Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

Jestem po wizycie w KCMB i negocjacjach, cennik na stronie sprzedawcy jest od 2007 nie zmieniany i nadal aktualny. Po przedstawieniu przedmiaru pani zaproponowała nam maksymalny upust 30% (zaznaczyła że raczej nigdzie nie dostaniemy takiego) na okna Okfens Elegance .

W detalu to tak wyglada:

okno O34S/2 - cennik 890 PLN plus 22% za kolor = 1085,8 PLN - upust 30% =760,06 PLN plus 22% VAT = 927,27 PLN

okno balk. OBD7 - cennik 1500 PLN plus 22% kolor =1830 PLN - upust 30% =1281 PLN plus 22% VAT = 1562,82 PLN

okno balk. OBD17 - cennik 1650 PLN plus 22% kolor = 2013 PLN - upust 30% = 1409,10 PLN plus 22% VAT = 1719,10 PLN

kolor oczywiście jednostronny - na zewnatrz barwiony w masie

okien O34S było 8 szt , balkony po 1 szt.

suma zamówienia wg cennika brutto - 15 285,82 PLN

suma zamówienia po 30% upustu brutto - 10700,08 PLN

Przy relatywnie większym zamówieniu od ja14 maksymalny upust to 30% a nie 40-50% więc w temacie okien nie mam juz pytań

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie skorzystamy z tej propozycji - brat ma już potwierdzone ceny z Vidok z Rzeszowa - w tych samych parametrach ,Perfectline Swing zmieściliśmy się poniżej brutto 9700 PLN w tej cenie montaż certyfikowanej przez tą firmę ekipy (dzięki temu mniejsze problemy w przypadku ewentualnej reklamacji i 2 lata dłuższa gwarancja) ładniejszy profil , podana dźwiękoszczelność (dla nas ma istotne znaczenie), a jeszcze czekamy na finalną odpowiedź naszego lokalnego wytwórcy okien - do wtorku ,środy.Jeżeli da lepszą ofertę od Vidok to go wybierzemy.

A ta propozycja sugeruje nierówne traktowanie klienta - jeżeli jesteś w stanie uzyskać większy upust a np. ja nie to cała Twoja praca w dzienniku jest sztuką dla sztuki - podajesz koszty nieosiągalne dla wszystkich ale dla wybranych. A może powinieneś zasugerować podział utargowanego upustu po 33% dla Ciebie , dla mnie i dla właściciela KCMB Stolarka ? bo takie podejrzenia też się nasuwają...

.... brat ma już potwierdzone ceny z Vidok z Rzeszowa - w tych samych parametrach ,Perfectline Swing zmieściliśmy się poniżej brutto 9700 PLN w tej cenie montaż certyfikowanej przez tą firmę ekipy (dzięki temu mniejsze problemy w przypadku ewentualnej reklamacji i 2 lata dłuższa gwarancja) ładniejszy profil , podana dźwiękoszczelność (dla nas ma istotne znaczenie)...

Jesteś w błędzie - wyjściowe ceny cennikowe VIDOK są niższe niż cennik OKFENS i KCMB, dzięki zakupowi z montażem płacę 7% VAT więc wcale nie wytargowałem procentowo większego upustu a po prostu niższą cenę brutto na koniec.

Powyższe cytaty wcale nie podważają sensu moich postów - napisałem ,że wcześniej nie uzyskałem upustu na okna większego niż 20-24 % w okresie paru lat temu i od tego czasu nie kupowałem okien (w ankiecie na ten temat napisałem też ile uzyskałem upustu na okna do mojego własnego domu) i post o tym właśnie napisałem przed wizytą w KCMB!!! - więc nie wiem co te cytaty mają udowodnić ...zwłaśzcza że wkleiłeś je prawidłowo (chronologicznie) :lol:

W moim wieku nauka już nie idzie tak szybko.

Nie oczekuję nawet w tej chwili abyś odniósł się do moich wcześniej zgłoszonych watpliwości a nawet cieszę się że tak jest - brak odpowiedzi na nie z Twojej strony jest teraz najlepszym świadectwem ,że nie można wszystkich deklaracji na forum przyjmować bezkrytycznie.

Aby być sprawiedliwym - przeliczyłem koszty stropu - i jeżeli faktycznie krokwie po zdemontowaniu z szalunków będą się nadawać na więźbę - to kwoty zgadzają się z sumą. Wskazanym byłoby określanie do jakiej grupy zaliczasz pojedyncze koszty - nie zawsze sumy narastająco są czytelne.

• 2 weeks później...

Witam :)

Trzymamy kciuki za 100 tys...

Mój stan zero ekipy wyceniały na ok. 45-50 klpn za robociznę z materiałem.

Właśnie jesteśmy na ukończeniu stanu zerowego z normalną (nienajdroższą) ekipą. Wszystko jest przez nas dopilnowane, materiały przynajmniej ze średniej półkii, a kwotowo zamkniemy się w 27 tysiączkach.

Totalna bzdura, że na dom stać tylko bogatych! Jeżeli ktoś jest zaradny, ma łeb na karku i umie wszystko wypośrodkować, a szczególnie zakasać rękawy, także sporo czytać, rozmawiać z innymi budującymi - postawi swój własny kawałek ścian koniec :)

Pozdrawiam cieplutko

Witam :)

Mój stan zero ekipy wyceniały na ok. 45-50 klpn za robociznę z materiałem.

Właśnie jesteśmy na ukończeniu stanu zerowego z normalną (nienajdroższą) ekipą. Wszystko jest przez nas dopilnowane, materiały przynajmniej ze średniej półkii, a kwotowo zamkniemy się w 27 tysiączkach.

Totalna bzdura, że na dom stać tylko bogatych! Jeżeli ktoś jest zaradny, ma łeb na karku i umie wszystko wypośrodkować, a szczególnie zakasać rękawy, także sporo czytać, rozmawiać z innymi budującymi - postawi swój własny kawałek ścian koniec :)

Pozdrawiam cieplutko

Łał...... JESTEM BOGATY!!!!! :o :o :)

Skoro wydałem na dom kilka setek to z pewnością łapię się do grupy bogaczy ....

Już dawno nic tak miło nie połechtało mojego EGO :wink:

Po chwilowej euforii przyszła jednak chwila refleksji. Skoro ktoś, kto buduje standardowy dom za kilkaset tysięcy złotych jest uważany za bogacza, to jak nazwać kogoś kto buduje dom za powiedzmy milion złotych?

Taki facet jest krezusem?

Eeeee... raczej nie. Bo w takim razie jak nazwać faceta budującego dom za 2 miliony złotych z basenem na zewnątrz i wewnątrz budynku (ten zewnętrzny to oczywiście w pewnym oddaleniu od stajni z 5 rumakami, lecz w pobliżu kortu tenisowego.

Zaraz, zaraz.. a jak nazwać faceta który ma nie tylko dom za 2 bańki (albo i więcej) z dwoma basenami, kortem i stajnią ale i rezydencję letniskową pod Gubałówką w której spędza zimowy czas (pod warunkiem, że nie jest w tym samym czasie w swojej willi na Florydzie ....

A jak nazwać faceta, który ......

agagaj Teraz na poważnie. I ty możesz być postrzegana/y za bogacza przez kogoś, kogo nie stać na opłacenie czynszu w mieszkaniu komunalnym.

Osoby piszące na tym Forum budują domy średniej wielkości, z materiałów ze średniej lub wyższej półki, są zaradni, umieją wiele wypośrodkować, mają łby na karkach, potrafią zakasać rękawy, sporo czytają i przede wszystkim rozmawiają na Forum z innymi budującymi.

Jaki jest tego rezultat?

Nasze domy kosztują średnio kilkaset tysięcy złotych.

Mam na myśli oczywiście tylko te domy które są kompletnie wykończone.

Koszt takich domów wyraźnie odbiega od budynków już zasiedlonych w których pozostaje do zrobienia np. wykończenie pietra, ocieplenie i wykonanie elewacji itd.

Niech Cię nie myli wynik ankiety. Glosy ZA pochodzą od osób, które dopiero zamierzają budować lub ich budowy są nisko zaawansowane.

Potwierdzają to wpisy w tym wątku w rodzaju:

A ja tam wierzę, że Ci się uda!

I życzę powodzenia.

Sam mam zamiar wybudować się tanio.

Trzymamy kciuki - faktycznie, z takim entuzjazmem i umiejętnością nie ulegania pokusom (typu piwnica) powinno się udać. My też po cichutku liczymy, że ze stanem surowym zamkniętym zmieścimy się w sumie ok 80 tys. (dom 165 m2 z garażem, dach dwuspadowy z dachowką cementową). Według niektórych to nierealne...

Czy nie zastanowiło Cię to, że wszyscy, którzy już ukończyli budowy do preliminarza kosztów ja14 podchodzą sceptycznie?

agagaj piszesz do ja14

Raczej trzymaj kciuki za to by ja14 odnalazł zagubione faktury i udowodnił swoje wyliczenia.

Lektura ostatnich postów oraz zachowanie ja14 bardzo uprawdopodabnia tezę, że ja14 w swoich postać „ściemnia” i to bardzo.

Niemniej z osądem tak jak w starej piosence - "Jeszcze poczekajmy. Jeszcze się nie śpieszmy...”

Wowka - ty się chłopie zastanów - po co mam szukać faktur skoro i tak (Twoim zdaniem) wszystko zmyślam? LOL

A jakie to wyliczenia niby mam udowodnić?

Trzymam cię za słowo gdyż coś przecież obiecałeś:

Proszę o cierpliwość bo gdzieś mi wcieło dwie faktury.

Będę musiał pojechać po duplikaty. Ale na razie nie mam czasu.

A jakie wyliczenia masz udowodnić?

Zgodziłeś się przecież to zrobić na prośbę maksia

A czy mogę prosić o szczegółowe rozpisanie kosztów i parametrów ocieplenia?

pozdrawiam

m.

A uprzednio sam zaproponowałeś, że:

Jutro prześlę Ci na priv skan faktury bo nie chce mi się już strzępić języka .

Był to cytat z postu do frupper`a z dnia 24 września

I jak dotąd nic :o

Co do kosztu okien to:

....Faktura nie jest potrzebna - wystarczy namiar na sprzedawcę ...

(post z 24 września)

...Nie potrzebuję faktury - jutro jedziemy z bratem do KCMB z ofertami z konkurencji (a okien jest trochę więcjej ).....

(post z 25 września)

......Po prostu znudziło mnie udowadnianie gdzie i po ile kupiłem okna.

Nawet jak bym przesłał frupperowi kopię faktury to on i tak powie, że ją zrobiłem w photoshopie (nawiasem mówiąc to nie trudne)...

(post z 25 września)

Z powyższych powodów nie wysłałem i nie wyślę kopii faktury.

A co do kosztów elewacji to trudno udowodnić obliczenia, których nigdzie nie zamieściłem, ba - jeszcze ich nawet (z braku czasu) nie zrobiłem.