Ula2 21.07.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Ponieważ Forum to skarbnica wiedzy, proszę o podpowiedź osoby zorientowane. Chcę kupić ładną działkę z linią SN. Myślę o zamianie jej na kabel podziemny (niestety na swój koszt), podobno wówczas jej wpływ na organizm jest znacznie mniejszy. Ale ile to kosztuje? Linia idzie wzdłuż działki 66m. drugi bok działki jest wąski, więc odsunąć się od niej nie da. Czy takie schowanie musi byś od słupa do słupa i wymagać zgody sąsiadów, czy można tylko na swojej działce? Będę wdzięczna za wszelkie sygestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 21.07.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Najlepiej obdzwoń wykonawców w Tojej okolicy - bo rozpiętości cen mogą być znaczne.Jeżeli sąsiedzi się nie zgodą to możesz zawsze postawić dodatkowe słupy na początku i końcu Twojej działki i między nimi zrobić linię kablową zamiast linii napowietrznej (jeżeli zakład energetyczny się zgodzi) - nie wiem co taniej wyjdzie... Zacznij może wykonawców i jak będziesz miał ceny to uderz do sąsiadów - może i im będzie zależało na takiej zmianie i będą chcieli partycypować w kosztach (powiesz, że jak nie chcą to stawiasz sobie słup na początku Twojej działki...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 21.07.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Witaj. Pewne jest jedno, że raczej trzeba to schowanie robić od słupa bynajmniej do następnego słupa. Zgoda sąsiadów jeśli ich to dotyczy będzie nieodzowna.Ile to będzie kosztować to nie wiem bo nie wiadomo dokładnie jakie dostaniesz warunki z ZE i jak jest w terenie.Procedura w skrócie.-zgody sąsiadów-techniczne warunki przebudowy z ZE-uzgodnienia i projekt budowlany-pozwolenie na budowę-realizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.07.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Koszt robicuzny to jedno ale z tego co wiem trzeba jeszcze zapłacić ponownie opłatę przyłączeniową, którą określą w warunkach... Przynajmniej tak miał mój sąsiad jakiś rok temu. Koszt opłaty za przyłączenie ok. 2000zł + koszt robocizny i materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula2 23.07.2006 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Bardzo dziękuję wszystkim odpowiadającym. Znajomy twierdzi, że należy liczyć się z kwotą 15 000 - 30 000PLN (. Katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 23.07.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Witam Koszt robicuzny to jedno ale z tego co wiem trzeba jeszcze zapłacić ponownie opłatę przyłączeniową, którą określą w warunkach... Przynajmniej tak miał mój sąsiad jakiś rok temu. Koszt opłaty za przyłączenie ok. 2000zł + koszt robocizny i materiału. A kto normalny podłącza się pod linię SN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.07.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Nie doczytałem... Myślałem, że chodzi o podłączneie sie pod tą linię a to chyba chodzi tylko o pozbycie się słupów i linii napowietrznej, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula2 23.07.2006 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Tak właśnie chodzi o pozbycie się linii. Może jednak ktoś ma osobiste doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula2 24.07.2006 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Właśnie podjęliśmy decyzję o rezygnacji, choć z bólem serca. Na stronie chyba lubelskiego ZE przeczytałam, że koszt zamiany na kabel napowietrznej SN czasami nawet przewyższa wartość inwestycji pod linią i dlatego jest rzadko wykonywana. Dziękuję wszystkim za życzliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts