Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

Kibicuję, żeby Ci się udało ale...

elewacja - 5 tyś, to znaczy z czego to ma być? Ja mam 12 cm styropianu, siatka, tynk mineralny i farba silikonowa i wyszło mi 18 000, z czego 7 to robocizna.

Tak ale napisz jeszcze jaką masz powierzchnię ścian zewnętrznych. U mnie to niecałe 100 m2.

wełna na poddasze - 3 tyś do tego potrzebujesz jeszcze profile, płyty, folię, i wiele innych dodatków

wiem - ujęte jest to w ściankach działowych i tynkach.

instalacje i piec CO - 10 tyś zł, - to mają być wszystkie instalacje? co, kanaliza, woda i elektryka? Sorry, ale na materiały ci nie wystarczy

no właśnie dyskutujemy o tym z kolegą wakmen parę postów wyżej. Zresztą pewnie widzisz z dziennika, że nie przepadam za "fachowcami" i będzie "tymi ręcami" :wink:

podbitka, parapety i ogrodzenie - 4 tyś zł. - też bardzo wątpię, my sami robiliśmy ogrodzenie z siatki, mąż sam spawał słupki i je wkopywał i wyszło nam ponad 2000 na materiał za tylko ok 80 metrów (resztę ogrodzenia już było).

U mnie ogrodzenia będzie jeszcze mniej - około 60 m. Ale tu może faktycznie przesadziłem?

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kibicuję, żeby Ci się udało ale...

elewacja - 5 tyś, to znaczy z czego to ma być? Ja mam 12 cm styropianu, siatka, tynk mineralny i farba silikonowa i wyszło mi 18 000, z czego 7 to robocizna.

Tak ale napisz jeszcze jaką masz powierzchnię ścian zewnętrznych. U mnie to niecałe 100 m2.

U mnie jest 220, w twoim projekcie podano 142,4

wełna na poddasze - 3 tyś do tego potrzebujesz jeszcze profile, płyty, folię, i wiele innych dodatków

wiem - ujęte jest to w ściankach działowych i tynkach.

instalacje i piec CO - 10 tyś zł, - to mają być wszystkie instalacje? co, kanaliza, woda i elektryka? Sorry, ale na materiały ci nie wystarczy

no właśnie dyskutujemy o tym z kolegą wakmen parę postów wyżej. Zresztą pewnie widzisz z dziennika, że nie przepadam za "fachowcami" i będzie "tymi ręcami" :wink:

Ja wiem, że tymi ręcami no ale piec, grzejniki, rury i kable musisz kupić.

podbitka, parapety i ogrodzenie - 4 tyś zł. - też bardzo wątpię, my sami robiliśmy ogrodzenie z siatki, mąż sam spawał słupki i je wkopywał i wyszło nam ponad 2000 na materiał za tylko ok 80 metrów (resztę ogrodzenia już było).

U mnie ogrodzenia będzie jeszcze mniej - około 60 m. Ale tu może faktycznie przesadziłem?

...

Dla Ciebie niska cena jest wadą - dla mnie zaletą. :lol:

Nie liczyłem kształtek. Na tym etapie nie robiłem szczegółowego koszytorysu instalacji. Przyjąłem tylko pewne założenia:

1. Powierzchnia podłogi ogrzewanej = 80% powierzni podłóg w budynku (podobno pod meblami się nie układa) = 80 m2. Stąd 80 m2 * 6 m rurki na m2 * 2,5 zł = 1200 zł za całość. Do tego 2 rozdzielacze po około 250 zł, piec 2 funcyjny za około 3000 zł (są i tańsze), 8 zaworów RTL po około 100 zł, programator tygodniowy - razem około 5500 zł. Do tego dojdą oczywiście liczne "duperele" ale myśle, że razem da to nie więcej niż dodatkowe 500 zł.

Mogę się mylić ale chyba nie o wiele....

To, że nie znam osobiście produktów Valsir to tylko dlatego, że ich produkty są kiepskiej jakości i sam producent daje na swoje produkty minimalny okres gwarancji. Myślałem kiedyś o zestawie podtynkowym Valsir (cena była rewelacyjna) ale jak się dowiedziałem, że zbiornika na wodę i jego elementy nie są takie niezawodne jak innych firm, więc dopłaciłem do produktu i gwarancji producenta dostałem 5 lat i łatwość wymontowania pojedynczych elementów w przypadku jakiejkolwiek usterki np. za 15-20 lat.

Co do cen Valsir to zajrzyj na stronę:

http://www.valsirpolska.pl/produkty/cenniki/

i zobaczysz, że te duperele wcale tak mało nie kosztują.

Zobacz ile kosztują te Twoje rozdzielacze (choćby podstawowy - a co dopiero z możliwością regulacji każdej pętli)), skrzynka do rozdzielaczy, kształtki (wybieraj te zaprasowane - to nic, że są droższe ale pewniejsze) a nawet same kolanka naścienne jako podejścia do bateri :).

Jak teraz masz mniej więcej masz wgląd do jakotakiego cennika to policz ile teraz Ciebie wyjdzie ta przyjemność.

...

Myślałem też o rezygnacji z zaworów RTL dlatego, że bezwładność podłogówki jest chyba tak duża, że grzeje ona jeszcze kilka godzin po odcięciu dopływu ciepłej wody.

Tylko, że jak wyłączysz zasilanie podłogówki to fatycznie bezwładność podłogówki jeszcze przez jakiś czas (nawet kilka godzin) oddaje energię do pomieszczeń ale i tak samo powoli sie nagrzewa.

Moja rada: przemyśl jeszcze raz sprawę ogrzewania byś po roku nie pluł sobie w twarz i mówił :"po co tak oszczędzałem kiedy teraz to działa byle jak lub wcale nie chce działać". Po tym roku bedzie bardzo ciężko o przeróbki.

Do Edybre

Jeśli chodzi o powierzchnię ścian zewnętrznych to w moim projekcie faktycznie jest 142 m2 ale w tym jest jedna ściana wspólna z sąsiadem, która nie będzie ocieplana. Po jej odjęciu wychodzi niecałe 100 m2.

Policzyłem koszt elewacjii przyjmując 50 zł za m2 (styropian 12 cm). Z tego co się orientuję to cena materiałów na dzisiaj to około 40 zł/m2 ale liczę na to, że w zimie styropian potanieje. :D

Jeśli chodzi o instalacje to właśnie przed chwilą tłumaczyłem, że grzejników nie będzie wcale, a kocioł będzie za max 3 tyś zł.

Rury to max 2 tyś zł. Kable może z 500 zł. Wiem, że to nie wszystko: puszki, złączki, kolanka itp, itd. Na tym etapie nie podejmuję się jednak dokładnie tego oszacować. Jak się nie zmieszczę w budżecie to na pewno o tym napiszę.

Do Wakmen.

Nie wiem skąd informacje, że produkty firmy Valsir są kiepskiej jakości?

Ja na forum znalazłem tylko to:

Nie musisz się obawiać - Valsir to dobry produkt. Jakość stalaża nie budzi zastrzeżeń

Link: http://forum.muratordom.pl/post1673748.htm?highlight=&sid=461d416e0407c6ecb2ae6808a0a418b8#1673748

Może napisz skąd masz takie informacje. Podaj też skąd masz informacje o kiepskiej jakości chińskich rurek, bo mnie nie udało się nic znaleźć (ale wiadomo ta forumowa wyszukiwarka jest do bani).

Jedno jest pewne. Rurki byłoby raczej trudno wymienić więc tu za bardzo oszczędzał nie będę. A czy długość gwarancji jest dobrym miernikiem jakości to nie wiem, bo fiat daje 5 lat gwarancji a mercedes rok. I o czym to świadczy? :wink:

...

Nie wiem skąd informacje, że produkty firmy Valsir są kiepskiej jakości?

Ja na forum znalazłem tylko to:

Nie musisz się obawiać - Valsir to dobry produkt. Jakość stalaża nie budzi zastrzeżeń

Link: http://forum.muratordom.pl/post1673748.htm?highlight=&sid=461d416e0407c6ecb2ae6808a0a418b8#1673748

...(ale wiadomo ta forumowa wyszukiwarka jest do bani)...

Tak długi wątek zbytnio nie jest wiążący ale ...

postaram się znaleźć wątki na temat firmy Valsir.

