ja14 22.11.2006 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Przepraszam, że się trochę naśmiewałem. Nie chciałem Cię urazić. Chodziło mi raczej o to żebyś uzasadnił swoją opinię. Nie obraź się ale dalej nie jest dla mnie jasne dlaczego należy izolować ściany fundamentowe a ławy nie. W końcu to ławy są zbrojone i tu woda może poczynić większe szkody. Do tego żeby wilgoć z fundamentu nie przedostawała się do domu służy izolacja pozioma - a tą oczywiście zamierzam wykonać. Za życzenia dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.11.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 ja14, czemu nie podajesz kwot za poszczególne roboty i aktualnej ich sumy tak jak to robi jabko w swoim dzienniku? Chciałbym wiedzieć czy Twoja deklaracja będzie miała pokrycie w faktach (mam nadzieję rzetelnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.11.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Jak się znasz na betonach to napisz co sie stanie z tym betonem jak nie będzie miał izolacji. Rozpuści się jak cukier? A i napisz jeszcze jak izolowałeś ławy fundamentowe od dołu. Istnieje takie pojęcie (i zjawisko) jak głębokość przemarzania gruntu. Nie przeginaj . Nie ładnie tak drażnić w tym wątku. O skutkach niedocieplonego gruntu przekonasz się gdy zamieszkasz - jak kasa na ogrzewanie będzie uciekać z portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.11.2006 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 ja14, czemu nie podajesz kwot za poszczególne roboty i aktualnej ich sumy tak jak to robi jabko w swoim dzienniku? Chciałbym wiedzieć czy Twoja deklaracja będzie miała pokrycie w faktach (mam nadzieję rzetelnych). Ja nie podaję kwot za poszczególne roboty? A za jakie roboty nie podałem? Na pewno czytałeś mój dziennik? Po zakończeniu każdego etapu piszę ile zapłaciłem i podaję sumę dotychczasową. W tej chwili jestem w trakcie robienia drogi dojazdowej. Jak skończę to napiszę sumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.11.2006 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Jak się znasz na betonach to napisz co sie stanie z tym betonem jak nie będzie miał izolacji. Rozpuści się jak cukier? A i napisz jeszcze jak izolowałeś ławy fundamentowe od dołu. Istnieje takie pojęcie (i zjawisko) jak głębokość przemarzania gruntu. Nie przeginaj . Nie ładnie tak drażnić w tym wątku. O skutkach niedocieplonego gruntu przekonasz się gdy zamieszkasz - jak kasa na ogrzewanie będzie uciekać z portfela. Znam to pojęcie o którym piszesz. Jest to głębokość na której raz na sto lat temperatura spadnie poniżej zera. Ubiegłoroczna zima była wyjątkowo mroźna a mimo to grunt w Warszawie przemrazł na głębokość niewiele większą niż 10 cm. W dodatku tylko na parę dni. Dla ciekawych link do stacji meteoroligicznej gdzie można znaleźć historyczne dane odnośnie temperatury powietrza i temperatury na różnych głębokościach pod powierzchnią ziemi. http://www.meteo.waw.pl/history/index.shtml.po Podłogę na gruncie będę miał ocieploną 10 cm styropianu. Nawet jak pod tym styropianem przez parę dni będzie -5 to na pewno od tego nie zmarznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 23.11.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 wierze w ciebie wiem ze ci się uda ja też namawiam męza na budowe domu 100m sam jest budowlańcem ale boi się kosztów pracuje w niemczech i wydaje mi się ze za 100 tysięcy nic nie wybudujemy może podajcie mi jakieś namiary na tanie domki abym mogła go przekonać . pamietajcie ze wiekszośc robót wykona sam jesdyniue stan surowy musi ktoś postawić bo mąż musi zarabiać na życie. trzymam kciuki za was wszystkim i mam nadzieje ze spełnią się nasze marzenie o małych ale własnych domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.11.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 ja14, czemu nie podajesz kwot za poszczególne roboty i aktualnej ich sumy tak jak to robi jabko w swoim dzienniku? Chciałbym wiedzieć czy Twoja deklaracja będzie miała pokrycie w faktach (mam nadzieję rzetelnych). Ja nie podaję kwot za poszczególne roboty? A za jakie roboty nie podałem? Na pewno czytałeś mój dziennik? Po zakończeniu każdego etapu piszę ile zapłaciłem i podaję sumę dotychczasową. W tej chwili jestem w trakcie robienia drogi dojazdowej. Jak skończę to napiszę sumy. Przyznaję się, nie zaglądałem Teraz patrzę i widzę, że budujesz bliźniaka, a nie dom jednorodzinny. Z Twoich postów w innych wątkach to nie wynikało. Bliźniak zawsze wyjdzie taniej niż dwa osobne budynki. To oczywiste. Mógłbyś zestawienia kosztów podawać bardziej przejrzyście, z uwzględnieniem kosztów ponoszonych przez drugiego inwestora? Myślę, że porównywanie kosztu budowy mieszkania w bliźniaku z kosztem budowy domu jednorodzinnego nie ma sensu. W sumie i tak podtrzymuję swój głos na "nie". Żeby było rzetelnie, proponuję zmienić tytuł dziennika na: "Jak za 100 tys. zł. zbudować połowę bliźniaka... " P.S. Ciekaw jestem ilu inwestorów zdecydowałoby się na budowę bliźniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.11.2006 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Przyznaję się, nie zaglądałem Cieszę się, że brak znajomości tematu nie przeszkodził Ci mieć własnego na ten temat zdania. Mógłbyś zestawienia kosztów podawać bardziej przejrzyście, z uwzględnieniem kosztów ponoszonych przez drugiego inwestora? Niestety bardziej przejrzyście już nie umiem. Może coś zasugerujesz? Koszty ponoszone przez drugiego inwestora w znacznej mierze stanowią dla mnie tajemnicę. Żeby było rzetelnie, proponuję zmienić tytuł dziennika na: "Jak za 100 tys. zł. zbudować połowę bliźniaka... " Propozycja nie została przyjęta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.11.2006 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 wierze w ciebie wiem ze ci się uda ja też namawiam męza na budowe domu 100m sam jest budowlańcem ale boi się kosztów pracuje w niemczech i wydaje mi się ze za 100 tysięcy nic nie wybudujemy może podajcie mi jakieś namiary na tanie domki abym mogła go przekonać . pamietajcie ze wiekszośc robót wykona sam jesdyniue stan surowy musi ktoś postawić bo mąż musi zarabiać na życie. trzymam kciuki za was wszystkim i mam nadzieje ze spełnią się nasze marzenie o małych ale własnych domkach Trudno jest podać namiary na tanie domki. Każdemu podoba się co innego. Może na początek przejrzyj kolekcję domów dostępnych Muratora. No i poszukaj na forum. Jest kilka wątków o projektach niedrogich domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 25.11.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 dzieki za zdjecia a zdjecia nie dzialaja bo umiesciles je na zlej stronie, ja zazwyczaj umieszczam je tu http://www.imageshack.us/ Lamer ze mnie, ale gdzie na tym zdjęciu jest zbrojenie fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 25.11.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 chudziak Hmm, co to jest chudziak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.11.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 dzieki za zdjecia a zdjecia nie dzialaja bo umiesciles je na zlej stronie, ja zazwyczaj umieszczam je tu http://www.imageshack.us/ Lamer ze mnie, ale gdzie na tym zdjęciu jest zbrojenie fundamentów? Na tym zdjęciu nie ma. To są ściany fundamentowe a zbrojone są ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neblech 10.02.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 głos oddałem na "tak". czekam na dlaszy ciąg budowy. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terka 11.02.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 CześćMyślę że ci się uda i życzę powodzenia.Mam pytanko odnośnie oczyszczalni, o dokładniej mówiąc papirologii z nią związanej.Nam powiedziano że na POŚ potrzebny jest projek bo inaczej starostwo nie wyrazi zgody. Cena takiego projektu u nas to 700 zł.Napisz jak było u ciebie bo jak czytałam w twoim dzienniku możesz już ją robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.02.2007 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Cześć Myślę że ci się uda i życzę powodzenia. Mam pytanko odnośnie oczyszczalni, o dokładniej mówiąc papirologii z nią związanej. Nam powiedziano że na POŚ potrzebny jest projek bo inaczej starostwo nie wyrazi zgody. Cena takiego projektu u nas to 700 zł. Napisz jak było u ciebie bo jak czytałam w twoim dzienniku możesz już ją robić U mnie też był potrzebny taki mini projekt. Na mapie do celów projektowych wrysowałem gdzie ma być oczyszczalnia wraz z wymaganymi odległościami od studni, granicy działki i domu oraz dołączyłem ściągnięty z internetu przekrój przez oczyszczalnię i krótkim opisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 19.02.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 WitamDopiero dzisiaj zacząłem czytać dziennik stąd też ten wpis.Jestem trochę zdiwiony tak małym zapotrzebowaniem ne energię 12KW i to na dwa domy?Oby nie było to zbyt skromnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.02.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam Dopiero dzisiaj zacząłem czytać dziennik stąd też ten wpis. Jestem trochę zdiwiony tak małym zapotrzebowaniem ne energię 12KW i to na dwa domy? Oby nie było to zbyt skromnie. Pozdrawiam Może i wystarczy... 2kW/ jedną fazę/ jedną rodzinę... w bloku też więcej nie dają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voyteck 01.03.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam Pochwalę się od razu, że to ja jestem 61 osobą, która głosowała na TAK. Cenię ludzi, którzy mają konkretnie określone cele i dążą do nich... nawet jeśli wiadomo, że są nierealne . Powodzenia i przytarcia nosa wszystkim niedowiarkom życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 09.03.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Taki tekst znalazłem na ONECIE Osoby, które na ten rok zaplanowały budowę domu, są przerażone - pisze "Życie Warszawy". Miały one nadzieję, że dzięki własnej inwestycji uda im się uciec przed zawyżonymi cenami mieszkań. Jednak ceny cegieł i pustaków wzrosły od początku marca nawet dwukrotnie, co odbije się i na małych i na dużych inwestycjach. Ponadto w składach budowlanych nie ma materiałów do budowy ścian, a z zapowiedzi fabryk wynika, że trzeba na nie czekać nawet pół roku. Czy może być jeszcze gorzej? - zastanawia się dziennik. Okazuje się, że tak. Fora internetowe dla budujących pękają w szwach od wpisów osób poszukujących ekip budowlanych. Przewidujący rezerwowali je już w zeszłym sezonie, ale wiele ekip mimo to wyjechało za granicę. Pozostałe za wykonanie stanu surowego budynku, czyli fundamentów, ścian i więźby dachu chcą dwu- i trzykrotnie większego wynagrodzenia. Wiedzą, że i tak znajdą zdesperowanych klientów. ------------------------------------ Jak już pisałem w ubiegłym roku Twoje wyliczenia były już wówczas nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.03.2007 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Do Yogi66 Kupiłem już bloczki betonu komórkowego na klej i zamierzam murować za pomocą ludzi bez kwalifikacji. Takich mam nadzieję, że znajdę. Gorzej będzie ze stropem. Tu chyba trzeba będzie przepłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts