Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeczytaj poradnik na stronie jareko - link jest kilka postów wyżej. Jeżeli jemu nie wierzysz tak jak niektórzy tutaj (mnie nie musisz :wink: ) to rób jak uważasz tylko później nie rozpowiadaj dookoła, że parapety z kamienia są zimne...

no nie wiem ... :wink:

https://forum.murator.pl/topic/57927-monta%C5%BC-parapetu-marmurowego-na-piank%C4%99/page/3/#findComment-1281892

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bardziej by zaszkodzilo tym parapeta wydzieranie niz to ze sa na pianie :D

Rezi

Przeczytaj poradnik na stronie jareko - link jest kilka postów wyżej. Jeżeli jemu nie wierzysz tak jak niektórzy tutaj (mnie nie musisz ) to rób jak uważasz tylko później nie rozpowiadaj dookoła, że parapety z kamienia są zimne...

dzieki pianie stana sie cieple :roll: :D

a Ty potem nie opowiadaj o pekajacych i pokrzywionych parapetach :)

https://forum.murator.pl/topic/57927-monta%C5%BC-parapetu-marmurowego-na-piank%C4%99/page/3/#findComment-1281997

....dzieki pianie stana sie cieple :roll: :D

tak i wytlumacze Ci to po raz ostatni ;)

Pod oknem jest (albo i nie) profil poparapetowy 0 takie cus z PVC jednokommorowe ktorego k nikt nie mierzyl bo i po jaka nagla.... ;)

I teraz w tym miejscu - a jest tego pasek wysokosci 3 cm i dlugosci szerokosci otworu masz wspolczynnik k na poziomie 5 a moze i 10 (jak to sie ma do 1,1 czy mniej?)

I do tej podparapetowki dociskasz kamien ktory dobrym przewodnikiem ciepla, wbrew pozorom, jest. Ciepla ale takze i chlodu. Na klej ktory nie spelnia zadnej fukcji izolacyjnej kleisz parapet i ..... i masz zimna sciane... zimny parapet.... zimna wneke okienna gdzie zima najszybciej wykropli Ci sie para wodna lejac sie pozniej po oknach i parapecie itp

Masz wyobraznie? :lol:

To sobie to dokladnie wyobraz i juz bedziesz wiedzial czym jeden sposob montazu od drugiego sie rozni

A jesli na dodatek pomyslisz dluzej to zamiast parapet dociskac do podparapetowki zostawisz tam 5-10mm luzu i te przestrzen przy montazu wypelnisz piana - idealnie uszczelniajac i zwiekszajac izolacyjnosc termiczna tego miejsca

pomysl invx zanim cos zanegujesz bo hmmm...sorki za slowo - nie ogarniasz ;)

NIe naklaniam nikogo by tak parapety montowal - jego sprawa jak zrobi jesli racjonalne argumenty jak i praktyka nie zmienia starych nawykow

Mowisz ze popekaja?

Juz przedmowcy wyliczyli ci nacisk na 10dcm kwdr. A kliny pozostawia sie mimo wszystko w pod parapetem w miejscu najdalszym od krawedzi a najblizszym oknu by podpracie dodatkowe dla niego tak na wszelki wypadek stworzyc

Tyle w temacie :)

I milej dalszej polemiki zycze - ja swoje powiedzialem ;)

https://forum.murator.pl/topic/57927-monta%C5%BC-parapetu-marmurowego-na-piank%C4%99/page/3/#findComment-1282184

Zwolennikiem PCV to ja nie jestem (o czym już zapewnie wiesz) :D i mam listwe podparapetową a nie profil :) ale nieważne niech będzie i PCV

jak dasz piane od dołu to przecież ona nijak się ma do styku parapet ten profil ? Znaczenie ma jak napisałeś odsunięcie parapetu i ... właśnie ... zaizolowanie tej przestrzeni wolnej, i tu można sobie wstrzyknąc piane, ale ... można i zastosować taśme rozprezna, jak i nawet ze styropianu sobie paski powycinac, jeśli ktoś cierpliwy :D

Pozatym nie każde okno PCV taką listwe (profil posiada).

I nie mówimy o parapetach kamiennych, ale o parapetach :)

a ta wytrzymalosc jak bede miec czas to z ciekawosci przelicze :p

https://forum.murator.pl/topic/57927-monta%C5%BC-parapetu-marmurowego-na-piank%C4%99/page/3/#findComment-1282254

i ciagle skupiasz sie tylko na fragmencie problemu

i nie ma znaczenia ze masz okna drewniane z drewniana "podparapetowka" czy jak ja zwal (nazywa sie to jeszcze na kilka sposobow)

Przesledz sobie teraz droge chlodu przy jednym jak i przy drugim sposobie montazu

pomijajac argumenty ktore jak sadze powinny byc w miare logicznie i sensownie Wam przekazane i zrozumiale powiem cos jeszcze jako praktyk ;)

W branzy siedzie juz 10 rok, parapetow przewinelo sie juz tysiace (o ile nie wiecej) i jakos do tej pory nie popekaly, nie powykrzywialy sie (poza drewnianymi bo klient sie uparl i sam je sobie kupil - chcial znalezc jelenia - zrzucajac to na montaz z nie sam material do d....)

Z doswiadczenia wiem ze najlepsze jesli juz sa z aglomarmuru (5% zywicy i odpady kamienia naturalnego - niektorzy mowia na nie "salceson" bo niektore wzory zywcem go przypominaja)

W razie zarysowania najprosciej i najlepiej powierzchnie do stanu wyjsciowego doprowadzic

Pozniej konglomerat - czyli 20-30 % zywicy i maczka dolomitowa - jak sie zarysuje to bardzo czesto warstwy zelkotu nei sposob do stanu pierwotnego doprowadzic

Najwieksze badziewie - parapety z PVC i w 90% parapety drewniane. PVC bo brzydkie jak noc i podatne na zwichrowania pod wplywem temperatury o zarysowaniach wspominac juz nei zamierzam zas drewniane hmmm....trudno tak naprawde o dobre, wysezonowane drewno na taki parapet. Pozniej sie rozsycha.. wypacza.... we wnece okiennej z jednej strony narazony na wilgoc z drugiej na grzejnik pracujacy pelna para gdyz w 50% wypadkow zamontowany tak by bylo ladniej a nie tak jak byc powinno

itd....

https://forum.murator.pl/topic/57927-monta%C5%BC-parapetu-marmurowego-na-piank%C4%99/page/3/#findComment-1282281

nie rozwodzmy ktore parapety sa lepsze od ktorych bo to jest material na kolejna rozlegla dyskusje :wink: :)

Ja wiem doskonale jak i ktoredy przenika zimno, (domyslaem sie takze o co Ci chodzi) ale piana pod parapetem ma sie nijak do tego. (Można by ew. dywagowac przy scianie 1W i parapecie zew. ciezkim.) - tyle. I nie mozna wszystko zwalac na termike - bo najkorzystniejszym ukldem to byla by lita sciana - bez okien :)

a co do parapetow to najlepsze sa drewniane :) Jednak fakt że dobry drewniany parapet to w naszych warunkach rzadkość - a szkoda bo drewno to material na lata, i w dodatku jaki szlachetny :wink: Osobiscie mam konglomerat nie mączke z żywicą - ale w wersji "łupanej"), właśnie ze względu na brak pewnego, dobrego drewna.

dziwie się Tobie że jesteś przeciwnikiem parapetów PCV, bo innych oknach niz PCV nie chcesz slyszesc :p

widze że dyskusja bez końca :roll:

https://forum.murator.pl/topic/57927-monta%C5%BC-parapetu-marmurowego-na-piank%C4%99/page/3/#findComment-1283909