Gość 19.03.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Mam ulgę budowlaną i duże koszty, które będę odliczał przez kilka lat albo krócej, jeśli Kołodko & comp. się postarają . Co roku zatem będę miał 100% zwrotu zaliczek na podatek. Jest taka możliwość, żeby wnieść podanie do US, i dostać zgodę na nie płacenie zaliczek w ciągu roku. Ktoś to przerabiał ? Co i gdzie trzeba zrobić ? No i jak to jest w praktyce - nie biorą takich delikwentów bardziej "pod lupę" ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: andrzejp dnia 2003-03-19 16:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.03.2003 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Napisz wniosek o zwolnienie płatnika z poboru zaliczek, jeżli jestes zatrudniony, lub o ograniczenie poboru zaliczek, jesli jestes przedsiebiorcą. Zobacz Art. 22 par. 2 Ordynacji Podatkowej Tak ja to przerabialem i od trzech lat nie płace podatkow, nie płacilem tez zaliczek, co bylo dla mnie mocnym finansowym wsparciem. Odliczylem 60% ulgi przed rozpoczeciem budowy korzystając z odliczen wpłat do kasy mieszkaniowej. Z tego przywileju powinni wszyscy korzystac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.03.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Ma 2 wady. 1 - uzyskuje się z opóźnieniem 2-3 miesięcy, a nie od początku nowego roku 2 - te pieniądze się przejada, jednorazowo większa suma, choć z opóźnieniem ma swoje dobre strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.03.2003 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Delikwenta biorą od razu pod lupę, ale to nawet lepiej, bo wtedy jestes spokojny, że ci jakis „kwiatek” nie wyskoczy w zeznaniu rocznym. Po prostu jestes sprawdzany na bieżąco i panie w US stają się nawet znajome. Sprawa staje sie po pewnym czasie rutyną, a ty jestes wiarygodnym podatnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.03.2003 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 O ile pamiętam, w naszym przypadku musiałam zapłacić pierwszą zaliczkę i wtedy z podaniem i fakturami udałam się do US. Następne zaliczki nie były juz pobierane, a z fakturami pojawialismy się raz na jakis czas /są one sprawdzane i podbijane przez US/. Rozliczenie roczne potem to "blotka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.03.2003 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Zawsze jest "z opoznieniem" Do wyboru, albo z opoznieniem ponad rocznym w zeznaniu rocznym, albo 2 miesiecznym na podstawie wniosku o zwolnienie. Czy ktos pieniądze przejada, czy inwestuje, to jego sprawa. Dla mnie duzy zwrot za poltora roku to realna strata, wole obracac pieniedzmi na bieząco. Dlatego lepiej złozyc wniosek i pieniądze miec chocby na lokacie, ale własnej lokacie, chocby troche oprocentowanej lub wlozyc w budowe, niz miec na lokacie nieoprocentowanej u fiskusa w NBP. Wybor nalezy do nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 19.03.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Czy orientujecie się może jak to jest w przypadku gdy ulga kilkakrotnie przekracza podatek dochodowy i wygląda na to, że przez co najmniej kilka lat nie będziemy płacić podatku? Czy wnioski o zaniechanie poboru zaliczek przez US muszą być co roku ponawiane, czy można wnioskować o zaniechanie poboru zaliczek na dłużej niż rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.03.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 W naszym urzędzie prośbę musieliśmy składać co rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.03.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Zaniechanie ustalania i poboru zaliczki na podatek dochodowy (tak to sie nazywa) praktykuje od poczatku mojej budowy. Jest to moim zdaniem b. wygodne. Co miesiąc jest większa kasa na wydatki. Wniosek trzeba corocznie ponawiać nawet jeśli z poprzedniego roku została niewykorzystana kwota nadpłaconego podatku. Wynika to z tego,że US w swojej decyzji zwalnia płatnika (tj. Twojego pracodawcę od przekazania zaliczek na podatek dochodowych od Twojego wynagrodzenia do określonej kwoty. Oczywiście możesz mieć wielu płatników (pracodawców) i z tego też tytułu to, jaka kwota podatku pozostanie nadpłacona w kolejnym roku jest weryfikowane poprzez złożenie kolejnego zeznania rocznego wraz ze złożeniem kolejnego wniosku do US o kolejne zabniechanie ustalania i poboru. Szukaj na foru w dziale prawo i finanse - było już wielokrotnie. Sam tez o tym pisałem dokładniej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wynika z tego, że trzeba uporządkować papiery i uderzać do US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.03.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 andrzejp - praktyczna rady:- skseruj wszystkie faktury i zbroszuruj je w skoroszycie- w arkuszu kalkulacyjnym zrób zestawienie faktur z pozycjami l.p., data wyst. faktury, kwota, kto wystawił, NIP sprzedawcy (wykonawcy) - to ułatwia pracę urzednikowi a przy okazji inaczej (życzliwiej) podejdzi do Twojego wniosku.- Napisz wniosek o zaniechanie ... gdzie wskażesz swojego płatnika wraz z nr jego NIP-u i jego adresem. W przypadku gdy płatników będzie kilku (np. twój i małżonki) wskaż jaka kwota winna być zaniechana u każedgo z nich z osobna. - koniecznie na wniosku podaj swój nr telefonu także i komórkę- załącz znaczek opłaty skarbowej wartości 5 zł.Ja tak postępuje od 3 lat i nigdy nie czekałem na wydanie decyzji (oczywiście dla mnie pozytywnej) dłużej niż 3 tygodnie.Pozdrawiam Oczywiście złożenie wniosku musi byc poprzedzone uprzednim lub też jednoczesnym złożeniem rocznego zeznania podatkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 20.03.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Ja robilem podobnie ostatnimi latami ale zawsze powolywalem sie na aktualne wydatki - przynosilem faktury z danego roku. Poniewaz teraz wlasciwie juz ulge wykorzystalem chcialbym powolac sie na to ze z PITu rocznego wynika ze mam miec zwrot duzo wiekszy niz placony podatek. Czy mozna zlozyc wniosek o zaniechanie odprowadzania zaliczek powolujac sie tylko na ten roczny PIT bez powolywania sie na faktury (a jesli nie to czy mam sie powolywac na faktury z 2002 roku ? )? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.03.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Dave - dokładnie ten tryb opisałem powyżej. Wydanie decyzji przez US musi być poprzedzone kontrolą dokumentów. Dlatego też winieneś dołączyć komplet rachunków z roku 2002. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 20.03.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Wowka - ja nie przecze ze musi byc kontrola dokumentow. Niech sprawdza czy kwoty zgadzaja sie z tym co podalem na picie, co przedkladalem rok temu itd. Nie widze sensu przynoszenia kilkuset faktur za 2002 rok w celu zlozenia jednego podania. Mam zajac pani z US pol dnia na to zeby przyjela ode mnie podanie ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.03.2003 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Dave - jeśli faktury z roku 2002 już były sprawdzane przez US (i US sporządził z tej kontroli protokół)i jest to zgodne z rocznym PIT to nie ma sprawy. Niemniej jeśli nie były sprawdzane, to faktury za 2002 r stanowią załączniki do Twojego podania/wniosku. Jeśli nie chcesz robić kserokopii to daj oryginały. Samo złożenie wniosku trwa nie pół dnia ale tylko tyle czasu ile wymaga przyłożenie pieczęci na kopii wniosku przez urzędnika biura podawczego. Na załatwienie sprawy US ma zgodnie z KPA 30 dni z możliwością przedłużenia tego terminu o kolejne 30 dni. Pamiętaj, że każde wezwanie do uzupełnienia dokumentacji może przedłużyć ten poprzez to, że będzie on biegł od nowa od momentu jej uzupełnienia. Piszę to jako praktyk z 3 letnią praktyką w zakresie ubiegania się o zaniechanie ustalania i poboru zaliczki .... itd.A Ty rób jak chcesz.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 01.04.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 No dobrze - faktury musza byc przejrzane. Ale jesli ktos np. wydatki robil w 2001 roku i wtedy skonczyl budowe, w 2002 zlozyl wniosek do US i przedlozyl faktury, ktore zostaly sprawdzone i teraz chce znowu nie placic zaliczek (bo przysluguje mu nadal duzy zwrot) to znowu musi powolywac sie na te same faktury z 2001 roku i znowu je przegladac w US ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.04.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Dave- zdecyduj się proszę. W poście poprzednim piszesz, że „Nie widze sensu przynoszenia kilkuset faktur za 2002 rok w celu zlozenia jednego podania” a w następnym, że budowę skończyłeś w roku 2001 i (w domyśle)nie masz faktur za rok 2002. Pisałem, że jeśli Twoje faktury były już sprawdzane to koniec tematu kontroli tych faktur. Wydanie decyzji nastąpi po złożeniu przez Ciebie (ewentualnie zakład pracy) zeznania za rok 2002 z załącznikami o ile masz jakieś odliczenia (choćby za komitet rodzicielski ze szkoły dziecka) lub też bez załączników jeśli nie masz żadnych odliczeń. US musi po prostu stwierdzić:ile w ubiegłym roku zarobiłeś ,ile zapłaciłeś podatku (ubezp. zdrowotnego),czy deklarację wypełniłeś rzetelniejaka kwota podatku jest przez Ciebie nadpłacona I o stwierdzenie właśnie tej kwoty w tym całym postępowaniu chodzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 01.04.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Moja sytuacja jest specyficzna - w 2002 roku skladalem wniosek o zaniechanie poboru zaliczek i oczywiscie przedlozylem faktury na okreslona kwote. Nie przedlozylem jednak wszystkich faktur, bo one plywaly nadal. Tak wiec czesc z nich zostala przejrzana a czesc nie. Jesli teraz wystapie z wnioskiem na 2003 to wystarczy powolac sie na przejrzane w 2002 roku faktury czy maja byc one znow przegladane wraz z innymi ktore ujelem w zeznaniu za 2002 rok ? To drugie wydaje mi sie nieco bezsensowne stad moje pytania o faktury juz przejrzane. Sprawe moze jeszcze skomplikowac np. zmiana miejsca zamieszkania i zmiana wlasciwego US - wiec wtedy inny US dokonuje przegladu faktur i np. teraz dostarczam wszystkie do US1 a za rok znowu te same faktury pokazuje w US2 ? Cos za duzo tego kontrolowania... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 01.04.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 No rzeczywiście, sprawa cokolwiek skomplikowana. Zwłaszcza ze względu na właściwość innego US. Jeśli rok 2001 definitywnie zamknąłeś i nie będziesz składał korekty z dołączonymi nowymi fakturami wystawionymi w roku 2001. To ten rok został już zamknięty i ostateczym wynikiem dokonanej wówczas kontroli czy też jak to nazywasz przejrzenia dokumentów jest decyzja o zaniechaniu ustalania i poboru zaliczek .... wydana przez US1. Jeśli złożysz korektę z nowymi fakturami za rok 2001 to obawiam się, że będziesz musiał ponownie przedłożyć całość dokumentacji za rok 2001 w US2. Jeśli zaś faktury zostały wystawione w roku 2002 to postępujesz tak jak napisałem w poprzednim poscie. W swoim wniosku możesz tylko napisać, że w latach poprzednich takie zwolnienia już uzyskałeś + ewentualnie kserokopia tej decyzjiJedna uwaga. Jeśli inwestycję zakończyłeś w roku 2001 czy też którymś tam miesiącem roku 2002 i dokonałeś zgłoszenia inwestycji zakończonej odbiorem w UM/UG. to faktury wystawione po tej dacie możesz rozliczyć tylko w ramach ulgi remontowej. _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Wowka dnia 2003-04-01 14:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts