ja14 08.08.2006 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Będę bardzo wdzięczny. Masz może teleobiektyw? Nawiasem mówiąc 225 tyś minus działka i zysk dewelopera to jak sądze maksymalnie 150 tyś zł. To by potwierdzało realność moich założeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 08.08.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 ja14 Masz pustaków na 80m2+35m2=115m2Ja miałem na 190m2 i do tego jeszcze na 80m2 działówek i za ceramikę jopka zapłaciłem 9tys złTak więc powinno ci wystarczyc 10tys z zaprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.08.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 2,40 do 1,70 to daje 141%. Jak pójdzie ci tak dalej to będziesz musiał skorygować tytuł. PS. ta wiaqdomość nie służy do dołowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pogoria 08.08.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Ja tam co prawda na budowaniu domów się nie znam, jestem dopiero na samym początku drogi do wymarzonego domku z ogródkiem, ale podziwiam Twój optymizm. 100tys. to chyba bardzo optymistyczna kwota, ale mam nadzieję, że Ci się uda nie przekroczyć jej o więcej niż te 10%. No, góra 20% Sam domek jest bardzo ładny! Oglądałam go już wcześniej. Piękna elewacja. Gratuluję załatwienia formalności!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwitek 09.08.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ja mogę Ci napisać jak to jest mniej więcej u mnie w tej chwili. Dom ok. 120mkw użytkowej z dobudowanym z boku garażem o jednospadowym dachu. Dom ma prosty dwuspadowy dach. Kryty dachówką ceramiczną.Generalnie zdecydowana większość prac w własnym zakresie (ja, teść, ojciec) - bardzo duże oszczędności na robocie. Raczej małe oszczędności na materiałach - tzn. kupowane gdzie najtaniej, ale bardzo dobrych producentów (Oknoplus, Tyvek, Organika, Ruppceramika itd.).Niedługo będzie następujący stan: stan surowy zamknięty, elewacja zewnętrzna, rolety, drzwi zewnętrzne, brama garażowa, tynki wewnętrzne, wszystkie instalacje, wylewki oraz wszystkie przyłącza. Sumaryczny koszt ok. 120-130kzł. Oczywiście bez uwzględniania pracy własnej, telefonów, paliwa itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.08.2006 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Mój ma być sporo miejszy, bez garażu a i na dachówkę się chyba nie zdecyduję. Tylko żeby te ceny przestały rosnąć jak na drożdżach. Pogoria - dziękuję za gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 10.08.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Trudno mi uwierzyć, że może się udać, dlatego tym bardziej będę śledzić Twój dziennik. U nas robocizna jest stosunkowo tania. Na razie do stanu surowego zamkniętego ok. 17%. Potem pewnie będzie więcej, więc można by zaoszczędzić. Ale materiały kosztują sporo i tego się nie da ominąć. Wiele dodatkowych kosztów nas zaskoczyło, ale to pewnie z braku doświadczenia... No i jeszcze trzeba mieć czas, żeby budować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 11.08.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Zgodnie z obietnicą wstawiam zdjęcia bliźniaków budowanych przez firmę w moich okolicach. Są różne, ten twój też.http://images2.fotosik.pl/124/9219ee55ff7ed0dc.jpg http://images1.fotosik.pl/132/8e341996991550e4.jpg http://images1.fotosik.pl/132/f7e62c82cdcf5376.jpg http://images2.fotosik.pl/123/4d0627f1361d5b42.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.08.2006 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Serdeczne dzięki za fotki. Są super. Jak będziesz gdzieś w okolicy to stawiam dobre piwo . Oczywiście najbardziej zainteresował mnie domek z ostatniego zdjęcia - czyli "mój". Szkoda, że jeszcze bez dachu. Czy mógłbym Cię prosić jeszcze o parę fotek tego domku jak już przykryją? Pozdrawiam serdecznie. P.S. Czy mi się wydaje, czy ściany zewnętrzne są z betonu komórkowego gr. 18 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 12.08.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 A może ty znajdziesz w okolicy taki dom jak ja buduję . Beton komórkowy na pewno, a czy 18 to muszę się przyjrzeć. Objecuje następne fotki za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.08.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 A może ty znajdziesz w okolicy taki dom jak ja buduję . Beton komórkowy na pewno, a czy 18 to muszę się przyjrzeć. Objecuje następne fotki za jakiś czas. Jeżdżę i się rozglądam...ale tych rodzajów jest tyle, że już dawno straciłem rachubę co było, a co nie... Choć ostatnio bezbłędnie oceniłem projekt z muratora w Rumii przy wylocie na stare lotnisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 13.08.2006 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 A może ty znajdziesz w okolicy taki dom jak ja buduję . Beton komórkowy na pewno, a czy 18 to muszę się przyjrzeć. Objecuje następne fotki za jakiś czas. Będę miał oczy szeroko otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomolo 20.08.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 wierze ze Ci sie uda i goraco kibicuje. sam zaczynam na wiosne z podobnym projektem. ceny materialow, robocizny nawet w tej samej miejscowosci znaczaco sie roznia wiec trzeba szukac. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 25.08.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 A do jakiego dokładnie stanu prac chcesz się zmieścić w 100 tyś zł? Dla ułatwienia polecam zapoznać się z moim wykazem wydatków, stan zamknięty ocieplony, koszt na razie niecałe 80 tyś zł. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1350605#1350605 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 26.08.2006 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 A do jakiego dokładnie stanu prac chcesz się zmieścić w 100 tyś zł? Rozumiem przez to stan w jakim obecnie najczęściej kupujemy mieszkania. Czyli brak jest parkietów, glazur, armatury łazienkowej i kuchennej, karniszy, umywalek, wanny, sedesu itd. Ściany przygotowane pod malowanie. Przejrzałem Twoje zestawienie. Przydałoby się więcej opisów. Np. pozycja jozek albo stasiek Gdyby to było Monia albo Viola to jeszcze mógłbym się domyślić ale tak? Ale tak na poważnie to z Twojego zestawienia wywnioskowałem, że do stanu deweloperskiego brakuje Ci jeszcze tynków, wylewek, instalacji, drzwi wewnętrznych, ocieplenia dachu i być może części ścian działowych. A no i najważniejsze - parapetów Czyli jeszcze z 50 tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 26.08.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Dziennik zarejestrowany (kolejne 10 zł). Rozpoczęcie budowy zgłoszone. Można zaczynać 14 sierpnia. No i zonk. Chciałem sobie zamówić pustaczki a tu "nie ma a jak bedą to po 2,40" A jak pytałem w kwietniu to były po 1,70. No fajnie się zaczyna. I rób tu człowieku kosztorys!!! Na razie nie zamówiłem. Muszę to przemyśleć. W kwietniu mówisz... Ja pytałam w pierwszej połowie czerwca i pustaki były, a jak pojechałam za tydzień, to owszem były... ale dla mnie mogły być na koniec lipca! I oczywiscie o wiele drozsze. Ale dałam radę. Trzymam kciuki za Twój dom za 100tys, jednak nie wiem jakiego cudu dokonasz, abyś się zmieścił w tej kwocie Zanim zaczęłam budować swój, to też myślałam, ze stówka wystarczy. A tu za sam dach 30tyś! A niby prosty i niedrogi.. A gdzie przyłącza? Gdzie szambo? Gdzie instalacje? Teraz wiem, ze 100tyś to na pewno połowa tego, co wydam na dom. No, ale czytam Twój dziennik i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 26.08.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Przejrzałem Twoje zestawienie. Przydałoby się więcej opisów. Np. pozycja jozek albo stasiek Gdyby to było Monia albo Viola to jeszcze mógłbym się domyślić ale tak? Ale tak na poważnie to z Twojego zestawienia wywnioskowałem, że do stanu deweloperskiego brakuje Ci jeszcze tynków, wylewek, instalacji, drzwi wewnętrznych, ocieplenia dachu i być może części ścian działowych. A no i najważniejsze - parapetów Czyli jeszcze z 50 tyś? Hehe Józek i Stasiek, Ćma itd to robotnicy "nie ekypowi" tylko z okolicy, typ 2 - Usługi Co do reszty ścianki działowe są, perapety zewn. są. Z tego co nie ma: najdroższe schody na górę - około 8 tyś, oraz karton-gips na cały dom. Parapety wewnętrzne to pikuś - ze sztucznego marmuru 600 zł z robocizną. Jak szczegóły proszę pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 26.08.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Wrzucam zdjęcie "Twojego domku". Trochę zła jakość, bo robione z samochodu i w nocy.http://images2.fotosik.pl/140/74935c984c2caaa5.jpg' alt='74935c984c2caaa5.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 27.08.2006 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Wielkie dzięki. Nawiasem mówiąc Twój projekt jest chyba jeszcze mniej popularny niż mój Po wpisaniu nazwy w google Twoje posty z forum są na pierwszych pozycjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 28.08.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Co do oczyszczalni wspólnej z sąsiadem to jest niewypał bo osadnik i drenaż muszą byc odpowiednio większe dla liczy stałych mieszkańców a przybliżony koszt POŚ dla rodziny 4-5 osób to około 7k PLN.Co do Twojego zamierzenia budowy "domku" za 100k to jest nierealne. Ja 95% prac na swojej budowie robię sam i wiem ile kosztują materiały, które w 60 % mam bez faktury czyli taniej o owe 22% Vatu i jeszcze stały rabat od cen wyjściowych. To jest po prostu nierealne.Założenie, że na dach wydasz 10k - śmieszna kwota przy jego konstrukcji i ilości załamań!!!!A gdzie CO, CWU i ZW? To są dopiero koszta!!!! No chyba, że w każdym pokoju bedzie stała koza z Castoramy za 100. Sorki za moje uszczypliwe uwagi ale lepiej juz teraz przejrzyj na oczy a nie później bedziesz sie zastanawiał, gdzie i na co wydałem tyle (100k PLN) pieniążków.Kolejna sprawa to niewłaściwa nazwa Dziennika Budowy.Masz: " Jak zbudować dom za 100 tyś zł - mój(14) dziennik budowy." a powino być: " Jak zbudować dom do tynków i posadzek(bez wykończenia, białej instalacji, z kablami wystającymi z puszek...) za 100 tyś zł - mój(14) dziennik budowy.Tak, to będzie chyba właściwa nazwa Twojego wątku.Na koniec jeszcze raz przepraszam za docinki i wierz mi naprawdę życzę Tobie jak najniższych cen zakupów oraz wyśmienitych fachowców za niewielkie pieniądze.Trzymam kciuki i będę śledził Twoje poczynania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts