Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudy beton pod podłogę na gruncie z różnicą poziomów.

Recommended Posts

Witam,

proszę o podpowiedź. Pytanie takie, jak w temacie. Mam salon obniżony względem reszty domu o dwa stopnie (25cm). Przymierzam się do wylania na uprzednio zagęszczony piasek chudego betonu. W tym momencie wygląda to tak, że na dł. około 70 cm wykonałem skos łączący oba poziomy (niższy-w salonie, i wyższy na pozostałej części). Nad miejscem tym w przyszłości mają znajdować sie 2 stopnie. Chodzi mi tylko o techniczne wykonanie/wylanie betonu ( z gruszki), tak, aby wszystko nie spłynęło do obniżonej części. Osobiście wyobrażam to sobie tak, że oba poziomy tuż przed skosem, zabezpieczę deskowaniem, a skos wykonam odrębnie, nadając mu odpowiednią pochyłość deską z góry. Proszę o spostrzeżenia i rady. Chciałbym załączyć przkrój budynku z omawianym miejscem, ale nie wiem, jak to wykonać, jak załączyć skan strony. Zainteresowanym prześlę na mail'a.

Z góry dziękuję za rady.

Pozdrawiam

S.Ł.

chudy beton jak sama nazwa wskazuje jest chudy :wink: co znaczy ze ma konsystencje polsucha, zaczyn cementowy wyjdzie dopiero po dokladnym "ubiciu", wiec nie masz sie co martwic ze splynie.

A "chudy" to nie oznacza "słąby" ?? Czyli taki o małej wytrzymałości np: 10Mpa ??

A konsystencja może być różna i w chudym i w B30 zależnie od dodatków ?

chudy beton jak sama nazwa wskazuje jest chudy :wink: co znaczy ze ma konsystencje polsucha, zaczyn cementowy wyjdzie dopiero po dokladnym "ubiciu", wiec nie masz sie co martwic ze splynie.

A "chudy" to nie oznacza "słąby" ?? Czyli taki o małej wytrzymałości np: 10Mpa ??

A konsystencja może być różna i w chudym i w B30 zależnie od dodatków ?

Chudy beton można powiedzieć,że z reguły jest poniżej 200 kg cementu m3 mieszanki, nie mnusi miec konstysytencji półsuchej bo to nie jest miara klasy betonu.

hmmm. Wytrzymalosc to jedna sprawa. A konsystencja druga. Zupelnie inny wyjdzie beton jesli damy x cementu i n wody na y kruszywa - niz jesli damy x cementu, 2n wody i y kruszywa - prawda ?

i chudy beton charakteryzuje sie wytrzymaloscia ponizej 10 mpa (czy jeszce mniej) i konsystencja polsucha.

w jakim celu wibrowac chudy beton ? żeby wsiąkł w glebę ?

Dlaczego gruszka nie przywiezie betonu 7.5 ? Przywiezie wszystko , ale konsystencja będzie konsystencją wymagana dla gruszek.

Jeżeli chodzi o spłyniecie betonu. Radzę przygotuj deskowanie - deski z boku i w miarę możliwości bedziesz przybijał kilka desek od góry, tak aby beton się nie wylewał. Zobaczysz na miejscu jaki jest ten beton, być może deskowanie nie bedzie potrzebne. Ja miałem podobną sytuację i musiałem przybić kilka desek od dołu ( tak do połowy wysokości). W trakcie też na godzinę zastawiłem deską dół mojego skosu, a po delikatnym stężeniu nie było żadnego problemu ze spływaniem betonu.

hmmm. Wytrzymalosc to jedna sprawa. A konsystencja druga. Zupelnie inny wyjdzie beton jesli damy x cementu i n wody na y kruszywa - niz jesli damy x cementu, 2n wody i y kruszywa - prawda ?

i chudy beton charakteryzuje sie wytrzymaloscia ponizej 10 mpa (czy jeszce mniej) i konsystencja polsucha.

invx napisałęś "chudy beton jak sama nazwa wskazuje jest chudy co znaczy ze ma konsystencje polsucha," to,ze konsystencja "półsucha" nie oznacza ,że to chudy beton w żadnym razie ! Jak sobie prztywioze K4 to nie będzie chudy beton? :o