Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie w ostatnich kilku latach powierzchnia nowobudowanych domów amerykańskich zaczęła się zmniejszać. Nowy trend. Może oni wiedzą coś, o czym my nie wiemy?

Nie znam co prawda statystyk , ale

ciekawi mnie skad takie dane .

Jakos tego nie zauwazam , raczej to co sie buduje to po kilka tysiecy sq/f .

Domy przypominaja bardziej nowe polskie bloki , takie 2 klatkowe i 2 pietrowe.

Niewykluczam jednak , ze byc moze mowisz srodkowej , czyli biednej czesci USA .

Na pewno nie o wybrzezach i nie polnocy i poludniu.

Pozdrowka Misiu

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Źródło danych podałem parę postów niżej. Tak uczciwie, z ręką na sercu, to z tych danych można wyczytać co tylko się chce.

Nigdy nie wiadomo, czy taki trend naprawdę istnieje, czy tylko starają się go wypromować specusie od nieruchomości i architekci. Był o tym artykuł w Wallpaperze. To trochę przypomina obecny boom nieruchomościowy w Polsce: został stworzony przez specusiów, ale przyjął się znakomicie i teraz istnieje naprawdę.

Temat rozmiaru domu nie różni się tak bardzo od innych tematów podlegających modom. A modami można sterować. Dlatego lubię czytać co ludzie piszą i oddzielać ziarno od plew - to znaczy własne opinie od zasłyszanych.

Dajcie już spokój tej Ameryce. To jest inny świat. Tam "duże frytki" są tak duże, że nawet ja nie daję im rady!

Pogadajmy o Europie.

Ja na przykład najbardziej zazdroszczę Zagramanicy tego, że mają dużo prywatnych "obiektów zaadoptowanych". Takich różnych dziwolągów z dawnych czasów przystosowanych do współczesnych potrzeb. A to jakaś wieża, a to stara fabryczka zelówek, a to młyn a to schron.

W Polsce sprawa nie do załatwienia! A niech sobie stoi i czeźnie mówi inwestorowi Państwo.

Jak sobie przypomnę moją wieloletnią batalię o strych (zakończoną decyzją o budowie domu) to mi się robi smutno, że taki głupi kraj. Ja swój dom już kończę a tamten strych wciąż gnije i przecieka. Dobrze, niech gnije.

Zazdroszczę Szwajcarom tych przyklejanek wiszących w Alpach. I Włochom tych starych murów i wąskich uliczek. Zazdroszczę Holendrom tego "wciskania się" w każdy skrawek ziemi, tej twórczej aranżacji domów o szerokości 4,5 metra.

To dopiero jest sztuka!

A to jakaś wieża, a to stara fabryczka zelówek, a to młyn a to schron. (...)

Zazdroszczę Szwajcarom tych przyklejanek wiszących w Alpach. I Włochom tych starych murów i wąskich uliczek. Zazdroszczę Holendrom tego "wciskania się" w każdy skrawek ziemi, tej twórczej aranżacji domów o szerokości 4,5 metra.

To dopiero jest sztuka!

a ja mam z takimi wynalazkami tylko jedno skojarzenie: reumatyzm ;)

• 5 weeks później...

Jeszcze lepsi są w Japonii. Potrafią wybudować dom o szerokości 2,50. Ale u nich jest straszne "parcie na grunt", a to pobudza pomysłowość i stymuluje ciekawą architekturę. U nas - dzikie stepy i inny rodzaj fantazji: z gatunku ułańskich.