polsce nie ma prawicy wg szerokiego rozumienia tego pojęcia. Niestety wynika to z niedawnej historii, kto stał naprzeciwko komuny już nazywa siebie prawicą..polska rzeczywistość.

Czy w Polsce naprawdę nie ma miejsca na zieloną prawicę ?(takie ruchy jak REFA są tak niszowe, że chyba wszyscy już o nich zapomnieli)

Co ma REFA wspólnego z polityką?

Argument o kolonii wróbelków jest tak demagogiczny, że komu jak komu, ale Tobie nie przystoi.

Demagogiczny? być może, ale powrócę do pytania: czy ktoś zagwarantuje że za te 5 lat nie będzie protestów? IMO: nikt, bo ta alternatywa (ekologów) też przecina dolinę, poza tym skoro w Warszawie wynajdują np kalarepę łazienkowską żeby zablokować pewne inwestycje to tam tym bardziej mozna lokalne rośliny wynaleźć.

Co do studium opracowanego na którymś z uniwersytetów na temat wpływu trasy na dolnę (i na wszystko co się obecnie w niej znajduje), to niestety nie wiem o który dokument chodzi ( a przeczytałam ich sporo), więc jesli podrzucisz jakieś bliższe namiary, to będę wdzięczna.

Poszukam i wrzucę.

Jesli ktoś zdał egzamin z szacunku wobec śmierci, to niestety nie ta grupka, która przyszła.

Problem jest tylko w tym, że zieloni mają gdzieś czy ktoś tam zginie czy nie, liczy się jeden cel - niedopuszczenie do trasy w takim kształcie.

I.Janke w dzisiejszej RZ:

"...

Sprawa Rospudy pokazuje, jak słabe i niesprawne jest nasze państwo. To nie jest zarzut wobec rządu PiS, a w każdym razie nie tylko wobec tego rządu. Przeciwnicy budowania obwodnicy przez teren torfowisk zgłaszali swoje zastrzeżenia oddawna. Wielka akcja rozpoczęła się kilka czy kilkanaście tygodni temu, ale protesty i rozmaite krytyczne opracowania były przedstawiane decydentom już parę lat temu. I nikt nie był w stanie się tym wtedy zająć. Nikt nie był w stanie powołać zespołu do rozwiązania tego problemu. Zespołu, który wykona pracę dość banalną - wynajdzie trasę, która będzie bezpieczna i dla ludzi, i dla przyrody. Nikt nie zajął się pracą z ludźmi i konsultacjami, które powstrzymałyby przyszłe protesty czy to ekologów, czy to właścicieli ziemi. Nikt w Polsce nie wypracował mechanizmów zabezpieczających przed takim sytuacjami, które przecież zdarzają się coraz częściej. Dziś premier Kaczyński mówi: -Jeśli zdecydujemy budować drogę w innym miejscu, opóźni to inwestycję o dobrych kilka lat. Ale te słowa szefa rządu oznaczają znacznie więcej: państwo jest bezsilne. Państwo nie umie poradzić sobie z tym problemem.

Dlaczego trzeba czekać kilka lat? Dlaczego nie można powołać sztabu ludzi, który znajdzie metody szybszego rozwiązania tej sprawy, który znajdzie dobre rozwiązania tymczasowe? Tak jak w Warszawie, gdzie nikt nie umiał rozwiązać problemu terenów wokół Pałacu Kultury przez kilkanaście lat. Przerosły wszystkich.

Polska jest ciągle słabym, niesprawnym państwem, nieumiejącym rozwiązywać problemów swoich obywateli."

Przypomnę, że wątek ten został założony w lipcu 2006r., gdy głośna dyskusja trwała już od wielu miesięcy. Kolejny rok został w tej sprawie stracony ....

:D

I niech ta dolina Rospudy zostanie w niezmienionym kształcie.

Stander też dziękuję.

apeluję do was podpiszcie sie pod apelem który znajduje się tutaj:

A to dopiero! :x

"Dziękujemy za podpis.

Podpisałe(a)ś się jako 147388"

TO OSZUSTWO!

Metodą kliknięcia na link działa to potwerdzenie, a nie metodą wyrażenia woli!!

Takimi metodami, żaden apel nie ma podstawy by być wiarygodny.

„Piękno tej ziemi skłania mnie do wołania o jej zachowanie dla przyszłych pokoleń. Jeśli kochacie tę ojczystą ziemię, niech to wołanie nie pozostanie bez odpowiedzi”.

Jan Paweł II

(oczywiście, uprzedzając zarzut o nadużycie, podkreślam, że nie chodzi tu tylko o Dolinę Rospudy)

stander, tez dziekuje! :p