Ja mam opinie osób, które znam i które montują akcesoria i przyjmują reklamacje.

...Jedno jest pewne. Rurki byłoby raczej trudno wymienić więc tu za bardzo oszczędzał nie będę. A czy długość gwarancji jest dobrym miernikiem jakości to nie wiem, bo fiat daje 5 lat gwarancji a mercedes rok. I o czym to świadczy? :wink:

Co do gwarancji na samochody to we wszystkich firmach w Polsce jest podobnie czyli 2 lata lub jakiś tam przebieg ale firmy by przyciągnąć klientów stosuja chwyty reklamowe w formie wydłużenia bezpłatnego lub płatnego okresu gwarancyjnego.

Ja mam zestaw podtynkowy Geberit (komplet z klapką) i w promocji dostałem go o 80PLN drożej o Valsira. Po prostu moze czekać na promocje...

Dzięki za link. Bardzo dużo ciekawych informacji. Muszę się przez nie "przegryźć". Zwróciłem uwagę na pewien szczegół. Wygląda na to, że warunkiem otrzymania 10 letniej gwarancji jest wykonanie podłogówki przez uprawnionego instalatora? Pisałeś, że podłogówkę wykonałeś samodzielnie.

To masz tą gwarancję czy też nie?

...Wygląda na to, że warunkiem otrzymania 10 letniej gwarancji jest wykonanie podłogówki przez uprawnionego instalatora? Pisałeś, że podłogówkę wykonałeś samodzielnie.

To masz tą gwarancję czy też nie?

Jeżeli producent daje 10 lat gwarancji a ja wykonałem ja bardzo dobrze i przy użyciu orginalnych narzędzi a do tego wszedłem w układ i wszystko dostałem w nieosiągalnej cenie dla innych to po co mi gwarancja jeżeli sama firma TECE jest gwarancją jakości ich produktów.

Co innego gdy kupujesz produkty niepewnego pochodzenia (w atrakcyjnej cenie) i a na dodatek przez jakiś tam sklep wysyłkowy np.: w Pszczółkach Wielkich.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam, właśnie dopracowuję szczegóły projektu mojego domu i też zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym, ale nie można porównywać kosztu wężownicy z kosztem grzejników, bo trzeba zastosować lepszą izolację termiczną podłogi, inne materiały na wylewkę i inne wykładziny. Sądząc po Twoich wypowiedziach to wiesz o tym ale dziennik czytają też "laicy". Jeszcze nie liczyłem ile trzeba będzie dołożyć do lepszych materiałów ale mam nadzieję, że podłogówka będzie tańsza. Jeśli nie będzie to i tak ze względów użytkowych zrobię ją przynajmniej w salonie, kuchni i jadalni. Śledzę dziennik od marca i życzę powodzenia

U mnie w projekcie domu przewidziano ocieplenie podłogi 10cm styropianu.

Na forum jest wiele osób, które mają taką izolację pod ogrzewaniem podłogowym. Dlatego ja też nie będę stosował styropianów systemowych oferowanych przez producentów podłogówek. Wylewki różnią się tylko tym, że trzeba dodać plastyfikator i włókna zbrojeniowe ale te ostatnie i tak bym dodał bo nie chcę, żeby wylewki mi popękały. Wykładziny - cóż, to rzecz gustu.

W łazienkach i kuchni chyba każdy daje płytki. To samo wiatrołap i kotłownia.

W sypialnich będę miał zwykłe panele. Jedynie salon jest problematyczny. Normalnie dałbym stary, dobry, sprawdzony parkiet. Przy podłogówce chyba będzie mozaika - 1cm grubości.

Wydaje mi się, że podłogówka ma szansę być tańsza od grzejników w dobrze ocieplonych domach o dużej ilości małych pomieszczeń. Po prostu w takim domu potrzebna by była duża ilość grzejników o stosunkowo niskiej mocy - co nie oznacza tańszych.

Dzięki za kibicowanie. Życz mi lekkiej zimy. :wink:

Ja14 Widzę że rozgryzasz problem podłogówki? U nas też będzie zapewne w całym domu. W salonie (36,5m) planujemy dac deskę 3warstwową tarkett lub baltic Wood -trochę kosztuje (ok 150/metr), ale jest polecana na podłogówkę -dobrze przewodzi ciepło ze względu na poprzeczny układ warstw drewana. Co do twojego planu rozmieszczenia i ilości pętli -to radzę pobrac sobie program OVPlan:

http://www.oventrop.de/pl/software/ovplan.htm

Nam on bardzo wiele rozjaśnił -podajesz metraż, rodzaj pokrycia podłogi, czy to parter czy piętro i oczekiwaną temperaturę. Program obliczy Ci ilośc i długośc i rozstaw pętli (u nas w salonie np będą aż trzy). Poza tym pod oknem daje się pętle gęściej albo nawet dodatkowe zwoje. Życzę powodzenia.

Dzięki Kasiu. Ja już swoją podłogówkę liczyłem w OVplanie, Upnor C.O. (ma więcej opcji) i dodatkowo przeliczyłem ręcznie według instrukcji firmy Kisan.

(Miałem akurat trochę czasu przez tą przedwczesną zimę :wink: :lol: ).

Najdziwniejsze jest to, że wyniki nie do końca się pokrywają. Wg OVplanu trzeba rurki dawać nieco gęściej -przynajmniej u mnie. :o

Ja liczyłam tylko w OVPlan. Wynikło, że tam gdzie glazura -pętle co 20cm, tam gdzie parkiet lub deska 14mm -co 15cm. ja chyba wszedzie dam co 15cm. mam jeszcze wątpliwości co do sypialni -nie wiem dlaczego niektórzy odradzają w nich podłogówkę :roll: Ale chyba i tak się zdecydujemy bo kocioł kondensat najlepiej pracuje w inst. niskotemperaturowych (podł -40st.C) -i mam nadzieję że rachunki za gaz będą symboliczne :wink: My planujemy się zmieścic w 200tys i już watpię czy nam to wyjdzie :( . Na ile Ci wycenili ocieplenie budynku (za metr? -bo właśnie szukamy i nie wiemy ile kalkulowac). Czym ocieplasz? (może było ale nie doczytałam :oops: ).

Co do podłogówki w sypialni to odradzają ją ci, którzy coś gdzieś słyszeli ale polecają ci, którzy ja mają. Dla mnie opinia użytkowników jast bardziej miarodajna.

Zamierzam ocieplać styropianem 15 cm. Na to tynk akrylowy (najprawdopodobniej). Co do cen to materiał kupię sam. Ceny styropianu właśnie spadają. Mam nadzieję na zakup po 130 zł/m3 - tj ok 20 zł/m2.

Robocizna - jak nie znajdę do 25 zł/m2 za całość to styropian będę kleił sam. Wtedy tylko tynkowanie zlecę fachowcom.

No ja mam w zasadzie ekipę na maj umówioną -nawet po 20zł/metr. Ale mam z nimi nieciekawe doświadczenia -strasznie chlają. Potrafią zniknąc z placu w połowie dnia, albo wcale się nie pokazac. Teoretycznie widziałam elewację przez nich robioną -i wyglądała lux -ale co bedzie jak trafię akurat na "ciąg alkoholowy"? Mąż mówi, że woli zapłacic więcej i sobie ich odpuścic -więc szukamy nadal.

Co do materiału to myślałam kupic cały system na Allegro:

http://www.allegro.pl/item273355021_docieplenie_system_kreisel_10_cm_tynk_silikatowy.html

A ekipy szukam też w okolicach 25zl/metr. nie wiem czy da radę :roll: ...

Z tą ekipą to ja na Twoim miejscu bym zaryzykował. Tylko jedna zasada - żadnych zaliczek. Skończą to dostaną całość.

W takim systemie co ryzykujesz? Najwyżej ocieplanie zajmie parę tygodni dłużej. Jak nie będą mieli pieniędzy to nie wpadną w ciąg - bo na "krzywy ryj" to za długo nie pociągną. :lol:

Ten system z allegro to na styropianie 10. Chyba trochę mało? No i z kraislem mam osobiste złe doświadczenia - blok w którym mieszkam jest tym ocieplony.

Zresztą podobne opinie widziałem też na forum.