Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słuchajcie, może jestem już doszczętnie *#^#)#)&), a na pewno przewrażliwiona na punkcie ocieplenia, ale mam taki problem:

taras trwale połączony z domem - zbrojeniem i ławą, Sciana fundamentowa tarasu oddylatowana od domu (ale nie ma styropianu w dylatacji). I teraz mój dylemat: nie chcę, żeby w tych miejscach (połączenie tarasu i domu) był mostek termiczny. Więc mam takie pomysły:

1. Ocieplić cały fundament tarasu, a przynajmniej te dwie ściany przylegające do domu - oto schemacik i legenda: (niestety po wysłaniu posta trochę się rozjeżdża - jest "!! " zamiast "! _______ !", zjechały mi się dwie ściany)

! - ściany boczne tarasu

---- - ściana "tylna" tarasu

# - startery ze zbrojenia do słupków na tarasie

=== - ściana domu

#---------#

! !

! !

! !

===================

i teraz nie wiem, czy ocieplać wszystko, jak leci, czy tylko te dwie boczne ściany (bo nie ma ciągłości pomiędzy ścianami bocznymi ścianą tylną, dzielą je startery), więc ciągłości ocieplenia nie da się uzyskać.

Jeśli ocieplę tylko dwie boczne ściany, to czy ocieplenie z zewnątrz wystarczy?, czy trzeba od wewnątrz też?

Aha, ściana domu od strony tarasu oczywiście jest ocieplona.

2. wyciąć (wyburzyć) kawałki ściany fundamentowej ścian bocznych (te od domu) i wrzucić tam styropian. Jeśli to drugie rozwiązanie (osobiście bardziej mi pasuje), to czym to zrobić ? Po prostu wykuć?

Sorry, za taki ciężki post, mam nadzieję, że zrozumiały mniej więcej.

https://forum.murator.pl/topic/57914-jak-ociepli%C4%87-fundament-tarasu-na-gruncie-mam-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/

Jeżeli dobrze rozumiem to brak ci ocieplenia na grubości ściany dochodzącej prostopadle do ścian fundmantowych domku a wieć pewnie grubośc ~25 cm.

Polecałbym nie przejmować się tym, ale skoro juz chesz to ocieplić ściany prostopadłe na dł. max 1 metr z obu stron albo jak nie ma jeszcze chudziaka w środku, to ocipiłbym ścianę wewnątrz budynku na długości ~po 1 m w każdą stronę od ścian tarasu.

Dzięki za odzew, ale już sprawa rozwiązana (mój drugi post) - ocieplenie jest już na całej długości ściany fundamentowej domu. Została wykuta przerwa w fundamencie tarasu i tam dodano warstwę ocieplenia. Więc jest ok :wink: tarasu nie ocieplam.