Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż parapetu marmurowego na piankę

Recommended Posts

oczywiście invx, że to taki skrót myślowy, ze montuję na piance.... dyble , kotwy, pianka jest wspomagającym i to bardzo..... spróbuj wyrwac okno po usunięciu kotew bez usunięcia chociaz cześci pianki montażowej....

.....parapety zaś montuję po obu stronach w ścianie. a przestrzeń pod nimi wypełniam pianka /ok 1 cm/

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i mamy 2,5 metrowy parapet z konglomeratu gr 1,5cm podparty w dwuch miejscach ... (pomijajac ze wpuszczanie parapetu w sciane to rzecz wzgledna)

poluz sobie konglomerat na krzywym stole. i za pare dni bedzie on mial ksztalt tego stolu !

parapet musi byc trwale zamocowany pelnopowierchniowo! - tylko to gwarantuje faktyczne podparcie/mocowanie okna i zapewnia trwalosc parapetu.

invx

prosze :) przestan ;)

Nie wierzysz - adres juz Ci podalem - pojdz... zobacz... poskacz... sobie po parapecie - wez kilku kolegow bys nawet i 500 kilo wazyl z nimi i tez sobie poskacz

Prosze - przestan juz :)

a pro pos montazu na pianke - polecam zalecenia montazu drzwi Porta Polskone i innych z oscieznica obejmujaca - gdzie tam masz kotwy czy dyble?

Powiem wiecej - nawet zwykla oscieznice w tym wypadku mozesz zamontowac na piane i zycze Ci milego jej wyrwania z muru ;)

Mozesz nimi sobie trzaskac do wolil a one jak na zlosc caly czas beda w otworze

A jak juz jestes perfekcjonista (zupelnei w tym wypadku nieuzasadnionym) kup sobie pianke Hilti a 90 zeta za puszke i na nia drzwi zamontuj a efekt uzyskasz podobny :) jak przy zwyklej

Podziwiam czasem przyzwyczajenie do sposobow budowania, montazu itp z czasow krola Cwieczka ;)

Sorki Invx - postemp dotyczy takze tych spraw :)

oscieznice wew. to inna bajka :)

a ile zamkow do dzisiaj stoi - budowane w czasach sredniowiecza, bez dylatacji, bez izolacji - stoja :)

a postep tj. wlasnie stosowanie nowoczesnych tworów technologicznych jakimi są kleje (nie cement z piaskiem). Do każdego parapetu można dobrać odpowiedni klej. I każdy parapet będzie się (i okno) trzymać. :wink:

P.S.

a te 1800 parapetow to jakich jest ?

Witam.

1. W ganku starego domu, gdzie oœcieżnica drzwi wejœciowych cišgle się obluzowywała, zastosowałem piankę jeszcze na poczštku lat 90-tych. Wtedy to był cymes przywieziony przez rodzinę z zagranicy. Do dnia dzisiejszego oœcieżnica ani drgnie, chociaż moje dzieci trzaskajš drzwiami, aż miło. Aha, nie ma żadnych kotew, dybli itp.

2. Parapety (konglomerat) długoœć ok. 1650 polożyłem na piankę 4 lata temu. Parapety położyłem na klinach i zblokowałem od góry. Szczelinę zapiankowałem (zostawiajšc puste miejsca przy klinach). Następnego dnia kliny wyjšłem i pozostałe przestrzenie wypełnilem piankš. Teraz parapety oparte zostały WYŁĽCZNIE o piankę. Możecie przyjeżdżać sprawdzać poziom, a stawało się na nich nie jeden raz, chociażby przy zawieszaniu firanek.

ok.

Gdybym miała parapety z konglomeratu to ok.

ale ja mam z marmuru!! a nie z konglomeratu

dziś mierzyłam

papapety 3 cm, pod parapetami kliny chyba 2, parapet nie wiem jak mocowany do okna ale wpuszczony w ścianę i wystaje z glifu na jakieś 2 cm na pokój

pod parapetem pianki 5 cm.

ktoś pisał o piance 1 cm, u mnie jest 5 cm. mierzyłam we wszystkich oknach

pozdrawiam

ok.

Gdybym miała parapety z konglomeratu to ok.

ale ja mam z marmuru!! a nie z konglomeratu

dziś mierzyłam

papapety 3 cm, pod parapetami kliny chyba 2, parapet nie wiem jak mocowany do okna ale wpuszczony w ścianę i wystaje z glifu na jakieś 2 cm na pokój

pod parapetem pianki 5 cm.

ktoś pisał o piance 1 cm, u mnie jest 5 cm. mierzyłam we wszystkich oknach

pozdrawiam

i co sie stalo?

Wygial sie? :lol:

polamal? :lol:

Aglomarmur to w 95% tez kamien naturalny i podonie sie zachowuje jak on i tez tak samo jest montowany

Możę tak dla podsumowania dyskusji podam dane techniczne jednej z pianek.

Wytrzymałość na ściskanie: 0,083MPa

Fizykę ostanio miałem dawno ale zdaje się, że to będzie ponad 0,84kg/cm2. Czyli na piance o powierzchni 10x10cm można śmiało położyć 84kg!!! Przy parapecie 100x30xm będzie to 2,5 tony...

Jeżeli walnąłem jakiś błąd w obliczeniach to proszę mnie poprawić!

Fizykę ostanio miałem dawno ale zdaje się, że to będzie ponad 0,84kg/cm2. Czyli na piance o powierzchni 10x10cm można śmiało położyć 84kg!!! Przy parapecie 100x30xm będzie to 2,5 tony...

Jeżeli walnąłem jakiś błąd w obliczeniach to proszę mnie poprawić!

bwojtek: owszem, walnales blad, chociaz nie w obliczeniach. Twoj blad polega na tym, ze nie wiadomo, co oznacza podawany przez ciebie parametr, i jak on sie ma do praktycznego uzytkowania parapetow.

Przy okazji taka uwaga do poprzednich postow. Ani obecnie nie mocuje sie okien na pianke (a przynajmniej nie powinno sie), ani "kiedys" nie mocowano okien na zaprawe cementowa. No i w koncu argument typu "a moj maz, ktory jest spory, wszedl na parapet mocowany na pianke i wszystko jest OK" tez nie wyjasnia sprawy ostatecznie. Przypomina mi sie stary amerykanski dowcip: facet wypadl przez okno z 10 pietra, i przelatujac kolo 5 pietra mysli sobie "so far so good". Powodzenia z waszymi parapetami, jakkolwiek mocowanymi :-)

Maciej

Pisząc o montażu na piankę nie należy zapominać o prenych kwestiach, przemilczenie których powoduje szczególnie u mniej obeznanych w temacie złą realizację zadania.

Montaż na piankę jest jak najbardziej OK ale nie wystarczy położyć parapet na ogół nierównej powierzchni i wpuścić od spodu pianke w celu stabilizacji, bo raczej na pewno będą kłopoty.

Dobrze wypoziomowana powierznnia to podstawa sukcesu. Chodzi nawet nie o kliny, którymi można podeprzeć zewnętrzną krawędź parapetu, choc te sa również potrzebne.

Parapet powinien być równo podparty w kilku miejscach. Mogą to być małe deszczółki przyklejone do podłoża, w taki sposób aby tworzyły dokładnie równa powierzchnię podparcia parapetu również wewnątrz, ale tak aby umożliwić zapianowanie parapetu.

Mało kto tak robi bo to pracochłonne zajęcie. Osoby, które podejmą się samodzielnego montażu i wiedzą jak się do tego zabrać uzyskają na pewno lepszy efet niż pseudospecjaliści, dla których czas to pieniądz.

tak czytam.... i mam mieszane uczucia.... że się nie montowało kiedyś na zaprawie....a guzik... kazdą ram e okienną czy drzwiową przybijało sie gwodziem do czego się dało i między 2 listwy przy ramie wkładało się zaprawę... albo 1 listwe w środku i z 2 stron zaprawa sam wyciągałem takie ramy.... 40 lat stały w jednym miejscu...

a po drugie.... równe deszczułki, kg na cm2 podparte w kilku miejscach. kliny wyciągać czy nie??. to wszystko gówno prawda, bo przjdzie fachwiec i zrobi tak jak on uwaza, i jak nie patrzycie mu na ręce /jeszcze trzeba się na tyyle dobrze znać, żeby skutecznie zaoponować/, albo chybaże sami wykonujecie wiele czynności... to itak każdy ma swój rozum i doświadczenie, ze ma być tak i tak...

popieram Jareko bo zrobił w jednym obiekcie 1800 parapetów i wielu wczesniej.... i wkurza mnie dzielenie włosa na czworo i szukanie dziury w całym.....

Jeszcze taka sprawa... Ktoś napisał, że pianka służy nie do montażu ale tylko do uszczelnienia... Powiedziałbym, że to połowa prawdy. Bo co jest w takim razie mocowaniem przy drzwiach typu porta i podobne???

ja tak napisalem i wskazalem ze dotyczy to zamontowania okna

co do piany i drzwi tez napisalem :lol:

tak na marginesie co chwila ciagle te same tematy sie powtarza i ciagle z tym sa klopoty ;)

a co do wlasnorecznego montazu - jasne ze mozna go zrobic bez klopotu - wystarcza dwie dlonie i glowa

I wlasnie o te glowe chodzi - by pomyslec i czasem posluchac podpowiedzi :)

ale tylko podpowiedzi a nie nakazow

Chcesz na klej czy cement czy piane czy sline - spoko :) - jak lubisz moze byc na Winterfresh

Rezi

Przeczytaj poradnik na stronie jareko - link jest kilka postów wyżej. Jeżeli jemu nie wierzysz tak jak niektórzy tutaj (mnie nie musisz :wink: ) to rób jak uważasz tylko później nie rozpowiadaj dookoła, że parapety z kamienia są zimne...

jareko

Przeoczyłem ten twój post, w którym pisałeś o porcie... Za gorąco :cry: