przemekk74 20.07.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 WitamWyczytalem chyba w paru miejscach ze jezeli ktorych z malzonkow korzystla juz z ulgi budowlanej to nie ma sie prawa do korzystania z ulgi odsetkowej.. jednka artykul w Rzeczpospolitej temu przeczyl bo: Dz.U. 1991 Nr 80 poz. 350USTAWAz dnia 26 lipca 1991 r.o podatku dochodowym od osób fizycznychprawnie skutecznej umowy, Art. 26b.2. Odliczenie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się, jeżeli:7) podatnik lub jego małżonek nie korzystał lub nie korzysta z odliczenia oddochodu (przychodu) lub podatku wydatków poniesionych na własne celemieszkaniowe... No i problem bo albo to lenistwo dziennikarzy ktorzy znalezli jakis durny artykul blednie interpretujacy ustawe albo ja czegos nie rozumiem...Przeciez tu jak byk stoi ze wystarczy ze jedno z 2ga nie korzystalo i mozna odliczac!!!U nas zarabiam tylko ja, kiedys przed malzenswem korzystalem z ulgi, rozliczamy sie obecnie razem tak czy siak dom jest jeszcze w budowie (w tym roku ukonczymy) wiec odliczenia ewentulanie w nastepnym toku (a wlasnie... ulga zostanie?)Dodatkowo z godnie z trescia umowy kredytowej fortis banku umowa jest na zakup i wykonczenie kredytowanje nieruchomosci oraz dowolny cel hipoteczny!!! .. snie bardzoe wiem jak mialbym obliczac ile wydalismz na cel dowolny a ile na domek..ktos zglebial moze ta ulge dokldaniej?PrzemekPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbies 21.07.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Art. 26b. 2. Odliczenie, o którym mowa w ust. 1, stosuje się, jeżeli: 7) podatnik lub jego małżonek nie korzystał lub nie korzysta z odliczenia od dochodu (przychodu) lub podatku wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe... No i problem bo albo to lenistwo dziennikarzy ktorzy znalezli jakis durny artykul blednie interpretujacy ustawe albo ja czegos nie rozumiem... Przeciez tu jak byk stoi ze wystarczy ze jedno z 2ga nie korzystalo i mozna odliczac!!! Przemek No raczej to jestTwoja interpretacja, dla mnie jak byk stoi że jeśli przynajmniej jeden z małżonków korzystał ze starej ulgi (od dochodu lub podatku) to o uldze odsetkowej może zapomnieć...... Tak jest też oficjalna interpretacja. Radzę tez upewnić się we własnym Urzędzie Skarbowym bo czasami co Urząd to interpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 21.07.2006 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 No raczej to jestTwoja interpretacja, dla mnie jak byk stoi że jeśli przynajmniej jeden z małżonków korzystał ze starej ulgi (od dochodu lub podatku) to o uldze odsetkowej może zapomnieć...... Pomijajac interpretacje US....skupmy sie na logice zdanie Zdanie brzmi... 2. Odliczenie ..., stosuje się, jeżeli: ....podatnik LUB jego małżonek nie korzystał gdzie Ty tu widzisz "i"? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts