Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

frupper Sorry za przeinacznie Twojego nicka. Mea Culpa

Oczywiście, że wiem, iż to nie twoje ceny lecz ceny z cennika Okfens.

Także dotarłem do niego. Z tąd też wyliczyłem procent (7%) upustu sprzedawcy w stosunku do ceny fabrycznej.

Cytat z cennika firmy KCMB w której ja14 kupował okna

Dopłata za kolor jednostronny zewnętrzny +15%, za kolor jednostronny wewnętrzny +20%, za kolor obustronny z białym rdzeniem +30% (OPTIMA) , za kolor obustronny z rdzeniem barwionym w masie +35% (ELEGANCE).

W związku z tym w swoim wyliczeniu uwzględniłem tylko 15% dopłaty.

Również pozdrawiam.

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie pozostaje mi nic innego jak sie przyznać!

Jestem blagierem, masonem, a nawet cyklistą!

Tak naprawdę to nie buduję żadnego domu - wszystko zmyśliłem. Niestety forumowi tropiciele spisków, przebiegli niczym sam Maciarewicz, odkryli moją intrygę - która miała doprowadzić do załamania rynku nieruchomości.

Spełniliście swoją powinność. Możecie się już przenieść do innego wątku.

Wszelkie moje dalsze wpisy w dzienniku proszę traktować jako czystą fantazję. LOL

P.S. Z mojej strony to koniec polemiki (?)

Nie pozostaje mi nic innego jak sie przyznać!

Jestem blagierem, masonem, a nawet cyklistą!

Tak naprawdę to nie buduję żadnego domu - wszystko zmyśliłem. Niestety forumowi tropiciele spisków, przebiegli niczym sam Maciarewicz, odkryli moją intrygę - która miała doprowadzić do załamania rynku nieruchomości.

Spełniliście swoją powinność. Możecie się już przenieść do innego wątku.

Wszelkie moje dalsze wpisy w dzienniku proszę traktować jako czystą fantazję. LOL

P.S. Z mojej strony to koniec polemiki (?)

Po tej deklaracji masz jeszcze zamiar cokolwiek pisać? :lol:

Śmiechu warte.

Poproś redakcję by usunęła Twój dziennik i komentarze bo jeszcze następni uwierzą, że można zbudować normalny dom za 100 tys zł :lol:

.........Po tej deklaracji masz jeszcze zamiar cokolwiek pisać? :lol:...............

Masz rację - nie ma sensu - przecież zostałem zdemaskowany.

Zmienię nick i rozpocznę swoją krecią robotę na innym forum.

Może tam będą mniej czujni? :wink: :lol:

Wypadałoby jeszcze przeprosić tych 107 forumowiczów trzymających kciuki za powodzenie Twojego "przedsięwzięcia", nie uważasz? :roll:

A właściwie powinieneś przeprosić wszystkich za pisanie dyrdymałów i zajmowanie ludziom cennego czasu.

Ty to piszesz na poważnie? :o

Słyszałeś o czymś takim jak sarkazm czy ironia?

Informuję Cię, że moje 2 ostatnie posty nie były całkiem poważne.

Po prostu znudziło mnie udowadnianie gdzie i po ile kupiłem okna.

Nawet jak bym przesłał frupperowi kopię faktury to on i tak powie, że ją zrobiłem w photoshopie (nawiasem mówiąc to nie trudne).

On po prostu wie lepiej po ile ja kupiłem okna i basta.

Nie ma sposobu aby udowodnić, że w dzienniku piszę prawdę, tak jak nie ma sposobu na to żeby Wowka udowodnił, że nie jest idiotą.

UWAGA: nie piszę, że Wowka jest idiotą - piszę tylko, że nie ma sposobu żeby udowodnił, że nim nie jest!

Pozdrawiam.

Okna to tylko jeden z punktów , które wzbudziły watpliwości ...

Podobne budzi zapotrzebowanie i koszty stali na strop (rozumiem ,że tradycyjny żelbetowy) napisałeś ,że możliwe że 800kg poszło na strop na obu domkach - czyli nie jesteś pewien rozliczenia i ja to kwestionuję (choć wg mnie przy tym typie stropu taka ilość na powierzchnię zabudowy ok. 115 m2 z dwoma intergralnymi wieńcami to trochę skromnie) a rozliczasz co do złotówki wydatki na gwoździe i inne drobiazgi.

Podobny status ma sprawa wielkości budynku i metrażu podanego przez Ciebie vs. projekt (a ja raczej projekty potrafię czytać).

Pozdrawiam

Komisje śledcze to chyba nowy narodowy sport Polaków :wink:

Mnie cena okien jakoś nie zdziwiła, bo sam zapłaciłem niewiele więcej, a jakoś szczególnie o cenę nie walczyliśmy, więc jesli ktoś się starał, to czemu nie.

Nie wiem na ile Vetrex jest porównywalny z Okfensem, ale policzyłem że wg cennika Okfensu moje okna kosztowałyby 9234,18 zł netto. Ja zapłaciłem brutto 7000 zł. :)

...

Po prostu znudziło mnie udowadnianie gdzie i po ile kupiłem okna.

???? Przecież Ty niczego dotąd nie udowodniłeś.

Stwierdziłeś, że zakupiłeś okna firmy OKFENS za 6214 zł i tyle.

Sorry... napisałeś także gdzie je zakupiłeś.

Ja ze swojej strony podałem w swoim poscie link do strony tego Twojego sprzedawcy, z którego wynika, że za te okna musiałbyś zapłacić u tego sprzedawcy 9671 zł.

Czyli co z tego wynika?

To, że uzyskałeś astronomiczny rabat 35 procent od ceny sprzedawcy i zarazem 42 procentowy rabat od ceny producenta.

Innymi słowy jeśli produkt kosztuje 100 zł. to podział kwoty ceny jest następujący:

- 58 łącznie zł zatrzymują dla siebie

a) producent pokrywając z tej kwoty koszty produkcji, sprzedaży, funkcjonowania firmy, podatki i zysk firmy

b) sprzedawca pokrywając z tej kwoty koszty transportu, sprzedaży, funkcjonowania firmy, podatki i zysk firmy

42 zł zaś otrzymał ja14 za to, że zdecydował się zakupić 9 okien.

Nawet jak bym przesłał frupperowi kopię faktury to on i tak powie, że ją zrobiłem w photoshopie (nawiasem mówiąc to nie trudne).

We wczorajszym poscie obiecałeś przesłać frupperowi scan faktury.

W ten sposób mógłbyś potwierdzić wiarygodność podanej ceny.

Ponadto zrobił byś niesamowitą reklamę firmie KCMB w Kielcach.

Nie ma sposobu aby udowodnić, że w dzienniku piszę prawdę, tak jak nie ma sposobu na to żeby Wowka udowodnił, że nie jest idiotą.

UWAGA: nie piszę, że Wowka jest idiotą - piszę tylko, że nie ma sposobu żeby udowodnił, że nim nie jest!

Tutaj żeś Pan przegiął.

Widocznie argumentów Panu zbrakło.

..... Mnie cena okien jakoś nie zdziwiła, bo sam zapłaciłem niewiele więcej, a jakoś szczególnie o cenę nie walczyliśmy, więc jesli ktoś się starał, to czemu nie.

Nie wiem na ile Vetrex jest porównywalny z Okfensem, ale policzyłem że wg cennika Okfensu moje okna kosztowałyby 9234,18 zł netto. Ja zapłaciłem brutto 7000 zł. :)

Ja14 (co wynika z zapisu w dzienniku budowy) zakupił okna firmy OKFENS.

Dlatego też wyliczenia cen i kwot ewentualnych rabatów dotyczą tylko tych okien.

Przy zakupie okien innego producenta oczywiście zarówno ceny jak i możliwe do uzyskania rabaty były by inne.

W jednym frupper miał rację: oszukałem wykonawcę na 1 m podbitki - czyli 15 zł. Oczywiście nie zrobiłem tego specjalnie - jakiś błąd przy pomiarach.

Jeśli chodzi o stal to wystarczy dokładnie przeczytać dziennik. Była kupowana w 3 ratach - łącznie ponad 2000 zł.

A tak ogólnie to mi zwisa czy mi wierzycie. No chyba, że ktoś mnie materialnie zainteresuje. :lol: Może zakład o jakąś okrągłą sumkę?

