Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chore rośliny

Recommended Posts

Jestem początkującym "ogrodnikiem". Sadzenie, sianie roślin sprawia mi wielką radość, a kiedy pojawiają się efekty moich starań mam niesamowitą satysfakcję. Na kilku roślinach w moim ogrodzie zauważyłam zmiany, które mnie zaniepokoiły. Czy mogę prosić o pomoc?

Białe kwiaty hortensji zrobiły się rdzawe, wyglądają jakby wysychały, ale liście są soczyście zielone.

Pnącze wysiane wiosnę i mające piękne przyrosty ma kilka zwiniętych liści i jest ich coraz więcej, a rododendron zaczyna mieć na liściach brązowy nalot.

Nie wiem, czy dobrze opisałam dolegliwości moich roślin, jeżeli tak, to proszę o pomoc, jeżeli nie, postaram się sprecyzować informacje.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Jestem początkującym "ogrodnikiem". Sadzenie, sianie roślin sprawia mi wielką radość, a kiedy pojawiają się efekty moich starań mam niesamowitą satysfakcję. Na kilku roślinach w moim ogrodzie zauważyłam zmiany, które mnie zaniepokoiły. Czy mogę prosić o pomoc?

Białe kwiaty hortensji zrobiły się rdzawe, wyglądają jakby wysychały, ale liście są soczyście zielone.

MOże poprostu już przekwitają ?

Pnącze wysiane wiosnę i mające piękne przyrosty ma kilka zwiniętych liści i jest ich coraz więcej,

Może to być oznaka poparzenia przez słońce lub/ i suszy glebowej.

Bez zdjęć ciężko stwierdzić.

a rododendron zaczyna mieć na liściach brązowy nalot.

To kunetr, niektóre odmiany mają meszek rudy na młodych liściach :D

Nie wiem, czy dobrze opisałam dolegliwości moich roślin, jeżeli tak, to proszę o pomoc, jeżeli nie, postaram się sprecyzować informacje.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam ciepło i gratuluję pięknych pasji ogrodniczych :D