Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Szukałem odpowiedzi na forum, pytałem i dalej nie wiem jakie dać krokwie, a jutro jadę zamawiać. Dach będzie deskowany z papą, a między krokwie chcę dać 15 cm wełny i potem 5 cm w stelażu.

Jakie powinny być krokwie, czy wystarczą np. 7x16 żeby zmieścić 15 cm wełny i zostawić szczelinę wentylacyjną wystarczającej wielkości? Jak macie u siebie? Z góry dzięki za porady.

https://forum.murator.pl/topic/57813-grubo%C5%9B%C4%87-krokwi-pom%C3%B3%C5%BCcie-podj%C4%85%C4%87-decyzj%C4%99/

Witam.

Przecież to zależy od wielkoœci dachu, czyli ich długoœci. To po pierwsze. A po drugie: czy tego nie ma w projekcie?

Witam!

Szukałem odpowiedzi na forum, pytałem i dalej nie wiem jakie dać krokwie, a jutro jadę zamawiać. Dach będzie deskowany z papą, a między krokwie chcę dać 15 cm wełny i potem 5 cm w stelażu.

Jakie powinny być krokwie, czy wystarczą np. 7x16 żeby zmieścić 15 cm wełny i zostawić szczelinę wentylacyjną wystarczającej wielkości? Jak macie u siebie? Z góry dzięki za porady.

Ciekawe czego jeszcze szukłeś na tym forum :D

Aż strach pomyśleć

Deskowane raczej nie zwiększa obcišżenia dachu (minimalnie). Większy przekrój pionowy na pewno nie zaszkodzi tylko czy chcesz za to płacić? I tak musisz pod tym zrobić płyty GK na zawiesiach więc tym możesz "wyregulować" gruboœć ocieplenia.
Krokwie 20x10 ??? :o :o :o

Rozumiem, że na tym będzie lądowisko dla helikopterów i basen, taki z 10x15m...?

nic z tych rzeczy. dach dwuspadowy krokwiowo- jętkowy, rozpiętość ok 10 m

Witam!

Zwróć uwagę, że wełna o nominalnej grubości 15 cm rozpręża sie do 17-18 cm.

Tak zachowywała się wełna szklana Isover.

Nie wiem jak to wygląda w przypadku wełny skalnej.

co do krokwi .......moj cieśla sam zadecydował i zrobil mi 18cm ....mowil coś ze zawsze bede mogł polozyć dachowke ...[ mimo ze wiedzial ze bedzie blachodachowka] ....ale obok mam dwie budowy z dachowka ceramiczna ....i jeden zaraz po "zejsciu" dekarzy zacząl sie " sympatycznie" :lol: zapadąc i robić wklesły na jednej połaci ....na 1/3 długości, -krokwie 16 ...... rok temu trzeba bylo sie przyjrzec ....ale teraz KAZDY kto nie przyjdzie do mnie i spojrzy na tamten dach ....pyta sie co to za TECHNOLOGIA ? ........... dach drugiego domu teraz zaczął coś dziwnie zachowywac i mozna zauważyć ze miedzy oknami dachowymi tez dachowka nie lezy prosto- krokwie 18......DAWAJ PRZYNAJMNIEJ ZE 20 CM ......wełna teraz tania ...zaoszczedzisz pozniej na ogrzewaniu ....i nie bedziesz miał "fali " na dachu :lol: i zacytuje moje cieśle " PANIE ..............TERAZ NIE JEST JUZ TAKIE DRZEWO JAK BYŁO KIEDYŚ " a facet ponad 30 lat w zawodzie :lol:
Krokwie 20x10 ??? :o :o :o

Rozumiem, że na tym będzie lądowisko dla helikopterów i basen, taki z 10x15m...?

A jak będą 37x17 to też dziwne?

Zależy od konstrukcji, rozmiarów,rozpiętości, strefy obciążeń, pokrycia. Wg mnie stosowanie przekrojów pod lekkie pokrycie - np. blachodachówkę to wielki błąd (chyba,że stosunkowo "płaski" dach) ponieważ w fazie budowy cena wiekszego przekroju to raczej mały procent tego gdy ktoś sobie później wymyśli dachówkę i trzeba wzmacniać.

Zależy od konstrukcji, rozmiarów,rozpiętości, strefy obciążeń, pokrycia.

No tak, ale, jesli projektant zaproponował jakieś przekroje ( u mnie krokwie 6*18, koszowe 20*10. płatwie 6*25) i przewidziane jest dachówka, (my kladziemy dachówkę brassowską (cementową) i folię dach prosty dwuspadowy 40 st) to chyba :o zna się na tym? :)

a czytam na forum, że im wieksze, tym lepsze, majster od więżby też tak mówi...

a chcemy mieć pewny dach nad głową, no i co w tej sytuacji zrobić? :o :cry:

Zależy od konstrukcji, rozmiarów,rozpiętości, strefy obciążeń, pokrycia.

No tak, ale, jesli projektant zaproponował jakieś przekroje ( u mnie krokwie 6*18, koszowe 20*10. płatwie 6*25) i przewidziane jest dachówka, (my kladziemy dachówkę brassowską (cementową) i folię dach prosty dwuspadowy 40 st) to chyba :o zna się na tym? :)

a czytam na forum, że im wieksze, tym lepsze, majster od więżby też tak mówi...

a chcemy mieć pewny dach nad głową, no i co w tej sytuacji zrobić? :o :cry:

deb nie pisze,ze projektowana była dachóka a za to pisze,ze projektowana byłą folia zamiast pełnego deskowania - druga sprawa - zdrarza się ,że w projekcie nikt nie poprawia "standardowych" przekrojów z gotowego projektu dostosowując do lokalnych warunków.

U mnie w projekcie była dachówka i pod nią krokwie 8x16 cm. Odstępy między nimi 60-80 cm. Dach zrobiony, jak na razie nie "wklęsł się". Moja propozycja - nie bawmy się w domorosłych konstruktorów.