Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki koszt wykończenia?

Munia

Recommended Posts

Mamy okazję kupić dom na wsi sprzedając nasze mieszkanie w mieście.

Cena domu to 60tys. Dom jest jednak do wykończenia. Nie ma podłogi- trzeba zrobić wylewki i coś na to położyć, myslimy o najtańszych panelach czyli ok 20zł za m2.

Powierzchnia całego domu to 104m2

Trzeba zrobić wejście( ganek lub jakis wiatrołap) bo nie ma schodów do domu a drzwi sa na wysokości ok 130cm :)

Nie ma szamba , jest wyjście kanalizacji z domu wiec to tylko kwestia wkopania zbiornika i podłączenia. W domu pociagnięta jest elektryka i są tynki.

Okna i drzwi wejściowe sa do wymiany , nie ma parapetów

gniazdek ani kontaktów tez nie ma

Trzeba kupić jakieś ogrodzenie na razie chyba siatkę.

Wannę lub ew kabinę prysznicową,umywalkę,zlew i baterie tez w miarę tanio da sie znaleźć.

Podłogi i ściany w kuchni i łazience czyli terakota i glazura.

No i najważniejsze- trzeba zrobic ogrzewanie- piec w piwnicy ( jest pomieszczenie na kotłownię ) i grzejniki w 3 pokojach , kuchni i łazience.

Część tych prac możemy wykonać sami jednak np ogrzewanie ,płytkarza i wylewki na podłogi musi nam ktoś pomóc zrobić :(

Czy w kwocie 40- max 50tys zmieszczę sie z tym wykończeniem biorąc pod uwagę najtańsze rozwiązania??

Meble i reszta sprzętu na razie zostaną te które mamy. Otynkowanie budynku zostawiamy na później.

Okazja okazja a dlaczego okazja???

Nie zapala się lampka ostrzegawcza???

trzeba sprawdzić stan prawny, techniczny i biurokratyczny coś w tym stylu:

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3229439.html

co do stanu technicznegoproponuję sobie domek obejrzeć z kimś kto się na tym zna...

:o

dom do wykończenia czyli jeszcze nie zbudowany czyli nie oddany dobrze zrozumiałem ??

czyli tak czy siak będzie Ci potrzebny kierownik budowy do zakończenia prac - może sobie znajdź jakiegoś i pokaż mu domek który będzie dokańczał on pewnie lepiej niż ty/mieszkaniec bloku/ oceni jego stan techniczny ....

Stanu technicznego to "z sufitu" nie da się określić choć stojący kilka lat (?) nie dokończony nieogrzewany dom ma prawo mieć trochę uszkodzeń,

a dlaczego przerwano budowę??? może coś było nie tak???

ale stan biurokratyczny jak najbardziej - jest coś takiego jak dziennik budowy - sprawdź czy prace nie były przerwane na dłużej niż 2 lata - wtedy pozwolenie na budowę wygaśnie - jeżeli tak to masz kłopot nowe pozwolenie na budowę , chyba że obecny kierownik budowy /oczywiście łamiąc etykę zawodową czyli nie za darmo/ dokona w tym dzienniku fikcyjnych wpisów że niby jakieś roboty były prowadzone - o ile żyje i go znajdziesz....

Dom jest w stanie surowym zamkniętym.

Co do jego papierów to wszystko jest w porządku ( sprawdzaliśmy w gminie i w dokumentach).Budowa wygasła dawniej niż dwa lata temu ale to nie jest problem i nie będzie kłopotu z dostaniem zgody na kontynuację robót. Wiem bo sie dowiadywałam:)

Czemu okazja? Bo za tą cenę nie mam szansy kupić nic bliżej miasta gdzie obecnie mieszkam:( bynajmniej za cenę dostępną dla naszej kieszeni bez brania kredytu. Właściciel chce sprzedać dom, który jego rodzice zaczęli budować i niestety zmarli:(

Teren jest przyszłościowy: nie ma twardej drogi ale w najbliższym czasie będzie, to takie troszke zadupie :wink: obecnie ale mi sie podoba:) Niestety nie każdy chce dojeżdżać z zabitej dziurami wiochy 30 km do miasta do pracy. Nam to nie przeszkadza:) Mąż za 2 lata idzie na emeruturę więc 2 lata sie przemęczymy:)

Myslę ,że 60tys za wybudowany dom z działką i to całkiem sporą to okazyjna cena. Działke możemy sobie dowolnie powiększyc bo dookoła są działki rolne właściciela.

Czy siedlisko kupione przez człowieka z miasta trzeba odralniać?

Co do pytań technicznych- 2 okna z oknami balkonowymi, 6 niedużych okien .Plus poddasze ale tam niekoniecznie do wymiany na już.

Koszt okien mam nadzieję ,że zamknie się w 10tys??

Jeśli okna i drzwi wejściowe są do wymiany, to wg mnie jest to stan surowy otwarty, czyli zgodnie z tym co czytałam jakieś 30-35% kosztów (bez działki). Ja wykańczam dom 110m i od stanu otwartego wydałam 80tys. i jeszcze minimum 40-50 przede mną, licząc średni standard wykończenia, łącznie z kuchnią i dwiema łazienkami, podbitką, kominkiem z obudową, kompletną elewacją, mam nie najtańszego wykonawcę. Pewnie można trrochę taniej, ale mi się nie udało. Pozdrawiam.