Mags 07.05.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 WitamKibicuję Ci bardzo mocno i jestem ciekawa jak posuwają się prace. Ja sama nie mogę się doczekać wbicia pierwszej łopaty na swojej działce, ale u mnie to jeszcze kilka miesięcyPozdrawiam i z niecierpliwością czekam na dalsze zapiski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 21.05.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Wybudować domek to marzenie a wybudować domek za 100 tys to juz szczyt marzeń. Ja zaczełam budowę swojego "Zarzecza" rok temu a stan surowy otwarty kosztował 110 tyś. Budowaliśmy oszczędnie, dużo prac wykonywaliśmy sami. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 06.06.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Witaj, Trzymam kciuki za powodzenie budowy, chociaż wydaje mi się, że kwota zadeklarowana jest chyba ciut optymistycznie.Ja buduję parterówkę 100m2, wszystko własnymi rękami (oprócz więźby). Jestem na etapie montażu pokrycia, okna mam już kupione, reszta zakupów potrzebnych do stanu surowego zamkniętego również już czeka - mogę więc śmiało napisać, że stan surowy zamkniety wraz z garażem kosztował mnie 80 000 zł Myślę, że na wykończeniówkę pójdzie jakieś 70-100 000 więc ogólny koszt budowy nie będzie zbyt wysoki i będzie się wahał w granicach 150-170 000 co na obecne czasy myślę jest dość dobrym osiągnięciem. Zapraszam wszystkich do mojego dziennika - może kogoś zainspiruje. Pozdrawiam. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata z małopolski 15.06.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Czytam czasami Twój dziennik budowy. Przyznam, ze sama też prowadze cos takiego, ale tylko dla siebie, dokładnie to wpisuje wydatki za kazda robotę bądź materiał potrzebny na budowę.Moja budowa jest na etapie fundamentów. Wydaje się mi, ze w Twoich okolicach jest dużo taniej niz u nas. Muszę powiedzieć, ze nigdy nie widziałam, ani nie słyszałam, zeby ktoś dawał folię pod beton, ale to może jakies stare sprawdzone sposoby. Za sama koparke zapłaciłam 450 zł, za 4 godz. Do ziemi weszło 25 kubików betonu, za co zapłaciłam 5150 zł i jeszcze beton do szalunkow ok 17 kubików to jest 3300 zł. Kiedy rozszalowali fundamenty zaczęłam sie rozglądać za żwirem, okazało sie, ze żwiru nie ma, trzeba czekać 2 tygodnie a jak jest to 54 zł za tonę. Fundamenty zasypałam ziemią z kamienaimi a wierzch zasypałam żwirem.Ziemi weszło ok 120 ton i 40 ton żwiru który udało sie kupić za 20 zł za tonę . Na tym etapie budowy koszty osiągnęły juz 15 000 zł za sam materiał, a gdzie pozostałe roboty?Moj dom to żaden pałac, po prostu zwykły parterowy z uzytkowym poddaszem, pow. użytkowa to 120 m 2, Mimo wszystko życzę Ci powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 16.06.2007 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Rzeczywiście coś dużo ci wyszło tego betonu. Z dużej ilości betonu i zasypki wnioskuję, że budujesz na terenie podmokłym? Z tego (chyba) wniosek, że nie zawsze warto kupować tańszą działkę. Ale nie martw się, najgorsze za Tobą - najważniejsze to wyjść z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ava80 17.06.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Zwróć uwagę, że Twoją opinię podzielają jedynie ci którzy dopiero będą budować lub też ich budowa (w stosunku do całości inwestycji) jest fazie "embrionalnej". Też to zauważyłem. Nie odbieram Twojej wypowiedzi jako drwiny. Wiem, że masz dobre intencje. Zabrakło tylko trochę precyzji w Twoich obliczeniach. no cóz..mieszkam w swoim domu od grudnia zeszłego roku, co chyba oznacza, że fazę "embrionalną" mam za sobą. a mimo wszystko wyrazam sie pozytywnie i wierzę, że się uda. Ja za tyle zbudowałam jednorodzinyy 160 m2 w zeszłym roku, więc myślę, że z bliźniakiem (koszty na pół) w tym roku sie zmieści.. i tego ci zyczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 17.06.2007 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Dom 160 m2 za 100 tyś zł? W dodatku wykończony? To prawdziwe mistrzostwo świata. Gratuluję. I dziękuję za życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ava80 18.06.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Dom 160 m2 za 100 tyś zł? W dodatku wykończony? To prawdziwe mistrzostwo świata. Gratuluję. I dziękuję za życzenia. napisze czego nie mam żeby nie bylo że oszukuję: - 140 mieszkalna i 20m2 garaż, z czego garaż nie wykończony w środku - nie jest otynkowany z zewnątrz bo kończylismy przed siwętami ocieplać (wełną! - czyli ponoc drogo) i juz sie nie zmieściliśmy w czasie, a nie chciałam balaganu na święta - brak płotu - bo mam 2000 m2 ziemi i bede tu musiała jakoś traktory i pewnie inne giganty wpuścic w tym roku bo zagospodarować - brak kostki brukowej i 'otoczki" domu - brak bramy garazowej -brak tarasu bo chcemy taka nowosc której w zeszłym roku jeszcze nie było aha. budowaliśmy cały 2006. aż do Bozego Narodzenia. ale mam wszystkie media z kanaliza włącznie, telefonem, netem, podłogi łącznie z listwami przypodłogowymi, ogrzewania dgp i gazowe, pelne wyposażenie chaty, wszędzie plytki, panele, orynnowany, no może komandora mi brak do wyposażenia. no więc nie wiem czy to dużo co mam czy mało, ale każdemu życze takiego stanu bo jakos parkowanie pod dommem i brak plotu w mieszkaniu u siebie mi nie przeszkadza reszta w tym i przyszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata z małopolski 19.06.