andre59 14.03.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Taki tekst znalazłem na ONECIE Osoby, które na ten rok zaplanowały budowę domu, są przerażone - pisze "Życie Warszawy". Miały one nadzieję, że dzięki własnej inwestycji uda im się uciec przed zawyżonymi cenami mieszkań. Jednak ceny cegieł i pustaków wzrosły od początku marca nawet dwukrotnie, co odbije się i na małych i na dużych inwestycjach. Ponadto w składach budowlanych nie ma materiałów do budowy ścian, a z zapowiedzi fabryk wynika, że trzeba na nie czekać nawet pół roku. Czy może być jeszcze gorzej? - zastanawia się dziennik. Okazuje się, że tak. Fora internetowe dla budujących pękają w szwach od wpisów osób poszukujących ekip budowlanych. Przewidujący rezerwowali je już w zeszłym sezonie, ale wiele ekip mimo to wyjechało za granicę. Pozostałe za wykonanie stanu surowego budynku, czyli fundamentów, ścian i więźby dachu chcą dwu- i trzykrotnie większego wynagrodzenia. Wiedzą, że i tak znajdą zdesperowanych klientów. ------------------------------------ Jak już pisałem w ubiegłym roku Twoje wyliczenia były już wówczas nierealne. Moze by tak Chińczyków sprowadzić i to razem z materiałami. Będzie tanio i solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkoseski 18.03.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Mam szczerą nadzieję , że Ci się uda . Sam jestem w rozterce , budować nowy ( 90-120m2 , mały , tani , energooszczędny ) czy remontować stary drewniany w dodatku wpisany do rejestru zabytków ( nomen omen z zabytkiem łączy go już tylko wiek ). Wracając do tematu , mam w rodzinie kogoś kto buduje właśnie dom . ściana suporeks podwójna w środku styropian , okna plastikowe , dach kryty blachą ocynkowaną . W tej chwili dom jest w stanie surowym zamkniętym plus zaczęte prace wewnątrz , obsadzone parapety częściowo wykonana instalacja elektryczna , co i kanalizacja . Na osiągnięcie tego stanu wydano jak na razie 33 000zł. Dla wyjaśnienia nie uwzględniam robocizny z tego powodu , że całość prac wykonał we własnym zakresie . Jeśli zaś czytam posty , że ktoś wydał już 300,000zł. i z trudem osiągnął stan surowy zamknięty to wyjść z podziwu po prostu nie mogę . POZDRAWIAM1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 19.03.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 .... mam w rodzinie kogoś kto buduje właśnie dom . ściana suporeks podwójna w środku styropian , okna plastikowe , dach kryty blachą ocynkowaną . W tej chwili dom jest w stanie surowym zamkniętym plus zaczęte prace wewnątrz , obsadzone parapety częściowo wykonana instalacja elektryczna , co i kanalizacja . Na osiągnięcie tego stanu wydano jak na razie 33 000zł. Dla wyjaśnienia nie uwzględniam robocizny z tego powodu , że całość prac wykonał we własnym zakresie . Jeśli zaś czytam posty , że ktoś wydał już 300,000zł. i z trudem osiągnął stan surowy zamknięty to wyjść z podziwu po prostu nie mogę . POZDRAWIAM1 Mam w rodzinie kogoś kto kupił właśnie samochód. Czteromiejscowy, pięciobiegowa skrzynia biegów, czterodrzwiowy, pojemny bagażnik. Pojemność silnika 1500 cm3. Nadwozie sedan. Na zakup wydano 1000 złotych. Nie uwzględniam robocizny przy remoncie. Całość prac wykonano we własnym zakresie. Jeśli czytam posty, że ktoś wydał na zakup samochodu 40 - 70 000 zł to wyjść z podziwu nie mogę. POZDRAWIAM Opis tego cuda techniki przedstawiony powyżej to szczera prawda..... tyle tylko, że ten samochód wygląda mniej więcej tak: http://zdjecia.swistak.pl/00/01/81/84/1818472_2.jpg Oczywiście, że chodzi o ten pojazd na pierwszym planie. Prawie - czyni róznicę, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 19.03.2007 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Porównanie nie jest do końca adekwatne. Gdyby ten fiat był chociaż nowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 22.03.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Z tego co pisałeś, to ściany fundamentowe masz lane z betonu.Lałeś je jednocześnie z ławami czy osobno.Jak izolowałeś ściany fundamentowe od wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 22.03.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 PROSZ O POMOC BO ZWARIUJE MAM WYBRAĆ PROJEKT ZANIM MAŻ WRÓCI Z ZAGRANICY CZYLI DO ŚWIĄTA NIE WIEM KTÓRY CHCEMY WYBUDOWAĆ TANI DOM WŁASCIWIE TO MĄŻ BEDZIE GO BUDOWAŁ Z MOIM TATĄ I POMOCNIKIEM DOM MA BYC PERTEROWY Z PODDASZEM DO PÓZNIEJSZEJ ROZBUDOWY STROP NAJLEPIEJ DEWNIANY MAŁO KOMINÓW OBA PROJEKTY KTÓRE ZNALZAŁAM WYMAGAJA PRZERÓBEK I TAK NAP W GIENI CHCIAŁABYM ZMIENIĆ -PRZENIEŚC GARAŻ I USYTUOWAĆ GO PRZY SALONIE , PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ I ZROBIĆ KOTŁOWNIE -ZROBIĆ WEJSCIE DO GARAŻU PRZE SPIARNIE -PRZENIEŚĆ KOMIN W RÓG SALONU I POŁACZYĆ GO Z KOMINEM DO KOTŁOWNI -ZLIKIWOWAĆ OKNO W SALONIE WSTAWIĆ TRZY OKNA TARASOWE -SCHODY ZROBIĆ W WIATROŁAPIE -Z WC ZROBIĆ SCHOWEK -PRZEROBIĆ STROP NA NORMALNY BELKOWY BO TEN MA DZIWNE MOCOWANIA TAK PISZĄ FORUMOWICZE http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=30&a=58&sid A W SŁONECZNYM NASTEPUJĄCE ZMIANY -PRZENIEŚC GARAŻ I USYTUOWAĆ GO PRZY SALONIE , PRZEDŁUŻYĆ GARAŻ I ZROBIĆ KOTŁOWNIE -ZROBIĆ WEJSCIE DO GARAŻU PRZE SPIARNIE KTÓRA PRZENIEŚĆ PO PRZECIWNEJ STRONIE KUCHNI -PRZENIEŚĆ KOMIN W RÓG SALONU I POŁACZYĆ GO Z KOMINEM DO KOTŁOWNI -WYDŁUŻYĆ SCIANKE OD KUCHNI W PRZEDSIONKU I KUCHNI http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/rzuty.php a może projekt nina tylko jak tu wygospofarwać jeszcze jeden pokój i kotłownie na wegiel http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=96&a=194&sid=5#rzuty DORADZCIE KTÓRY LEPSZY TAŃSZY A MOŻE MACIE JAKIES INNE PROJEKTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.03.2007 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Z tego co pisałeś, to ściany fundamentowe masz lane z betonu. Lałeś je jednocześnie z ławami czy osobno. Jak izolowałeś ściany fundamentowe od wody? Ściany fundamentowe lałem osobno. Od wody wcale nie izolowałem. Jestem zwolennikiem poglądu, że dobry beton się wody nie boi. I mam na to liczne dowody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 24.03.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Do Anher1968. Moim zdaniem oba wskazane przez Ciebie projekty są tak podobne, że trudno wskazać, który z nich jest lepszy czy tańszy w budowie.Zmiany, które chcesz wprowadzić wydają się być sensowne, z wyjątkiem schodów w wiatrołapie - nie mam pojęcia jak zamierzasz je tam zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.04.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2007 W momencie jak zaczynałeś swój dziennik głosowałbym, że Ci się uda. Jednak na Twój dziennik natrafiłem dopiero teraz, a ostatnie podwyżki cen materiałów i powszechny brak fachowców moim zdaniem uniemożliwią Ci zmieszczenie się w założonej setce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yagularka 11.04.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam, będę Ci bardzo kibicować i podziwiam za wiarę Niestety nie wiem czy się uda ze względu na totalego świra jaki panuje w tym roku w budowlance. My zaczynamy w maju , działka jeszcze pusta a sporo kasy już wypłynęło. Domek wolnostojący ale założenia identyczne jak Ty bo będzie taniej, ale te ceny... sam wiesz...no coments Ale my wierzymy tak jak Ty że jakoś damy radę Będę podpatrywać i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 17.04.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 folii izolacyjnej i kleju do betonu komórkowego nie doliczasz do kosztów? bo do zestawienia nie dodałeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 17.04.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Mówisz ; "Acha - w oryginale były 2 oddzielne, oddylatowane ściany "sąsiedzkie", ale dom powstanie na jednej działce i w urzędzie zażyczyli sobie żeby był całością konstrukcyjną (budynek jednorodzinny "dwumieszkaniowy"). Tak więc ściana będzie jedna - trochę się martwię o akustykę ale może jakoś wygłuszę wełną." Mam rozumieć, że dom bliźniaczy od domu wolnostojącego dwurodzinnego różni się tylko tym że jest pojedyncza ściana a nie podwójna ? I to wszystko? Pozdrawiam czekam na info Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 17.04.2007 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Marcinie. To nie wszystko - ale prawie wszystko. Poza tą ścianą rożnica polega jeszcze na przyłączach. W normalnym bliźniaku byłyby 2 przyłącza prądu, wody, gazu itd. U mnie jest tylko jedno. Coć pewnie gdybym się uparł to mógłbym też mieć podwójne przyłącza. Prawo tego nie zabrania. No i szczegół techniczny. W Archonie sprzedali mi projekt 2 połówek bliźniaka - jako jeden projekt. Gdyby był to projekt jednej połówki to trzeba by go przerysowywać - bo przecież nie można do wniosku o pozwolenie na budowę załączyć projektu połowy domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3999 18.04.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Wybacz, że Cię popędzam, ale jestem strasznie ciekaw jak postępują pracę na budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 22.04.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Powinno się udać, szczególnie, że dodałeś 10% w zapasie, wrazie W. Podziwiam za upór i determinację. Śledzę dziennik.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 22.04.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 czesc wszystkim ja mam zamiar sam zbudować dom od fundamentów po instalacje mam mozliwość wzięia większości materiało bez watu materiały i tak bedeą z najtańszej półki zarówno wykończeniowe jaki i budowlane mysle o wykończeniu w środku i zrobieniu tylko dołu jak sądzicie zmieszcze sie w 100 tyś o to projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 22.04.2007 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 czesc wszystkim ja mam zamiar sam zbudować dom od fundamentów po instalacje mam mozliwość wzięia większości materiało bez watu materiały i tak bedeą z najtańszej półki zarówno wykończeniowe jaki i budowlane mysle o wykończeniu w środku i zrobieniu tylko dołu jak sądzicie zmieszcze sie w 100 tyś o to projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/slonecznyp/index.php Moim zdaniem zmieścisz się w 100 tyś o ile masz już uzbrojoną działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anher1968 22.04.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 w ta sumę nie wliczam uzbrojenia i innej papierkowej roboty dziekuje za wsparcie fajnie usłyszec ze sie uda ja w to wierze w ciebie i siebie damy rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 23.04.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 bardzo mocno trzymam kciuki - ja Ci sie uda, to wielu innym poprawisz humor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ava80 06.05.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam, na razie nie pisałam ale od dłuższego czasu sledze Twoje zmagania wierzę, że ci sie uda bo mnie sie udało :D budowałam w zeszłym roku od lipca do połowy grudnia miałam 196tys kredytu - za 100 tyś kupilam działkę (2000m2!!!) i mury domku jednopoziomowego z garażem - 135m2 realnej podłogi plus 20m2 garaż dachu nie było, no i piach pod stopami. za pozostałe 96tys opłaciłam biuro - 2500 tys i odciągneli mi jakiś 3500 bankowcy. zostało 90 tyś na dociągnięcie do zamieszkania 16 grudnia sie wprowadziliśmy - i wcale nie na surowo. wprawdzie nie mamy luksusu w postaci rolet zew ,bramy garazowej i płotu ale wystaczyło na wyposażenie: kuchnia, wc, meble do pokoju więc w sumie sie kalkuluje mamy panele, wszędzie pomalowane, płytki.. czyli na cacy jeśli będziesz pilnował cen i kosztów to dasz radę śledzę na bieżąco - powodzenia!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts