Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W pełni prawomocne to będziesz miał za dni 14 jak podjedziesz i ci wbiją pieczątkęo ostateczności decyzji. 8) :lol:

Też tak myślałem. Ale okazało się, że sąsiedzi nie zostali uznani za stronę w postępowaniu. W związku z tym w pozwoleniu mam punkt: (cyt)

"Budowę można rozpocząć (art.130 par 4 KPA), przed upływem terminu do wniesienia odwołania, gdyż jest zgodna z żądaniem wszystkich stron."

Ty 14.

Witam w klubie robiących rzeczy niemożliwe, albo optymistów, albo szczęściarzy (odpukać), albo marzycieli, albo wierzących (wiadomo co wiara może przenosić) albo ..... (wpisać dowolne)

Moim zdaniem, może Ci się udać, dlatego że:

Po pierwsze - budujesz domek na miarę swoich potrzeb i możliwości. Bez piwnicy, garażu, Veluxów, wykuszy z dachem dwuspadowym i o pow.zabudowy 75m2 i użytkowej 100m2,

Po drugie - bo masz doświadczenie i :) budujesz z Muratorem (Redakcjo za kubek dziękuję - już mam - czeka na parapetówę) oraz wsparciem Forumowiczów

Po trzecie - bo te 100tys. to za tzw stan deweloperski i liczysz w tym 10% rezerwy, zresztą chyba wszyscy zgodnie uznamy, że jak będzie to 17% to także należy Ci się medal

Po czwarte - bo mnie się udało (80 tys. za coś takiego http://mtmstyl.pl/projekty/letniskowe/motylek/default.asp?id=110 )

jakby się ktoś pytał, to praktycznie poza dogladaniem ekip, nic sam nie zrobiłem (ostatnio tylko pomalowałem parter i położyłem fugę w holu i kuchni - byle jak zresztą).

Mury - 10 tys,?

Dach - 10 tys.?

Pomnóż to przez 2, to może będzie realne.

Formalności i fundamet - 10 tys. - za mało.

Andre 59 najpierw chciałem Ci zaprzeczyć, ale potem sprawdziłem rozliczenie swoich wydatków z zeszłego roku i zmieniłem zdanie - zgrubsza masz rację. Nie robiłem zestawienia wg elementów scalonych, tylko dodawałem wszystko jak leci i na koniec VIII 2005 koszty stanu surowego wyniosły mnie 39tys.zł .

Myślę że Ja 14 nie uwzględnił tu np. cieśli i materiału na więźbę i łaty to bedzie pewnie następne 10tys.zł

Ale jak już zaczniesz to jakoś skończysz.

Powodzenia.

Ja też pod tym się podpisuję i będę trzymał kciuki

Witam,

mój domek to Cyklameny - wersja z garażem

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m402a0bf3973ca&counter=1

W chwili obecnej trwają przygotowania do zalania stropu i licze po cichu iż uda mi się zamknąc w kwocie 100 000 pln- łącznie z dachówką ceramiczną, szambem, studnią, kosztem wszelkich formalości i dodatkowych uzgodnienień oraz rozbiórką starego domu.

Trzymam kciuki za powodzenie w realizacji marzeń !!!!

Witam,

W chwili obecnej trwają przygotowania do zalania stropu i licze po cichu iż uda mi się zamknąc w kwocie 100 000 pln- łącznie z dachówką ceramiczną, szambem, studnią, kosztem wszelkich formalości i dodatkowych uzgodnienień oraz rozbiórką starego domu.

Trzymać kciuki to Ty możesz ale raczej radzę byś poszła (poszedł) na ryby i polowałą na złotą rybkę by te Twoje marzenia miały jakiekolwiek podstawy realizacji.

Z kosztorysu wynika, że koszt całkowity budowy "Cyklameny" wynosi 209 000 zł netto !!!!! czyli dolicz do tego jeszcze 22% Vat a to już czyni kwote ćwierć miliona złotych.

Możesz cokolwiek zaoszczędzić kosztem pracy własnej i stosowania nieefektownych lub kiepskich materiałów. Ale liczyć na to by oszczędności z tego tutułu wyniosły 70% to już jest skarajna nieodpowiedzialność.

Witam,

Trzymać kciuki to Ty możesz ale raczej radzę byś poszła (poszedł) na ryby i polowałą na złotą rybkę by te Twoje marzenia miały jakiekolwiek podstawy realizacji.

Z kosztorysu wynika, że koszt całkowity budowy "Cyklameny" wynosi 209 000 zł netto !!!!! czyli dolicz do tego jeszcze 22% Vat a to już czyni kwote ćwierć miliona złotych.

Możesz cokolwiek zaoszczędzić kosztem pracy własnej i stosowania nieefektownych lub kiepskich materiałów. Ale liczyć na to by oszczędności z tego tutułu wyniosły 70% to już jest skarajna nieodpowiedzialność.

Drobna korekta :) 100 tys przeznaczyłam na pierwszy etap budowy- czyli stan surowy z dachem plus w/w dodatki. Na drugi etap przeznaczam 140 tys. i tu bardziej się martwię czy mi wystarczy środków!!! A 240 000 tysięcy jest jak najbardziej realną kwotą i wierzę twardo iż mi się uda :)

Rozpoczynając budowę prawie każdy z nas jest optymistą - inaczej nie porwałby się na taką inwestycję, chyba, że ma miesięczny dochód na łeb przynajmniej te 1500 zł. No, ale przecież jesteśmy optymistami. Potem, gdy kilka etapów mamy za sobą stajemy się realistami, czasami ocierając się o pesymizm. Czy Ci się uda postawić dom za 100 tys. zł - cuda czasem się zdarzają, ale ja w to nie wierzę. Pomnóz tę kwotę przez 2, to może się uda.

Napisałeś:

Policzyłem sobie zgrubnie powierzchnię ścian. Wyszło mi około 80m2 ścian zewnętrznych i ok 35m2 ścian wewnętrznych nośnych.

W projekcie są ściany zewnętrzne z silki 18cm a wewnętrzne 24 cm.

Ja skłaniam się ku maxowi - wiadomo "cyramika" to je ono:wink:

Tak czy siak ktoś w komentarzach pisał, że 10 tyś nie starczy. Dziwne

No nic - zobaczymy.

Jasne, że nie starczy.

Przy założeniu, że 1 max kosztuje 2 zł brutto a na m2 sciany zewnetrznej wychodzi 25 szt a na m2 wewnętrznej 17 szt to:

25 szt X 80 m2 X 2 zł = 4000

17 szt X 35 m2 X 2 zł = 1190

Razem 5190

dodaj do tego jakieś 15% na tzw. ubytki tj 780 zł

Razem 5970

Do tego dolicz jeszcze:

transport tej cegły (zakładam) 500 zł

cement (jakieś 320 zł t ) x 4 tony = 1280 zł

wapno (jakieś 360 zł t) x 2 tony = 720 zł

piasek z transportem jakieś 500 -1000 zł

robocizna murarza jakieś 30 zł za m2 = 3450 zł

robocizna pomocnika ca 1000 zł

Co daje w sumie jakieś 7000 zł

5970 + 7000 = 12570

I w tej cenie masz goły mur bez tynku (przy tynku gipsowym) 150 m x 22 zł = 3330 zł

Ocieplenie 80 m x 60 zł = 4800 zł

Czyli dopiero po wydaniu ponad 20 000 zł będziesz mógł powiedzieć, ze masz mury w stanie deweloperskim (tak jak założyłeś).

Moje obliczenia są bardzo powierzchowne. Czeka cię także wiele innych wydatków a wycena robocizny obejmuje także i powierzchnię otworów okiennych i drzwiowych które Ty i ja (Twoim przykładem) w wyliczeniach nie ująłem.

Ps. Mury to jeden z najtańszych elementów budowy. Schody zaczną się dopiero wówczas gdy te mury już staną.

Jasne, że nie starczy.

Przy założeniu, że 1 max kosztuje 2 zł brutto a na m2 sciany zewnetrznej wychodzi 25 szt a na m2 wewnętrznej 17 szt to:

25 szt X 80 m2 X 2 zł = 4000

17 szt X 35 m2 X 2 zł = 1190

Razem 5190

dodaj do tego jakieś 15% na tzw. ubytki tj 780 zł

Razem 5970

Do tego dolicz jeszcze:

transport tej cegły (zakładam) 500 zł

cement (jakieś 320 zł t ) x 4 tony = 1280 zł

wapno (jakieś 360 zł t) x 2 tony = 720 zł

piasek z transportem jakieś 500 -1000 zł

robocizna murarza jakieś 30 zł za m2 = 3450 zł

robocizna pomocnika ca 1000 zł

Co daje w sumie jakieś 7000 zł

5970 + 7000 = 12570

I w tej cenie masz goły mur bez tynku (przy tynku gipsowym) 150 m x 22 zł = 3330 zł

Ocieplenie 80 m x 60 zł = 4800 zł

Czyli dopiero po wydaniu ponad 20 000 zł będziesz mógł powiedzieć, ze masz mury w stanie deweloperskim (tak jak założyłeś).

Moje obliczenia są bardzo powierzchowne. Czeka cię także wiele innych wydatków a wycena robocizny obejmuje także i powierzchnię otworów okiennych i drzwiowych które Ty i ja (Twoim przykładem) w wyliczeniach nie ująłem.

Ps. Mury to jeden z najtańszych elementów budowy. Schody zaczną się dopiero wówczas gdy te mury już staną.

Mała korekta. U mnie ściany zewnętrzne mają być cieńsze od wewnętrznych. Ponadto producent podaje, że przy grubości muru 18,8 cm zużycie pustaków to 14 szt/m2, a przy grubości 29cm 22 szt/m2.

Czyli

14 szt X 80 m2 X 2 zł = 2240

22 szt X 35 m2 X 2 zł = 1540

Razem 3780

Dodać 15% = 4350 zł

Zaprawa:

Zakładam spoinę 2 cm.

14*(0,288*0,188+0,22*0,188)*0,02=0,0267 m3 zaprawy na m2 muru *80m2 =2,14 m3 zaprawy na ściany zewnętrzne

22*(0,288*0,188+0,22*0,288)*0,02=0,0517 m3 zaprawy na m2 muru

*35m2 =1,8 m3 zaprawy na ściany wewnętrzne

Razem niecałe 4 m3 zaprawy i nawet zawyżając zużycie o 100%(na straty) i przyjmując cenę zaprawy jak dla betonu towarowego nie powinno to kosztować więcej niż 1500 zł (a nie 3 tyś).

Robocizna - nie bedę dyskutował. Dwa lata temu płaciłem duuuużo mniej ale jak jest teraz?

Tynkowanie i ocieplenie - jasne, że nie ująłem w "kosztorysie" stanu surowego. Dla mnie to jest wykończeniówka. Na coś przecież muszę wydać te drugie 50 tyś :wink:

Wszystko to są oczywiście obliczenia teoretyczne - jak będzie w praktyce przekonamy się (mam nadzieję) niebawem.

Tynkowanie i ocieplenie - jasne, że nie ująłem w "kosztorysie" stanu surowego. Dla mnie to jest wykończeniówka. Na coś przecież muszę wydać te drugie 50 tyś :wink:

Wydasz, wydasz... i to nawet szybciej niż sie Tobie obecnie wydaje.

Nie odbieraj proszę moich postów jako czegoś w rodzaju "drwiny" z Twoich zamierzeń.

Jako ktoś kto już wybudował mam inne spojrzenie (miarkę) na koszty budowy.

Zwróć uwagę, że Twoją opinię podzielają jedynie ci którzy dopiero będą budować lub też ich budowa (w stosunku do całości inwestycji) jest fazie "embrionalnej".

Pozdrawiam

Zwróć uwagę, że Twoją opinię podzielają jedynie ci którzy dopiero będą budować lub też ich budowa (w stosunku do całości inwestycji) jest fazie "embrionalnej".

Też to zauważyłem. :lol:

Nie odbieram Twojej wypowiedzi jako drwiny. Wiem, że masz dobre intencje. Zabrakło tylko trochę precyzji w Twoich obliczeniach. :wink: