ja14 31.08.2008 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Ludzi budujących własnoręcznie swoje domy jest calkiem dużo. Tylko, że oni nie czytają FM. Nie mają czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 31.08.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 ... Ja pracuje zawodowo, ale za drobnymi wyjatkami jestem 6 razy w tygodniu ( godz 17-23 + soboty).... szczerze podziwiam Cię, 8 godz w pracy + 6 godz na budowie razem od poniedziałku do soboty 14 godz, do tego jeszcze czas na jedzenie, na dojazdy do pracy...na sen już mniej, nie wspominając o odpoczynku i życiu towarzyskim. Ja również buduje systemem gospodarczym, gdy mam urlop to ok 10 godz na dzień, a gdy pracuje + 2-3 godzinki na budowie. Więcej nie wchodzi w grę bo raz nie mam zamiaru tyle godzin dziennie tyrać a dwa chce mieć jeszcze czas dla rodzinki czy na ....wypicie piwka na meczu ....Poza tym, jak widze u znajomych fachowcow, i robote jaka zostawiaja....moje serce by tego nie wytrzymalo:P Tylko slysze "ale u was to dokladnie jest wszystko zrobione. U mnie jak robili to jak nie patrzylem im na rece to zadnej dokladnosci itp...." Hmmm mam przez to rozumieć że sami robicie dosłownie wszystko na budowie?....murarka, instalacje, wykonczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schwamm 31.08.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 szczerze podziwiam Cię, 8 godz w pracy + 6 godz na budowie razem od poniedziałku do soboty 14 godz, do tego jeszcze czas na jedzenie, na dojazdy do pracy...na sen już mniej, nie wspominając o odpoczynku i życiu towarzyskim. do pracy ide 7 minut wiec problemu nie ma z dojazdem:P Od miejsca zamieszkania do budowy ok 15 min samochodem. Po pracy 0.5-1 godz odpoczynku. Spie 6.5 godz co mi w zupelnosci wystarcza. W sobote wieczorem zawsze jakis gril, dzialka, impreza itp..(wczoraj np do 4:), niedziela na odpoczynek. Takie tempo mam od poczatku roku. Jakos przeboleje te pare opuszczonych imprez, ale za rok po slubie nie usmiecha mi sie mieszkac z tesciami...wiec mam dobry doping:D Hmmm mam przez to rozumieć że sami robicie dosłownie wszystko na budowie?....murarka, instalacje, wykonczenia?? Tak - wszystko: murarka, zbrojenia, dach, CO, kanaliza, elektryka, teraz zaczyna sie wykonczeniowka. Instalacje gazowa wykona firma (ze wzgledu na przedawnienie uprawnien przez tate:P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 31.08.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Ludzi budujących własnoręcznie swoje domy jest calkiem dużo. Tylko, że oni nie czytają FM. Nie mają czasu Czytają, czytają Założenia masz ambitne. Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 31.08.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam miałem zamiar stawiać domek za podobną kasę, wiem że można ale... trzeba to było odłożyć. od zawsze byłem przeciwny remontom (kapitalnym) bo drożej itd. i wpakowalem się w taki remoncik jak się poszuka to jest nawet kilka plusów ale do rzeczy, razem z działką połową wyremontowanego parteru, nowymi przyłączami wyszło około 60 tyś zł za 100tyś będzie spokojnie zrobiony cały parter (220m2) a piętro .... ps. wprowadziliśmy się po miesiącu od kupna ruinki, i robię prawie sam bo lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 02.09.2008 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Cześć an-bud. Jak już pojawiłeś się w wątku o tanim budowaniu to poleć jakiś dobry wkład kominkowy - ale cena max 2 tyś zł ( i najlepiej z szybą pirolityczną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.09.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Cześć an-bud. Jak już pojawiłeś się w wątku o tanim budowaniu to poleć jakiś dobry wkład kominkowy - ale cena max 2 tyś zł ( i najlepiej z szybą pirolityczną). Zrób to sam tzn. wkład, tyle to może wystarczy na sam materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 03.09.2008 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Za 2 tys to mozna kupić tonę stali. Aż taki duży wkład to mi nie potrzebny;-)Ale poważnie. Tanie wkłady mają zwykle za mały popielnik i brak doprowadzenia powietrza. A gdyby wyciąć dno wkładu i podmurować "popielnik" wraz z doprowadzeniem powietrza? Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.09.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 i szybę też ze stali przerobić można ale z głową ( w d... z gwarancją ) wycinanie jest bez sensu, powietrze zewnętrzne powinno być doprowadzone i skierunkowane na szybę, aby robiło kurtynę powietrzną (podglądnij hajduka, albo wkład spartherm. Mają podobne rozwiązanie tylko da się to zrobić w takim modelu mającym możliwość odkręcenia ramki z drzwiczkami, pod ruszt można pominąć powietrze, wkład ściągnie je sobie z kurtyny. Wystaczy kształtownik prostokątny 4cm x 6cm, w kształcie odwróconej U, wstawiony pomiedzy wkłd a ramkę, nacięty w górnej części poziomej. Proste ? dobrze by było, jak by miał dużą komorę dymową ( połowa wielkości paleniska ) zrobiłem tak kiedyś wkład firmy X. , z wielkiego bubla ( 15 minut palenia i szyba syf ) teraz działa super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 05.09.2008 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 No ale pozostanie maly popielnik. W moim obecnym kominku musze wygarniac co drugi dzień! A przy wygarnianiu kurzu co nie miara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.09.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 jest tak dużo do przerobienia dlatego lepiej robić od podstaw cały, ja do mojej ruinki ( na parter potrzebuję cztery ) jeden już zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.09.2008 03:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Aż taki zdolny żeby dobrze zrobić wkład samemu od podstaw to nie jestem. Pisałeś coś o Hajduku. W cenniku najmniejszy model (smart IV) jest za 2350 PLN. To niewiele więcej niż chciałem przeznaczyć. Co o nim myślisz? P.S. Przejrzałem zdjęcia Twojej "ruinki". Robi wrażenie! Ale zdjęcia Twojego wkładu nie znalazłem. Masz gdzieś jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tik 10.09.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam, Od ponad roku z zapartym tchem śledzę Twój dziennik budowy i trzymam kciuki! Ja swoją budowę zacznę nie wcześniej niż za 4-5 lat, więc mam jeszcze trochę czasu żeby poczytać jak inni sobie radzą, a Twój dziennik jest jednym z moich ulubionych. Życzę powodzenia i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 11.09.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Po ile ty kupujesz styropian, skoro tyle cię kosztował na elewację i to przy grubości 15cm?Jak ci wyszła powierzchnia elewacji? Pozdrawiam i zycze powowdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.09.2008 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Styropian kupiłem jeszcze w grudniu - jak był tani - po 99 zł za m3. Powierznia elewacji (bez okien) trochę ponad 100 m2. Trochę styropianu musiałem dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gucia_m 14.09.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Ja również sledze od jakiegoś czasu Twój dziennik budowy. Życzę powodzenia i trzymam kciuki. Widzę ze znasz się na budowaniu. Jak myślisz ile kosztuje wybudowanie tego domu garażem i piwnica? Chciałabym wiedzieć miej więcej jak dużo więcej kosztuje wybudowanie domu z piwnica i garażem. Znalazłam taki projekt(linki poniżej) Myślisz ze wybudowanie takiego domu będzie dużo droższe. Nie licząc kosztów piwnicy i garażu oczywiście? . Link 1 - Dach Link 2 - piwnicaLink 3 - pierwsze pietroLink 4 -poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 14.09.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Coż mogę powiedzieć.Powodzenia. Sam budując swój domek liczyłem że go wykończę za mniejszą kwotę i w krótszym czasie.A tu 7 lat Kasę przestałem liczyć po 150.000. Moim zdaniem nie dasz rady. Kszty dopiero się generują po zamknięciu stanu surowego.Ale pamiętaj swoje zawsze cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 14.09.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Okna i drzwi 6214 zl? Co to za okna i drzwi i ile okien? My za same drzwi wejsciowe zaplacilismy 5400 zl! Jak Ty to robisz, gdzie kupujesz tak tanio?Mimo wszystko podziwiam i podejrzewam, ze jednak budujesz nie dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 14.09.2008 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Okna i drzwi 6214 zl? Co to za okna i drzwi i ile okien? My za same drzwi wejsciowe zaplacilismy 5400 zl! Jak Ty to robisz, gdzie kupujesz tak tanio? Mimo wszystko podziwiam i podejrzewam, ze jednak budujesz nie dla siebie. Wszystko pisze w dzienniku - wystarczy przeczytać. P.S. Nie wmówisz mi chyba, że nie potrafiłaś znaleźć drzwi tańszych niż za 5400 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.09.2008 03:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Ja również sledze od jakiegoś czasu Twój dziennik budowy. Życzę powodzenia i trzymam kciuki. Widzę ze znasz się na budowaniu. Jak myślisz ile kosztuje wybudowanie tego domu garażem i piwnica? Chciałabym wiedzieć miej więcej jak dużo więcej kosztuje wybudowanie domu z piwnica i garażem. Znalazłam taki projekt(linki poniżej) Myślisz ze wybudowanie takiego domu będzie dużo droższe. Nie licząc kosztów piwnicy i garażu oczywiście? . Link 1 - Dach Link 2 - piwnica Link 3 - pierwsze pietro Link 4 -poddasze Myślę, że wybudowanie takiego domu, LICZĄC PIWNICĘ I GARAŻ, będzie niestety co najmniej dwa razy droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts