ja14 24.07.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 24.07.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Czekam... kibicuje Ci, ale szczerze uważam że niestety nie dasz rady sam gdy byłem na początku drogi uważałe że mozna o wiele taniej, niestety problemem są szczegóły, ile trzeba bedzie wydac na rzeczy o ktorych podejrzewam ze nie masz nawet pojecia ze beda ci potrzebne, wierz mi ze sporo. W kazdym razie próbuj, a nóż-widelec Ci się uda pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 24.07.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Nie ukrywam, że będę Ci kibicować. Moim zdaniem założenia są baaaaaaaaaaaardzo ambitne i jeśli Ci się uda dziennikTwój powinien być wydany w formie ksiazkowejz jako poradnik taniego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert i Aga 24.07.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Będziemy Ci gorąco kibicować! Jednak zamknięcie stanu surowego w kwocie 50 tyś wydaje się nierealne. My wczoraj otrzymaliśmy wycenę kosztów wykonania dachu (robocizna, drewno, dachówka + akcesoria) - 35 tyś (wydaje nam się że i tak trochę uciekliśmy z cenami). Twój kosztorys zawiera prawdopodobnie same ceny materiałów bez robocizny. Czy chcesz budować domek zupełnie sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia64 24.07.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Witaj Jeżeli wszystkie prace wykonasz sam to dasz radę , te 100tys.wystarczy na materiały +- 20%.Jeżeli zatrudnisz brygadę to niestety Trzymam kciuki!! Jeżeli nie zaczniesz budować to nie skończysz jeżeli nie spróbujesz nie przekonasz się czy Ci się uda POWODZENIA!! Podstawa to entuzjazm,Ty go masz więc do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 25.07.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam! A ja tam wierzę, że Ci się uda! I życzę powodzenia. Sam mam zamiar wybudować się tanio. Nie zakładam może jakiejś konkretnej kwoty, ale jak na razie idzie nie najgorzej. Tak więc przy Twoim projekcie i założeniach jesy to jak najbardziej realne. Oczywiście trzeba się liczyć z jakimiś niespodziankami, więc trochę możesz budżet przekroczyć, ale niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goralandrzej 25.07.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Trzymam kciuki abyś zmiescił się w zakładanym kosztorysie. Budując bliźniaka(bez skojarzeń proszę ) możesz wynegocjować lepsze ceny u dostawców (jakby nie patrzył to prawie dwa domy) i jednocześnie dużo prac wykonując samemu masz duże szanse na realizację Swoich zamierzeń. Będę Ci kibicował sam, mam nadzieję, niedługo rozpocząć budowę (jestem na etapie oczekiwania na WZ wstępny projekt już widziałem). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGI I JARO 25.07.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 No witaj "Zapaleńcu".Powiem tak .... jak będziesz tak robił jak mówisz to .... Ci sie na pewno uda. A na zachęte napiszę coś o pewnej budowe. Rzecz dzieje sie na Mazowszu (więc ceny chyba troszkę wyższe niż w Świętokrzyskim). Co prawda budowa rozpoczęła się w zeszłym roku, ale chyba ceny nie zmieniły się bardzo (no może poza styropianem o którym piszesz) Ale do rzeczy. Dom wolnostojący z poddaszem użytkowym. Powierzchnia ok 150 m2. Mury dwuwarstwowe (bryła nie jest całkiem prosta) dach dwuspadowy kryty blachą. Na etapie stanu surowego wszystkie prace wykonywały ekipy budowlane. i tak stan surowy zamknięty kosztował nas około 61 tys. (z wylewkami) Co prawda jest to troszke wiecej niż założyłeś ale i budynek większy i wolnostojący Nie wiem dokładnie jaki to jest stan dwewloperski... ale myslę że Ci się uda. Powodzenia Agi od Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.07.2006 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Dziękuję bardzo za słowa otuchy. Zwłaszcza dla Agi. Musimy się chyba lepiej poznać. Jestem pełen podziwu. Jak wam się to udało? Bardzo, bardzo ale to bardzo proszę wszystkich wypowiadających się o wzięcie udziału w ankiecie. Na razie głosów jest mniej niż wypowiedzi Bardzo podoba mi się też pomysł Wwioli. Nie żeby zaraz w formie książkowej, ale gdybyście na bieżąco komentowali co zrobiłem za drogo a co ewidentnie źle to może byłaby z tego korzyść "dla potomnych" Z tym, że przypominam, że chodzi o pomysły "powtarzalne". Takie jak cośtam dostałem od znajomego odpada. Nie każdy ma takich znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.07.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Popatrzem połoglądam. Może coś wybiorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaman 26.07.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 No, Krajanie, będę kibicować.... Biorąc pod uwagę duże doświadczenie... Jeżeli masz pomoc w postaci rodziny i minimalistyczne założenia, których kurczowo będziesz się trzymać, po drodze nie spotka Cię żadna niespodzianka i budowę rozłożysz w czasie..... Zarobisz drugie tyle pisząc poradniki budowlane Szczerze życzę Ci, aby się udało!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 26.07.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 A ja tam wierzę, że się uda,nam się takjakby udało ale mniejszy domeczek.Trzymam kciuki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 29.07.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Trzymamy kciuki - faktycznie, z takim entuzjazmem i umiejętnością nie ulegania pokusom (typu piwnica) powinno się udać. My też po cichutku liczymy, że ze stanem surowym zamkniętym zmieścimy się w sumie ok 80 tys. (dom 165 m2 z garażem, dach dwuspadowy z dachowką cementową). Według niektórych to nierealne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 29.07.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 I ja dołączam do tych trzymających kciuki, będę pilnie śledziła Twoje wyniki. Nie wiem czy Ci się uda, ale powiem tak: życze Ci abyś wylądował jak najbliżej tych 100 tys.A tak przy okazji słowo do Asiuli - my mamy 153 m2 netto, stan surowy otwarty kosztował nas ok 80 tys (budowała ekipa).Pozdrowienia A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 30.07.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Mury - 10 tys,?Dach - 10 tys.?Pomnóż to przez 2, to może będzie realne. Formalności i fundamet - 10 tys. - za mało.Media - 10tys. - też za mało. Strop - 10 tys.Tu się zgodzę. A po drodze pojawią się wydatki, z których teraz nie zdajesz sobie sprawy. Ale jak już zaczniesz to jakoś skończysz.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 30.07.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Niestety ale nie wierze w realność Twojego zamierzenia.100 000 zł to zdecydowanie zbyt mało by postawić dom.Nawet jeśli chodzi o stan deweloperski.Budowałem więc wiem co piszę. Tytuł Twojego dziennika brzmiJak zbudować dom za 100 tyś zł - czyli mój(14) dziennik budowy To tylko kwestia czasu a dokonasz korekty w tym tytule. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 31.07.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Wierze ze Ci sie uda , lecz nie wierze ze za tą kwote mysle ze za 200 tys. przy rozsądnym gospodarowaniu uda sie wprowadzić ps.mam nadzieje ze Ci na oblewanie jeszcze starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 31.07.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 http://republika.pl/highelv/projekty/kosztorys_budowy.xls sciagnij sobie kosztorys od Sylwka , a potem wyczysc dane i wprowadzaj swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.08.2006 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 ja14,To temnat już wałkowany, ale jakże mnam bliski. Też tak probujemy, jeszcze trwa papierologia, troszkę się dłuży, ale idziemy do przodu, choć trwa to zdecydowanie za długo, bo od listopada 2004, kiedy zżyliśmy o WZ, po pół roku wz, a teraz od lutego załatwiamy papierek popapierku, niedługo będzie z tego książka telefoniczna. Choć zaznaczam, że żadnych ustaleń elektrycznych, gazowych wodociągowych czy kanalizacyjnych nie muszę dostarczać, bo jest to rozbudowa.Wybraliśmy projekt domku drewnianego, zmieniamy ściany zewnętrzne na murowane i wszystko, reszta w drewnie i wiele własnej robocizny.Może w takim wariancie ta magiczna kwota wystarczy.Wewnątrz żadnych wodotrysków.No i oczywiście stan surowy stawia firma, ja najwyżej później się włączę o ile czas pozwoli, bo pracuję w dyżurach 10 miesięcy w roku, najgorsze te dyżury weekendowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 01.08.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 W pełni prawomocne to będziesz miał za dni 14 jak podjedziesz i ci wbiją pieczątkęo ostateczności decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts