Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SŁUP 50m telefoni cyfrowej RATUNKU!!!!!!@@@@@@########

Recommended Posts

Drodzy forumowicze pomocy, dostałem dzisiaj pismo że w sąsiedstwie mojej działki wszczeto postepowanie o warunkach zabudowy dla inwestycji:

slup telefoni cyfrowej 50 m z zespołem anten nadawczo odbiorczych tkz.bts

jestem przerazony i proszę o pomoc kogos kto miał podobne problemy badz wie jak zablokować takową inwestyję. nadmienię że ten słup chcą postawić w środku niewielkiej wioski a wygląda to mniej wiecej tak :

http://www.ufo2001.g6.pl/cedyni1.jpg

Drodzy forumowicze pomocy, dostałem dzisiaj pismo że w sąsiedstwie mojej działki wszczeto postepowanie o warunkach zabudowy dla inwestycji:

slup telefoni cyfrowej 50 m z zespołem anten nadawczo odbiorczych tkz.bts

jestem przerazony i proszę o pomoc kogos kto miał podobne problemy badz wie jak zablokować takową inwestyję. nadmienię że ten słup chcą postawić w środku niewielkiej wioski a wygląda to mniej wiecej tak :

http://www.ufo2001.g6.pl/cedyni1.jpg[/quote

Zloz formalny protest w gminie, zrob petycje, zbierz podpisy innych mieszkancow, napisz do lokalnej prasy. Powoluj sie przede wszystkim na obnizenie wartosci twojej dzialki przez zbudowanie slupa, ewentualne zagrozenie zdrowia (nie ma badan formalnie to stwierdzajacych). Zobacz czy plan zagospodarowania pozwala na wysokie obiekty w tym rejonie. Rob jak najwiecej halasu- poszukaj w internecie wiadomosci o gminie Nowosolna kolo Lodzi. Jej mieszkancy od kilku lat protestuje przeciwko masztowi telefonii. PRzede wszystkim zacznij dzialac od razu. Powodzenia. Gra warta swieczki.

Najlepiej żeby postawili u dalszego sąsiada a ty bedziesz mógł korzystac z telefonu .

Moim skromnym zdaniem, takie slupy nie powinny byc stawiane w bezposrednim sasiedztwie domow mieszkalnych. Jest wiele terenow niezamieszkanych, komercyjnych, przemyslowych itp, na ktorych moglyby one sobie stac i nikomu nie przeszkadzac.

Z tego co się orientuję u nas na osiedlu też mają coś takiego stawiać i żadne protesty nie pomogą, bo jak koło bloku stawiali stację benzynową to protesty, pisma itp. nic nie dały. Całe szczęście wynoszę się stąd, ale ty walcz i życzę powodzenia...

Opinie na temat szkodliwości nadajników są skrajnie różne.

Coś musi w tym być jeśli moja sąsiadka dostała odszkodowanie od firmy komórkowej. Dali jej dużo tylko po to żeby zamknąć jej usta, a babka zachorowała na raka i miała cały stos różnych badań. W tych badaniach był wynik: antena przekroczyła wszystkie normy dopuszczalne na nadajnikach. Chodziło o to że norma wynosiła np: 5. a było 15. Antena z bloku po pięcio letniej umowie została usunięta.

Witam,

Walka z wieżami telekomunikacyjnymi to walka z cywilizacją i przypomina zachowanie naszych przodków, którzy walczyli z "żelaznym smokiem'' - koleją :) morderczym prądem i słupami energetycznymi zabijającymi całe rodziny. Były też czasy, kiedy to do miast nie wpuszczano automobili bo konie straszyły.

Skuteczny zasięg stacji GSM przy aktualnym etapie rozwoju sieci to najwyżej kilka km a w przypadku stacji 3G (UMTS) będzie to kilkaset metrów i z tego względu nie można ich budować po lasach i daleko od zabudowań - muszą być tam gdzie abonenci, a zające komórek nie używają.

W Polsce mamy chyba najbardziej restrykcyjne prawo w tej dziedzinie i średnio trwająca dwa lata inwstycja jest prześwietlona z każdej strony przez wydziały architektiry, wydziały ochrony środowiska, SANEPID, nadzory budowlane, inspekcje ochrony środowiska a nawet straż pożarną i inspekcję pracy.

Zgadzam się, że stacje nie są ozdobą otoczenia ale słupy energetyczne, telefoniczne, transformatory itp. też nimi nie są :(

Zaletą bliskości stacji jest co oczywiste dobry zasięg (w niedalekiej przyszłości większe przepływności danych do urządzeń mobilnych) ale też znaczące ograniczenie emisji z telefonu przykładanego bezpośrednio do głowy abonenta. Moc jest regulowana i zależna od jakości połączenia, czyli głównie odległości od stacji.

Kilkuletnia mikrofala kuchenna z wyrobionymi uszczelkami to prawdziwe zagrożenie dla domowników a nie sąsiadująca stacja telekomunikacyjna.

Witam,

Walka z wieżami telekomunikacyjnymi to walka z cywilizacją i przypomina zachowanie naszych przodków, którzy walczyli z "żelaznym smokiem'' - koleją :) morderczym prądem i słupami energetycznymi zabijającymi całe rodziny. Były też czasy, kiedy to do miast nie wpuszczano automobili bo konie straszyły.

Skuteczny zasięg stacji GSM przy aktualnym etapie rozwoju sieci to najwyżej kilka km a w przypadku stacji 3G (UMTS) będzie to kilkaset metrów i z tego względu nie można ich budować po lasach i daleko od zabudowań - muszą być tam gdzie abonenci, a zające komórek nie używają.

W Polsce mamy chyba najbardziej restrykcyjne prawo w tej dziedzinie i średnio trwająca dwa lata inwstycja jest prześwietlona z każdej strony przez wydziały architektiry, wydziały ochrony środowiska, SANEPID, nadzory budowlane, inspekcje ochrony środowiska a nawet straż pożarną i inspekcję pracy.

Zgadzam się, że stacje nie są ozdobą otoczenia ale słupy energetyczne, telefoniczne, transformatory itp. też nimi nie są :(

Zaletą bliskości stacji jest co oczywiste dobry zasięg (w niedalekiej przyszłości większe przepływności danych do urządzeń mobilnych) ale też znaczące ograniczenie emisji z telefonu przykładanego bezpośrednio do głowy abonenta. Moc jest regulowana i zależna od jakości połączenia, czyli głównie odległości od stacji.

Kilkuletnia mikrofala kuchenna z wyrobionymi uszczelkami to prawdziwe zagrożenie dla domowników a nie sąsiadująca stacja telekomunikacyjna.

Filo, zgadzam sie ze telefonia komorkowa na stale zasiedlila sie w naszym zyciu (choc sama, jako jedna z niewielu komorki nie posiadam). Mam jednak odczucie ze wykazujesz sie pewna doza naiwnosci wierzac ze sanepid, czy inne nadzory ktore wymieniles naprawde przeswietla kazda inwestycje w cztery strony upewniajac sie ze nie bedzie w zaden sposob szkodliwa dla otoczenia, ludzi itp. Uwazam ze zadna firma nie powinna zarabiac kosztem obnizenia atrakcyjnosci wlasnosci sasiadow. W USA np intnieje prawo tzw niuansu publicznego (co prawda trudne do przeprowadzenia) ktore, mowiac oglednie, pozwala ci oskarzyc sasiada ktory nie scina trawy o to ze obnizasz wartosc jego domu.

W tym wypadku rozwiazaniem byloby wprowadzenie prawa ktore nakazuje wtopic anteny w okolice, zakamuflowac je w jakis sposob, a nie stawiac 50 metrowa maszkare. Jezeli nie moga tego zrobic to powinni znalezc inna lokalizacje- jesli nie moga, trudno nie bedzie serwisu w tej okolicy, bo taka wieza na srodku miasteczka to dramat jego mieszkancow. Przeciez jesli chodzi o "morderczy prad" to tez w nowszych okolicach ciagna go pod ziemia.

Jesli chodzi o kwestie zdrowotne. W USA jest duzo publikacji spekulujacych na temat machlojek przeprowadzanych w badaniach nad szkodliwoscia fal telefonow komorkowych. Chodza glosy o dofinansowywaniu FDA przez firmy telefoniczne. Przypomina mi to bardzo te kampanie koncernow nikotynowych co namawiaja cie do rzucenia palenia.... Najciekawsza historia jaka czytalam to o tym jak wycinano szczurom laboratoryjnym guzy mozgu (po tym jak byly poddane dzialaniom fal) i przywracano je do eksperymentu. Moze to prawda moze nie, a ja niestey jestem bardzo zopiniowana na ten temat :D Musze przyznac ze przytaczasz dobre argumenty!

dziekuję za zaintersowanie tematem mam nadzieję ze temat ten się rozwinie.

odpowiadając na pewne tezy zamieszczone w waszych postach informuję :

moja-nasza wieś leży otoczona polami do kolejnej wioski jedzie się 1-2 km tam jest OGROMNY obszar na którym ten słup mógłby stanąc i nikomu by nie przeszkadzł, nie znalazł by się pomiedzy budynkami mieszkalnymi

Firma Polska telefonia Cyfrowa wybrała parcelę w środku wsi gdzie do najbliższego zabudowania jest 20 metrów do mojego domu który właśnie buduję jest może 30 metrów

to jest jakaś paranoja dlaczego takie budowle nie są stawiane w miejscach oddalonych od zabudowań i domów w których mieszkają ludzie.

Co do tez które mówią o małej szkodliwości BTS-ów to z całym szacunkiem ale bzdury opowiadacie, zadam pytanie kto z was chce mieć na sąsiedniej działce słup 50 metrowy który 24 godziny na dobbę emituję pole elektromagnetyczne , mowicie o badaniach ... ŚMIECH :D

czy wiecie że w latachj 50 wykonywano badania dotyczące palenia tytoniu (PAPIEROSÓW) które jednoznacznie mówiły że palenie jest nieszkodliwe !!!!!!!!!!!!! a azbest ..... ?? przykłady można mnożyć

promieniowanie elektromagnetyczne jest szkodliwe !!!!!!!!!!! a zapewnienia operatorów żę anteny emitują słabą wiązkę nikogo dzisiaj nie przekonuje.

Jestem młodym człowiekiem 32 lata sam posiadam tel. komórkowy ale używam go świadomie i nie 24 godziny na dobę ... postawienie słupa który emituję promieniowanie 24 godziny na dobę to zupełnie inna sprawa i bynajmniej nie chodzi tu o wartość działki co również nie jest bez znaczenia ale najbardziej chodzi tutaj o moje dwie córeczki 2,5 i 3,5 lat jaki wpływ będzie miało takie promieniowanie na moje dzieci po 10-15-20 latach ?????

Łatwo jest odnosic sie do problemu w sposób pogardliwy i mówić o zacofaniu bądź nieszkodliwości w chwili kiedy taki problem niektórych z was nie dotyczy ...

dziekuję za zaintersowanie tematem mam nadzieję ze temat ten się rozwinie.

odpowiadając na pewne tezy zamieszczone w waszych postach informuję :

moja-nasza wieś leży otoczona polami do kolejnej wioski jedzie się 1-2 km tam jest OGROMNY obszar na którym ten słup mógłby stanąc i nikomu by nie przeszkadzł, nie znalazł by się pomiedzy budynkami mieszkalnymi

Firma Polska telefonia Cyfrowa wybrała parcelę w środku wsi gdzie do najbliższego zabudowania jest 20 metrów do mojego domu który właśnie buduję jest może 30 metrów

to jest jakaś paranoja dlaczego takie budowle nie są stawiane w miejscach oddalonych od zabudowań i domów w których mieszkają ludzie.

Co do tez które mówią o małej szkodliwości BTS-ów to z całym szacunkiem ale bzdury opowiadacie, zadam pytanie kto z was chce mieć na sąsiedniej działce słup 50 metrowy który 24 godziny na dobbę emituję pole elektromagnetyczne , mowicie o badaniach ... ŚMIECH :D

czy wiecie że w latachj 50 wykonywano badania dotyczące palenia tytoniu (PAPIEROSÓW) które jednoznacznie mówiły że palenie jest nieszkodliwe !!!!!!!!!!!!! a azbest ..... ?? przykłady można mnożyć

promieniowanie elektromagnetyczne jest szkodliwe !!!!!!!!!!! a zapewnienia operatorów żę anteny emitują słabą wiązkę nikogo dzisiaj nie przekonuje.

Jestem młodym człowiekiem 32 lata sam posiadam tel. komórkowy ale używam go świadomie i nie 24 godziny na dobę ... postawienie słupa który emituję promieniowanie 24 godziny na dobę to zupełnie inna sprawa i bynajmniej nie chodzi tu o wartość działki co również nie jest bez znaczenia ale najbardziej chodzi tutaj o moje dwie córeczki 2,5 i 3,5 lat jaki wpływ będzie miało takie promieniowanie na moje dzieci po 10-15-20 latach ?????

Łatwo jest odnosic sie do problemu w sposób pogardliwy i mówić o zacofaniu bądź nieszkodliwości w chwili kiedy taki problem niektórych z was nie dotyczy ...

Kaczorek- bardzo ci wspolczuje i rozumiem dokladnie o czym mowisz. Jesli moge ci doradzic to nie czekaj tylko zacznij dzialac od razu. Byc moze jest jakies okno od momentu kiedy dostales powiadomienie do momentu kiedy ta decyzja sie uprawomocni w ktorej mozna przystopowac inwestycje. Z tego co rozumiem to oni najpierw musza Was powiadomic, potem odczekac np 5 dni i dopiero wtedy moga budowac. A jesli chodzi o przedmowcow- to chcialabym zobaczyc jak oni sie ciesza jak im sie w imie postepu cywilizacji stawia slup tuz za miedza. Powodzenia!

Walcz ze słupem, choćby z powodu obniżenia wartości działki. Nam chcieli na bliku postawić BTSa - dla mnie były trochę śmieszne protesty mieszkańców, ale poszedłem po rozum do głowy i wykombinowałem, że skoro przeszkadza to obecnym lokatorom, to zapewne będzie też i przyszłym, zatem trudniej będzie opylić mieszkanko w dobrej cenie ;)

Jakoś nie natknąłem się na choćby jedno, poprawne metodologicznie badanie potwierdzające bądź wykluczające szkodliwość promieniowania EM an człowieka, ale wieść gminna sieje i potem to zbieramy.

Weź sobie wykresy rozkładu pola EMC od takich anten kierunkowych. Jeżeli fotografowałeś kaczorku od strony towojej działki to powiedziałbym, że jest OK. W "martwym" polu między dwoma antemami. Pole zapewne zbliżone do tego jakie jest kilometr daje na wprost od antenki.

Drugie to warstwa estetyczna. Ta antenka jest nawet ładna, odmalowana. Byś ty widział inne nateny, albo anteny "polne", te są dopiero fuj. 8) :lol: 8)

Weź sobie wykresy rozkładu pola EMC od takich anten kierunkowych. Jeżeli fotografowałeś kaczorku od strony towojej działki to powiedziałbym, że jest OK. W "martwym" polu między dwoma antemami. Pole zapewne zbliżone do tego jakie jest kilometr daje na wprost od antenki.

Drugie to warstwa estetyczna. Ta antenka jest nawet ładna, odmalowana. Byś ty widział inne nateny, albo anteny "polne", te są dopiero fuj. 8) :lol: 8)

to jest tylko zdjęcie poglądowe takie samo dziadostwo chcą postawić koło mojej dzialki i nie wiem jak tam bedą zainstalowane anteny !!

JA POPROSTU TEGO NIE CHCĘ KILKANASCIE METRÓW OD DOMU !!!!!

mozesz wystapic do operatora i urzedu wydajacego pozwolenie na budowe tejze stacji o udostepnienie reportu oddzialywania inwestycji na srodowisko, operator ma obowiazek zrobic taki raport...tam sa wyliczenia strefy niebezpiecznej dla zdrowia.... moge sprawdzic czy raport operatora jest ok na podstawie parametrow stacji ...potrzebne sa: moc srednia nadajnika, szerokosc wiazki anten nadawczych w azymucie (plaszczyzna pozioma) i elewacji (plaszczyzna pionowa), zysk anten nadawczych, charakterystyka promieniowania anten nadawczych w azymucie i elewacji, zakres czestotliwosci pracy anten nadawczych...skoro ma to byc maszt 50-cio metrowy to odpowiedz mi na pytanie jakie jest uksztaltowanie terenu...chodzi mi o to czy taka dosc znaczna wysokosc masztu zalezy od terenu czy operator zamierza umiescic na tym maszcie "mocne" urzadzenia...a tak w ogole to wolalbym taki nadajnik obok dzialki niz sasiedztwo linii energetycznej...z punktu widzenia promieniowania elektromagnetycznego takie inwestycje sa ok gorzej jesli chodzi o estetyke... :(

mozesz wystapic do operatora i urzedu wydajacego pozwolenie na budowe tejze stacji o udostepnienie reportu oddzialywania inwestycji na srodowisko, operator ma obowiazek zrobic taki raport...

Słuchajcie, nie mylmy pojęć, bo potem to powoduje tylko niepotrzebne spięcia na styku społeczeństwo - inwestor/gmina.

O raport oddziłwaywania przedsięwzięcia na środowisko nie ma co prosić na etapie pozwolenia lokalizacyjnego, bo inwestor nie ma takego obowiązku. To po pierwsze.

Najprawdopodobniej niedługo zacznie się toczyć postępowanie w sprawie wydania decyzji zwanej potocznie środowiskową (decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia). Decyzję bedzie wydawał wójt/burmistrz. W przypadku BTSa na pewno będzie potrzebny raport oddziaływania. Z reszta informacji w powyższym poście zgadzam się.

Już teraz jednak moge powiedzieć, że symulację rozkładu pola elektromagnetycznego wykażą brak przekroczeń, ponieważ przy takiej wysokości wieży pozanormatywne promieniowanie jest w odległości około 2-3 metrów od nadajnika.

Dla swojego świętego spokoju, zażądaj jeszcze wykonania analizy porealizacyjnej, podpierając sie bojaźnią o stan swojego zdrowia (podpisy okolicznych mieszkańców bedą wskazane). Niestety, analizę taką wykonuje sie juz PO uruchomieniu BTSa.

Czy urzedu prześwietlą taką inwestycję?? Ciężko powiedziec, nie wiem jak to jest u was. Pocieszę, że akurat tym zajmie się wydział ochrony środowisko urzedu wojewódzkiego oraz wojewódzki inspektor sanitarny, a ci na ogół są bardzo dociekwliwi (tylko na ogół).

BTS jest inwestycją celu publicznego, czyli uprzywilejowaną - mimo wysztko, prawne szanse na zablokowanie tej inwestycji sa nieduże. O bezprawnych (blokady itp) nie będe dyskutować.

Co do argumentu nieuzywania komórki przez 24h i porównania z BTSem tyle działającym. BTSs działa kilkadziesiąt metrów od ludzi (mówię o nadajnikach), komórka, mimo ze emituje duzo niższe pole EM na ogół znajduje się kilka centymetrów od ciała. Co jest bardziej szkodliwe?? Tego jeszcze nikt nie udowodnił bezsprzecznie.

Dwa słuszne argumenty (które w tym przypadku mało pomogą).

1. Wieża telefonii komórkowej szpeci krajobraz (choć akurat to jest sprawa gusta, upiększać na pewno nie upieksza, ale czy szpeci??)

2. Wartośc działki spadnie, bo ludzie uważają że BTSy sa szkodliwe.

Jednak przy lokalizacji wiezy takie argumenty nie pomogą.

Zapewne nie ustalili lokalizacji nadajnika w szczerym polu z tego samego względu co każdy inny inwestor, nawet ten indywidualny. Taki nadajnik wymaga zasilania a co za tym idzie firma musiała by doprowadzić media (prąd) w szczere pole.

odpowiadam-

1.ukształtowanie terenu jest proste jak okiem siegnąć

2.czy ery stac na postawienie np 3 słupów z doprowdzeniem pradu ??? naewno tak

4.podobno azbest tez był kiedys nieszkodliwy

5 zaryzykujecie eksperyment na wlasnych dzieciach 3 i 4,5 lat. ???

byc może jest to nieszkiodliwe ale nikt tego do tej pory nie udowodnił.

a co do zdarzeń negatywnych spowodowanych promieniowaniem elektromagnetycznym juz niejedno słyszłame bądz czytałem .

nieststy nikt nie zrozumie mojego rozgoryczenia :( ponieważ nikt z was nie jest w podobnej sytuacji ten słup ma stać dosłownie paredziesiat metrów od mojego domu na który został zaciagniety kredyt realizowalem marzenie dom juz stoji w stanie surowym a teraz ... wszystkiego mi się odechcialo