Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja bojlera elektrycznego proszę o pomoc

ArekLi

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam pewien problem. Kupiłem bojler elektryczny cisnieniowy Regent 80 L, niby podłączyłem jego według instrukcji a jednak do umywalki pierwszej położonej z jego strony leci ciepła woda a do wanny już niestety nic nie leci. Nie wiem czy problem tkwi w tym że źle podłączyłem bojler - jak wogóle się go instaluje, jak instaluje się zawór bezpieczeństwa - którą stroną wlotem do góry czy odwrotnie czy w tym że przewód wodny jest niedrożny? Jak sądzicie? Mam wrażenie że jednak robotnicy dobrze podłączyli przewód wodny więc zastanawia mnie fakt dlaczego nie leci gorąca woda do wanny. proszę o jakąkolwiek podpowiedź. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuję za odpowiedzi

Witam.

Bojler ciœnieniowy posiada dwie rurki, które sterczš mu z brzucha u dołu. Na jednej z tych rurek powinna być opaska, lub inny znaczek w kolorze niebieskim, a na drugiej w kolorze czerwonym.

Dorowadzenie zimnej wody wykonuje się przeważnie przewodem giętkim ciœnieniowym do rurki z kolorem niebieskim, poprzez:

1. zawór odcinajšcy (przeważnie kulowy)

2. zawór bezpieczeństwa,

Strzałka na zaworze powinna wskazywać kierunek do bojlera (kierunek przepływu wody).

Drugim przewodem giętkim wykonuje się połšczenie rurki z kolorem czerwonym do instalacji ciepłej wody.

Jeœli ciepła woda nie pojawia się w instalacji, to:

1. może być zamknięty zawór odcinajšcy,

2. mogło dojœć do zatkania rur ciepłej wody. Należy sprawdzić ich drożnoœć (przedmuchać).

Oczywiœcie zakładam, ze podłšczenie zimnej wody jest prawidłowe.