ava80 04.01.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Skoro rozliczasz inne grosze to dlaczego tych nie? Pamiętaj, nie ma darmowych minut. To tylko marketingowy chwyt. Płacisz za wszystko jak "za zboże". Gdyby nie budowa to Twój abonament byłby niższy. Nie uwierzę, że koszty rozmów w sprawach budowy to grosze. Mój abonament nie byłby niższy. Zamówiłem abonament za duży na moje potrzeby bo chciałem dostać telefon za złotówkę Przyjmijmu, że: Twój samochód pali 7 litrów na 100 km Cena benzyny wynosi na okrągło 4 zł Piszesz, że na budowę masz 8,5 km (wraz z droga powrotną 17) Czyli - 6 przyjazdów na budowę to koszt samej benzyny 30 zł. W sezonie jeździsz codziennie a być może i 2 razy dziennie. Codziennie? Chyba nie czytałeś mojego dziennika Gdybym jeździł codziennie to już dawno bym skończył. Realnie to trzeba liczyć 3 razy w tygodniu w sezonie. Poza sezonem wcale. Czyli najwyżej 700 zł rocznie. Jazdy po hurtowniach zaliczam "przy okazji" I tego nie rozumiem. 7.000 zł zwrotu Vat to jest akurat kwota którą można uzyskać przy spełnieniu następujących warunków: - udokumentowane wydatki wynoszą c.a. 100 000 zł. (a tylko tyle zamierzasz wydać) - absolutnie wszystkie zakupione materiały umieszczone są w wykazie uprawniającym do ich odpisu. - nie wydałeś ani złotówki na robociznę. NIE REALNE Albo ja czegoś nie wiem albo Ty coś pomyliłeś. Zwrot Vat dotyczy chyba różnicy pomiędzy starym VAT (7%) z nowym (22%) Czyli wynosi około 15%. Zatem aby odzyskać 7 tyś trzeba zgromadzić rachunki na około 50 tyś zł. Czyż nie? Witam, Przyznam, że sama miałam rachunki na kwotę około 120 tys zł i dostałam zwrot w wysokości ok 5 tys. Wynika to z faktu, że po pierwsze część odrzucają bo nie należy się zwrot (zwrot tylko za towary gdy podatek wzrósł od 2005 z 7 do 22 a nie na wszystkie!) No i FV za robociznę też się oczywiście nie liczą. Przy 100 000 zł cały VAT to 22 000. A 15 % z 22 000 to 3300.. Sama napisałam że wierzę w ciebie bo zbudowałam dom w zeszłym roku mieszcząc się w kwocie 120 za jednorodzinny (ale pisałam o tym w komentarzach juz wcześniej) Natomiast na kokosy ze zwrotu bym nie liczyła ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 05.01.2008 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Przy 100 000 zł cały VAT to 22 000. A 15 % z 22 000 to 3300.. Popełniłaś błąd w obliczeniach: 15% nie liczymy od kwoty VATu tylko od sumy faktur na materiały dla których wzrosła stawka VATu. W moim przypadku założyłem, że będzie to 50% sumy wszystkich wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 06.01.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Wierzę, że zmieścisz się w zakładanej kwocie. Muszę wierzyć, bo sama mam zamiar się zmieścić w jeszcze mniejszej Jeszcze mniejszej? Masz jakiś link do projektu? Jest w moim dzienniku, tak samo jak i dotychczasowe koszty. Zaznaczam, że ja buduję zupełnie "niestandardowy" dom Wszystko robimy sami, więc robocizna jest całkowicie za darmo. Buduję taki dom, na jaki mnie stać. Być może "szanujący się inwestor" nie popatrzyłby nawet na materiały czy sposoby wykończenia jakie stosuję lub mam zamiar stosować, ale staram się budować solidnie. Nie wiem jak długo potrwa, zanim go wykończę, ale mam gdzie mieszkać i nie spieszy mi się aż tak bardzo. I ta osoba utwierdza Cię w przekonaniu, że wybudujesz dom za mniej niż 100 000 zł.??? Może jeszcze sugeruje, że za przyoszczędzone pieniądze zafundujesz sobie wycieczkę na antypody? Aż się boję spytać jakiego to typu "obiekty" ta osoba budowałą. Dziwi mnie trochę, że niektóre osoby mierzą wszystko swoją miarą, a na dodatek nie znając zupełnie czyjejś sytuacji wypowiadają się w tak kategorycznej i nieomylnej formie... W dodatku obraźliwej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 06.01.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Dziwi mnie trochę, że niektóre osoby mierzą wszystko swoją miarą, a na dodatek nie znając zupełnie czyjejś sytuacji wypowiadają się w tak kategorycznej i nieomylnej formie... W dodatku obraźliwej... Amonite- Owszem, mierzę swoja miarą koszty które poniosłem przed laty budując swój dom. Wiem ile przed kilkoma laty budowa kosztowała i wiem, że z biegiem lat kosztuje to drożej. Czy nie znam Twojej sytuacji? Kto wie. Poznałem Twój projekt którego wycena realizacji (dane z katalogu) wynosi 183 000 zł netto co czyni kwote brutto do zapłaty ponad 223 000 zł. Wiem, (z Twoich wypowiedzi), że wiekszość dotychczasowych prac wykonujecie sami z pomoca krewnych. Jestem przekonany, że materiały kupujecie legalnie. Podobnie jak jestem przekonany, że chcesz wybudować dom z materiałów trwałych i solidnych. Piszesz, że zamierzasz wybudować dom za mniej niz 100 000 zł. Czyli za ile? za 90 000 zł? To by oznaczało, że zamierzasz zaoszczędzić (przede wszystkim) na robociźnie ponad 130 000 zł. Czy zwróciłaś uwagę, że wycena projektu nie obejmuje np. ceny przyłaczy? Piszesz - Nie wiem jak długo potrwa, zanim go wykończę, ale mam gdzie mieszkać i nie spieszy mi się aż tak bardzo. Upływ czasu jest dla Ciebie niekorzystny. Materiały będą drożeć nadal. Ruch cen odbywa się (za wyjatkiem sezonowości) w jedną tylko niestety stronę. Wszystko to spowoduje, że w pewnym momencie napiszesz w swoim dzienniku, że wydałaś już 90 000 zł a do zrobienia pozostało ..... . No właśnie co ? Piszesz, że wypowiedziałem się w formie obraźliwej. Cytuję swoją wypowiedź I ta osoba utwierdza Cię w przekonaniu, że wybudujesz dom za mniej niż 100 000 zł.??? Może jeszcze sugeruje, że za przyoszczędzone pieniądze zafundujesz sobie wycieczkę na antypody? Aż się boję spytać jakiego to typu "obiekty" ta osoba budowałą. Określiłbym swoją wypowiedź jako ośmieszenie wyliczeń Twojego doradcy. Nie Twoich. Ty nie musisz znać cen, kosztów i innych uwarunkowań. Twój doradca jeśli się już pokusił na dokonanie wyceny powinien to zrobić rzetelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.01.2008 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Amonite - przyznam, że mi również trudno jest uwierzyć w te 90 tyś. Zwłaszcza w kontekście piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 15.01.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Zaglądam tu czasem z ciekawości i nasuwa mi się takie stwierdzenie. Nikt z tych, którzy wybudowali swoje domy nie potwierdził, że można wybudować dom z poddaszem użytkowym za 100 tys zł, są natomiast osoby wierzące (przynajmnej tak deklarują) w powodzenie takiego przedzięwzięcia. No cóż, w budownictwie wiara cudów jednak nie czyni. Pozostaję na "nie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 17.01.2008 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Była chyba jedna taka osoba - gdzieś na początku wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macos 07.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Glos oddany . Jestem za , dobrze liczysz wiec sie uda sie bo co sie ma nie udac . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitu-pitu 13.03.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Trzymam kciuki zeby się udało MY będziemy budować ten sam domek zakładamy 150 tysi do stanu developerskiego.. ale mamy wątpliwości czy się uda początk jednaki obiecujące.. sprawdzona ekipa weźmie 40 tysi za cały (obie połówki) budynek w stanie surowym otwartym.. ale głosuje na tak na przekór pesymistom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 15.03.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Tak, tak, tak. Również buduję z założeniem zmieszczenia się w 100tys. Mam stan surowy otwarty, ścianki działowe parteru, instaluję elektrykę, i jak dotychczas moje koszty rokładają się niemal identycznie z Twoimi. Mój domek to 104m2 pow użytk. Poddasze użytkowe. Technologia BK. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że Ci się uda, a jeśli czegoś nie doczytalem, np. że już Ci się udało, to pardons Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 18.03.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja również nie wierzę w dom za 100tys. Jak wynika z dziennika budowy, wydałeś już ponad 44tys. i masz zaledwie postawione ściany. Jak powszechnie wiadomo, najdroższa jest wykończeniówka, w co nie wierzy większość inwestorów (łącznie ze mną ), którzy budują poraz pierwszy. Mój dom jest na ostatnim etapie wykończenia i mam zamiar wprowadzić się już za dwa tygodnie, więc mam jakie takie pojęcie o kosztach wykończeniówki. Mimo, że wszystko z tego etapu robiłem sam, a znaczną część materiałów mam po baaaardzo atrakcyjnych cenach, to i tak ceny reszty materiałów są powalające. Reasumując: etap na jakim jesteś to około 25% całości kosztów. Mimo wszystko trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aswywiadu 06.04.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Cześć Czytam twój dziennik z wielkim zaciekawieniem, gdyż także zamierzam budować bliźniaka. Po wielu dniach namysłu i zmian koncepcji wybór padnie chyba na na Lolka którego zabliźniaczę http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=170&opcja=opis Także jak ty planuję robić większość prac sam a dokładniej z moim kuzynem który już postawił parę domków od podstaw. Także planuję wydać na całość plus minus 200 tys z tym że myślę ażeby w tej kwocie zmieścić stan surowy zamknięty (może jakieś tynki). W stan deweleporski u siebie za tą kwotę nie wierzę z dwóch względów nie mam aż takiej wiedzy jak ty i trójmiasto, tu ceny są czasami jak warszawskie. Ale gdyby udało mi się to co planuję i tak bym był zadowolony. Życzę powodzenia i czekam na kolejne wpisy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.04.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Fajny ten Lolek. I wygląda na niedrogi w budowie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.05.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Hmm.... co na budowie?Od miesiąca niczego nie napisałeś a tu sezon w pełni.Czy więźba nadeszła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.05.2008 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Jakiś zagoniony ostatnio jestem... Ale już się poprawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy25 15.06.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 rok temu bylem na tak teraz zmieniam zdanie na nie i jeszcze jedno jak dlugo masz zamiar jeszcze budowac bo jak tak dalej ci pujdzie i bedziesz oszczedzac to twoj dom widze jako jedna wielka katastofa budowlana pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.06.2008 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 I zarejestrowałeś się po roku tylko po to żeby mnie skrytykować? Jak miło Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu skończą mi kryć dach. Będę miał wtedy wreszcie wiecej czasu żeby podciągnąć mój dziennik budowy. A budować zamierzam jeszcze z rok (jak finanse pozwolą ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 18.06.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 I zarejestrowałeś się po roku tylko po to żeby mnie skrytykować? Jak miło Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu skończą mi kryć dach. Będę miał wtedy wreszcie wiecej czasu żeby podciągnąć mój dziennik budowy. A budować zamierzam jeszcze z rok (jak finanse pozwolą ). A może kolega cichy25 w tamtym roku nazywał się cichy24 Zatem czekamy na fotki z dalszych postępów. Powodzienia grregg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 03.07.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 100 000?... nie pamiętam już na jakim etapie stanu surowego je wydaliśmy Życzę powodzenia i trzymam kciuki Mam nadzieję ,że Ci się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 05.07.2008 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts