kachna28 15.09.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 No to może ja opiszę swoje wydatki do tej pory -zaznaczam, że buduję domek bardzo prosty i też sposobem gospodarczym -ale w CUDA JUŻ NIE WIERZĘ... Dopiero teraz widzę ile budowa NAPRAWDĘ KOSZTUJE My chcemy się zmieścić w 170tys -ale już wiem, że nie da rady. Oto wyliczenia: 3700zł -papiery (projekt, adaptacja, uzgodnienia, mapka) 7355zł -pustaki MAX (część od kumpla za 1,70szt, reszta z hurtowni po 2,30 -grudzień 2006r) 4975zł strop teriva 12961,13zł -dachówka cementowa, rynny stalowe, klinkier na kominy i filar 3800zł cegła 3580zł cement 5143zł -stal 4235,5zł drewno więźba 970zł -piasek 1000zł -szalunki -wypożyczenie+deski 272zł -dysperbit 294zł -folia do fundamentów 888zł- styrpoian do fundamentów 270zł -stemple 120zł zaprawa do klinkeru 500zł -gwoździe, śruby, wkręty, impregnat do drewna 612zł -wapno 7000zł -beton z guszki na strop i ławę 5500zł dekarze 10000zł -murarze SUMA: 73175,65zł -stan surowy otwarty, buduję w tym samym województwie -więc myślę, że Twoje koszty będą zbliżone... Zostało nam 100tys na wykończenie, mam wstępną wycenę: 12tys -elewacja (styropian tynk akryl, robocizna) 8tys tynki wew cementowo-wapienne +gładź 15tys stolarka (PCV kolor +drzwi wew i zew) 8tys kominek 8,5tys kocioł gazowy z zasobnikiem 5tys kaloryfery, rurki itp 5tys -instalacja elektryczna 2tys balustrada balkon 7tys schody dąb (okładzina na beton) 15tys -podłogi. parkiet, panele, płytki 8tys -ceramika sanitarna, baterie, zlew 1tys zł -wylewki 6tys -wełna, płyty k-g No i jest 100tys (w sumie ponad 173tys zł) -a gdzie robocizna? przyłącza? farby? i miliony innych rzeczy, które wyskoczą "po drodze"???? Ja się boję, że nie wystarczy mi 170tys a mój projekt jest bardzo prosty i też budujemy licząc każdy grosz i szukając najtańszych opcji. Projekt mojego domku: http://www.projekty.z500.pl/projekt/z45.html Będę śledziła Twój dziennik -życzę powodzenia -ale powtarzam -w CUDA JUŻ NIE WIERZĘ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 17.09.2007 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Do kachna28. Piszesz, że wydaliście na stan surowy otwarty 73 tyś zł. Ja dotyczczas wydałem nieco ponad 30 tyś a do stanu surowego otwartego brakuje mi już praktycznie "tylko" ( ) dachu i podłogi na gruncie. Przy czym dachówkę już kupiłem. Tak więc myślę, że w 50 tyś się zmieszczę. Myślę, że przyczyną sporej róźnicy jest to, że ja buduję bliźniaka i część kosztów rozkłada się na 2. Jeśli chodzi o wykończeniówkę to mój plan obejmuje wydanie kolejnych 50 tyś do stanu "deweloperskiego" co oznacza, że nie wydam 8 tyś na kominek, 15 tyś na panele i płytki, 8 tyś na ceramikę sanitarną, ponadto planuję zakup taniego kotła dwufunkcyjnego (poniżej 3 tyś zł zamiast 8,5 tyś zł), i dużo tańsze schody (max 3 tyś). Wszystko to razam daje różnicę ponad 40 tyś w stosunku do Twojego kosztorysu. A to oznacza 60 tyś za wykończeniówkę w moim wypadku. Czyli jesteśmy już blisko mojego kosztorysu. To nie cuda - to matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 17.09.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Z tego co kolega ja14 napisał wnioskuję, że nie zmieści się w deklarowanej na początku kwocie 100 tys złotych. Myślę, że przyczyną sporej róźnicy jest to, że ja buduję bliźniaka i część kosztów rozkłada się na 2. Dobrze, że kolega uwzględnił też fakt budowy bliźniaka, a nie domu wolnostojącego (zwracałem na to uwagę w którymś ze swoich wcześniejszych postów). Tak więc wybudowanie domu za 100 tys złotych to fikcja. A już na pewno domu wolnostojącego. W ankiecie pozostaję na "nie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 17.09.2007 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Z tego co kolega ja14 napisał wnioskuję, że nie zmieści się w deklarowanej na początku kwocie 100 tys złotych. Jeszcze nie stawiaj na mnie krzyżyka. Wspominałem już, że mam jeszcze asa w rękawie - zwrot VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 17.09.