Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do mojego(14) dziennika budowy.

Czy mi si? uda?  

260 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mi si? uda?

Recommended Posts

To prawda, że osadnik i drenaż muszą być większe. Ale 2 oczyszczalnie dla 4 osób to 2 razy około 3 tyś za urządzenia + 2 razy montaż. Jedna oczyszczalnia dla 8 osób to około 4 tyś + jeden montaż. Różnica jest oczywista. Jeśli chodzi o uszczypliwości to spoko - byłem na to przygotowany. A jak mi się przypadkiem uda to najwyżej zaproponuję żebyś wszedł pod stół i wszystko odszczekał :wink: :lol: .

A jeśli chodzi o nazwę dziennika to już tłumaczę.

Na etapie wystroju wnętrz często gęsto zdarza się, że w sprawę angażują sie kobiety (żona, córka, teściowa, kochanka - niepotrzebne skreślić :wink: ). A wtedy drugie 100 tyś to jeszcze może być za mało. :lol:

• Odpowiedzi 514
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To prawda, że osadnik i drenaż muszą być większe. Ale 2 oczyszczalnie dla 4 osób to 2 razy około 3 tyś za urządzenia + 2 razy montaż. Jedna oczyszczalnia dla 8 osób to około 4 tyś + jeden montaż. Różnica jest oczywista. ...

I tutaj masz rację ale teraz pytanie do Was: kto zdecyduje się na posadowienie tak wielkiej POŚ u siebie na działce i czy znajdzie się na to miejsce. Na dodatek drenaż będzie dośc potężny i czy powierzchnia pod ten drenaż będzie wmiarę równa bo jak nie to znowu zaczynają się "schody".

...Jeśli chodzi o uszczypliwości to spoko - byłem na to przygotowany. A jak mi się przypadkiem uda to najwyżej zaproponuję żebyś wszedł pod stół i wszystko odszczekał :wink: :lol: .

...

I tak zrobię a co jeszcze to będę Twoją budowę wymieniał jako przykład oszczędności i zaradności. Całkiem poważnie to piszę.

...A jeśli chodzi o nazwę dziennika to już tłumaczę.

Na etapie wystroju wnętrz często gęsto zdarza się, że w sprawę angażują sie kobiety (żona, córka, teściowa, kochanka - niepotrzebne skreślić :wink: ). A wtedy drugie 100 tyś to jeszcze może być za mało. :lol:

Tak więc, jak przyznajesz dom wybudujesz za 200k lub więcej a nie za 100jak jest w tytule postu. Na etapie wystroju będziesz kupowa, rzeczy które normalnie ja bym zaliczył naprzykład do dachu np.: podbitka, rynny ...

Pozdrawiam i życzę jeszcze raz udanych upustów.

ja jestem pewien ze Ci sie uda (z własnego doświadczenia)

choć buduje pierwszy raz. Napewno nie uda się w tym roku, ja wszystko co sie da kupuje styczen- luty (cegła, styropian) sa tańsze nawet do 50%. Pojawia sie tylko inny problem koszt robocizny, bo z fachowcami robi sie bardzo kiepsko, bo dobry i tani to juz chyba mit, ja na takich musze czekac po kilka miesiecy

Napisałeś:

Dzisiaj podpisałem umowę o przyłączenie prądu. Koszt 1580 zł (12 KW). Do podziału na 2.

Coś mi tu nie gra. Z tego co mi sie wydaje jeżeli Twój sąsiad będzie chciał mieć przyłącze prądu będzie musiał mieć również skrzynkę tzw. zetkę. To nic , że będzie przylegała do Twojej i będzie z tego samego przewodu ale i tak i tak zapłaci powyższą kwotę przyłaczeniową. Wątpię abym się mylił.

Jakby co to mnie (moją wypowiedz) wyprostuj.

...Na allegro znalazłem producenta oczyszczalni drenażowych. Oczyszczalnia ze zbiornikiem 3tyś litrów i 54m drenażu kosztuje 3,5 tyś zł. Dowóz gratis. Może ktoś z Was coś słyszał - firma Miramax.

http://oczyszczalnie.przydomowe.pl/index.php?i=6...

Zajrzałem na powyższy odnośnik i co się okazało? POŚ, którą sobie upatrzyłeś jest tylko dla 5-6 osób!!! I to ma być oczyszczalnia dla 2 domków(rodzin)!!!! Według mnie wybór jest niedowymiarowany. W Waszym przypadku powinniście mieć zestaw minimum dla 7 do 8 osób - ale niestety taki zestaw kosztuje ponad 2k więcej.

I to się nazywa redukcja kosztów!!!! A wtedy osoby, które nie mają oczyszczalni mówią o jej niskiej sprawności bo żyjące bakterie w niedowymiarowanej oczyszcalni nienadązają "oczyszczać". Teraz już wiem skąd pochodzi taka opinia.

Dzisiaj podpisałem umowę o przyłączenie prądu. Koszt 1580 zł (12 KW). Do podziału na 2.

jesli masz zamiar w ten sposob dzielic wszystkie koszty to pewnie ze Ci sie uda, aczkolwiek to cos co nazwalbym kreatywna ksiegowościa, idac tym tropem myslowym moglbym powiedziec ze wydalem do tej pory na swoj dom 47tys, bo tyle wynosi 1/3 calości, bo tyle osob ma (jak narazie) docelowo mieszkac w moim domu. 12 Kw na dwóch? wiesz o czym piszesz?

pozdrawiam

m.

...
...idac tym tropem myslowym moglbym powiedziec ze wydalem do tej pory na swoj dom 47tys, bo tyle wynosi 1/3 calości, bo tyle osob ma (jak narazie) docelowo mieszkac w moim domu. ...

To ja mam koszty dzielić na 4 bo z Żoneczką mamy 2 brzdące z których jeden ledwo chodzi a drógi jeszcze nie chodzi :wink: :D ? To ja naprawdę mało wydałem.

Oczywiście żartowałem.

Sądzę że na pewno Ci się uda, sam zamierzam się budowac na wiosnę. I powiem tak, najgorsze co może być to te wszystkie sprawy z Urzędami, geodetami itd i to zżera największą część czasu nerwów i po części pieniędzy, które można inaczej zainwestować!!!!! Wątpicie w dach za 10 tys zł?? to jest tak realne jak to że niebo jest niebieskie. Dam Ci pewną radę jak będziesz robił więźbe to zamów sobie drewno w lesie i przetrzyj trakiem na budowie;)z doświadczenia wiem że że będzie z 60% taniej niż gotowa konstrukcja:)( i zrób to w tym roku to zdaży przeschnąć) przynajmniej tak było kiedy wymieniałem cały dach na swoim magazynie;) ściany = suporeks z fabryki:) i też wyjdzie 10 tys. Będę śledził twoje poczynania i trzym kciuki. Powodzenia!!!!!!

...Na allegro znalazłem producenta oczyszczalni drenażowych. Oczyszczalnia ze zbiornikiem 3tyś litrów i 54m drenażu kosztuje 3,5 tyś zł. Dowóz gratis. Może ktoś z Was coś słyszał - firma Miramax.

http://oczyszczalnie.przydomowe.pl/index.php?i=6...

Zajrzałem na powyższy odnośnik i co się okazało? POŚ, którą sobie upatrzyłeś jest tylko dla 5-6 osób!!! I to ma być oczyszczalnia dla 2 domków(rodzin)!!!! Według mnie wybór jest niedowymiarowany. W Waszym przypadku powinniście mieć zestaw minimum dla 7 do 8 osób - ale niestety taki zestaw kosztuje ponad 2k więcej.

I to się nazywa redukcja kosztów!!!! A wtedy osoby, które nie mają oczyszczalni mówią o jej niskiej sprawności bo żyjące bakterie w niedowymiarowanej oczyszcalni nienadązają "oczyszczać". Teraz już wiem skąd pochodzi taka opinia.

Spokojnie - to nie jest tak, że postanowiliśmy zredukować koszty dobierając za małą oczyszczalnię.

Temat oczyszczalni drążyłem przez ponad tydzień i wiem już sporo na ten temat (choć na pewno nie wszystko).

Przy doborze wielkości oczyszczalni ważne są 2 parametry:

1. Pojemność osadnika gnilnego.

Tu zasada jest taka, że pojemność osadnika powinna odpowiadać 3 dniowej produkcji ścieków.

Najczęściej zakłada się przeciętnie 150 litrów na osobę dziennie. Osadnik 3 tyś litrów oznacza więc 1 tyś litrów ścieków dziennie a więc wystarcza dla 6,6 osób :wink:

Można też określić ilość ścieków precyzyjniej - na podstawie wskazań wodomierza. Ja tak zrobiłem. Moja rodzina zużywa miesięcznie około 10m3 wody - to daje 330 litrów dziennie. Najczęściej przyjmuje się ilość ścieków jako 90% zużycia wody ale ja na wszelki wypadek założyłem 100%. Dla mojej rodziny wystarczyłby więc osadnik tysiąclitrowy.

Pozostałe 2 tyś litrów pozostaje dla sąsiada i jako niezbędna rezerwa.

2. Drenaż.

Niezbędna długość drenażu zależy od ilości ścieków i od rodzaju gruntu w którym podczyszczone ścieki będą rozsączane. Na stronie Sotralentz jest darmowy program, który liczy zarówno pojemność osadnika jak i długość drenażu. Dla zainteresowanych link: http://www.sotralentz.com.pl/php/index.php?s=41&did=0&l=pl

Policzona tym programem wymagana długość drenażu to w moim wypadku 48 m.

Nie wiem dlaczego producent podaje, że ta oczyszczalnia jest dla 5-6 osób. Albo zakłada dużą normę zużycia wody albo jest jeszcze w tym przypadku coś o czym nie wiem. Ale jak będę bliżej zakupu to jeszcze się dowiem. Na razie czekam czy nie będzie protestu na moje zgłoszenie.

jesli masz zamiar w ten sposob dzielic wszystkie koszty to pewnie ze Ci sie uda, aczkolwiek to cos co nazwalbym kreatywna ksiegowościa, idac tym tropem myslowym moglbym powiedziec ze wydalem do tej pory na swoj dom 47tys, bo tyle wynosi 1/3 calości, bo tyle osob ma (jak narazie) docelowo mieszkac w moim domu. 12 Kw na dwóch? wiesz o czym piszesz?

pozdrawiam

m.

Kreatywną księgowością? O co chodzi? Taka jest specyfika budowy bliźniaka, że pewne koszty można podzielić na 2. Akurat opłata przyłączeniowa byłaby taka sama gdybyśmy zamówili każdy po 6 KW.

Wieksze byłoby za to koszty abonamentów, opłat stałych itp.

Czy uważasz, że 6 KW to mało? Ja mam w tej chwili w mieszkaniu 4 KW (mieszkanie 90m2). Nie zdarzyło się jeszcze żeby wywaliło korki. Jak ktoś nie chce kuchenki elektrycznej i nie będzie ogrzewał prądem (domu lub CWU) to 6 kW na pewno wystarczy. To zresztą nie jest czarna magia. Wystarczy zsumować moc wszystkich urządzeń w domu, które mogą działać jenocześnie. Jeżeli masz ochotę na polemikę to spróbuj wymienić urządzenia, które będą potrzebować więcej. Tylko tak z sensem, a nie tak, że będziesz kosił trawnik przy zapalonych wszystkich światłach w domu (bo w nocy :wink: ), chodzącej pralce i zmywarce, a żona w tym czasie będzie akurat prasować, oglądając telewizję i susząc włosy:lol:

Ja też pozdrawiam. :D

P.S. A jakbyśmy zamówili 20 KW i zapłacili 1200 zł więcej, to byłbyś zadowolony? Rozumiem, że to położyłoby mój budżet? :wink:

Sądzę że na pewno Ci się uda, sam zamierzam się budowac na wiosnę. I powiem tak, najgorsze co może być to te wszystkie sprawy z Urzędami, geodetami itd i to zżera największą część czasu nerwów i po części pieniędzy, które można inaczej zainwestować!!!!! Wątpicie w dach za 10 tys zł?? to jest tak realne jak to że niebo jest niebieskie. Dam Ci pewną radę jak będziesz robił więźbe to zamów sobie drewno w lesie i przetrzyj trakiem na budowie;)z doświadczenia wiem że że będzie z 60% taniej niż gotowa konstrukcja:)( i zrób to w tym roku to zdaży przeschnąć) przynajmniej tak było kiedy wymieniałem cały dach na swoim magazynie;) ściany = suporeks z fabryki:) i też wyjdzie 10 tys. Będę śledził twoje poczynania i trzym kciuki. Powodzenia!!!!!!

Dzięki za życzenia. :D

Jeżeli możesz to napisz ile wyniosło cię drewno z lasu wraz z transportem i przetarciem w przeliczeniu na m3 uzyskanej konstrukcji. Ja rok temu płaciłem 500 zł za m3 gotowej konstrukcji. Jeżeli jest sporo taniej to może warto spróbować? Odpady można jeszcze spalić w kominku :wink:

Napisałeś:

Coś mi tu nie gra. Z tego co mi sie wydaje jeżeli Twój sąsiad będzie chciał mieć przyłącze prądu będzie musiał mieć również skrzynkę tzw. zetkę. To nic , że będzie przylegała do Twojej i będzie z tego samego przewodu ale i tak i tak zapłaci powyższą kwotę przyłaczeniową. Wątpię abym się mylił.

Jakby co to mnie (moją wypowiedz) wyprostuj.

Raczej nie będzie drugiego przyłącza. Będzie podlicznik. (chyba, że się pokłócimy :lol: )

Więc z tym drewnem to jest tak, za m3 u lesniczego zapłaciłem coś koło 90 zł - postaw dobrą wódkę:)hehe , z cena za przetarcie takiego bala jest różnie zalezy kto ci robi, ja miałem za free przetarcie, bo znajomy akuratnie przecierał u siebie na dach chałupki, a wisiał mi kase:), Transport też jest różnie, policz sobie gdzieś 2 - 4 zł za km, bo to zależy od regionu i znajomości, mi przywoził leśnik i niedrogo (2 zł za km:))najlepiej załatw transport u leśnika, na pewno nie wyjdzie ci 500 zł :roll: , jak już pisałem około 60% spadną ci koszty, a te łaty które beziesz miał z bali wykorzystasz na fundamenty (chyba ze robisz z bloczków), potem na deskowanie stropu i na końcu posłużą ci na dachu:)ja już obmyślam strategię i mam już propozycje pracowników, którzy mi postawią tą chałupę, nie ukrywam że będe robił duzo rzeczy sam:)tak więc podsumowując za m3 zapłacisz najwyżej 300 zł!!, pamiętaj nie sztuka jest budować za pieniądze sztuką jest budowac bez nich:)pozdrawiam i trzymam kciuki, wszystkiego dobrego:)

Tez mam projekt z Archonu. Nie blizniak, ale dom wolnostojacy z garazem 120m2 pow. użytkowej. I wierze, ze ci sie uda. Ja wlasnie zakonczylam stan deweloperski o jakim piszesz i wydalam calosciowo na budowe od zakupu projektu do teraz 111 tys. W tym jest juz ogrzewanie podlogowe. A to moje pierwsze podejscie do tematu. Trzeba tu jeszcze doliczyc 15.000 na ocieplenie, tynk i całą elewację z podbitką i parapetami na gotowo, oraz 5.000 na piec z zasobnikiem. Uważam, że to niezly winik, więc czemu tobie przy wszystkich uwarunkowaniach o jakich piszesz mialoby sie nie udac :wink: Bede trzymac kciuki.

Ja zdaje sobie sprawe, ze najdrozszy etap to wykonczeniowka... Te plytki, meble itd. Tu jestem naprawde przerazona cenami :cry: I te drugie 100 tys o jakich piszesz (a nawet wiecej) wcale nie wydaj mi sie nierelane :wink:

...Ja wlasnie zakonczylam stan deweloperski o jakim piszesz i wydalam calosciowo na budowe od zakupu projektu do teraz 111 tys. W tym jest juz ogrzewanie podlogowe. ... Trzeba tu jeszcze doliczyc 15.000 na ocieplenie, tynk i całą elewację z podbitką i parapetami na gotowo, oraz 5.000 na piec z zasobnikiem. Uważam, że to niezly winik, więc czemu tobie przy wszystkich uwarunkowaniach o jakich piszesz mialoby sie nie udac :wink: ... I te drugie 100 tys o jakich piszesz (a nawet wiecej) wcale nie wydaj mi sie nierelane :wink:

iga9 czy wiesz co obejmuje stan deweloperski?????

Wszystko to co wymieniłeś/aś stan surowy zamknięty, ocieplenie instalacje CO (z grzejnikami ...), CWU (z zasobnikiem jeżeli takowy jest wymagany by ją mieć), ZW, dach z podbitką (niektórzy tego nie wliczają do tego etapu), tynki, posadzki ...Tak więc w Twoim wydaniu stan deweloperski wyniósł ponad 130 a nie wymieniłeś wszystkich kosztów.

Ja uważam i nadal będę uważał kwotę 100k za nierealną i nie oszukujmy się, że tzw. wykończenie pokryje pozostałe wydatki z kwotą ponad 100k.

Według mnie jeżeli ktoś zakłada wybudować się tanio np. do stanu deweloperskiego to niech ten stan pociągnie dalej aż do obioru domu przy całkowitym wykończeniu ale oczywiście na odpowiednim poziomie (czytaj standardzie).

Takie posty wprowadzają tylko w błąd przyszłych potencjalnych budujących, że się da .... ale tak naprawdę nie mówicie (piszecie) wszystkiego co chciałby pionier w budowaniu tutaj się dowiedzieć.

...

Raczej nie będzie drugiego przyłącza. Będzie podlicznik. (chyba, że się pokłócimy :lol: )

Tzn. 2 właściciel będzie postawiony przed faktem dokonanym: "dzielimy licznik na dwóch - ja Ci udostępnię podlicznik bo chcę sie tanio wybudować."

Ale sąsiad sobie pomyśli, że kiedyś sie obudzi i będzie bez prądu bo piesek zagłośno szczekał w nocy i panowie z elektrowni odłączyli podlicznik na prośbę udostępniającego. I wtedy sąsiad będzie "ciągnął" z agregatu dopuki mu nie postawią własnej zetki.

Dobre opowiadanie?

Ćwierkały jaskółki - niedobre są spólki.

To tez napisalam, ze do tego dojdzie drugie tyle do zamieszkania. Jako stan deweloperski wzilam opis z dzinnika budowy.

Gdy kupujesz mieszkanie od dewolopera masz: tynki, posadzki instalacje, piec i oczywiscie okna i drzwi wejsciowe, no i masz to w wykonczonym bloku. Ale cala reszte musisz to tego dolozyc - co czesto stanowi spory koszt.

Ja nie mowie, ze za 100 tys uda sie wybudowac dom do zamieszkania i zapelnic go meblami. Ale wybodowac 100 m dom w takim stanie, jak kupowane mieszkanie - jest na to duza szansa. Choc to zakladane ewentualnie + 10% przy obecnym skoku cen doliczylabym jako pewnik.

...

Tzn. 2 właściciel będzie postawiony przed faktem dokonanym: "dzielimy licznik na dwóch - ja Ci udostępnię podlicznik bo chcę sie tanio wybudować."

Ale sąsiad sobie pomyśli, że kiedyś sie obudzi i będzie bez prądu bo piesek zagłośno szczekał w nocy i panowie z elektrowni odłączyli podlicznik na prośbę udostępniającego. I wtedy sąsiad będzie "ciągnął" z agregatu dopuki mu nie postawią własnej zetki.

Dobre opowiadanie?

Ćwierkały jaskółki - niedobre są spólki.

:lol: Stanowczo przeceniasz mój charakter :lol:

Pozatym już pisałem, że to nie po to żeby było taniej. Dwa przyłącza po 6 kW kosztują tyle samo co jedno 12 kW.