Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

Witam. My stoimy przed podobną decyzją (podpisana umowa wstepna na działkę rolną z warunkami zabudowy) tez bez wkladu wlasnego. Banki taką dzialke traktują jak budowlaną a przynajmniej te: BGŻ, BPH, PKO BP, Multibank i mBAnk, Santander Bank, czy też Raiffeisen Bank. Proponowalbym przejsc sie i dopytac. Narazie Multibank zrobil na mnie najlepsze wrazenie.

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie rozumiem skąd u Was tyle pesymizmu?

Jak na razie mieszczę się w zakładanym budżecie.

Wprawdzie przy dachu pewnie trochę go przekroczę ale mam jeszcze ukrytego asa w rękawie - zwrot VAT-u. :wink: :lol:

Do Boodzisz.

Jeśli chodzi o media to wiem na pewno jak jest z prądem - płacisz ryczałt od mocy zamówionej niezależnie czy linia będzie miała 2 czy 120 metrów.

Jeśli chodzi o pozostałe media to już może być różnie w zależności od warunków. Na przykład przyłącze wodne sąsiada może mieć za mały przekrój (czyt. wydajność) aby się do niego podłączyć. Przy kanalizacji może być problem spadków itp.

Odnośnie domów z bali to sądzę, że zarówno koszt jak i czas wykonania będą podobne jak w technologii murowanej (ze stropem drewnianym).

Witam,

Popieram Twój sposób myślenia i cel jaki sobie stawiasz!

Ja zaczynam lada dzień i uważam że odpowiednio gospodarując finansami można znacznie zredukować koszty budowy. A właściwie nie redukować, tylko nie dobijać do dużych kwot o jakich piszą osoby na tym forum.

Poza tym mam pytanko:

Pisałeś, że budujesz z bet. komórkowego na klej. Jakie doświadczenia? Też będę budował z suporexu i zastanawiam się nad kwestią zaprawa, czy klej.

Proszę napisz, jak wyszło Ci porównanie cen i jak sie budowało w praktyce.

Zakładam, że kleju zużywa sie mniej (objętościowo) ?

No i nie potrzeba betoniarki (nie mam jeszcze prądu)

Pordrawiam,

Moim zdaniem tylko klej. Na cały dom wyjdzie mi około 10 worków po około 14 zł. Nie liczyłem ile kosztowałaby zaprawa bo nie bardzo wiem jak to policzyć. Ale już sama robocizna przy jej wykonaniu kosztowałaby więcej.

A jak nie masz prądu to już właściwie nie ma o czym mówić.

Jak się budowało w praktyce? - nie bardzo wiem o co Ci chodzi?

Klej z wodą miesza się w wiaderku mieszadłem na wiertarce. Potem klej nakładasz na bloczki pacą zębatą i na to kładziesz kolejne bloczki.

Po położeniu całej warstwy szlifujesz ją wyrównując ewentualne nierówności i odkurzasz zmiotką.

dzieki za wczesniejszą odpowiedz Ja14.

A ile srednio KW jest potrzrbne na domek i jaka jest opłata za 1 KW ( czy dotego dochodzą jeszcze jakies skrzynki, liczniki itp.?) No i oczywiscie ile się czeka od złozenia wniosku w zakladzie energetycznym do samego podłączenia??

Ile kilowatów na domek to zależy od tego czy zamierzasz grzać, prądem CO lub CWU, mieć kuchenkę elektryczną itp.

Na forum były wątki na ten temat - użyj wyszukiwarki.

Opłata za kW jest inna w każdym zakładzie energetycznym, podobnie jak czas oczekiwania. W ramach tej opłaty zakładają ci skrzynkę i licznik.

Na własny koszt musisz natomiast zrobić chociaż szczątkową instalację odbiorczą - gniazdko i zabezpieczenia.

dzieki za wczesniejszą odpowiedz Ja14.

A ile srednio KW jest potrzrbne na domek i jaka jest opłata za 1 KW ( czy dotego dochodzą jeszcze jakies skrzynki, liczniki itp.?) No i oczywiscie ile się czeka od złozenia wniosku w zakladzie energetycznym do samego podłączenia??

proszę bardzo :) Przyłącza do sieci - Prąd <<< masz wszystko dokładnie opisane jak wyliczyć i ile będzie cię to kosztowało :)

Miało nie być numerów tego typu, że sam coś zrobisz albo masz jakiś własny materiał. Oczywiście życzę Ci zmieszczenia się w cenie ale może te braki taniej siły roboczej potwierdzają, że budowa jest droga jeśli chce się ją powierzyć bo zostają tylko drogie firmy a jak chcemy tanio to trzeba zakasać rękawy.

Żeby było fair proponuję wycenić twoje ostatnie prace i dodać do bilansu.

Pamiętać tutaj należy, że przecież prowadzenie budowy tak jak to robisz też kosztuje, to tak jak byś zastępował szefa firmy budowlanej czyli tego co zarabia najwięcej.

Normalnie jak zatrudniasz ekipę z prawdziwego zdarzenia to oni wiedzą gdzie jest najtańszy towar, mają swój transport albo namiary na tani a ty tylko płacisz faktury.

Nie mam nic przeciwko takiej organizacji jak u ciebie ale podaj może chociaż ilość czasu spędzonego na budowie, zanim komuś się zachce budować dom za 100 tys. mówię tutaj o osobach które tym czasem nie dysponują.

Pozdrawiam i życzę sukcesów

... i życzę zmieszczenia się w założonych kosztach choć z racji na wariactwo cenowe jakie panuje w branży budowlanej może byc ciężko ale - kciuki trzymam.

P.S. Twój wątek forum dodaję do ulubionych śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z ciekawszych lektur w temacie budownictwa, liczę że bedziesz kontynuował zapiski po kres prac, jak w tytule ... jesteś moim idolem :)

Pozdrawiam i życze powodzenia.

Miało nie być numerów tego typu, że sam coś zrobisz albo masz jakiś własny materiał.

Niestety - pomięć Cię myli. :wink: Miało być tak: (cyt) "3. Nie będę stosował chwytów typu "cegły dostałem od teścia a krokwie miałem z własnego lasu" oraz: (cyt) "Wobec licznych pytań czy zamierzam budować sam uprzejmie odpowiadam, że nie. Może w przypadku kiedy można liczyć na pomoc licznej rodziny jest to realne. W moim przypadku nie.

Ponadto do etapu stanu surowego, budowanie to raczej ciężka praca i w dodatku raczej słabo płatna.

Dlatego zamierzam zatrudniać ekipy do realizacji poszczególnych prac.

Nie wykluczam natomiast, że na etapie wykończeniówki popełnię jakieś "rękodzieło""

Słowem "rękodzieło" było przewidywane tyle, że na nieco późniejszym etapie. :lol:

Żeby było fair proponuję wycenić twoje ostatnie prace i dodać do bilansu.

Pamiętać tutaj należy, że przecież prowadzenie budowy tak jak to robisz też kosztuje, to tak jak byś zastępował szefa firmy budowlanej czyli tego co zarabia najwięcej.

Normalnie jak zatrudniasz ekipę z prawdziwego zdarzenia to oni wiedzą gdzie jest najtańszy towar, mają swój transport albo namiary na tani a ty tylko płacisz faktury.

Nie mam nic przeciwko takiej organizacji jak u ciebie ale podaj może chociaż ilość czasu spędzonego na budowie, zanim komuś się zachce budować dom za 100 tys. mówię tutaj o osobach które tym czasem nie dysponują.

Ostatnie prace to około 30 m2 muru z pustaków, co zamierzałem wykonać w tydzień. Tyle, że "trudności obiektywne" :wink: spowodowały pewne opóźnienia. Na tak małą robotę nie chciało mi się nawet porządnie poszukać ekipy. Gdybym zatrudnił do tego ludzi kosztowałoby to pewnie ze 300 zł.

Ilość czasu spędzonego przeze mnie na budowie jest duża. Nigdy nie twierdziłem, że taka budowa jest dla każdego. Zresztą jak ktoś ma bardzo dobrą pracę i zarabia 10 tyś zł miesięcznie to pewnie nie będzie budował domu za 100 tyś zł.

Tego rodzaju przedsięwzięcie jest dla osób, które mają pracę mało angażującą czasowo (=gorzej płatną), dorywczą lub nie mają jej wcale. Mają natomiast zapał, trochę wiedzy i chęć zamieszkania we własnym domu.

Pozdrawiam i życzę sukcesów

Dziękuję - zarówno Tobie jak i wszystkim innym, którzy trzymają za mnie kciuki.

Wakman napisał:

Masz: " Jak zbudować dom za 100 tyś zł - mój(14) dziennik budowy."

a powino być: " Jak zbudować dom do tynków i posadzek(bez wykończenia, białej instalacji, z kablami wystającymi z puszek...) za 100 tyś zł - mój(14) dziennik budowy.

Tak, to będzie chyba właściwa nazwa Twojego wątku.

A ja na pocieszenie dodam, że niektórzy za taki stan zaawansowania budowy płacą w Polsce 200-300tyś zł, często jeszcze za wątpliwej jakości wykonanie i materiały.

Wierzę, że ci się uda. Radzę uważać na naciągaczy. :wink: Te pierwsze 3tyś zł z niewielkim dodatkiem wydałabym na wannę z hydromasażem, wiem, że taka kwota wystarczy :p

Powodzenia!!!

Witam ponownie.

Jak juz pisalem jestem na etapie załatwiania działki (podpisana umowa przedwstępna) , cos tam włascicielka nie miala podogrywane z podzialem tych dzialek.

Dzis dzwonilem do wlascicielki i usłyszalem ze jutro odbiera ostateczne mapki od Geodety i tylko trzeba bedzie poczekac na uprawomocnienie. Ile mniej więcej czeka się na taką formalnosć?

Troche zależy mi na czasie bo chciałbym w tym roku chociaz "ruszyć" media typu prąd i woda.

Witam ponownie.

Jak juz pisalem jestem na etapie załatwiania działki (podpisana umowa przedwstępna) , cos tam włascicielka nie miala podogrywane z podzialem tych dzialek.

Dzis dzwonilem do wlascicielki i usłyszalem ze jutro odbiera ostateczne mapki od Geodety i tylko trzeba bedzie poczekac na uprawomocnienie. Ile mniej więcej czeka się na taką formalnosć?

Troche zależy mi na czasie bo chciałbym w tym roku chociaz "ruszyć" media typu prąd i woda.

Nie mam pojęcia. Spróbuj zapytać w wymianie doświadczeń.

Witam. Od początku śledzę Twój interesujący dziennik i minął ponad rok, a poza zdjęciami fundamentów nic nam nie pokazałeś Myślę że nie tylko mnie zżera ciekawość jak ta twoja murarka wygląda. Razem z zainteresowanymi składam wniosek o chociaż kilka zdjęć z różnych etapów budowy. :D

Trzymam kciuki za twoją budowę ale przyznam się, że wg mnie jest to nie relane. Niemniej jednak powodzenia, a pogoda faktycznie daje nam popalić .... :cry:

Dzięki za spełnienie prośby.

Jak na samodzielną murarkę to naprawdę estetycznie wymurowałeś.

Może w końcu pogoda pozwoli na przyspieszenie robót.

Pozdrawiam.

Dzięki za słowa uznania. :lol:

Dodam jeszcze, że różnica poziomów pomiędzy narożnikami budynku mieści się poniżej 1 cm.

Ale to wszystko nie moja zasługa. W technologii klejenia bloczków z BK trzeba mieć chyba dwie lewe ręce żeby coś sp...