Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Granitowe parapety 2 cm...-czy to się sprawdzi? czy ktoś ma?

Recommended Posts

No właśnie -pytanie jak w temacie: czy ktoś ma u siebie parapety granitowe o tak małej grubości? -chodzi mi zarówno o wewnętrzne jak i zewnętrzne.

Byliśmy wczoraj u kamieniarza i zamówiliśmy właśnie takie, jednak jak zaczęłam czytać posty to naszły mnie wątpliwości :-? -czy ktoś mógłby je rozwiać?

https://forum.murator.pl/topic/57865-granitowe-parapety-2-cm-czy-to-si%C4%99-sprawdzi-czy-kto%C5%9B-ma/

No właśnie -pytanie jak w temacie: czy ktoś ma u siebie parapety granitowe o tak małej grubości? -chodzi mi zarówno o wewnętrzne jak i zewnętrzne.

Byliśmy wczoraj u kamieniarza i zamówiliśmy właśnie takie, jednak jak zaczęłam czytać posty to naszły mnie wątpliwości :-? -czy ktoś mógłby je rozwiać?

Ja wybrałem 3cm ale z tego względu ze nie mam mniejszych niz 1.5m

Bałem sie ze z 2cm moze sie cos stac.

Mam wewnętrzne parapety granitowe 2 cm, z czego najdłuższy ma 2,5 metra.3 cm to się daje na blat kuchenny,a tam gdzie podparcie jest solidne, czyli schody i okna wystarczy 2 cm.Parapety zamawiałem w firmie razem z oknami i u nich taka grubość to jest standart.

2cm po prostu może łatwiej pęknąć niż 3cm.. ale czy pęknie to zależy od tego jak się z nim postępuje, czy jest równo wsparty podczas montażu, itp..

ja u siebie dzięki możliwości montażu ciężkich parapetów, od zewnątrz dałem 3 cm, a wewnątrz 4cm..

pozdrawiam

Witam, mój pierwszy post :D

Ja mam zamontowane na zewnątrz granit 3cm a wewnątrz marmur 3cm gdyz uważam że lepiej wyglądają niz 2cm. Oczywiscie każdy ma inny gust. Co do standardów to wydaje mi sie że u wiekszości kamieniarzy jest 3cm

Pozdrawiam

mariusz

...a duzo musisz dopłacić??

to już nie chodzi o to ile muszę dopłacić, tylko ten granit który nam się spodobał występuje wyłącznie w grubości 2cm! (bynajmniej u mojego kamieniarza) -i tu jest pies pogrzebany...

...a duzo musisz dopłacić??

to już nie chodzi o to ile muszę dopłacić, tylko ten granit który nam się spodobał występuje wyłącznie w grubości 2cm! (bynajmniej u mojego kamieniarza) -i tu jest pies pogrzebany...

rozumiem....a dowiadywaliscie się u konkurencji?? a jaki rodzaj-nazwę granitu chcecie??

a dowiadywaliscie się u konkurencji?? a jaki rodzaj-nazwę granitu chcecie??

na naszym obszarze tylko tam mają tak szeroki wybór -nazwy nie pamiętam... myśmy już wlasciwie zamówili te parapety, a na forum chciałam się upewnić czy to był dobry krok; po wszystkich postach uczucia mam wciąż mieszane, zatem pozostaje mi tylko wierzyć że wszystko będzie z nimi ok :-?

W każdym razie bardzo dziękuję wszsytkim za zabranie głosu :D

nie martw się, nic się nie stanie.

Na zewnątrz przeważnie stosuje się gr. 2 cm bo taki zew. parapety niewiele wystają poza mur (około 4 cm). Wewnątrz standardem jest 3 cm (choć w marketach budowlanych proponują gr. 2 cm ze względu na cenę).

Jeśli do wewnątrz też masz gr. 2 cm to uważaj tylko podczas stawania na parapecie (np. podczas mycia okien), żeby całym ciężarem nie stanąć na tym wystającym elemencie poza murem.