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Z tego co kolega ja14 napisał wnioskuję, że nie zmieści się w deklarowanej na początku kwocie 100 tys złotych. Jeszcze nie stawiaj na mnie krzyżyka. Wspominałem już, że mam jeszcze asa w rękawie - zwrot VAT. Ja też korzystam ze zwrotu vatu -ale to są śmieszne kwoty -mi np za faktury które miałam od grudnia 2006 do lipca 2007 (pustaki, cement, stal, dachówka, izolacje, styropian) -przysługuje zwroty 3600zł Nawet jakbyś miał faktury na całe 100tys zł -w co wątpię -bo przecież okna np bierzesz pewnie z montażem -7%, robocizna pewnie bez faktur, instalacje też pewnie bez faktur albo wykonawca wystawia Ci na 7%... to zwrotu vat będziesz miał 14tysięcy, i to po pół roku od złożenia wniosku -bo tyle się czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zby5 17.09.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Jesteś fantastą ale życzę ci powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruce Lee 24.09.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam Ktos kiedys powiedzial.... jesli sie chce to mozna wszystko.... tylko ze za tymi slowami w budownictwie stoi cos jeszcze. (materialy , jakosc, wyglad, itp. ) w prozaicznym zyciu tez mozna wszystko np. jesc tylko chleb ze smalcem i mowic ze sie jadlo, lecz chyba nie o takim jedzeniu mowa w naszych realiach.Tak wiec dom za 100 tys w naszych realich to "chleb ze smalcem " ktorego nie neguje bo moze i jest realny lecz nie pochwalam bo znacznie odbija sie na jakosci. Jesli ktos pisze ze nie izoluje funadamentow to zycze powodzenia za 5 lat przy przenikaniu wody (wilgoc). Mysle ze i na folie na chudziaku pod styropianem bedzie szkoda o papie juz nie wspomne.Generalnie mozna wszystko "optanic" np. zrezygnowac z duzej ilosci okien tylko jakim kosztem. Istotne jesli cena spada na wykonczenach kafelki , panele, lazienki itp. bo to tylko kwestia ktora cieszy oko lecz prolem jest jesli spada sie z ceny na materialach i jakosci stanu surowego bo to odbija sie w przyszloasci na ogrzewaniu itp. co wplywa na nasze koszty w przyszlosci. Kiedy inni beda spijac piwko na tarasie ini beda latac z lopata w kolo domu lub wyrywac wlosy z glowy aby zejsc z rachunkow za ogrzewanie. Mam kilka rad na tanie wnetrze zrezygnowac z duzej ilosci drzwi i zrobic koraliki juz kilka tys w kieszni. Do zabudowy wystarczy plyta OSB i zamiast drzwiczek zaluzje na wymiar tez bedzie dobrze ....ale czy komfortowo ..???Przepraszam za cynizm ale jestm juz na koncu budowy i wiem jakie sa realne ceny.Zycze pogody ducha do konca budowy bo ten stan do 100 tys to tylko polowa sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.09.2007 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Drogi Bruce. Bijesz mocno - ale nie wiem czy celnie. Piszesz ...prolem jest jesli spada sie z ceny na materialach i jakosci stanu surowego.... Jeśli chodzi o mój stan surowy to składa się on z: betonu B20 stali żebrowej o przekrojach zgodnych z projektem betonu komórkowego (białego) dachówki cementowej zamówiłem też okna PCV - znanej firmy z profilu 5 komorowego. Jednym słowem są to materiały budowlane powszechnie stosowane przez znaczną część forumowiczów i zupełnie nie chwytam tej analogii ze smalcem. Zgodziłbym się z Tobą gdybym zastosował beton z betoniarki, najtańsze pustaki szlakowe (lub cegłę porozbiórkową), współczesną wersję eternitu (lub dach kryty papą) i najtańsze okna lokalnego producenta z profilu 3 komorowego (albo wręcz z odzysku ). Jeśli chodzi o izolację pionową fundamentów to było już na ten temat parę dyskusji na forum. Bądź tak dobry i uświadom mnie jak to będzie z tą wilgocią - w jaki sposób przedostanie się z fundamentów do wnętrza domu. A może chodzi ci o to żeby fundamenty były suche - tak dla zasady? (powiedz to mieszkańcom Wenecji to się uśmieją ) Jeśli chodzi o Twoje rady na tanie wnętrze to generalnie byłbym wdzięczny za wszelkie rady forumowiczów, które pozwolą obniżyć koszty. Szczerze mówiąc liczyłem na nie, kiedy zaczynałem pisać dziennik budowy. Twoje rady należy chyba jednak traktować raczej jako szyderstwo? - Jeśli źle Cię zrozumiałem to przepraszam. Dziękuję za życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 25.09.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Tzn ja troszkę wiem jak "obtanić" wykończeniówkę Zamiast parapetów z konglomeratu 2,5cmx20cmx125 w składzie budowlanym wyceniono 150zł za sztukę! Kupiłam parapety z granitu 3,5cmx30cmx125 w firmie kamieniarskiej za 95zł za sztukę! Są śliczne i zielone tak jak chciałam! Bruce Lee - a twoje drzwi, to z czego są? Bo jak laminowane - to często są z tektury! Za to cena że cho..cho..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 25.09.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 ja14 sorki za wcinkę, czasem zakręcona jestem w tym ogrzewaniu to: 9m komina wkład ze stali piec gazowy waillanta z wbudowanym zasobnikiem - cena ok 6400 9 kaloryferów normalnych purmo? 2 drabinki do łazienek 80 m^2 podłogówki dwa rozdzielacze, albo jeden (nie wiem?) kaloryfery na gałązkach - miedź podłogówka purmo? cena bez solarów a już sobie marzyłam o kompielach letnich i takietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.10.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 ... W związku z tym w wolnej chwili przygotowałem zgrubny kosztorys wykończeniówki - do stanu deweploperskiego: ...instalacje i piec CO - 10 tyś zł,... Mam nadzieję na ciekawe komentarze. ...Jeśli chodzi o wykończeniówkę to mój plan obejmuje wydanie ... planuję zakup taniego kotła dwufunkcyjnego ... Witam po długiej nieobecności na Forum i ... to żeś mnie ubawił z tymi kosztami instalacjami (domyślam się, że chodzi o CWU, ZWU i CO). Z tego co wnioskuję będzie całkowity minimalizm: czyli Twój piec za 3k i do niego: wszystkie rurki stalowe (lub ocynk), żadnej podłogówki, połączenia grzejników w szeregu na kryzach, bez głowic termostatycznych bo można mieć pokrętła ochronne ... nie czegoś tutaj nie rozumiem. Ceny materiałów spadły czy to będzie aż taki minimalizm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 03.10.2007 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 ... W związku z tym w wolnej chwili przygotowałem zgrubny kosztorys wykończeniówki - do stanu deweploperskiego: ...instalacje i piec CO - 10 tyś zł,... Mam nadzieję na ciekawe komentarze. ...Jeśli chodzi o wykończeniówkę to mój plan obejmuje wydanie ... planuję zakup taniego kotła dwufunkcyjnego ... Witam po długiej nieobecności na Forum i ... to żeś mnie ubawił z tymi kosztami instalacjami (domyślam się, że chodzi o CWU, ZWU i CO). Z tego co wnioskuję będzie całkowity minimalizm: czyli Twój piec za 3k i do niego: wszystkie rurki stalowe (lub ocynk), żadnej podłogówki, połączenia grzejników w szeregu na kryzach, bez głowic termostatycznych bo można mieć pokrętła ochronne ... nie czegoś tutaj nie rozumiem. Ceny materiałów spadły czy to będzie aż taki minimalizm? Prawdę mówiąc to nie stać mnie na rurki stalowe. Stal ostatnio bardzp podrożała. Za to rurki alu-pex są po 2,5 za mb. Wyliczyłem też, że podłogówka wychodzi taniej niż grzejniki . Przy rozstawie rurek co 15 cm wyjdzie średnio 6 mb rurki na m2 powierzchni ogrzewanej podłogi. Czyli pokój 20 m2 to 6*20*2,5=300 zł. Wątpię żeby taka kwota wystarczyła na kaloryfer o przyzwoitej jakości. Zawory rtl są trochę drogie ale może coś się wymyśli zamiast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.10.2007 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ... Przy rozstawie rurek co 15 cm wyjdzie średnio 6 mb rurki na m2 powierzchni ogrzewanej podłogi. Czyli pokój 20 m2 to 6*20*2,5=300 zł. Wątpię żeby taka kwota wystarczyła na kaloryfer o przyzwoitej jakości. Zawory rtl są trochę drogie ale może coś się wymyśli zamiast? No gratuluję pomysłu. Przy zaworach RTL (według mnie jest to najtańsze rozwiązanie) możesz mieć powierzchnię do 10 m2 czyli do łazienek. Po drugie w takim rozwiązaniu potrzebujesz rozdzielacz na każdą kondygnację co już jest dodatkowym kosztem. Oczywiście słyszałem , że wszystko można ciągnąć z jednego rozdzielacza na parterze ale jakie to oszczędności. Dobra podłogówka (taka która wogóle działe na przyzwoitym poziomie - pomijam te rozwiazania bardzo dobre bo koszty by Ciebie powaliły na ziemię) musi byz na osobnym rozdzielaczu z zaworem trójdrożnym i pompą mieszającą co już jest sporym kosztem a ta chińszczyzna (rurki alu-pex są po 2,5 za mb) nadaje się ) napewno do Twoich celów by wybudować dom za 100k ale nie po to by w nim bezpiecznie mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.10.2007 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 ... Przy rozstawie rurek co 15 cm wyjdzie średnio 6 mb rurki na m2 powierzchni ogrzewanej podłogi. Czyli pokój 20 m2 to 6*20*2,5=300 zł. Wątpię żeby taka kwota wystarczyła na kaloryfer o przyzwoitej jakości. Zawory rtl są trochę drogie ale może coś się wymyśli zamiast? No gratuluję pomysłu. Przy zaworach RTL (według mnie jest to najtańsze rozwiązanie) możesz mieć powierzchnię do 10 m2 czyli do łazienek. Po drugie w takim rozwiązaniu potrzebujesz rozdzielacz na każdą kondygnację co już jest dodatkowym kosztem. Oczywiście słyszałem , że wszystko można ciągnąć z jednego rozdzielacza na parterze ale jakie to oszczędności. Dobra podłogówka (taka która wogóle działe na przyzwoitym poziomie - pomijam te rozwiazania bardzo dobre bo koszty by Ciebie powaliły na ziemię) musi byz na osobnym rozdzielaczu z zaworem trójdrożnym i pompą mieszającą co już jest sporym kosztem a ta chińszczyzna (rurki alu-pex są po 2,5 za mb) nadaje się ) napewno do Twoich celów by wybudować dom za 100k ale nie po to by w nim bezpiecznie mieszkać. O widzę, że chyba "siedzisz" w temacie to może mi coś pomożesz? Po pierwsze - piszesz, że przy zaworze RTL mogę mieć powierzchnię do 10 m2 W informacjach producentów (no Herz) pisze do 15 m2. Niby różnica niewielka ale dla mnie istotna, bo poza salonem, wszystkie pomieszczenia w moim domu mają właśnie do 15 metrów. Salon wraz z jadalnią ma około 30 m2 - czy to oznacza, że gdybym dał 2 pętle ogrzewania to mógłbym zastosować 2 zawory RTL i byłoby dobrze? Po drugie - liczę się z koniecznością zastosowania 2 rozdzielaczy ze względu na ilość pomieszczeń ogrzewanych - 8 szt. Chyba nie ma tak dużych rozdzielaczy? Po trzecie - do czego miałby służyć zawór trójdrożny i pompa mieszająca? Stosuje się to chyba wtedy gdy temperatura wody zasilającej jest za wysoka