Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego warto miec dom???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie słuchasz jak sąsiadka robi schabowe na obiad.

Nie słuchasz jak sąsiad z góry spuszcza wodę w kiblu.

Chcesz zmienić kolor domu - robisz to i żaden sąsiad Ci nie zabroni.

I najważniejsze: Wracasz do domu, zostawiasz otwarte auto, siadasz na tarasi i popijając Żywca myślisz sobie "Kur... jeszcze tylko 24 lata i spłacę kredyt " :lol:

Nie słuchasz jak sąsiadka robi schabowe na obiad.

Nie słuchasz jak sąsiad z góry spuszcza wodę w kiblu.

Chcesz zmienić kolor domu - robisz to i żaden sąsiad Ci nie zabroni.

I najważniejsze: Wracasz do domu, zostawiasz otwarte auto, siadasz na tarasi i popijając Żywca myślisz sobie "Kur... jeszcze tylko 24 lata i spłacę kredyt " :lol:

dobrze, że kredytu nie brałem :D

...siadam na tarasie i myślę sobie...fajnie być u siebie :D

dlaczego wart być na swoim?

Mieszkałem do niedawna w kamienicy. Wspólnota: dwa mieszkania po kilka procent udziałów wykupione, reszta gminne.

Na dole był domofon, tyle że wiecznie zepsuty więc brama była używana na różne sposoby... czasami przez klientów sąsiedniego sklepu z piwem :-(

Zaczeliśmy razem z drugim właścicielem wymagać od zarządcy naprawienia domofonu. Zebrania, przetargi, wybór wykonawcy itp.

W tym samym czasie zacząłem budowę domu.

Obie inwestycje zakończyły się w tym samym czasie.

Tyle że domofon jest już znowu zepsuty...

Grzegorz

warto mięc chociażby z tego powodu żeby ..................wyjść rano i spacerować "boso" po wilgotnej trawce ...posłuchać jak ptaszki spiewają .....popatrzeć na nieposprzątany grill i na niedopite piwko z wczorajszej imprezki na swieżym powietrzu ...... długo można sie rozpisywąć :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Otóż to, żeby ci sąsiad przez okno nie zaglądał.... I żeby ludzie wracający akurat z imprezy nie budzili cię swoimi wrzaskami...

Zapytam może trochę nie na temat, ale jestem właśnie na etapie bardzo przedwstępnym: czy budować i gdzie budować. Czy ktoś może mi powiedzieć ile kosztuje utrzymanie nowego domu, w którym nie ma czego remontować? Wiadomo że zimą są większe koszty ogrzewania, poza tym jeśli się buduje za miastem to trzeba mieć w rodzinie ze 2 samochody... Pewnie są jeszcze inne sprawy, o których nie pomyślałam.

Boję się że okaże się że zbudowaliśmy dom, ale nie stać nas na mieszkanie w nim :cry: Więc bardzo proszę o podpowiedzi bardziej doświadczonych :)

17 maja minął rok od przeprowadzki do własnego domu. To czas podsumowań. Za cały rok średnia wydatków za eksploatację domu wyniosła 389 PLN/ mies. Wtym wliczyłem: podatki, ogrzewanie (6 t ekogroszku), woda, prąd, gaz (14 butli) no wszystko oprócz telefonu. Dom ma 192 m2 powierzchni + strych (nie wykończony), piwnica i garaż. Działka 650 m na przedmieściach. Jak chcesz coś wiecej wiedzieć - to pytaj. Pozdr.

Dlatego:

1. żeby nie płacić czynszu :evil: (i inne względy ekonomiczne)

2. żeby nie słuchać hałasów zza sciany typu wyzywanie dzieci od pierdoleńców

3. żeby nie czuć, co sąsiedzi robią na obiad ( w domu ewentualnie wyczuwasz grilla letnią porą ) :lol:

4. żeby nie tłoczyć sie w ciasnych pomieszczeniach na metrażu ok 50m2

5. żebyś mógł wyjść w pidżamie, nago, w szlafroku itp. na tarasik nie przejmując się, ze Cię ktoś zobaczy :wink:

6. bo warto jest realizować swoje marzenia - a piękny dom w pięknym ogrodzie to na pewno marzenie wielu z nas :D

17 maja minął rok od przeprowadzki do własnego domu. To czas podsumowań. Za cały rok średnia wydatków za eksploatację domu wyniosła 389 PLN/ mies. Wtym wliczyłem: podatki, ogrzewanie (6 t ekogroszku), woda, prąd, gaz (14 butli) no wszystko oprócz telefonu. Dom ma 192 m2 powierzchni + strych (nie wykończony), piwnica i garaż. Działka 650 m na przedmieściach. Jak chcesz coś wiecej wiedzieć - to pytaj. Pozdr.

Wielkie dzięki za odpowiedź :) To przeliczenie wygląda całkiem optymistycznie, zwłaszcza że nastawiam się raczej na dom ok. 100-120 m, czyli mniejszy od twojego. Teraz pi razy drzwi obliczyłam że u mnie wydatki na mieszkanko 38m w centrum Wrocławia (czynsz, ogrzewanie, prąd, woda) wynoszą około 300 zł, a więc niewiele mniej.

Dalej gnębi mnie myśl o kosztach dojazdu do pracy, np. jeśli dom jest w odległości 15 km, 2 osoby pracujące w różnych miejscach = 15 km x 2 strony dziennie x 2 samochody = 60 km dziennie, przy naszym zużyciu benzyny i jej cenie to może być dajmy na to 20 zł dziennie, a miesięcznie 20 x 20 dni roboczych = 400 zł w najlepszym przypadku...

Może jeszcze ktoś obliczył sobie miesięczne koszty mieszkania w domu? Będę wdzięczna :)