Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tam co prawda na budowaniu domów się nie znam, jestem dopiero na samym początku drogi do wymarzonego domku z ogródkiem, ale podziwiam Twój optymizm. 100tys. to chyba bardzo optymistyczna kwota, ale mam nadzieję, że Ci się uda nie przekroczyć jej o więcej niż te 10%. No, góra 20%

Sam domek jest bardzo ładny! Oglądałam go już wcześniej.

Piękna elewacja.

Gratuluję załatwienia formalności!!!

Ja mogę Ci napisać jak to jest mniej więcej u mnie w tej chwili.

Dom ok. 120mkw użytkowej z dobudowanym z boku garażem o jednospadowym dachu. Dom ma prosty dwuspadowy dach. Kryty dachówką ceramiczną.

Generalnie zdecydowana większość prac w własnym zakresie (ja, teść, ojciec) - bardzo duże oszczędności na robocie. Raczej małe oszczędności na materiałach - tzn. kupowane gdzie najtaniej, ale bardzo dobrych producentów (Oknoplus, Tyvek, Organika, Ruppceramika itd.).

Niedługo będzie następujący stan: stan surowy zamknięty, elewacja zewnętrzna, rolety, drzwi zewnętrzne, brama garażowa, tynki wewnętrzne, wszystkie instalacje, wylewki oraz wszystkie przyłącza. Sumaryczny koszt ok. 120-130kzł. Oczywiście bez uwzględniania pracy własnej, telefonów, paliwa itd.

Trudno mi uwierzyć, że może się udać, dlatego tym bardziej będę śledzić Twój dziennik. :wink:

U nas robocizna jest stosunkowo tania. Na razie do stanu surowego zamkniętego ok. 17%. Potem pewnie będzie więcej, więc można by zaoszczędzić. Ale materiały kosztują sporo i tego się nie da ominąć. Wiele dodatkowych kosztów nas zaskoczyło, ale to pewnie z braku doświadczenia...

No i jeszcze trzeba mieć czas, żeby budować... :roll:

Serdeczne dzięki za fotki. 8) Są super. Jak będziesz gdzieś w okolicy to stawiam dobre piwo :D. Oczywiście najbardziej zainteresował mnie domek z ostatniego zdjęcia - czyli "mój". Szkoda, że jeszcze bez dachu.

Czy mógłbym Cię prosić jeszcze o parę fotek tego domku jak już przykryją?

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Czy mi się wydaje, czy ściany zewnętrzne są z betonu komórkowego gr. 18 cm? :o

A może ty znajdziesz w okolicy taki dom jak ja buduję :D .

Beton komórkowy na pewno, a czy 18 to muszę się przyjrzeć. Objecuje następne fotki za jakiś czas.

Jeżdżę i się rozglądam...ale tych rodzajów jest tyle, że już dawno straciłem rachubę co było, a co nie...

Choć ostatnio bezbłędnie oceniłem projekt z muratora w Rumii przy wylocie na stare lotnisko.

A do jakiego dokładnie stanu prac chcesz się zmieścić w 100 tyś zł?

Rozumiem przez to stan w jakim obecnie najczęściej kupujemy mieszkania. Czyli brak jest parkietów, glazur, armatury łazienkowej i kuchennej, karniszy, umywalek, wanny, sedesu itd. Ściany przygotowane pod malowanie.

Przejrzałem Twoje zestawienie. Przydałoby się więcej opisów. Np. pozycja jozek albo stasiek :o Gdyby to było Monia albo Viola to jeszcze mógłbym się domyślić ale tak? :wink:

Ale tak na poważnie to z Twojego zestawienia wywnioskowałem, że do stanu deweloperskiego brakuje Ci jeszcze tynków, wylewek, instalacji, drzwi wewnętrznych, ocieplenia dachu i być może części ścian działowych. A no i najważniejsze - parapetów :wink: Czyli jeszcze z 50 tyś?

Dziennik zarejestrowany (kolejne 10 zł). Rozpoczęcie budowy zgłoszone.

Można zaczynać 14 sierpnia.

No i zonk. Chciałem sobie zamówić pustaczki a tu "nie ma a jak bedą to po 2,40" A jak pytałem w kwietniu to były po 1,70. :o

No fajnie się zaczyna. :evil: I rób tu człowieku kosztorys!!! :evil: :evil:

Na razie nie zamówiłem. Muszę to przemyśleć.

W kwietniu mówisz...

Ja pytałam w pierwszej połowie czerwca i pustaki były, a jak pojechałam za tydzień, to owszem były... ale dla mnie mogły być na koniec lipca! I oczywiscie o wiele drozsze. Ale dałam radę.

Trzymam kciuki za Twój dom za 100tys, jednak nie wiem jakiego cudu dokonasz, abyś się zmieścił w tej kwocie :D Zanim zaczęłam budować swój, to też myślałam, ze stówka wystarczy. A tu za sam dach 30tyś! A niby prosty i niedrogi.. A gdzie przyłącza? Gdzie szambo? Gdzie instalacje?

Teraz wiem, ze 100tyś to na pewno połowa tego, co wydam na dom.

No, ale czytam Twój dziennik i kibicuję!

Przejrzałem Twoje zestawienie. Przydałoby się więcej opisów. Np. pozycja jozek albo stasiek :o Gdyby to było Monia albo Viola to jeszcze mógłbym się domyślić ale tak? :wink:

Ale tak na poważnie to z Twojego zestawienia wywnioskowałem, że do stanu deweloperskiego brakuje Ci jeszcze tynków, wylewek, instalacji, drzwi wewnętrznych, ocieplenia dachu i być może części ścian działowych. A no i najważniejsze - parapetów :wink: Czyli jeszcze z 50 tyś?

Hehe Józek i Stasiek, Ćma itd to robotnicy "nie ekypowi" tylko z okolicy, typ 2 - Usługi :)

Co do reszty ścianki działowe są, perapety zewn. są.

Z tego co nie ma: najdroższe schody na górę - około 8 tyś, oraz karton-gips na cały dom.

Parapety wewnętrzne to pikuś - ze sztucznego marmuru 600 zł z robocizną.

Jak szczegóły proszę pytać.

Co do oczyszczalni wspólnej z sąsiadem to jest niewypał bo osadnik i drenaż muszą byc odpowiednio większe dla liczy stałych mieszkańców a przybliżony koszt POŚ dla rodziny 4-5 osób to około 7k PLN.

Co do Twojego zamierzenia budowy "domku" za 100k to jest nierealne. Ja 95% prac na swojej budowie robię sam i wiem ile kosztują materiały, które w 60 % mam bez faktury czyli taniej o owe 22% Vatu i jeszcze stały rabat od cen wyjściowych. To jest po prostu nierealne.

Założenie, że na dach wydasz 10k - śmieszna kwota przy jego konstrukcji i ilości załamań!!!!

A gdzie CO, CWU i ZW? To są dopiero koszta!!!! No chyba, że w każdym pokoju bedzie stała koza z Castoramy za 100.

Sorki za moje uszczypliwe uwagi ale lepiej juz teraz przejrzyj na oczy a nie później bedziesz sie zastanawiał, gdzie i na co wydałem tyle (100k PLN) pieniążków.

Kolejna sprawa to niewłaściwa nazwa Dziennika Budowy.

Masz: " Jak zbudować dom za 100 tyś zł - mój(14) dziennik budowy."

a powino być: " Jak zbudować dom do tynków i posadzek(bez wykończenia, białej instalacji, z kablami wystającymi z puszek...) za 100 tyś zł - mój(14) dziennik budowy.

Tak, to będzie chyba właściwa nazwa Twojego wątku.

Na koniec jeszcze raz przepraszam za docinki i wierz mi naprawdę życzę Tobie jak najniższych cen zakupów oraz wyśmienitych fachowców za niewielkie pieniądze.

Trzymam kciuki i będę śledził Twoje poczynania.