Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament lany w całosci bez wykorzystania bloczków

Recommended Posts

Powiedzcie mi ludzie, czy to jest sens robic - w projecie domu wykonanie fundamentu wygląda tak, iż są wylewane ławy fundamentowe na których stawia sie ściany fundamentowe z bloczków betonowych. Wykonawca powiedział mi, że lepiej jest to zrobic cały fundament zalewajac go z betonu, oczywiscie odpowiednio robiąc szalunek. Iść na takie rozwiązanie, czy też robić tak jak wskazuje projekt? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Robert

Mam fundament monolityczny łącznie ze zbrojoną płytą na wierzchu ale ze względu na warunki gruntowo/wodne. Koszty są znacznie wyższe niż przy fundamencie z bloczków. Poza tym zmiana rodzaju fundamentu wymaga obliczeń itp. które jak podejrzewam przekraczają możliwości wykonawcy. Moim zdaniem trzymaj się projektu i nie słuchaj dziwnych rad...

Skoro twój wykonawca chce wylewac w calosci to czemu by nie, ja mam tez wylewane scianki fundamentowe i wyszlo mnie to o wiele taniej niz bym je murowal.

jezeli wylewany jest tanszy (w sumie zdziwiony jestem...) to jakie korzysci (konstrukcyjne) sa z jego podzialu na 2 czesci? Chodzi o pozioma izolacje pomiedzy lanym a bloczkami czy co?

Mam inne pytanie.. po co stosuje sie taka folie specjalna bo bocznje (pionowej) izolacji fundamentow.. przeciez ich zaizolowanie praktycznie jest niemozliwe a druga rzecz to dzieki izolacji poziomej nie ma to znaczenia na potencjalna wilgoc w mieszkaniu

Chodzi o o przypadek gdy fundamenty nie sa ocieplane styro itp!!! (moze wtedy ta folia ma wieksyz sens)

Przemek

• 7 years później...

Odswieze temat

Dobudowuje garaz 5x 7 m z jednym pokojem nad nim do istniejacego domu. Chce aby fundament wystawal max 20 cm nad ziemia i powiedzcie mi czy sens murowac z bloczkow 2 - 3 warstwy na lawie? Czy od razu zrobic szalunek i zalac lawy razem z tym fundamentem 20 cm? Lawy beda zalane na szerokosc ok 35-40 cm i na glebokosc ok 1 m - 1,2m?

Kazdy mowi mi cos innego i nie wiem co by bylo lepsze i tansze?

Tylko prosze nie pisac takich glupoty jak "idz do rojektanta" "zapytaj kierwonika budowy" itd

Znam ich zdanie ale chcialbym tez poznac zdanie osob moze lepiej znajacych sie od nich?

Pozdrawiam