robert8888 21.07.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Powiedzcie mi ludzie, czy to jest sens robic - w projecie domu wykonanie fundamentu wygląda tak, iż są wylewane ławy fundamentowe na których stawia sie ściany fundamentowe z bloczków betonowych. Wykonawca powiedział mi, że lepiej jest to zrobic cały fundament zalewajac go z betonu, oczywiscie odpowiednio robiąc szalunek. Iść na takie rozwiązanie, czy też robić tak jak wskazuje projekt? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.07.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Mam fundament monolityczny łącznie ze zbrojoną płytą na wierzchu ale ze względu na warunki gruntowo/wodne. Koszty są znacznie wyższe niż przy fundamencie z bloczków. Poza tym zmiana rodzaju fundamentu wymaga obliczeń itp. które jak podejrzewam przekraczają możliwości wykonawcy. Moim zdaniem trzymaj się projektu i nie słuchaj dziwnych rad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 21.07.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Witam. robercie8888 !!!!!!!!!! nie zapomnij o wykonaniu UZIOMU FUNDAMENTOWEGO. niezależnie od rodzaju fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.07.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Skoro twój wykonawca chce wylewac w calosci to czemu by nie, ja mam tez wylewane scianki fundamentowe i wyszlo mnie to o wiele taniej niz bym je murowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 21.07.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Ciekawy jestem tylko jakiej szerokości chce wykonać ten fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 21.07.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Skoro twój wykonawca chce wylewac w calosci to czemu by nie, ja mam tez wylewane scianki fundamentowe i wyszlo mnie to o wiele taniej niz bym je murowal. jezeli wylewany jest tanszy (w sumie zdziwiony jestem...) to jakie korzysci (konstrukcyjne) sa z jego podzialu na 2 czesci? Chodzi o pozioma izolacje pomiedzy lanym a bloczkami czy co? Mam inne pytanie.. po co stosuje sie taka folie specjalna bo bocznje (pionowej) izolacji fundamentow.. przeciez ich zaizolowanie praktycznie jest niemozliwe a druga rzecz to dzieki izolacji poziomej nie ma to znaczenia na potencjalna wilgoc w mieszkaniu Chodzi o o przypadek gdy fundamenty nie sa ocieplane styro itp!!! (moze wtedy ta folia ma wieksyz sens) Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 19.09.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Odswieze temat Dobudowuje garaz 5x 7 m z jednym pokojem nad nim do istniejacego domu. Chce aby fundament wystawal max 20 cm nad ziemia i powiedzcie mi czy sens murowac z bloczkow 2 - 3 warstwy na lawie? Czy od razu zrobic szalunek i zalac lawy razem z tym fundamentem 20 cm? Lawy beda zalane na szerokosc ok 35-40 cm i na glebokosc ok 1 m - 1,2m? Kazdy mowi mi cos innego i nie wiem co by bylo lepsze i tansze? Tylko prosze nie pisac takich glupoty jak "idz do rojektanta" "zapytaj kierwonika budowy" itdZnam ich zdanie ale chcialbym tez poznac zdanie osob moze lepiej znajacych sie od nich? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts