Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BK 400,500 czy 600 ?

Recommended Posts

BK400 o grubości np. 36 cm może być ścianą jednowarstwową - jest cieplejszy i może dać U=0,3 [W/m2*K]

BK500 i BK600 jest wytrzymalszy, możesz budować ścianę 24 cm grubości, ale dobrze jest ocieplić czymś ( 10-15 cm steropianu lub wełny ), gdyż szkoda ciepła, które powędruje w świat.

BK400 jest dosyć miękki i nie powinno się planować wieszania ciężkich szafek lub np. urządzeń do ćwiczeeń wysiłkowych.

W BK600 można spokojnie.

i tak dalej i dalej

Nie chcąc zakładać nastepnego wątku, pytanie zadam tutaj bo też dotyczy betonu komórkowego - czy ktoś budował z betonu odmiany 36/24/59 ale układając tak bloczki, żeby była ściana 24cm no i oczywiście potem ocieplenie. Cenowo wychodzi na jedno , ale jest mniej spoin - co o tym sądziecie?

Ja kupiłem BK 500 na ściany 24cm+ocieplenie/użytkowe poddasze. Wybrałem 500 bo ma trochę lepszy wsp.U niż 600 a na wytrzymałość też wystarczy.Po moich dokładnych analizach (również dot. problemu kl.500 czy 600)wybrałem taką właśnie opcję wobec kryterium cena/możliwości.

lechu5

Bordoś,

o ile wiem, nie powinno to stanowić różnicy, beton komórkowy jest cięty z bloku i nie ma znaczenia jak jest ułożony (struktura bloczków jest identyczna w każdym kierunku). U mnie bloczki były co prawda kładzione "normalnie" ale płytki 12 cm używane były jako klasyczne pustaki kładzione "na boku", mało tego: kilka pustaków (filary pomiędzy oknami) zostało położonych "na sztorc" czyli najdłuższy bok w pionie - pytałem producenta - dowiedziałem się, że tak można.

Co do betonu komórkowego odmiany 400, to nie do końca się zgadzam, że nie można na takiej ścianie wieszać ciężkich przedmiotów typu szafki. Ja zastosowałem odmianę 300 (najsłabszą na rynku ale najcieplejszą) i wiele ciężkich rzeczy zostało powieszonych, stosuję tylko zamiast zwykłych kołków kołki, które są wklejane po wykonaniu większego otworu w ścianie, może trochę kłopotliwe ale za to inne prace znacznie ułątwione - bloczki znacznie lżejsze co pozytywnie wpływało na tempo prac, bardzo łatwa obróbka - przecinanie, wykonywanie bruzd w ścianach (np. na przewody elektryczne)