Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plamy z oleju silnikowego na polbruku --- CZYM USUNAC ???

Recommended Posts

WITAM

ułozyłem ponad 250 m2 starobuku

wygladał całkiem fajnie , jednak do pewnego momentu...

zaprzyjazniony stolarz przywiózł mi schody , niestety z jego silnika sączył się olej i niestety w ten sposób powstało mi kilkanascie szpecacych plam na wjeździe

czy jest jakis sposób na usunięcie tych plam?

z góry dziekuje za sprawdzone metody

pozdrawiam Rafał :wink:

Kochani nie straszcie tak zgudiego.

Po pierwsze widziałem jak sąsiad dosyć skutecznie usuwał te ślady jakimś specyfikiem, a po drugie czas, a właściwie deszcz, piasek, śnieg, wiatr itd. robia swoje i za parę m-cy nie powinno zbyt wiele widać.

Napisz zgudi jak to wygąda np... w grudniu.

Zgadam sie. Miałem takie plamy tyle że z mojego samochodu i na własnym podjeździe :-? ale bez stresu 4 miesiące i 0 sladów. Warunek jest taki, że wyciek jest jednorazowy a nie cykliczny.

Kochani nie straszcie tak zgudiego.

Po pierwsze widziałem jak sąsiad dosyć skutecznie usuwał te ślady jakimś specyfikiem, a po drugie czas, a właściwie deszcz, piasek, śnieg, wiatr itd. robia swoje i za parę m-cy nie powinno zbyt wiele widać.

Napisz zgudi jak to wygąda np... w grudniu.

Zgadam sie. Miałem takie plamy tyle że z mojego samochodu i na własnym podjeździe :-? ale bez stresu 4 miesiące i 0 sladów. Warunek jest taki, że wyciek jest jednorazowy a nie cykliczny.

nie tak prosto

z mojego wozu (tak sadze :wink: ) cosik jednorazowo pocieklo i po roku nadal jest plama

niestety nie wiem co to bylo, kapalo przez pare dni i ustalo.....

pomijajac fakt co to bylo, najbardziej mnie dziwi ze samo przestalo....

ale plama (nawet 3) jest :cry:

• 7 months później...
spróbuje srodkiem do mycia silników...

zobaczę jaki bedzie efekt

Efekt będzie taki że olej wsiąknie jeszcze bardziej w kostke.

Najwłaściwsze rozwiązanie to "wyciągnąć" olej z kostki stosując ten srodek wraz tym środkiem który dostaniesz od strażaków(jak sie do nich zgłosisz :wink:).Lub polecą Ci pampersa, nie żartuje.

Jeśli zrobisz inaczej to musisz zrobić tak jak w przypadku ukąszenia żmiji w palec: jad trzeba wyrzucić ....razem z palcem :wink:

• 5 years później...

Witam.

Jest dobry sposób na usunięcie plam po oleju, testowałem go na fragmencie plamy na kostce betonowej, plama ma około 4 miesięcy powstała po wycieku oleju silnikowego przez układ wydechowy :(, jakieś 1 i pół litra. Użyłem się do tego dwóch preparatów odtłuszczających na początku AQ M a potem AQ universal, w zasadzie usuwanie plamy ogranicza się do smarowania jej powierzchni co kilka dni, i dbanie o wilgotność plamy poprzez spryskiwanie zwykła wodą. Na koniec należy oczyścić dokładnie za pomocą myjki ciśnieniowej, celem usunięcia cząstek stałych które były w oleju. Działa to na zasadzie biodegradacji oleju, który w efekcie jest rozkładany na wodę i dwutlenek węgla. Ceny nie znam, bo dostałem próbki od przedstawiciela, ale zapewniał, że nie drogo, mam zamiar kupić, aby dokończyć plamę.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Do usuwania plam olejowych i tłuszczowych macie na rynku SINTAN. Można go kupić przez internet. Jest oto polski producent. Środek znany, bezpieczny dla użytkownika i środowiska. Wyczyści nie tylko plamę powierzchniowo ale wyciągnie z powierzchni porowatej to, co zdążyło wciągnąć. Polecam

• 4 years później...
Witam.Miałem podobny problem i okazało się że najbardziej skuteczny jest palnik propan-butan którym trzeba porządnie wygrzać plamę i nie zapomnieć o okularach ochronnych a następnie szczotka druciana .Po plamach nie ma prawie śladu.Pozdrawiam ,mam nadzieję że pomogłem wszystkim borykającym się z podobnym problemem