Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kryształ - Komentarze do Dziennika Budowy

Recommended Posts

No i po wczorajszej wizycie w OBI siedzę i liczę ile metrów tych kafelek potrzebuję.Wyprzedaż -z49.9 na 29.9.Dla mnie to jest to ,a mam obiecany blat z granitu i kolorystycznie dla mnie ido tego blatu-SUPER.Mężowi tłumaczę,że teraz te 500 zł to pestka,a potem będzie to jak znalazł w lawinie wydatków.Tu 100 zł,tam 200 zł,a to oszczędności w trakcie budowy,z których trzeba korzystać.

• Odpowiedzi 169
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz całkowitą rację - przy wykończeniówce liczysz każdy grosz. Dlatego też prubuję męża namówić, żeby płytki teraz już kupować jak się jakaś okazja nawinie. A on mówi, żeby poczekać do czerwca... :roll:

A te 15 tys. mniej za ekipy - rewelka! Jeśli do tego sprawdzone - to fantastycznie :D W takim razie czekamy z wami na pierwsze wbicie łopaty :lol:

Ale wam zazdroszczę,że możecie już palić w kominku.Ja odebrałam pozwolenie,wtorek /geodeta będzie i ruszamy o ile zrobi się wiosna.Kominki również oglądałam,ale ceny wkładów mnie powalają.Wy macie taki dwustronno-rogowy.Ile kosztował ten wkład.Sory za znaki interpunkcyjne,ale mam nowy komputer i coś tu jest nie tak z klawiatura.Pozdrawiam

Basiu wiosna w przyszłym tygodniu zagwarantowana więc na pewno ruszycie :lol:

Co do wkładu to ceny faktycznie powalają: kosztował nas prawie 4 tys. zł. Do tego rozprowadzenie ciepła i zrobienie obudowy kominka = 10.600 zł. Tyle to nas wyniesie w całości. Dużo ale moim zdaniem DGP to dobre rozwiązanie i nie chcieliśmy kupować byle jakiego kominka bo ciepło musi trochę trzyamć :D

Acha - dwuszybowe są droższe niestety. Jak się zdecydujecie na zwykły to będzie taniej...

Witam

Asiula czy już mierzyliście ile wyjdzie tynków wewnątrz ? Mam okazję kupić dość okazyjnie tynk maszynowy i nie wiem ile brać.

W sobotę wchodzą do mnie robić konstrukcję dachu. Nareszcie.

Właśnie rozmawiałem z cieślą... w poniedziałek ...

Pozdrawiam.

Maciej

Witaj Eda :D Fajnie, że się odezwałeś. Konstrukcja dachu? Waw! Idziecie do przodu - super! Może wstawisz jakąś fotkę swojego Kryształka na forum? No nie daj się prosić i pochwal się :lol: :wink:

Co do tynków to nie mam pojęcia ile tego wyjdzie. Jesteśmy umówieni z tynkarzem, że dokładnie ilość metrów policzymy po robocie. Bierze od nas 23 zł/m2 z -robocizna i materiały. Tak na oko to powiedział, że będzie ok 550 m2, ale będziemy to później weryfikować. Z tego co wiem, to u Reksia wyszło ok 450 m2 - wiesz, to zależy też od tego jaki masz podział pomieszczeń na poddaszu (wiadomo - więcej ścian - więcej powierzchni do tynkowania :roll: ).

Jak widzę wczoraj był dzień pracy fizycznej ,my odgruzowywaliśmy stal,która leżała sobie kilka lat.Po przełożeniu okazało sie,że mamy 1800 kg.Jutro dowiem się ile jeszcze trzeba dokupić.Dzisiaj było ciężko wstać.Musimy przyzwyczaić sie do pracy fizycznej :lol: We wtorek wielki dzień GEODETA,potem już kopary itp,a w poniedziałek wchodzi ekipa.Oby pogoda dopisała.

Mówię, wam - nie jestem stworzona do pracy fizycznej - mój kręgosłup tego nie wytrzymuje. A wychowałam się na wsi.... :roll:

Co do gazu to spotkaliśmy się w zeszłym tygodniu z panem z gazowni na budowie i powiedział, że skrzynka od gazu będzie w ogrodzeniu i przed domem zrobimy rozwidlenie - jedna rurka wejdzie do kuchni już przy płycie, a druga też z ewnątrz wejdzie do łazienki gdzie będzie piec. Rurki będą ukryte w warstwie ocieplenia. Mi to pasuje bo nie będą się rury po ścianach i szafkach pałętać.

Basiu - no to ruszacie pełną parą! Gratulki :lol: - i czekamy na zdjęcia! :lol:

Ale fajnie ten wasz domek wygląda z oknami! (mój ulubiony kolor 8) ) I jak miło wchodzić do domku przez drzwi, a nie dziurą :wink: I jakoś tak przeciągi się zmniejszyły, prawda? A jaka radość z posiadania kluczy do domu! :D

Widzę, że robicie poważne zakupy, nas to wszystko dopiero czeka. Wściekle zazdroszczę kominka :oops:

Powodzenia z dalszymi pracami!

Dzięki :D

te poważne zakupy to jeszcze trochę - ale wybierać już przecież można - sama przyjemność - jak będę musiała za to zapłacić to mi mina zrzednie (ale to później 8).

Wy za to idziecie jak burza do przodu (cały czas śledzę waszą budowę :D )- no i zaczęłaś już ogródkowe tematy - nam jeszcze daleko do tego, bo najpierw musimy "podnieść" działkę.

Asiula.Ja niestety też nie nadaję się do pracy fizycznej,chociaż robota im cięższa tym bardziej pali mi się w rękach-lubię to.Niestety potem muszę odchorować :cry: Siły już w tym wieku nie te-niestety.Jutro wytyczanie,zrobię zdjęcia.Wy pracujcie i grzejcie się też za nas przy tym pięknym kominku :wink:

Grzejemy się grzejemy :lol: Choć piękny to za dużo powiedziane. W tym stanie to jeszcze kominka nie przypomina, raczej mały statek kosmiczny (to przez te srebrne rurki od DGP :lol: ). A szyba jest okropnie czarna - nie mamy jeszcze suchego drewna, więc palimy czym się da, tylko to trochę mokre jest i strasznie dymi... :roll: Ale przynajmniej wiemy, że wkład jest szczelny... :lol:

Budynek wytyczony.Zdjęć nie wkleiłam,bo zrobię to póżniej-hurtem-jak będzie co pokazywać.Byłam wczoraj padnięta,bo rozładowaliśmy z synem-15 lat-ciężarówkę desek.Nawinął sie sąsiad-krewny i nam pomógł.My nosiliśmy,on układał.Ciężko było,ale daliśmy radę.Syn stwierdzł,że te deski będą sie po nocach sniły,więc uprzedziłam,że jeszcze niejedna rzecz będzie mu się śniła :lol: Mąż był zaskoczony,że tak się z tym uwinęliśmy,bo jak przyjechał po pracy to zostało parę desek,a podobno chciał pracowac :lol: Myśle,że jeszcze będzie miał okazję.

oglądam wasze fotki i widzę że macie taki kominek jak my :D dovre, nam się sprawuje bardzo dobrze, mam nadzieję że wam też będzie

Nie chcę nic mówić, ale obudowa kominka też będzie bardzo podobna do waszej.... :lol: Ten sam wykonawca :D . Tylko kolor kamienia będzie inny - wybrałam jasny - u nas ciemny by tak nie pasował.

oglądam wasze fotki i widzę że macie taki kominek jak my :D dovre, nam się sprawuje bardzo dobrze, mam nadzieję że wam też będzie

Nie chcę nic mówić, ale obudowa kominka też będzie bardzo podobna do waszej.... :lol: Ten sam wykonawca :D . Tylko kolor kamienia będzie inny - wybrałam jasny - u nas ciemny by tak nie pasował.

a mówiliście mu o naszym, pamiętał nas ? pewnie miał zdjęcia naszego? swoją drogą to chyba jedyny wykonawca którego mogłem polecić na 1000%.

a mówiliście mu o naszym, pamiętał nas ? pewnie miał zdjęcia naszego? swoją drogą to chyba jedyny wykonawca którego mogłem polecić na 1000%.

Pokazywał nam swoje realizacje na kompie, a że niewiele miał raczej z takimi szybami jak nasze, to dobrze zapamiętałam i od razu poznałam jak zobaczyłam zdjęcie w waszym dzienniku :lol:

I faktycznie- gość solidny. trochę dużo jak dla mnie gada o szczegółach technicznych, które mnie zupełnie nie interesują :roll: ale przynajmniej mój mąż wie jak nasze DGP działa, jak jest rozprowadone i za co płacimy - ja się skupiłam na projekcie obudowy 8)