Monika Bednarek 22.07.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Proszę o pomoc w następującym temacie. Zamierzam kupić działkę budowlaną. Działka została wydzielona w wyniku podziału większej działki (w całości budowlanej). Podział nastąpił w czerwcu, jest już uwzględniony w ewidencji gruntów w gminie (sprawdziłam osobiście). Dodatkowo właściciel tej działki twierdzi, że wraz z dwoma innymi sąsiadami 14 lipca zdał na rzecz gminy wewnętrzną drogę dojazdową do interesującej mnie działki - niestety ta kwestia nie jest jeszcze uwzględniona w ewidencji gruntów - być może decyzja musi się uprawomocnić? Niepokoi mnie fakt że opisane wyżej działania nie mają swojego odzwierciedlenia w księdze wieczystej (sprawdzałam nie ma żadnych nowych wpisów) a na dodatek księga właśnie została skierowana do migracji. Udzielono mi jednak informacji że do księgi wieczystej złożone zostały 2 wnioski o wpis, niestety nie wiem jakie. Proszę o informację czy na skutek podziału dla nowo utworzonych działek zostaną utworzone nowe księgi wieczyste czy jedynie dokonany zostanie wpis do istniejącej księgi mówiący o podziale. Czy z zakupem działki powinnam się wstrzymać do momentu faktycznego dokonania takiego wpisu w KW (około roku!!!) lub założenia nowej KW (nie wiem jak długo????) czy też można dokonać bezpiecznego zakupu na podstawie istniejącej KW i złożonych wniosków o wpis. Będę wdzięczna za wszelkie informacje w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dakot 23.07.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Jestem geodetą i równiez wykonuje podziały nieruchomości. Jest tak , że do ewidencji gruntów dane sa wprowadzane tuż po zdaniu operatu podziałowego przez geodetę w osrodku dokumentacji geodezyjnej , ale do ksiąg wieczystych zostaje to wprowadzone dopiero po dokonaniu zmiany przez właściciela ( przeważnie przy zbywaniu jakiejś działki ). Zmiany te czasami są wprowadzane po tygodniu, czasami po roku - zależne od nawału pracy w sadzie - wydział ksiąg wieczystych.Właściel zanosi wyciąg z wykazu zmian gruntowych ( tam jest informacja o podziale działki X na inne mniejsze ) w chwili zbywania działki. Wystarczy, że zbywa jedną , a w wyniku podziału powstało o sto nowych to wszystkie powinny byc wprowadzone w KW, ale bedzie też informacja o zbyciu tylko jednej. Sprawę przekazania drogi bez problemy sprawdzisz w gminie w wydziale gospodarki nieruchomościami lub podobnym - powinni poda ć tobie taka onformacje i/lub ewentualnie przedstawić dokumenty przekazania.Piszesz o zmianach w KW .Generalnie jeżeli sprzedający jest właścicielem to kupuj od razu i dopiero wówczas nastąpi zmiana w KW właściciela i w twojej ( chyba , że założysz nową ) . Bardzo rzadko zdarza się, że właściciel ujawnia podział bez kupującego - przeważnie czeka aby zrobić to " za jednym razem" i za opłatą kupujacego działkę.Namieszałem, ale jakby coś to pytaj i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts