Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czyszczenie klimy

Recommended Posts

Czy klimatyzatory wymagają jakiegoś regularnego czyszczenia, dezynfekcji itp. Mam zamiar założyć klimatyzator mojej żonie do gabinetu stomatologicznego i zastanawiam się czy to musi byc jakiś specjalny klimatyzator? Ostatni po kontroli sanepidu panie pytały się kiedy ostatnio były sprawdzane kanały wentylacyjne więc może i klima ma byc jakoś specjanie serwisowana. Słyszałem kiedyś o jakiś bakteriach żyjących w przewodach -czy ktoś może coś się wypowiedzieć na ten temat

Klimatyzator zgodnie z DTR-ką powinien mieć czyszczony filtr powietrza i jeśli są innego rodzaju filtry jednorazowego urzytku to wymienione na nowe. Wymianą filtrów możesz wykonać sam, jest to proste. Jeśli chodzi o czyszczenie kanałów wentylacyjnych zajmują się tym specjalistyczne firmy. Czyszczenie kanałów jest wymuszone prawem.

pozdro

Wielkie dzięki za odpowiedź. Mam zamiar zamontować klimatyzator typu split, powieszę go na ścianie a z drugiej strony jednostkę zewnętrzną, więc chyba problem kanałów odpada nie wiem czy dobrze myślę. Chyba że w środku są jakieś kanały?

A jak wygląda to odgrzybianie czy trzeba coś zdemontować czy można używać środków działających miejscowo np takich jak używamy do dezynfekcji powierzchni w gabinetach też maja działanie grzybobójcze.

araman,

w splicie nie ma kanałów, czyść tylko lub wymieniaj filty wymienione w instrukcji obsługi.

Jeśli nie ma żadnych filtrów( oprócz takiej siateczki w plastikowej ramce) możesz sam zrobić jednorazowy filtr, wykorzystując rozcięte worki do odkurzaczy z HEPA ( nie papierowe) , dopasowując rozmiar do siatki jedn. wew. klimy.

Sam tak robię i wymieniam 2 razy do roku.