Znajdzie się chętny? :wink: :lol:

Cóż.... i ja muszę się przyznać do błędu w obliczeniach. :(

Jako podstawę do wyliczenia kwot uzyskanego przez ja14 rabatu na okna przyjąłem kwotę 6214 zł. Kwota ta powtarza się w ostatnich zestawieniach ogólnych kosztów budowy domu ja14.

Po ponownym przeczytaniu wpisów do dziennika budowy okazuje się, że na ogólną kwotę 6214 zł składa się koszt:

- okien i drzwi balkonowych firmy OKFENS – 5283 zł,

- drzwi wejściowych firmy POLSKONE 680 zł (w tym montaż),

- transport okien – 20 zł

- montaż okien – 160 zł (sic !!!) wychodzi po 20 zł za okno

- pianki 3 szt. (ilość odpowiednia do 8 futryn) po 16 zł czyli razem 48 zł.

- kołki i gwoździe 23 zł (kwota wynikowa)

Razem rzeczone 6214 zł.

Innymi słowy do obliczenia wielkości rabatu uzyskanego przez ja14 powinienem przyjąć nie kwotę 6214 zł, lecz kwotę 5283 zł.

Czyli ja14 zdołał wynegocjować rabat wynoszący odpowiednio:

- 48 procent licząc od ofertowej ceny sprzedawcy,

- 55 procent licząc od katalogowej ceny producenta.

Jestem pod ogromnym wrażeniem.

Zatrudniasz samodzielnie ludzi na budowę od fundamentów poczynając (pomijam kwestie podatkowo-formalne) - nigdzie nie napisałeś o pomieszczeniu (kontener, pakamera) dla nich zwłaszcza przy pracach kiedy nie ma jeszcze budynku oraz prozaicznym wc - to też są koszty a wymagają tego przepisy i poszanowanie godności ludzkiej, gdzie jest ogrodzenie placu budowy (bo nawet na ostatnich zdjęciach go nie widać) - napisz więc że stawiasz dom za 100k ale nie zawsze w zgodzie z przepisami a to już zmienia postać rzeczy .

Pozdrawiam

ja14 a te okna co je tak taniutko kupiłeś to są z szybami czy bez szyb?

Na Twoim miejscu szybko bym to sprawdził :p :wink: :p :wink:

ja14 napisał:

Może zakład o jakąś okrągłą sumkę?

Znajdzie się chętny?

I co - nie ma chętnych? Pisać bzdury to jedno ale zaryzykować własne pieniądze na poparcie swoich słów to zupełnie co innego? LOL

Jak się zakładać to tylko z kimś wiarygodnym.

Obecnie mam do Twojej wiarygodności drobne wątpliwości.

"Dzisiaj podpisałem umowę o przyłączenie prądu. Koszt 1580 zł (12 KW). Do podziału na 2. W umowie piszą, że mają 3 miesiące na podłączenie ale w praktyce trwa to podobno około miesiąca. "

Znaczy, że masz po 6kW na każdy dom ? Kto się zgodził na takie warunki ?

Macie wspólny licznik i zabezpieczenie z sasiadem ? To musicie mieć jedną umowę .

Kto tu pisze bzdury...

Ty to piszesz na poważnie? :o

...

Śmiertelnie poważnie :lol: , i tak się w 100 tys zł nie zmieścisz :lol:

andre59 - jesteś w błędzie - na pewno się zmieści - dziennik na FM wszystko przyjmie, Mogę zaproponować następne wpisy :

- kocioł CO - hurtownia oferuje 32kW ekogroszek z podajnikiem za 6500 PLN , po negocjacjach i upuście zgodnym z poprzednimi zapłaciłem 4550 PLN oczywiście transport gratis i do podziału na 2

- poszukiwałem hydraulika do wykonania podłączeń kotłowni - długo nic - ale znalazłem przypadkiem pana , który zgodził się zrobić ją za 300 PLN plus przysłowiowa czapka gruszek (może w tym wypadku maślaków) oczywiście plus materiały , które zaoferował po bardzo korzystnych cenach porównując z rynkowymi - całość kotłowni kosztowała mnie :

kociołek 4550 PLN

zasobnik CWU - 550PLN

inne mat. - 300 PLN

robocizna - 300 PLN

Razem - 5700 PLN do podziału na 2

dopisuję do instalacji koszt 2850 PLN

itd.