Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

my mamy wybudowanego Smukłego C04 w okolicach Krakowa za 220zł TYS:

ściany, okna, dach, ocieplony, wytynkowany, pomalowany w środku, kuchnia gotowa wyposażona (planuję tylko jeszcze zmywarkę - ale wprowadzamy się w styczniu i wtedy ją zakupię - po co ma rdzewieć?), podłogi położone, łazienki wyposażone (planuje jeszcze tylko 2tyś na szafki bo reszta jest). Co jeszcze ? Pewno przydałoby się ze 100tys albo więcej na meble - gdybym chciała umeblować na raz i na kilka lat - ale mnie to nie bawi. Cała przyjemność przede mną. Cos swojego juz mamy i na razie starczy.

Przede wszystkim wiem, że jakbyśmy nie musieli płacić za robociznę i poprawianie fuszerek to dom kosztowałby nas o te ok. 100tys mniej. No ale my mamy raczej lewe rączki i brak czasu.

Pozdrowienia

:)

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my mamy wybudowanego Smukłego C04 w okolicach Krakowa za 220zł TYS:

ściany, okna, dach, ocieplony, wytynkowany, pomalowany w środku, kuchnia gotowa wyposażona (planuję tylko jeszcze zmywarkę - ale wprowadzamy się w styczniu i wtedy ją zakupię - po co ma rdzewieć?), podłogi położone, łazienki wyposażone (planuje jeszcze tylko 2tyś na szafki bo reszta jest). .....

Wynik godny podziwu...ja już wiem, że w moim przypadku nierealny ;)

"Dzisiaj podpisałem umowę o przyłączenie prądu. Koszt 1580 zł (12 KW). Do podziału na 2. W umowie piszą, że mają 3 miesiące na podłączenie ale w praktyce trwa to podobno około miesiąca. "

Znaczy, że masz po 6kW na każdy dom ? Kto się zgodził na takie warunki ?

Macie wspólny licznik i zabezpieczenie z sasiadem ? To musicie mieć jedną umowę .

Kto tu pisze bzdury...

Budujemy taki sam dom..i mam mieć właśnie tak.. główny licznik u rodziców a u nas pod-licznik (jakos tak) ..umowa jest jedna.. nikt nie robił problemu :roll:

nie wiem jaką sumą się u nas skończy, ale na dzień dzisiejszy zostało wydane około 75 tysięcy na 1 połówkę.. (mamy już kupioną dachówkę)

co do dyskusji o oknach.. ta sama ilość.. okna dzielone (ze słupkiem) - oknoplast 5komorowy itd. wycena z montażem i taransportem - 5180,- na 1 połówkę :-?

• 2 weeks później...

[wpis przeniesiony z "dziennika"]

Witam!

Podziwiam Twoją determinacje, aby zbudować dom za określoną kwotę - nam się to nie udało :wink:

... choć wiele rzeczy robimy sami.

M.in. kładziemy sami płyty g-k i korzystaliśmy z poradnika Lafarge

http://www.lafarge.pl/wps/portal/!ut/p/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLN4p39gDJmMUbxhub6kciixjEO8IFgvS99X098nNT9QP0C3JDI8odHRUBBV6lPw!!/delta/base64xml/L3dJdyEvd0ZNQUFzQUMvNElVRS82XzJfSkQ!

może na tej stronie je znajdziesz.

Ja sobie skompletowałam taki zestaw na ulotkach, w Obi bodajże.

A poza tym , kiedyś z muratorem była dołączona płytka instruktażowa w/w firmy i tak nawet całkiem sensownie pokazywali co i jak.

Pozdrawiam.

nitro

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik31105.htm

• 1 month później...
Przeglądałem. Tak jak we wszystkich poradnikach takich szczególnych przypadków nie objaśniają.

Czytam te śmieszne pełne zawistności komentarze i śmiać mnie się chce.

Po co Wy wszyscy tak zawziecie walczycie co ile kosztowało, to jest sprawa inwestora czy uda jemu się zbudować dom za 100 tys. a jeżeli nie to jego problem a nie Wasz. Polacy to naprawde ciekawy naród co najmniej jak psy ogrodnika he he . Ludzie opanujcie się!!!!

Życze aby się udało obojętnie w jaki sposób.

Jestem na identycznym etapie z pracami nad podwieszanym sufitem poddasza(z tym że mam już otynkowane ściany ). Z tym nieszczęsnym układem rusztu na jaskółce mam ten sam problem. Mam prośbę, zrób prosze zdjęcie-zbliżenie albo narysuj jak rozwiązałeś sprawę połaczenia na kancie jaskółki . Myślałem o tym żeby po prostu nasunąnć od boku na te trzy profile (60-tki) jeden profil przyścienny i może trochę by się ta konstrukcja usztywniła (tylko nie wiem jak miałbym ten pr. przyścienny do nich przymocować-czy samo nasunięcie wystarczy ?) . Poza tym nie wiem czy wtedy dało by się to wszystko jakoś połączyć z konstrukcją boczną jaskółki.

Mam też jedną uwagę, zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem przykręcanie plyt GK przed tynkowaniem ścian (duża wilgoć, dylatacje, większa precyzja tynkarzy).

Pozdrawiam.

Jak bede na budowie to zrobie zblizeniaa na razie sprobuje opisac.

Na poczatek skrecilem pchelkami 2 profile przyscienne ze soba. Na przekroju tak jakby skrecic ze soba litery UC. Litera U symbolizuje profil przyscienny, w ktory od gory wchodza profile glowne (CD) rownolegle do sciany jaskolki. Litera C symbolizuje profil przyscienny , ktory jest nasuniety na profile glowne tworzace plaszczyzne skosu jaskolki. Mam nadzieje, ze zrozumiales ten opis. Oczywiscie profile glowne zamocowane sa ES-ami do krokwi i sciany bocznej jaskolki. Calosc wyszla na tyle sztywna, ze nie mocowalem profili przysciennych do CD-ekow ale slyszalem ze mozna to zrobic za pomoca nitow (chodzi o to zeby nie wystawaly glowki wkretow).

hello.

Wielkie dzięki za szczegółowy opis. Szczerze mówiąc długo rozgryzałem to Twoje zdjęcie ale na takie rozwiązanie "UC" bym nie wpadł.

Na szczęście przed samym wyjściem do domu zaglądnąłem na forum, bo akurat dzisiaj przyszedł czas na obróbkę jaskółki i miałbym niezły zgryz. Wielkie dzięki za szybka pomoc, a zdjęć już nie musisz robić.

Pozdrawiam i jadę walczyć z moimi profilami i płaszczyzami.