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Rzeczywiście moja działka znajduje sie na terenie podmokłym, ławy są podniesione na 90 cm, mam pytanie bo co rusz to słyszę różne opinie. Chodzi o zasypkę, czy należałoby ubijać jakąs zagęszczarką czy po prostu zostawić, zeby sie samo uleżało. Majster proponuje zostawić ale inni są innego zdania, Jak to własciwie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 20.06.2007 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Jesteś kobietą więc łatwo to sprawdzisz. Wejdź tam w 10-cm szpilkach. Jak się nie zapadniesz to możesz nie zagęszczać. A tak poważnie to to nie słuchaj majstra tylko zagęszczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 22.06.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Śledzę i trzymam kciuki, ale trudno mi uwierzyć, że się uda. Ale ja Tomasz jestem... małej wiary Sam się dopiero przymierzam do budowy, ale na razie działka nie podzielona, nie uzbrojona ze stanowiskiem archeologicznym - jak się zmieszcze w 20 tys. do uzyskania pozwolenia na budowę, to będzie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 22.06.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Przeczytałem cały dziennik, ale przez komentarze już nie przebrnąłem. Myslę, żę Ci się uda, bo masz wszystko przekalkulowane. Tylko czy wystarczy Ci argumentów by nie odstępować od przyjętych założeń. Przy swojej budowie miałem mnóstwo bezinteresownych doradców, którzy dobrze mi radzili. Szkopuł w tym, że chcąc korzystać z tych rad musiałbym zbyt często potrząsać portfelem. Zapraszam do swojego dziennika może nasunie Ci się jakieś tanie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 22.06.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Mam pytanie odnośnie tego POŚ-ia... pozwolili Ci go zrobić zamiast szamba, czy nie? Pytam, bo mam dość podobną sytuację. W planie zagospodarowania jest mowa tylko o szambie, a ja chciałbym POŚ-ia i zastanawiałem się, czy uda się w taki sposób jak Twój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 22.06.2007 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Mam pytanie odnośnie tego POŚ-ia... pozwolili Ci go zrobić zamiast szamba, czy nie? Pytam, bo mam dość podobną sytuację. W planie zagospodarowania jest mowa tylko o szambie, a ja chciałbym POŚ-ia i zastanawiałem się, czy uda się w taki sposób jak Twój... U mnie nie zgłosili sprzeciwu czyli pozwolili. Ale sytuacja była trochę inna bo u mnie nie obowiązuje plan zagospodarowania przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 02.07.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 ja14 A dlaczego nie zamieścisz zdjęć swojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 02.07.2007 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Jeszcze nie bardzo jest się czym chwalić. Jak będzie więźba i domek zacznie nabierać docelowych kształtów to będą i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnboro 06.08.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam Jestem pełen podziwu co do optymizmu. Przy okazji moje wyliczenia z przed 2 lat, system gospodarczy, pow zabudowy 95m, sam fundament. (przy okazji polecam rzucic okiem na moj dziennik budowy...) 07.07.2005r koniec prac Stanu ZERO bez ocieplenia fundamentu KOSZT: geodeta: 480 wykopy: 460 stal: 808,59 + 50 (transport) beton B20: 2523,57 bloczki M6: 2250 + 50 (transport) cement: 983,56 kruszywo: 850,88 papa termo: 330 dysperbit: 183,60 inne: 47 RAZEM: 9017,2 ROBOCIZNA: 2200 STAN ZERO : 11217,20 Zatem mamy tylko fundament, a gdzie mury?? POWODZENIA...bede sledzic poczynania budowlańca optymisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boodzisz 15.08.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Witam. Bardzo chcemy mieć z żoną domek do 100m2 z poddaszem użytkowym. Narazie mieszkamy na 38m2 w bloku. W tym roku narazie zalatwiam dzialke, nieduza bo 700m2 ale wystarczy. szkoda tylko ze nie uzbrojona.Dopiero podpisana umowa przedwstępna Moja dzialka jest druga od ulicy. Sąsiad wszystkie media ma . Moje pytanie brzmi czy bede musial ciągnąc media od ulicy? (ok. 40m) czy jakos dogadac sie z sąsiadem. czy ktos ciagnął media typu woda, prąd, kanalizacja ok. 40-50mb? Strasznie jestem ciekawy jaki to bedzie koszt. Ale ja nie o tym. Czytając ten dziennik budowy widze tutaj strasznie optymistyczne wypowiedzi na tem kosztów. Domek za 100tys? Przyznam sie ze zastanawialismy się nad domkiem z bali. Ale nie wiem co bedzie tansze. Napewno bale stawia sie szybko (do 6 tyg.)Bede napewno sledzil dziennik bo jestem bardzo zainteresowany. Prosze o odpowiedz na moje pytanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ooliwka 15.08.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 z cieakwoscia obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata z małopolski 16.08.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Czytam i śledzę Twój dziennik, zastanawiam sie czy pisać o swoich perypetiach związanych z budową. Pieniądze to chyba głowna bolączka wszystkich budujących, ja tez byłam pełna optymizmu kiedy zaczynałam budować, mając kilkadziesiąt tysięcy wydaje się, ze zrobi sie dużo,Niestety.Ale tzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts