Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prośba o radę - temat "brukarstwo"

Recommended Posts

Witajcie,

Pewna firma ze Strzyżowic wykonała mi plac z kostki brukowej nostalit.

Pierwsza moja uwaga: Rozmawialiśmy o kostce z katalogu Aw-Bud 7cm

a dostarczono i ułożono kostkę 4 cm z Bruk-Betu.

Uzyskałem jednak zapewnienia, że ta kostka ma wszystkie atesty wytrzymałościowe i będzie ok.

Po ułożeniu przez 3 dni byłem happy ponieważ odczuwałem różnicę pomiędzy chodzeniem po ziemi, błocie. Jednak gdy tak po około 5 dniach

od położenia zacząłem zmiatać piach moja mina już nie była taka wesoła.

Okazało się, że przedewszystkim po 5 dniach parkowania na podjeździe

pojawiły się dołki, w miejscach gdzie stały auta, chodniki swoje płaszczyzny nie miały równe, fatalnie podocinane docinki przy 2 kołach, krawężniki rozchodzące się i wreszcie fatalnie wykonane schody z popaskudzonymi betonem krawężnikami nie pozwoliły mi na "popuszczenie" tego tematu. Obecnie firma jest po 5 poprawce, po zmianie ekipy brukarskiej i plac dalej mi się npodoba, ciągle mówię, pokazuję co, Panowie twierdzą, że się czepiam. Po 2 poprawce myśląc, że będzie ok wpłaciłem na konto firmy połowe kwoty - 6 ys zł. Uznałem, że resztę zapłacę jak plan będzie doprowadzony do porządku. A tego porząku chyba się nie doczekam. Przejechałem się również po okolicy oglądając inne place z kółkami, schodami aby się uterdzić w przekonaniu, że wymagam zbyt wiele. Na chwilę obecna Szef firmy podczas ostatniej poprawki na wskótek moich kolejnych uwag do rzeczy , które nie były poprawione a Panowie się już pakowali stwidził, że jeśli w do poniedziałku nie wpłacę pieniążków to przyśle ekipę do "zwinięcia" placu. Moje pytanie czy może to zrobić? Mam około 120 zdjęc ich roboty po każdej poprawce.

Jak to dalej rozegrać?

Tomek.

niech zwija :lol:, bo jak piszesz robia sie dolki po samochodach, wiec pewnie podbudowa spier***, a jesli tak to jedynym wyjsciem jest zdjac kostke, podbudowe i od nowa ja ulozyc.

absolutnie nie daj sie zastraszyc takimi tekstami. Stanowczo wymagaj poprawienia roboty !

Po 1 wielki tóej bład - zamiast 6-tki wpuścic sobie na podwórko 4-ke

Tutaj obkechali Cie na materiałe i to sporo jakies 20%

Jeżlei umpowa była ze robia pod auta osobowe to nie ma prawa wjechac po 5-ciu dniach. Moze się wyjeździć po 2-3 latach - to normalne ale po 5-ciu dnia ???

Wyobrax sobie co będize po roku :o :o :o

Niech zwracaja kaś ei zwijają ten bubel lub niech poprawiaja.

Powiem Ci ciekawostkę na dobrze zagęszczona 4-ka wjedzie tir z 30 tonowym ładunkiem zawróci odjedzie i nie poznasz ze tam wjechał!!!!

Warunek jeden 50 cm podbudowy tłuczniowej zagesczczanej co 3 cm zagęszczarką min 250 kg :)

Sebo8877

niedawni zglebialem temat kostki betonowej...

na ciagi pieszych mozna odwalic pewnie kiche ktora wytryzma n lat (w stylu pod kostka 15cm byle jakiego ubitego piasku i juz.. tam gdzie auta nawet osobowe+ male dostawczaki ...sprawa nie jest taka banalna.. musi byc glebiej.. zawodowcy kopia na jakies 35cm glebokosci, ubijaja ziemie, sypia tlucznia (to co przy torach jest) lub mieszanki granitowej (nie kamienie z rzeki o lagodnych ksztalatach ale z ostrymi krawedziami) na jakies 25cm, ubijaja to, sypial czegos drobnego, ukladaja kostke, ubijaja - to wersja bez betonu.. mozna na chudym betonie takze. Krawezniki dobrze by bylo aby byly w betonie osadzone bo jak auto najedzie to w ziemi zasypane beda sie ruszac..... to kupa roboty i niektoryz moga isc na skroty np

- zamiast tlucznia/granitu gruz budowlany-> efekt: woada zamiast sciekac w dol do ziemi bedzoe wsiakac w gruz... zamarzac, rozsadzac go i po 2-3 zimach robia sie dolki.. goscie zskuja oszczednosc na materiale (tona mieszanki graniotwej okolo 42pln we wrocku a tona np piachu juz od 15pln... pewnie gruz podobnie)

- plytko kopac (oszczednisc na wszystkim.. mniej materialu, mniej kopania itp9.. konsekwencje: juz przy nie takich mrozach woda w ziemi bedzie zamarzac, latwiej sie zbijac itp

- kostka 4cm: tanszy material: czy moze pekac przy osobowkach? cholera wie...

Co mozesz zrobic:

Kasy nie dawac za zle wykonan usluge.. takie formy b. czesto zatrudniaja na czarno ludzi bez zadnego wyksztalcenia.-> trzeba zasugerowac wlascicielowi ze mozesz doniesc na niego ze zatrudnia na czarno

powiedz ze wyslesz pismo polecone do jego firmy w ktorym porposiz o wystawienie faktury (jezeli takiej nie wystawil) na wykonana usluge

Przepisy okreslaja jak drogi powinny byc wykonane

http://www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0430.htm

moze to ma zastosowanie do podjazdow.. pewnie jezeli zamowiles wykonie podjazdu na samochody to wytrzymaleosc okreslaja jakies normy (poszukaj!!!)

NIKT CI SCIAGAC PODJAZDU NIE BEDZIE BO TO DROZSZE NIZ TA KOSTKA!!!! to blew wiec sie nie przejmuj.. m2 kostki pewnie dla brukarza (upusty) to okolice 20-30pln/m2.. zdemontowanie kostki to koszt ludzi oraz koszt transportu a na bank nikt Ci podbudowy wyciagac nie bedzie

nie plac, wywal z grubej rury o doniesieniu do zuzu na zatrudnianie na czarno oraz informacji do US ze nie mozesz doprosic sie faktury za usluge, zaznacz ze nie jest glupi i wiesz ze podjaz co sie ugina po paru dniach jest zrobiony zle. Poprawienie tego pewnie jest drozsze (trzeba wszystko zdemonotwac, wyciagnac, poglebic, zasypac na nowo..) niz zrobienie tego od poczatku dobrze wiec mysle ze rozstanienie sie z wzajemna niechecia.. chyba ze pojda na latwizne i zdemontuja sama kostke, ubijarka ubija, podsypia piasku i na nowo uloza...

jak placiles za usluge? (ile i za co), opisz prosze jaki masz teren (duze powierz´cnie ze uklada sie syzbko czy pasek w kolo domu gdzie wiecej docinania niz ukladania...)

Przemek