dla potrzeb podłogówki. W przypadku kotła 2 funkcyjnego temperaturę zasilania można ustawić dowolnie w zakresie 35 do 90 stopni celcjusza. Więc po co tu zawór mieszający? Po czwarte - te rurki o których pisałem to chyba nie chińszczyzna tylko włoszczyzna - firma Valsir (nazwa mixal) Nie jestem pewny bo pisało Valsir Polska - oddział Skawina . Poza tym czy masz coś przeciwko Chińczykom? Piszę ten post na chińskiej klawiaturze (patrząc na chiński monitor). Są bez zastrzeżeń - a to o wiele bardziej skomplikowana technologia od zwykłych rurek. Czy słyszałeś żeby coś się działo z chińskimi rurkami czy to tylko takie uprzedzenia? Po piąte - zastanawiam się czy w ogóle potrzebne są zawory RTL. Chciałem je zastosować po to by przy ich pomocy różnicować temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach. Ale może wystarczy tylko odpowiednie skryzowania na rozdzielaczu? Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.10.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 ... O widzę, że chyba "siedzisz" w temacie to może mi coś pomożesz? Nie jestem zawodowym instalatorem więc nie mogę udzielać fachowych porad i brać odpowiedzialności za ich konsekwencje. Sam wykonałem swoją instalację przy bardzo dużej pomocy wielu forumowiczów i studiowania wielu setek godzin materiałów papierowych i web'owych. Moja instalacja składa się z 2 paneli słonecznych, 2 zasobników po 250l (jednowężownicowe), kominka Lechma 19kW, parter tylko na podłogówce, piętro - grzejniki i w łazience RTL + drabinka. Instalacje CO firmy TECE. Mój zestaw 2 lata temu w cenach producenta, bez V.., kosztował ponad 22 tyś co stanowi 2/3 tego gdybym sam kupował w lokalnej hurtowni z bardzo dużymi upustami. Już mieszkam rok w domku i ... z braku pieniążków nie kupiłem sprzęgła hudraulicznego i kolejnych 2 paneli słonecznych. ... Salon wraz z jadalnią ma około 30 m2 - czy to oznacza, że gdybym dał 2 pętle ogrzewania to mógłbym zastosować 2 zawory RTL i byłoby dobrze? Oczywiście, że można ale ... czy masz gwarancję, że będzie to działać. ... Po drugie - liczę się z koniecznością zastosowania 2 rozdzielaczy ze względu na ilość pomieszczeń ogrzewanych - 8 szt. Chyba nie ma tak dużych rozdzielaczy? A są firma TECE ma w swojej ofercie rozdzielacze do 12 par podłączeń. ... W przypadku kotła 2 funkcyjnego temperaturę zasilania można ustawić dowolnie w zakresie 35 do 90 stopni celcjusza. Więc po co tu zawór mieszający? Nie będę wypowiadał się na temat pieca "bliżej nieokreślonego" ale wydaje mi się, że w przypadku obniżenia temperatury zasilania sprawność tego pieca znacznie spadnie. Rozumiem zastosowanie pieca kondensacyjnego dla zasilania niskotemperaturowego ale nie zwykłego gazowego. ... Po czwarte - te rurki o których pisałem to chyba nie chińszczyzna tylko włoszczyzna - firma Valsir (nazwa mixal) Nie jestem pewny bo pisało Valsir Polska - oddział Skawina . Tych rurek nie znam ale cena bardzo mi podpada. Po drugie inne rurki będą do tej Twojej podłogówki a inne do CWU i ZWU a o przekrojach to już nie wspomnę. A kształtki liczyłeś ile będą kosztować? ... Poza tym czy masz coś przeciwko Chińczykom? Piszę ten post na chińskiej klawiaturze (patrząc na chiński monitor). Są bez zastrzeżeń - a to o wiele bardziej skomplikowana technologia od zwykłych rurek. Chińczycy wprowadzili w tym roku picapa na polski rynek i ... udzielają na niego rocznej gwarancji lub 40 tyś km ) Śmiech w kosmosie. ... Czy słyszałeś żeby coś się działo z chińskimi rurkami czy to tylko takie uprzedzenia? Na tym Forum bardzo dużo o tym było. ... Po piąte - zastanawiam się czy w ogóle potrzebne są zawory RTL. Chciałem je zastosować po to by przy ich pomocy różnicować temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach. Ale może wystarczy tylko odpowiednie skryzowania na rozdzielaczu? Co o tym myślisz? Rewelacja. Bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 11.10.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Polecam lekturę jednego z głównych producentów akcesoriów do podłogówek na polski rynek:http://www.kisan.pl/page.php?action=41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.10.2007 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 ...wydaje mi się, że w przypadku obniżenia temperatury zasilania sprawność tego pieca znacznie spadnie To prawda. Różni producenci podają różne wartości ale średnio można przyjąć, że będzie to spadek sprawności rzędu 3%. Czyli nie tak wiele. Tych rurek nie znam ale cena bardzo mi podpada. Po drugie inne rurki będą do tej Twojej podłogówki a inne do CWU i ZWU a o przekrojach to już nie wspomnę. A kształtki liczyłeś ile będą kosztować? No cóż widać u nas wyraźną róźnicę w podejściu. Dla Ciebie niska cena jest wadą - dla mnie zaletą. Nie liczyłem kształtek. Na tym etapie nie robiłem szczegółowego koszytorysu instalacji. Przyjąłem tylko pewne założenia: 1. Powierzchnia podłogi ogrzewanej = 80% powierzni podłóg w budynku (podobno pod meblami się nie układa) = 80 m2. Stąd 80 m2 * 6 m rurki na m2 * 2,5 zł = 1200 zł za całość. Do tego 2 rozdzielacze po około 250 zł, piec 2 funcyjny za około 3000 zł (są i tańsze), 8 zaworów RTL po około 100 zł, programator tygodniowy - razem około 5500 zł. Do tego dojdą oczywiście liczne "duperele" ale myśle, że razem da to nie więcej niż dodatkowe 500 zł. Mogę się mylić ale chyba nie o wiele. Myślałem też o rezygnacji z zaworów RTL dlatego, że bezwładność podłogówki jest chyba tak duża, że grzeje ona jeszcze kilka godzin po odcięciu dopływu ciepłej wody. No nic - nad szczegółami będę myślał gdy będę już nieco bliżej tego etapu. Na razie to czeka mnie dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 13.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Kibicuję, żeby Ci się udało ale...elewacja - 5 tyś, to znaczy z czego to ma być? Ja mam 12 cm styropianu, siatka, tynk mineralny i farba silikonowa i wyszło mi 18 000, z czego 7 to robocizna.wełna na poddasze - 3 tyś do tego potrzebujesz jeszcze profile, płyty, folię, i wiele innych dodatkówinstalacje i piec CO - 10 tyś zł, - to mają być wszystkie instalacje? co, kanaliza, woda i elektryka? Sorry, ale na materiały ci nie wystarczypodbitka, parapety i ogrodzenie - 4 tyś zł. - też bardzo wątpię, my sami robiliśmy ogrodzenie z siatki, mąż sam spawał słupki i je wkopywał i wyszło nam ponad 2000 na materiał za tylko ok 80 metrów (resztę ogrodzenia już było). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.10.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Myślałem też o rezygnacji z zaworów RTL dlatego, że bezwładność podłogówki jest chyba tak duża, że grzeje ona jeszcze kilka godzin po odcięciu dopływu ciepłej wody. Zawory RTL mają za zadanie zabezpieczyć instalację przed przegrzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.10.2007 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Zawory RTL mają za zadanie zabezpieczyć instalację przed przegrzaniem. Tak wiem. W przypadku kotła na paliwo stałe ma to sens. W przypadku kotła gazowego 2-funkcyjnego ustawiam temperaturę np na 40 stopni i tyle jest. Czyli z Twojego postu mam rozumieć, że też uważasz, że zawory RTL są mi niepotrzebne? Wystarczy skryzować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts