Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

ja o ten prad zapytam, do jakiego momentu da sie prowadzic budowe bez pradu bo mam zamiar zaczynac na wiosne a prad ma byc we wrzesniu i ne wiem czy sie spieszyc czy dac sobie jeszcze troszke czasu na ogrodzenia i takie tam pierdolki.

a co do robotnikow to pewno wrocą jak im sie fucha skonczy bo te dobrze platne to z reguly krotkoterminowe :)

Pozdrawiam

Maciej

witam

od kilku tygodni śledzę twój dziennik i musze przyznać że jestem pełen podziwu :) .Postawiłeś wysoko poprzeczkę ale uważam że powinno ci sie udać (dlatego zagłosowałem na TAK)

Ja chciałem zacząć budowę w 2004 roku (teraz załuję że nie tego nie zrobiłem ,przynajmniej było by taniej) ale jakoś nie wyszło ,potem urodziła mi sie córeczka i tak zleciało do tej pory.

Znów mnie naszło. (chyba mam juz dość mieszkania w bloku)

Chciałbym wybudować coś małego i w miarę taniego dlatego zainteresował mnie twój dziennik który bedę śledził.Wiem że kwota 100 tyś to przy obecnych cenach wydaje sie mało.Ale ja sobie tak myslę ze po co płacić za robociznę jak dużo można zrobić samemu.Przecież nie musze mieć marmurów w domu ..... wybuduje taki na jaki mnie stać.

Życzę powodzenia. :D

Zagłosowałem na TAK, bo mnie się uda za niewiele więcej - przy czym mój domek ma 2x80 m po obrysie, wyszło do tej pory ciutek ponad stówę. Dom zamknięty, ocieplony, praktycznie z wylewkami i tynkami wew (zakupiony materiał i częściowo opłacona robocizna), instalacjami itd, bez oczyszczalni (+3 tys), schodów (zapłacona połowa z 7 tys.) i malowania (to z przyjemnością zrobię sam ;-) ).

Najważniejsze to nie robić pozornych oszczędności i nie szaleć na głupoty, które potem i tak mają drugorzędowe znaczenie. Zwłaszcza wykończeniówka potrafi zeżreć :evil:

cyt: "A teraz anegdota. Zadzwoniłem do firmy ogłaszającej się w gazecie z pytaniem ile by wzieli za zaszalowanie tych ścian (ok 24m2).

Miły pan zaproponował 2000 by po chwili łaskawie opuścić na 1500 zł.

Nie skorzystałem. Przy takich stawkach to i 200 tyś zł by nie wystarczyło"

84zł od metra ? w tanszej wersji 63zł ? :o co to firma dla idiotów ?

Moją połówkę bliźniaka wylewam na raz. To tylko około 40 mb ściany fundamentowej o wysokości 60 cm i grubości śrenio 20 cm = 4,5 m3 betonu. Mniej nie opłaca się wozić bo kurs gruszki kosztuje tyle samo niezależnie od ilości betonu.

Deski calówki (ok 2,5 cm grubości). Zdjęcia chwilowo nie dam rady zrobić bo u nas trochę (15 cm :wink: ) zasypało śniegiem. Z tego samego powodu wylewanie przełożyłem na przyszły tydzień.

To tylko około 40 mb ściany fundamentowej o wysokości 60 cm i grubości śrenio 20 cm = 4,5 m3 betonu

0,6mx0,2mx40m=4,8m

Czy wszystko zaokrąglasz w dół?

Radzę zakupić 5m. Z pewnością nie zmarnuje się.

No nie wiem. Łatwiej mi dorzucić do betonu 0,3 m3 kamieni niż zastanawiać się gdzie zapaskudzić działkę zbędnym 0,2 m3 betonu.