kachna28 30.11.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Ja buduję z maxa -gr. 28,8cm. W projekcie był gazobeton 24cm (nawet nie wiem jak to wygląda ) +styro 12cm. Mąż to przeliczał i wynika że 10cm wystarczy dla odpowiedniego U (Może i damy 12cm -zobaczymy). Jak nie Kreisel to co? Zależy mi aby kupic cały system 1ej firmy A co do zaliczek -to ekipa jest samowystarczalna -płacę im po całej robocie, a oni i tak mają na chlanie w trakcie -do tego sklep monopolowy jest 50m od działki -kusi ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 30.11.2007 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Ja osobiście się przymierzam do Alpolu. Niedrogo i podobno dobrej jakości. Poszukaj na forum. A poza tym trzeba wspierać ziomków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 06.12.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Myśle raczej że się nie zmieścisz. Ale życze powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.12.2007 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Myśle raczej że się nie zmieścisz. Ale życze powodzenia! Dzięki. Jeśli możesz to weź udział w ankiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boodzisz 09.12.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Witam..Mam pytanko. Czy jestem w stanie wykonczyc dom w stanie surowym za około 80-100tys. zl Jest to dom pietrowy zbudowany kilkanascie lat temu z bialego pustaka , na dachu papa (dach jednospadowy "prawie płaski) strop betonowy.powierzchnia okolo 130- 150m2 Co potrzeba do wykonczenia takiego domu??ja sobie to juz pomalu obmyslilem i teraz chce skonfrontowac czy mam racje:1. CO komplet + robocizna2. Kanalizacja inst. + robocizna3.Woda instalacja + robocizna4. Prad inst + robocizna5. Sciany wewnatrz (otynkowanie?) + robocizna6. Podlogi (najtanszym kosztem - panele) kuchnia i lazienka oczywiscie plytki7. Okna z 8szt. + balkonowe (plastiki) + drzwi wejsciowe i wewnetrzne8. "Małe" przeróbki dla wlasnego uzytku typu: zamurowac tu scianke a tam wybic, "to" okno zamurowac a tu wybic, "tych drzwi nie bedzie ale bedą tam. itp. W sumie nie byloby duzo tych przerobek ale kilka napewno. zaraz ktos zada pytanie ze jedni wydadza na to 100tys a inni 300tys.tak ale ja staralbym sie robic to kosztem tanszym. Poza tym najwazniejsze dla mnie byloby poprostu zamieszkac. czyli musze miec cieplo w zimie (CO) prad, woda, szambo "lub" kanalizacja. Wukonczone 1 duze pomieszczenie lazienka i kuchnia. Aha wyglada to tak ze na dole bylbu salon z kuchnia i pomieszczeniem CO, a na gorze dwa pokoje i lazienka 10m2. czy jestem w stanie do stanu "zamieszkania" wydac 80-100tys??Poem jakos sobie reszte wykanczac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.12.2007 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Skoro ja zamierzam wykończyć za 50 tyś to Ty pewnie dasz radę za 100 tyś.Chociaż zapomniałeś o ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boodzisz 10.12.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Wiem, wiem. Ale czy tego nie mozna odlozyc na pozniej??. Koszt chyba ze 20tys. by wyniosl??? Duzo wieksze rachunki za ogrzewanie są??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.12.2007 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Koszt ocieplenia to co najmniej 50 zł/m2. A koszty ogrzewania - to zależy czym ogrzewasz. Jak węglem to może ujdzie, ale gazem z butli to nie radzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 24.12.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 http://212.244.189.200/pics/choinka.jpg 'Mizerna cicha, stajenka licha, pełna niebieskiej chwały,oto leżący przed nami śpiący w promieniach - Jezus mały' życzenia błogosławieństwa Bożego w każdym dniu Nowego Roku dla Ciebie i całej rodzinki składa Maksiu z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 24.12.2007 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Dzięki Maksiu za życzenia i śliczną choinkę. Ja też życzę Tobie i Twojej rodzinie wszystkiego najlepszego podczas tych świąt i w nowym roku. Oby wszystkie Wasze marzenia się spełniły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.12.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Hmm.... i ja należe do grona sceptyków (z sądy wynika, że jesteśmy mniejszością).Wybudowałem i wiem ile budowa kosztuje. Ty przyjmujesz pewne założenia (nader optymistyczne) które dopiero zostaną zweryfikowane. Piszesz, że celem jest wybudowanie domu (1/2 blźniaka) w stanie dewelperskim za 100 000 zł. Przedstawiasz szczegółowe zestawienie wydatków.W tym zestawieniu brakuje mi kilku pozycji które KAŻDY deweloper by umieścił po stronie kosztów. - media - płacisz przecież za energię elektryczną oraz wodę (może coś przeoczyłem i posiadasz własne ujęcie wody - to byłby duży plus) - koszty telekomunikacyjne. Szukajac najkorzystniejszych ofert materiału i robocizny MUSISZ takie koszty ponosić.- koszt zakupu benzyny. Winieneś uwzględnić koszt benzyny zużytkowanej na dojazdy na budowę, poszukiwania materiałów, transport materiałów. Podałem tylko 3 przykłady składników cenowotwórczych. Pominąłem z oczywistych względów koszt Twojej pracy. Z założenia (i słusznie) nie uwzględniasz tego czynnika w "wewnetrznej" wycenie kosztów budowy.Nie uwzględniasz także kosztów amortyzacji prywatnego samochodu. Jednak musisz przyznać, że gdyby nie budowa to samochód byłby jednak mniej eksploatowany. Piszesz, że posiadasz "asa w rękawie" w postaci odpisu 15% Vat.Czy dokonałeś analizy ile na podstawie już posiadanych faktur uzyskasz zwrotu podatku? Jaki to będzie procent już poniesionych wydatków? Życzę Tobie powodzenia w realizacji zamierzenia. Tym sukcesem może być przekroczenie zakładanych kosztów "tylko" o powiedzmy 60-80%. Całkowicie nierealne jest założenie, że doprowadzenie budynku do stanu pod klucz będzie Cię kosztowało "jedyne" 50 000 zł. Te kwotę pomnóż przez kolejne liczby całkowite większe od 1. P.s Oczywiście, obydwaj mamy na myśli budowę domu w standardzie właściwym dla lat w którym budynek powstaje. Rozwiązania techniczne, ich standart, wykonanie oraz trwałość będą uznawane za nowoczesne jeszcze przez co najmniej 10 kolejnych lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 27.12.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam.. Także witam Mam pytanko. Czy jestem w stanie wykonczyc dom w stanie surowym za około 80-100tys. zl Nie, to zbyt mało. Dlaczego? Czytaj niżej. Jest to dom pietrowy zbudowany kilkanascie lat temu z bialego pustaka , na dachu papa (dach jednospadowy "prawie płaski) strop betonowy.powierzchnia okolo 130- 150m2 Dolicz koszty rozbiórki powłoki dachu (papy) utylizacji (wywóz na składowisko). Niekonserwowana papa (standart lat 80 -tych lub początku lat 90-tych) na zwłaszcza płaskim dachu z pewnością już uległa uszkozeniom lub też stanie się to lada miesiąc. Nie wykluczam, że zajdzie konieczność wymiany części elementów konstrukcyjnych więżby. Z całą pewnością musisz jednak doliczyć koszt (wraz z robocizną) nowej powłoki dachu. Blacha? Ponadto to co do robót dachowych przynależy: Wymiana (demontaż i montaż) dotychczaowych rynien ocynk oraz spustów na nowe. Wykonanie nowych pasów przyrynnowych oraz obróbek kominowych. Co potrzeba do wykonczenia takiego domu?? ja sobie to juz pomalu obmyslilem i teraz chce skonfrontowac czy mam racje: 1. CO komplet + robocizna 2. Kanalizacja inst. + robocizna 3.Woda instalacja + robocizna 4. Prad inst + robocizna 5. Sciany wewnatrz (otynkowanie?) + robocizna 6. Podlogi (najtanszym kosztem - panele) kuchnia i lazienka oczywiscie plytki 7. Okna z 8szt. + balkonowe (plastiki) + drzwi wejsciowe i wewnetrzne Dodaj to co jest już standartem (oprócz tego co pisałem w watku dachowym): - żluzje zewnętrzne, - instalacja alarmowa oraz centralnego odkurzacza (nie musisz od razu instalować czujek oraz jednostki centralnej odkurzacza. Wystarczy rozprowadzenie samej instalacji. Niemniej, jeśli tego nie zrobisz na etapie budowy to prawdopodobnie nie zrobisz tego juz nigdy) - rozprowadzenie instalacji sygnału anteny telewizyjnej - rozprowadzenie instalacji sygnału telefonicznego (jeśli będziesz korzystał z internetu na łączach kablowych) - kominek? - schody, jeśli już istnieją w postaci betonowej to koszt ich "uszlachetnienia| drewnem. - ocieplenie budynku oraz jego otynkowanie. 8. "Małe" przeróbki dla wlasnego uzytku typu: zamurowac tu scianke a tam wybic, "to" okno zamurowac a tu wybic, "tych drzwi nie bedzie ale bedą tam. itp. W sumie nie byloby duzo tych przerobek ale kilka napewno. koszt adaptacji projektu. Koszt rozbiórki oraz wywozu i składowania gruzu. zaraz ktos zada pytanie ze jedni wydadza na to 100tys a inni 300tys. tak ale ja staralbym sie robic to kosztem tanszym. Ja także starałem się budowac kosztem tańszym. Ale są granice. Poza tym najwazniejsze dla mnie byloby poprostu zamieszkac. czyli musze miec cieplo w zimie (CO) prad, woda, szambo "lub" kanalizacja. Wukonczone 1 duze pomieszczenie lazienka i kuchnia. Jeśli na tym poprzestaniesz to nie bedziesz mieszkał w domu lecz na placu budowy. Aha wyglada to tak ze na dole bylbu salon z kuchnia i pomieszczeniem CO, a na gorze dwa pokoje i lazienka 10m2. Z opisu wynika, że ten dom jest niewielki czy jestem w stanie do stanu "zamieszkania" wydac 80-100tys?? Poem jakos sobie reszte wykanczac??? Swoją opinie przedstawiłem powyżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 29.12.2007 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 ....... W tym zestawieniu brakuje mi kilku pozycji które KAŻDY deweloper by umieścił po stronie kosztów. - media - płacisz przecież za energię elektryczną oraz wodę (może coś przeoczyłem i posiadasz własne ujęcie wody - to byłby duży plus) - koszty telekomunikacyjne. Szukajac najkorzystniejszych ofert materiału i robocizny MUSISZ takie koszty ponosić. - koszt zakupu benzyny. Winieneś uwzględnić koszt benzyny zużytkowanej na dojazdy na budowę, poszukiwania materiałów, transport materiałów. Podałem tylko 3 przykłady składników cenowotwórczych. Pominąłem z oczywistych względów koszt Twojej pracy. Z założenia (i słusznie) nie uwzględniasz tego czynnika w "wewnetrznej" wycenie kosztów budowy. Nie uwzględniasz także kosztów amortyzacji prywatnego samochodu. Jednak musisz przyznać, że gdyby nie budowa to samochód byłby jednak mniej eksploatowany. Piszesz, że posiadasz "asa w rękawie" w postaci odpisu 15% Vat. Czy dokonałeś analizy ile na podstawie już posiadanych faktur uzyskasz zwrotu podatku? Jaki to będzie procent już poniesionych wydatków? .... Wodę i prąd ujmuję w wydatkach (tzn wodę mam własną), telefon to naprawdę grosze a "darmowe" minuty i tak mi przepadają. Może mam też doliczyć część abonamentu za internet? Jeśli chodzi o benzynę to rozważałem wpisywanie wydatków na benzynę ale z tego zrezygnowałem z 2 powodów. 1. Trudno dokładnie określić jaka część kosztów eksploatacji samochodu dotyczy budowy. Poza tym gdybym nie prowadził budowy w sposób taki jaki ją prowadzę tylko np zatrudnił generalnego wykonawcę to co - nie jeździłbym na budowę? Zaufałbym fachowcom? Nie wiem jak inni ale ja na pewno nie. I tak bym jeździł i sprawdzał czy dobrze budują A nawet w skrajnym przypadku - zakupu gotowego mieszkania/domu na pewno zrobiłbym kilka tysięcy kilometrów zanim dokonałbym ostatecznego wyboru. 2. Prowadzę ten dziennik budowy dlatego, że wierzę że moje zamierzenie się uda i być może ten dziennik pomoże komuś zrealizować jego marzenia o własnym domu (w sensie dodania odwagi ). Informacja ile benzyny kupiłem przy budowie domu będzie miała małą wartość praktyczną dla innych inwestorów. Ja z domu na budowę mam 8,5 km. To raczej blisko. Rocznie robię około 15 tyś km. To niewiele. Tylko co z tego? Jeśli chodzi o zwrot VAT to liczę na jakieś 7 tyś zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 29.12.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Witam Kibicuję od dawna, oczywiście głosowałam na TAK Dodaj to co jest już standartem (oprócz tego co pisałem w watku dachowym): - żluzje zewnętrzne, - instalacja alarmowa oraz centralnego odkurzacza (nie musisz od razu instalować czujek oraz jednostki centralnej odkurzacza. Wystarczy rozprowadzenie samej instalacji. Niemniej, jeśli tego nie zrobisz na etapie budowy to prawdopodobnie nie zrobisz tego juz nigdy) - rozprowadzenie instalacji sygnału anteny telewizyjnej - rozprowadzenie instalacji sygnału telefonicznego (jeśli będziesz korzystał z internetu na łączach kablowych) Ciekawa rzecz: co dla jednych jest "standartem", dla innych - sprawą drugorzędą, a czasami niepotrzebną Wierzę, że zmieścisz się w zakładanej kwocie. Muszę wierzyć, bo sama mam zamiar się zmieścić w jeszcze mniejszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.12.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Wodę i prąd ujmuję w wydatkach (tzn wodę mam własną), OK telefon to naprawdę grosze a "darmowe" minuty i tak mi przepadają. Może mam też doliczyć część abonamentu za internet? Skoro rozliczasz inne grosze to dlaczego tych nie? Pamiętaj, nie ma darmowych minut. To tylko marketingowy chwyt. Płacisz za wszystko jak "za zboże". Gdyby nie budowa to Twój abonament byłby niższy. Nie uwierzę, że koszty rozmów w sprawach budowy to grosze. Jeśli chodzi o benzynę to rozważałem wpisywanie wydatków na benzynę ale z tego zrezygnowałem z 2 powodów. 1. Trudno dokładnie określić jaka część kosztów eksploatacji samochodu dotyczy budowy. Nie rozliczaj kosztów eksploatacji calego samochodu. Rozliczaj koszt benzyny. Poza tym gdybym nie prowadził budowy w sposób taki jaki ją prowadzę tylko np zatrudnił generalnego wykonawcę to co - nie jeździłbym na budowę? Zaufałbym fachowcom? Nie wiem jak inni ale ja na pewno nie. I tak bym jeździł i sprawdzał czy dobrze budują Wówczas także były by to Twoje koszty. A nawet w skrajnym przypadku - zakupu gotowego mieszkania/domu na pewno zrobiłbym kilka tysięcy kilometrów zanim dokonałbym ostatecznego wyboru. j.w. 2. Prowadzę ten dziennik budowy dlatego, że wierzę że moje zamierzenie się uda i być może ten dziennik pomoże komuś zrealizować jego marzenia o własnym domu (w sensie dodania odwagi ). Podzielam Twój pogląd. Czekam na efekt końcowy. Informacja ile benzyny kupiłem przy budowie domu będzie miała małą wartość praktyczną dla innych inwestorów. Ja z domu na budowę mam 8,5 km. To raczej blisko. Rocznie robię około 15 tyś km. To niewiele. Tylko co z tego? Co z tego? To, że uzmysłowi innym inwestorom i te koszty. A są one niemałe. Przyjmijmu, że: Twój samochód pali 7 litrów na 100 km Cena benzyny wynosi na okrągło 4 zł Piszesz, że na budowę masz 8,5 km (wraz z droga powrotną 17) Czyli - 6 przyjazdów na budowę to koszt samej benzyny 30 zł. W sezonie jeździsz codziennie a być może i 2 razy dziennie. A gdzie kilometry które przejechałeś szukając najtańszych materiałów. Musiałeś przecież jeździć skoro nie dzwoniłeś w tych sprawach do hurtowni. Jeśli chodzi o zwrot VAT to liczę na jakieś 7 tyś zł. I tego nie rozumiem. 7.000 zł zwrotu Vat to jest akurat kwota którą można uzyskać przy spełnieniu następujących warunków: - udokumentowane wydatki wynoszą c.a. 100 000 zł. (a tylko tyle zamierzasz wydać) - absolutnie wszystkie zakupione materiały umieszczone są w wykazie uprawniającym do ich odpisu. - nie wydałeś ani złotówki na robociznę. NIE REALNE Pozdrawiam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.12.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Ciekawa rzecz: co dla jednych jest "standartem", dla innych - sprawą drugorzędą, a czasami niepotrzebną Tak, to już jest standard . Jeśli już nie wykonanie całego układu to przynajmniej położenie instalacji. Przypomnę co napisałem - Wystarczy rozprowadzenie samej instalacji. Niemniej, jeśli tego nie zrobisz na etapie budowy to prawdopodobnie nie zrobisz tego już nigdy) Wierzę, że zmieścisz się w zakładanej kwocie. Muszę wierzyć, bo sama mam zamiar się zmieścić w jeszcze mniejszej A ja nie wierzę. I tutaj mam nad Toba przewagę. Budowałem i wiem ile budowa kosztuje. Ty się dopiero o tym przekonasz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 29.12.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Przepraszam ja14, ale muszę Wowce odpowiedzieć A ja nie wierzę. I tutaj mam nad Toba przewagę. Budowałem i wiem ile budowa kosztuje. Ty się dopiero o tym przekonasz. Wowka, nie oceniaj pochopnie innych, nic o mnie nie wiesz, więc nie wiesz na pewno, czy masz nade mną przewagę. Nie budowałam wcześniej domu, ale mam wsparcie w osobie, która zbudowała ich wiele z racji swego zawodu. Co do "standardów", to napisałam żartobliwie, że nie dla każdego są one takie same. To, co piszesz, jest oczywiście słuszne - ale niech każdy się zastanowi, czego naprawdę potrzebuje i co jest mu potrzebne. Ja14, trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.12.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 ..... Wowka, nie oceniaj pochopnie innych, nic o mnie nie wiesz, więc nie wiesz na pewno, czy masz nade mną przewagę. Nie budowałam wcześniej domu, ale mam wsparcie w osobie, która zbudowała ich wiele z racji swego zawodu. I ta osoba utwierdza Cię w przekonaniu, że wybudujesz dom za mniej niż 100 000 zł.??? Może jeszcze sugeruje, że za przyoszczędzone pieniądze zafundujesz sobie wycieczkę na antypody? Aż się boję spytać jakiego to typu "obiekty" ta osoba budowałą. Na tym Forum nie spotkałem się z nikim kto by wybudował w ostatnich 2 latach dom w tej kwocie. (jeśli się mylę to proszę o link do odpowiedniego wpisu) Oczywiście mowa o budynku kompletnie wykończonym a nie o rozgrzebanej budowie w której inwestor pomieszkuje. Co do "standardów", to napisałam żartobliwie, że nie dla każdego są one takie same. To, co piszesz, jest oczywiście słuszne - ale niech każdy się zastanowi, czego naprawdę potrzebuje i co jest mu potrzebne. Widzisz... centralny zamek i elektrycznie opuszczane szyby w samochodzie nie sa mi niezbędne do życia. Znakomicie sobie dotąd radziłem bez tych udogodnień. Niemniej jest to obecnie już standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 04.01.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Ciekawa rzecz: co dla jednych jest "standartem", dla innych - sprawą drugorzędą, a czasami niepotrzebną W pełni zgadzam się z Twoim spostrzeżeniem. Wierzę, że zmieścisz się w zakładanej kwocie. Muszę wierzyć, bo sama mam zamiar się zmieścić w jeszcze mniejszej Jeszcze mniejszej? Masz jakiś link do projektu? Ja14, trzymam kciuki Dzięki, ja za Ciebie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 04.01.2008 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Skoro rozliczasz inne grosze to dlaczego tych nie? Pamiętaj, nie ma darmowych minut. To tylko marketingowy chwyt. Płacisz za wszystko jak "za zboże". Gdyby nie budowa to Twój abonament byłby niższy. Nie uwierzę, że koszty rozmów w sprawach budowy to grosze. Mój abonament nie byłby niższy. Zamówiłem abonament za duży na moje potrzeby bo chciałem dostać telefon za złotówkę Przyjmijmu, że: Twój samochód pali 7 litrów na 100 km Cena benzyny wynosi na okrągło 4 zł Piszesz, że na budowę masz 8,5 km (wraz z droga powrotną 17) Czyli - 6 przyjazdów na budowę to koszt samej benzyny 30 zł. W sezonie jeździsz codziennie a być może i 2 razy dziennie. Codziennie? Chyba nie czytałeś mojego dziennika Gdybym jeździł codziennie to już dawno bym skończył. Realnie to trzeba liczyć 3 razy w tygodniu w sezonie. Poza sezonem wcale. Czyli najwyżej 700 zł rocznie. Jazdy po hurtowniach zaliczam "przy okazji" I tego nie rozumiem. 7.000 zł zwrotu Vat to jest akurat kwota którą można uzyskać przy spełnieniu następujących warunków: - udokumentowane wydatki wynoszą c.a. 100 000 zł. (a tylko tyle zamierzasz wydać) - absolutnie wszystkie zakupione materiały umieszczone są w wykazie uprawniającym do ich odpisu. - nie wydałeś ani złotówki na robociznę. NIE REALNE Albo ja czegoś nie wiem albo Ty coś pomyliłeś. Zwrot Vat dotyczy chyba różnicy pomiędzy starym VAT (7%) z nowym (22%) Czyli wynosi około 15%. Zatem aby odzyskać 7 tyś trzeba zgromadzić rachunki na około 50 tyś zł. Czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts