HejSiup 21.07.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Witam forumowiczów Tak sie potoczyły moje ziemskie losy, że własnie finalizuję zakup działki budowlanej. Działka ma 1050 m i jest budowlana. Jest na niej studnia głębinowa, prąd i gaz do doprowadzenia z odległości ok. 20 m. Moje pytanie (jako że nie posiadam doświadczenia budowlanego) jest następujące: CO ROBIĆ DALEJ, PRZY ZAŁOŻENIU ŻE BUDOWĘ PLANUJĘ ROZPOCZĄĆ ZA OK. 1,5 ROKU ????????? Mój pomysł był taki- zorać ziemię, zbronować ją, zwalcować, posiać trawę, zrobić ogrodzenie, a przy nim posadzić tuje.......i czekać........ Nie wiem co o tym myslicie- a może doprowadzić wpierw media ?????? czekam na porady. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 21.07.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 szkoda siac trawe żebyś pozniej musiał to rozkopywąć pod fundamenty .....ale pomysl z ogrodzeniem ...POPIERAM i tuje też mozna wtedy sadzić ......chociaż jak to ogrodziśz to zrob to tak zebyś pozniej nie mial problemu z wjazdem ciezkiego sprzetu ....a nie wiesz co cie czeka .....dzwigi ... pompy do betonu ...betoniarki ...itp ......ale czasmi milo popatrzec na jak sie kierowca "poci " zeby ci bramy nie oberwać przy wjezdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 21.07.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 ZAPOMNIALEM DODAĆ najważniejszego ....FACHOWCOM nie potrzeba "całej" twojej dzialki zeby zbudowac ci dom .....wiec wyznacz im rozsądny teren na ich materiały ....a reszte mozesz juz gospodarowac zielenią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.07.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 CO ROBIĆ DALEJ, PRZY ZAŁOŻENIU ŻE BUDOWĘ PLANUJĘ ROZPOCZĄĆ ZA OK. 1,5 ROKU ????????? Czas najwyższy zdecydować się na projekt i rozpoczšć walkę o pozwolenie na budowę. Znajšc polskie realia to nie będzie planu zabudowy więc trzeba wystšpić o warunki zabudowy. Te 1,5 roku pewnie akurat starczš na załawtienie wszystkiego nawet jeżeli co po drodze nie pójdzie gładko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 22.07.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Zacznij walkę z papierkologią, dowiedz się, czy nie ma żadnych "ale...", zacznij przeglądać projekty, rozejrzyj się, czy nie ma problemów z materiałami i ekipą w Twojej okolicy. Faktycznie, możesz ogrodzić działkę, ale z zasianiem równiutkiej trawki ja bym się wstrzymała. Wydaje się, ze to dopiero za 1,5 roku, ale zanim się obejrzysz, będziesz wytyczał swój dom Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HejSiup 22.07.2006 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 wielkie dzieki za odpowiedzi co do papierologi- tym sie nie przejmuję- działka jest budowlana i uzyskałem juz z gminy plan zagospodarowania- jest jasno okreslone że teren pod zabudowę jednorodzinną wraz ze szczegółami........ jak na razie nikt nie wspomina o mediach- czyżby nie warto się na razie za to zabierać acha poprzedni właściciel opłacił juz przyłącze wodne, więć mi pozostaje- prą, gaz i budowa szamba (na razie kanalizacja jest wykluczona, bo jest to teren położony przy puszczy kamipnowskiej)......... mnie korcą chyba te tuje i zrzutka z sasiadem z tyłu na ogrodzenie..... no i tak jak napisałem wcześniej- praca rolna...orki, brony, walec....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.07.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 i budowa szamba Jak nie ma szans na kanalizację to od razu rób oczyszczalnię. Koszty wywozu szamba sš makabryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 22.07.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 ... co do papierologi- tym sie nie przejmuję- działka jest budowlana i uzyskałem juz z gminy plan zagospodarowania- jest jasno okreslone że teren pod zabudowę jednorodzinną wraz ze szczegółami........ Jak się nazywa ten dokument który otrzymałeś ? Czy to są warunki zabudowy i zagospodarowania dla tej konkretnie działki. Powinna być n.p. określona linia zabudowy. Wybrać i kupić projekt, zlecić architektowi sporządzenie jego adaptacji i planu zagospodarowania działki. Wystąpić o warunki przyłączenia do Zakładu Energetycznego, Gazowni, Wodociągów i kanalizacji. Potrzebne będą kopie mapki geodezyjnej. Wtedy trzeba wystąpić o zatwierdzenie projektu i pozwolenie na budowę. Zgłoszenie kierownika budowy. Te procedury mogą trwać dłużej niż 1,5 roku. Więc trzeba zacząć od razu, ... hej ... siup i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HejSiup 22.07.2006 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 tak to jest własnie taki dokument wraz z mapką hmmmmmmmmm a ja sadziłem że troszke sie tą ziemia pocieszę, a tu taki szkopuł- znowu urzędy...... a co do niku- mam znajomego co jak wypił to śpiewał "hej siup malutka zrobimy krasnoludka......" i tak mi zostało............. oj biada sąsiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Florian 22.07.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Witam wszystkich Forumowiczów. To moja pierwsza wypowiedź na tym Forum, bo też i początki budowlane. Za działką się dopiero rozglądam i zbieram pieniążki na domek. Temat jak w sam raz dla mnie, więc również dziękuję za wszystkie podpowiedzi.Czy te formalności związane z budową naprawdę tyle trwają we wszystkich rejonach polski?ile mam czasu na rozpoczęcie budowy, kiedy uzyskam już zezwolenie? Bo słyszałem, że to też jakiś ograniczony czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.07.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 ... co do papierologi- tym sie nie przejmuję- działka jest budowlana i uzyskałem juz z gminy plan zagospodarowania- jest jasno okreslone że teren pod zabudowę jednorodzinną wraz ze szczegółami........ Jak się nazywa ten dokument który otrzymałeś ? Czy to są warunki zabudowy i zagospodarowania dla tej konkretnie działki. Powinna być n.p. określona linia zabudowy. Wybrać i kupić projekt, zlecić architektowi sporządzenie jego adaptacji i planu zagospodarowania działki. Wystąpić o warunki przyłączenia do Zakładu Energetycznego, Gazowni, Wodociągów i kanalizacji. Potrzebne będą kopie mapki geodezyjnej. Wtedy trzeba wystąpić o zatwierdzenie projektu i pozwolenie na budowę. Zgłoszenie kierownika budowy. Te procedury mogą trwać dłużej niż 1,5 roku. Więc trzeba zacząć od razu, ... hej ... siup i do roboty. dokładnie opisałeś koledze na co powinien zwrócić uwage .Mam tylko jedna uwage.Nawet przy moim szczęściu w nieszczęściu i różnych wpadkach z dokumentacja, cały proces do pozwolenia włącznie trwał 6 miesięcy, czyli : od zakupu działki poprzez notariusza,projekt,geodete w gminie i pozwolenia gminne,mapki do celów budowlanych,warynki czyli media,adaptacja i wreszcie złożenie do Starostwa.Niektórych w/w procedur nie da sie przyspieszyć, ale przy odrobinie chęci i nieustępliwago biegania za swoim do natredstwa włącznie ,poganiania ,dopominania sie o swoje,można skrócić w/w przez Ciebie okres.Ja tak zrobiłem i po cześci wygram ta gonitwa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts