Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

Coż mogę powiedzieć.Powodzenia.

Sam budując swój domek liczyłem że go wykończę za mniejszą kwotę i w krótszym czasie.A tu 7 lat. Kasę przestałem liczyć po 150.000.

Już samo budowanie domu przez 7 lat generuje potężne koszty (ogrzewanie, energia elektryczna, dojazdy na budowę) :(.

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aż taki zdolny żeby dobrze zrobić wkład samemu od podstaw to nie jestem. Pisałeś coś o Hajduku. W cenniku najmniejszy model (smart IV) jest za 2350 PLN. To niewiele więcej niż chciałem przeznaczyć. Co o nim myślisz?

P.S. Przejrzałem zdjęcia Twojej "ruinki". Robi wrażenie! Ale zdjęcia Twojego wkładu nie znalazłem. Masz gdzieś jakieś?

to jest wersja mini (smart) można go polepszyć o nadsawkę (patrz niżej 2x więcej odda ciepła :wink: )

:D obok zdjęć "ruinki" jest inny album autora :wink:

tak działa

http://foto0.m.onet.pl/_m/4986760978a87de45edd405516fd0c0c,10,19,0.jpg

wygląda tak

http://foto0.m.onet.pl/_m/cebf75fa298b8faee7a4b98911595bfc,6,19,1.jpg

ale.. wynikła zmiana projektu obudowy i przeniosę go na taras

Mam pytanie odnośnie robocizny podbitek - napisałeś ,że ekipa wykona za 15PLN/mb , a później w podsumowaniu że ogółem na tą robotę poszło 550 PLN = czyżbyś miał tylko 36,6 mb podbitek ? Z obrysu głównej połaci dachu i facjatek wychodzi mi sporo ponad 40 mb . Czepiam się bo o ile cena jednostkowa za ta usługę i tak juz byla trochę mała (w tej chwili w świetokrzyskim jest to min. 18-20PLN/mb przy wspólnej realizacji z elewacją) to poprawianie metrażu na korzyść założeń kosztorysu to lekkie przegięcie ...

A napisz proszę jakiej firmy i średnicy kupowałeś te rury spustowe i mocowania (rozumiem że kolanka i mufy tez) bo przy trzech odprowadzeniach (rozumiem że dwa są wspólne więc usredniam ) cena 211 PLN zwala mnie z nóg.

Życzę powodzenia w realizacji tych założeń kosztowych

Pozdrawiam

Okna i drzwi 6214 zl? Co to za okna i drzwi i ile okien? My za same drzwi wejsciowe zaplacilismy 5400 zl! Jak Ty to robisz, gdzie kupujesz tak tanio?

Mimo wszystko podziwiam i podejrzewam, ze jednak budujesz nie dla siebie.

7 okien i dwie duże dwuskrzydłowe balkonówki w kolorze przynajmniej jednostronnym (podejrzewam,że min.pieciokomorowe i szyby 1,0) plus drzwi wejsciowe i wszystko za 6214 PLN ?

Takich cen detaliści niestety nie mają w naszym regionie i chyba wszystko wskazuje ,że albo zaniżasz ceny albo prowadzisz interes w branży budowlanej...

na koniec

http://www.okfens.com.pl/s,cennik_okna_typowe.html

ceny netto w tabeli plus 22% za kolor jednostronny plus VAT

stądwziałem ceny dla okien wizualnie odpowiadających w tym budynku:

typ O1/5 (to najmniejsze) 1x242 PLN

typ O32/1 jednoskrz 3x615 PLN

typ O34/2 dwyskrzydł 3x890 PLN

typ OBD/17 balkony 2x1650 PLN

i wychodzi mi netto 8077 PLN z kolorem jednostronnym netto 9854 PLN plus VAT.

tutaj też dostałeś rabat 50%?

Bez komentarza

Pozdrawiam[/url]

Jeśli chodzi o podbitki to na ścianie północnej jest 6,28 mb, południowej 2,90 mb, szczytowej 13,00 mb, facjatka północna 6,46 mb, facjatka południowa 8,10 mb. Razem 36,7 mb. Twój błąd w obliczeniach zapewne wynika stąd, że zapomniałeś o balkonie na ścianie południowej - tam nie ma podbitki.

Rynny - system Bryza - http://www.cellfast.com.pl/products/index/23. Na stronie jest też cennik. Rabatu spokojnie dostaniesz ponad 30% od cennika. Średnica 90 mm. Poza rurami kupiłem tylko 9 kolanek i mocowania. Muf nie kupowałem bo nie wiem po co.

Okna i drzwi 6214 zl? Co to za okna i drzwi i ile okien? My za same drzwi wejsciowe zaplacilismy 5400 zl! Jak Ty to robisz, gdzie kupujesz tak tanio?

Mimo wszystko podziwiam i podejrzewam, ze jednak budujesz nie dla siebie.

7 okien i dwie duże dwuskrzydłowe balkonówki w kolorze przynajmniej jednostronnym (podejrzewam,że min.pieciokomorowe i szyby 1,0) plus drzwi wejsciowe i wszystko za 6214 PLN ?

Takich cen detaliści niestety nie mają w naszym regionie i chyba wszystko wskazuje ,że albo zaniżasz ceny albo prowadzisz interes w branży budowlanej...

Pozdrawiam

Dla ułatwienia dodam, że w zestawie jest jeden fix, wszystkie okna i drzwi to tak zwane typówki, kolor jednostronny a wcześniej w dzienniku jest link do producenta. Jakie ceny są teraz to nie wiem. Okna kupowałem rok temu i następna oferta była o 400 zł droższa. Jak uzyskać takie ceny? Robisz zestawienie i dajesz do wyceny. Z tą wyceną idziesz do drugiego producenta z pytaniem czy da się taniej (zwykle się da :wink: ). Z drugą wyceną idziesz do następnego - i tak do skutku - czyli jak wszyscy już mówią, że taniej się nie da. :lol:

Jeśli chodzi o podbitki to na ścianie północnej jest 6,28 mb, południowej 2,90 mb, szczytowej 13,00 mb, facjatka północna 6,46 mb, facjatka południowa 8,10 mb. Razem 36,7 mb. Twój błąd w obliczeniach zapewne wynika stąd, że zapomniałeś o balkonie na ścianie południowej - tam nie ma podbitki.

Rynny - system Bryza - http://www.cellfast.com.pl/products/index/23. Na stronie jest też cennik. Rabatu spokojnie dostaniesz ponad 30% od cennika. Średnica 90 mm. Poza rurami kupiłem tylko 9 kolanek i mocowania. Muf nie kupowałem bo nie wiem po co.

Ad.1.

co do wymiarów - w takim razie masz inne wymiary niż w projekcie - tam sama ściana elewacji wejściowej ma 6,43 m plus okap dachu 0,70 m - wynika więc, że masz dom o niemal 1 m węższy co daje prawie 9 m2 w powierzchni zabudowy - to jest istotna zmiana wg mnie bo to niemal 14% wyjsciowej powierzchni zabudowy

Ad.2.

Systemu 90 tam nie znalazłem (jedyny najbliższy 100) , a gdzie takie upusty można uzyskać (tzn. 30%) ? hurtownia , przedstawiciel ? bo chyba nie w markecie...zwłaszcza przy takich ilościach zakupowanych

Ad.1.

co do wymiarów - w takim razie masz inne wymiary niż w projekcie - tam sama ściana elewacji wejściowej ma 6,43 m plus okap dachu 0,70 m - wynika więc, że masz dom o niemal 1 m węższy co daje prawie 9 m2 w powierzchni zabudowy - to jest istotna zmiana wg mnie bo to niemal 14% wyjsciowej powierzchni zabudowy

Ad.2.

Systemu 90 tam nie znalazłem (jedyny najbliższy 100) , a gdzie takie upusty można uzyskać (tzn. 30%) ? hurtownia , przedstawiciel ? bo chyba nie w markecie...zwłaszcza przy takich ilościach zakupowanych

Kurcze - zmieniasz posty i nie wiem w końcu na co odpisywać. Ale po kolei:

Do szerokości ściany frontowej nie dodawaj okapu bo jest uwzględniony w podbitce szczytowej. Nie będę liczył 2 razy tej samej podbitki!. Dom rzeczywiście jest węższy o grubość jednej ściany - pisałem o tym dawno temu.

W zestawieniu okien, które pracowicie przygotowałeś sa błędy. U mnie są

Front:

O1/5 - 1 szt,

O16 A - 1 szt

O16 - 1 szt

Bok:

O18 - 2 szt

fix 150x180 - 1 szt

Tył:

O30 - 1 szt

OBD7 - 1 szt

OBD17 - 1 szt.

Pozdrawiam.

Front:

O1/5 - 1 szt, 242 PLN

O16 A/2 - 1 szt 725 PLN

O16/1 - 1 szt 545 PLN

Bok:

O18/2 - 2 szt 2x810 PLN

fix 150x180 - 1 szt nie ma takiego w cenniku std ~600PLN

Tył:

O30/1 - 1 szt 520 PLN

OBD7 - 1 szt 1500PLN

OBD17 - 1 szt. 1650 PLN

poprawiłem na czerwono symbole zwiazane ze skrzydłami dla jasności i spójności z cennikiem

ale razem wychodzi 7 402 PLN netto +22% kolor wychodzi 9030 PLN plus VAT , który pewnie wyniósł 22% jesli sam montowałeś daje końcowo 11 017 PLN , przy cenach 2008 . Okna chyba nie zdrozały od 2007 o 100% ?

Dostałeś taki upust ? Podaj mi proszę namiary sprzedawcy - mój brat szuka tanich ładnych okien , a gdzie są drzwi wejściowe?

Piszę nie po to by Cię rozśmieszać , ale po to byś Ty nie rozśmieszał innych zorientowanych trochę w temacie i nie budził złudnych nadziei tych , którzy zaczynają ...

Pozdrawiam

Jutro prześlę Ci na priv skan faktury bo nie chce mi się już strzępić języka :-? .

A w międzyczasie może zajrzyj na allegro jakie są prawdziwe a nie cennikowe ceny okien - np tu:http://www.allegro.pl/item431430887_okna_pcv_5_kom_okno_od_176_zl_z_montazem.html

To jest pierwszy z brzegu link - nie szukałem najtańszej oferty.

To może teraz trochę o projekcie?

Tu jest link: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m40fb75b9c916b

Po pierwsze bliźniak - będzie taniej (choć są i minusy),

Po drugie bez piwnicy - będzie taniej,

Po trzecie bez garażu - będzie taniej,

Po czwarte dach dwuspadowy - ...zgadnijcie (brawo - będzie taniej)

Po piąte powierzchnia około 100 m2. W oryginale było 90 ale trochę powiększyłem. W ramach adaptacji rozrzerzyłem ściany zewnętrzne o szerokość wykuszu, ten ostatni likwidując (będzie taniej). Na trzy osoby wystarczy. Ze zmian to jeszcze tylko skasowany Velux (nie lubię) i fix w jadalni.

Acha - w oryginale były 2 oddzielne, oddylatowane ściany "sąsiedzkie", ale dom powstanie na jednej działce i w urzędzie zażyczyli sobie żeby był całością konstrukcyjną (budynek jednorodzinny "dwumieszkaniowy").

Tak więc ściana będzie jedna - trochę się martwię o akustykę ale może jakoś wygłuszę wełną?

Po szóste mało ścian konstrukcyjnych wewnątrz, małe rozpiętości stropów = będzie taniej.

Po siódme mogłoby być jeszcze taniej bez lukarn i balkonu ale chyba jednak nie jestem całkowitym minimalistą

Tu może jeszcze jedna uwaga - dom nie ma być dla mnie pomnikiem mojej zaradności, dziełem sztuki do podziwiania ani przedmiotem zazdrości dla sąsiadów i znajomych. Jeżeli ktoś ma takie potrzeby proponuję pomnożyć budżet razy 2 (minimum).

Jak zbudować dom za 100 tyś zł - czyli mój(14) dziennik budowy

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy

To cytat z Twojego dziennika budowy .

To jak to w końcu jest - na etapie projektowania powiększone wymiary względem wyjsciowego projektu, teraz piszesz że zmniejszone - już trochę zgłupiałem ...

Faktura nie jest potrzebna - wystarczy namiar na sprzedawcę - naprawdę szukamy tanich okien ...

Pozdrawiam

Jutro prześlę Ci na priv skan faktury bo nie chce mi się już strzępić języka :-? .

A w międzyczasie może zajrzyj na allegro jakie są prawdziwe a nie cennikowe ceny okien - np tu:http://www.allegro.pl/item431430887_okna_pcv_5_kom_okno_od_176_zl_z_montazem.html

To jest pierwszy z brzegu link - nie szukałem najtańszej oferty.

Ok, ale te okna mają profil pseudo 5komorowy (4 komory efektywne) szyby U1,1 i wcale nie będą tanie z kosztami pomiaru i transportu - jeżeli jeszcze firma Krzak to może okazać się że w futrynach wzmocnienia są tylko w naroznikach , gwarancja 5 lat , po 2 okna nie dają się już wyregulować a firmy już dawno nie ma ...

Czy Ty kupowałeś swoje okna na allegro?

Naprawdę dużo jest niescisłości w Twoich podsumowaniach - np. piszesz o stali zbrojeniowej na strop że zamówiłeś 800kg w cenach 2200 i 2500 PLN netto i potem podsumowujesz że wydałeś na to 1077 PLN jeszcze później dokupowałeś stali za 170 PLN ? dla mnie 800 kg stali nawet po 2,2k PLN/t

to 1760 PLN netto i inaczej nie chce wyjść - wybacz gdzie się nie zagłębię to wychodzą takie kwiatki...

Pozdrawiam

Okna kupiłem w KCMB na Długiej w Kielcach ale w Hossie przy dworcu były tylko nieznacznie droższe. Kosztów pomiaru nie było - zamawiałem typowe.

Link do allegro podałem Ci tylko dlatego, że niepotrzebnie sugerujesz się cenami cennikowymi a ceny realne są znacznie niższe.

Poszerzenie budynku o szerokość wykuszu (przy jego zlikwidowaniu) pozostawia niezmienioną szerokość elewacji frontowej - jeśli się chwilę nad tym zastanowisz to z pewnością przyznasz mi rację.

Z tą stalą to w tej chwili nie pamiętam - być może, że zamawiałem stal na obie połówki bliźniaka. Sprawdzę i Ci odpiszę.

Cieszę się, że tak dokładnie czytasz mój dziennik. :D

W rzutach tego projektu na stronie Archona szerokość elewacji bez wykusza to 6,43 m a z uwzględnieniem wykusza to 6,88 m więc zgodnie z tym co piszesz o zlicowaniu całej ściany szczytowej do ściany wykusza elewacja wejsciowa w murach powinna mieć właśnie 6,88 m a nie 6,28 m jak podałeś w wymiarowaniu podbitek ... przemyśl kto komu powinien tu przyznać rację ...

Pozdrawiam

Znalazłem stronę internetową sklepu w którym ja14 kupił stolarkę

Ceny podane przez sprzedawcę obowiązują od 1 marca 2007 r.

http://www.stolarka.kielce.com/?view=okfens

Do podanych cen dodałem Vat 22% oraz 15% za kolor jednostronny po stronie zewnętrznej.

Wynik jest następujący

cena podana przez fluppera Cena sklepu KCMB

O1/5 - 1 szt, 242 PLN ..... 315 zł

O16 A/2 - 1 szt 725 PLN ....... 940 zł

O16/1 - 1 szt 545 PLN ........ 701 złBok:

O18/2 - 2 szt 2x810 PLN ........ 1052 x2 = 2104

fix 150x180 - 1 szt nie ma takiego w cenniku std ~600PLN

Tył:

O30/1 - 1 szt 520 PLN ....... 673

OBD7 - 1 szt 1500PLN ....... 1964

OBD17 - 1 szt. 1650 PLN ..... 2174

Czyli razem 8871 zł. Do tej kwoty należy doliczyć cenę tajemniczego fix 150x180 – tego asortymentu nie ma w cenniku powiedzmy 800 zł co czyni kwotę – 9671 zł

Oczywiście nie znam wysokości udzielonego rabatu lecz:

- Firma KCMB sprzedaje wyroby Firmy OKFENS z upustem 7% od cen katalogowych producenta.

- Ja14 twierdzi, że zakupił kompletną stolarkę za 6214 zł.

- znaczyło by to, że ja14 zakupił okna u sprzedawcy z upustem równym 35% liczonym od ceny sprzedawcy i conajmniej 42% taniej od cen producenta.

Rewelacyjny wynik negocjacji jak na (w sumie) skromne zamówienie.

małe sprostowanie - ja nie podawałem swoich cen a zacytowałem je z cennika ze strony Okfens, poza tym tam podają, że kolor jednostronny to dopłata 22% a obustronny 40% do ceny cennika - wynika to też z tego że okna są barwione również w masie rdzenia PCV (15% pewnie przy okleinie).

ja14 jak można tu zauważyć jest mistrzem upustów - co sugerowałoby ,że to nie jest jego jedyna budowa w trakcie realizacji. Choć kiedy miałem pod sobą trzy budowy w poprzedniej firmie w podobnym etapie realizacji i zakupach w tych samych hurtowniach nie udało mi sie uzyskać upustu większego niż 20-24 % na stolarkę okienną i drzwiową, największy upust to 30 % ale na materiał którego hurtownik chciał się pozbyć - bk leżący 2 lata na składzie - ale pewnie jestem cienki negocjator...

tak nieśmiało chciałbym zaznaczyć że jestem frupper

Pozdrawiam